לקראת צהריים כבר התחילו השוטרים ואנשי היחידה לאבטחת אישים לחסום את מתחם התחנה המרכזית הישנה לקראת ביקורו של ראש הממשלה במקום. הסוחרים קיבלו הוראה לסגור את עסקיהם עד 15:00, עוברי אורח ותושבים סולקו מהמתחם בו אמור לסייר ראש הממשלה ומהרחובות הסמוכים. צלפים הוצבו על גגות, מאות שוטרים ומאבטחים חסמו את כל השכונה באלפי מחסומים על מנת ליצור מתחם סטרילי שהשתרע על פני עשרות דונמים.
לפגישה ולסיור עם ראש הממשלה הוזמנו קומץ תושבים שמתנגדים למבקשי המקלט, בראשות שפי פז ומאי גולן ששמו בצד את חוסר החיבה שהן רוכשות זו כלפי זו בדרך כלל, ושיתפו פעולה. למפגש הוזמנו פעילים נוספים שחלקם מתגוררים בערים אחרות. אלה שנכנסו לרשימה זכו לשבת באוהל ממוזג עם נתניהו, לשמוע את דבריו ולשאול אותו שאלות. שאר התושבים, ובהם גם כאלה שחיים בשלום עם מבקשי המקלט, לא הוזמנו למפגש ולא הורשו להיכנס למתחם הסגור.
אל האזור ניסו להגיע כחמישים פעילים תושבי דרום תל אביב שקראו להפסיק את ההסתה ולתת פתרון אמיתי לשכונות. הם דרשו מראש הממשלה לתת פתרונות לדיור, לזיהום האוויר, לסמים ולזנות. אלה, גם הם לא הורשו להיכנס למתחם, ונחסמו על ידי עשרות שוטרים ויס״מניקים. לאנשים כאלה, מסתבר, אין לראש הממשלה פנאי.
במשך שעות ארוכות הם עמדו וקראו קריאות בגנות ההסתה. כשהגיעה שיירת ראש הממשלה באיחור לכניסה לרחוב נווה שאנן, מרחק 100 מטרים מהמפגינים, הם קראו לו במגפון לדבר איתם, להיפגש גם איתם ולשמוע את קולם כמו גם את קולם של מבקשי המקלט, אבל נתניהו העדיף שלא להתייחס אליהם וצעד אל תוך המתחם שהוכן לכבודו. בבוקר טרחה עיריית תל אביב לחדש את הצבע של מעברי החצייה ושל שבילי האופניים במתחם והרחוב נשטף ונוקה לכבוד האורח רם המעלה שאזורים כמו דרום תל אביב זרים לו כמעט לחלוטין.
פוטו אופ מושלם
כשהגיע ראש הממשלה לקטע בן 200 המטרים שהוכן לו, הוא צעד במתחם שגודר בגדרות מכוסות בדים לבנים שהסתירו אותו ואת פמלייתו מן החוץ ואת החוץ ממנו. אל המתחם יובאו ניצבים שנבחרו בקפידה – כאלה שלא יצאו נגדו ולא יהרסו את הביקור.
״יאללה, מחר יום לימודים ואני צריכה להכין עוד כמה דברים לילדים שלי״, אמרה אתי כהן ממאבק הדיור הציבורי. ״גם אני״, אמרה אחת הפעילות, ״איפה נתניהו? יש לי עוד דברים לקנות לבית הספר, עם יוקר המחיה ותשלומי ההורים. שיבוא לפתור לנו את הבעיות האמיתיות במקום להפיל הכל על האריתריאים״.
עו״ד גונן בן יצחק, עיתונאים ופעילי השכונה דרשו מהמשטרה הסברים לסיבה בעטיה נסגר השטח בצורה סטרילית, כי הרי ראש הממשלה מסייר גם בשווקים ואזורים צפופים – אך ללא הועיל. המפקדים במקום סירבו לספק הסבר ולא אפשרו לאיש להיכנס – מלבד מי שנכללו ברשימות של פז וגולן.
וכמובן שברשימת הנעדרים מהסיור בלטו מבקשי המקלט. בשיחות שערכתי בבוקר עם חלק מהם, אמרו רבים שבשמחה היו מדברים עם נתניהו ומספרים לו על הקשיים שלהם ועל נקודת מבטם, אלא שנתניהו והשרים ארדן ורגב שהתלוו אליו לא רצו לפגוש אותם. זה היה אמור להיות מפגש עם תומכים, פוטו אופ מושלם ללא חילוקי דעות או אופוזיציה.
רבים ממבקשי המקלט עמדו מחוץ לגדרות וחיכו שהפמליה תסתלק כדי להגיע לבתיהם אחרי יום העבודה. כשהנגמר הסיור התפנו שפי פז ומאי גולן לבוא לכיוון מבקשי המקלט והמפגינים, לקלל אותם ולעשות תנועות מגונות בתקווה לעורר פרובוקציה. השוטרים פינו אותן משם במהירות לפני שהמצב יסלים.
מצאו את ההבדלים
על פי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה שוהים בארץ 38,540 מבקשי מקלט. כ-14,000 מהם חיים בדרום תל אביב. כולם נרשמו באופן מסודר במשרדי הממשלה הרלבנטיים וממתינים להסדרת מעמדם. 99% ממבקשי המקלט הם שחורים.
על פי אותם נתונים שוהים בישראל כ-74,000 בני אדם בניגוד לחוק וללא אשרה – יותר מפי שניים ממספר מבקשי המקלט – לא כולל פלסטינים ששוהים בארץ באופן לא חוקי. יותר מ-51,000 מהשוהים הלא חוקיים שאינם פלסטינים הגיעו ממדינות ברית המועצות לשעבר, כ-7,000 ממזרח אירופה, כ-6,400 מדרום אמריקה וכ-7,000 ממדינות אחרות. עשרות אלפים מהם גרים בתל אביב. איש מהם לא נרשם במשרדי הממשלה, כי הם אינם זכאים להסדרת מעמד כלשהו. הם אינם פליטים ואינם מבקשי מקלט. כמעט כל השוהים הבלתי חוקיים ונטולי האשרה, פי שניים ממספר מבקשי המקלט, נזכיר, הם לבנים.
הפגנות הדורשות לגרש את המסתננים האלה לא היו, וספק אם אי פעם יהיו בעתיד.