איור: עובדיה בנישו
במשך עשר שנים 13 בני אדם איבדו את חייהם בחופי נתניה, רובם במיתות לא מוסברות. מדוע מתחמקת המשטרה מלהציג הסברים למקרי המוות?
ביום שני, ה-8 בפברואר 2016, לפנות ערב, נכנס א.ב. לרכב הפרטי שלו, נסע אל החניון הרובץ על מצוק הכורכר הגבוה של חוף נתניה, לקח שוונג, פרץ את גדר הברזל, עשה תלמה ולואיז, והתרסק אל התהום. הוא נהרג במקום.
זה קרה בחוף הים שאני נוהגת לשחות בו בקיץ, ולעשות הליכות לאורכו, בחורף. חוף ארגמן היפהפה, למרגלות בית גולדמינץ בנתניה, מרחק כמה מאות מטרים ממקום מגוריי. לא ידעתי.
למחרת בבוקר ירדתי עם חברתי לטיול רגלי בים. על הכביש, במורד המצוק, סמוך למסעדת "תמוז", ראינו אוטו הפוך על הגג. מעוך. הרוס. חסר צורה. צינורות ופיסות מתכת, בד, לבד ופח התערבבו אלה באלה, פרצו החוצה מתוך הגוש המעוך. הבחנתי בחומרים בלתי מזוהים, שנראו כמו חתיכות צמר גפן, שהיו אולי פעם כריות אוויר, והיה גם דם.
אנשים עמדו והביטו כמונו במחזה האימה.
שאלנו מה קרה.
סיפרו לנו.
אמרו שאם היינו מטיילות על החוף בערב הקודם, היינו עלולות למצוא את עצמנו נמעכות תחת רכב מרוסק עם איש מרוסק בתוכו. אמרו "צעיר אתיופי", אמרו "התאבדות", אמרו "נסיבת רומנטיות". אמרו שכוחות ההצלה העבירו את הרכב ממקום ההתרסקות אל הכביש, ועכשיו מחכים שהמשטרה תבוא לקחת את מה שנשאר ממנו.
כעבור כמה עשרות צעדים על החוף, במקום שבו הוא כנראה נחת, על סלעים למרגלות המצוק, היו פזורות עדויות. שברי פח וזכוכית, שברי פלסטיק אדום של פנסי מכונית, כפפות רפואיות של מי שחילצו וניסו בכל זאת להציל את חייו. סרט משטרתי קרוע שהגדיר את זירת המוות, סימני דם קטנים על סלע.
מאחורי הקלעים: מה קרה כשניסינו לקבל את תגובת המשטרה
עמדנו מול ים בגוונים של כחול ותכלת ותורכיז, מנסות להכיל את הפער הבלתי אפשרי בין הפסטורליה לזוועה. בין אוושת הגלים המערסלת, ובין העדות הדוממת שזעקה מכל גרגר בסלע הכורכר את האירוע האלים שהתרחש כאן רק לפני כמה שעות, אירוע שהסתיים במותו של איש צעיר אחד.
רציתי לדעת מי היה הבחור ומה לעזאזל קרה לו.
כעבור 10 ימים פרסמו ב – mynet שהוא היה בן 28, שהתגורר בשדרות בן צבי בעיר, שהיתה לו בת זוג, וילד בן 3, שאהב מאוד את האישה שלו אבל היו להם בעיות קשות בזוגיות, כתוצאה מכך, ככל הנראה נשבר, ועשה את מעשה הטירוף. כתבו שהמשפחה שבורה. לא יכולים להסביר מה קרה. מבקשים להניח להם ולכאבם.
חלפו חודשים.
איתרתי את בית המשפחה, הלכתי אליהם. עדיין, אינם רוצים להתראיין, לא מסגלים לספר את סיפור חייו ומותו. שבורים. לא מבינים מה נכנס בו. לא תופסים איך יכול להיות שזה קרה לו. היה בחור יפה תואר (זה נכון, הראו לי תמונה). חשמלאי, הייתה לו משרה קבועה, הרוויח יפה. הוא אשתו והילד גרו איתם בדירה. הייתה לו מערכת יחסים סוערת ובעייתית עם האישה שלו. האם מקוננת. "אם לא היה כאן גר", אמרה כשהיא מליטה את פניה בידיה, "דבר זה לא קרה". כיוונו אותי בנימוס ובעדינות אל הדלת.
המשפט שלה הוסיף להדהד בי. למה התכוונה "אם לא היה גר כאן"? כאן בישראל? כאן בנתניה? כאן אצלם בבית עם ההורים? כאן מרחק מאות מטרים ממצוק בגובה 40 מטר שממנו אתה יכול בהחלטה של רגע, בקלות לרסק את חייך?
כתבתי בגוגל "נפל אל מותו מהמצוק של נתניה" וקרה משהו בלתי צפוי – הרבה ידיעות על מקרים אחרים משנים אחרות קפצו ועלו. בתוך דקות התחוור לי שחוף הים של נתניה, החוף האהוב שבו אני שוחה ושמראהו המלבב נשקף מסלון דירתנו, יכול בשקט להתחרות עם ים המלח על כינוי החיבה המפורסם שלו.
ולא מדובר במקרי טביעה למוות בעונת הרחצה – אלה הרי קורים מן הסתם בכל חוף, באחוז מסוים. לא. בחוף נתניה התגלה ריכוז של מיתות משונות לא מוסברות, לאורך השנה כולה, מרביתן בחודשי החורף, גם בימים שבהם האדם הסביר לא נכנס למים כדי לשחות. ולא, בחופי הרצליה או אשקלון (שגם להן מצוק כורכר נאה) לא עלה ריכוז מקרים דומה. אירועי המוות בחופי נתניה פורסמו בתקשורת המקומית, הארצית, הכתובה ו/או הדיגיטלית. המקרה הטרי ביותר התרחש לפני פחות מחודש.
רשימת מקרי המוות בחופי נתניה בעשור האחרון, כפי שפורסמו באמצעי תקשורת שונים:
27 בפברואר 2017, נערה בת 14, נמצאה מתה בחוף בלו ביי.
24 בנובמבר 2016 – נמצאה גופת גבר בן 40 בחוף סירונית.
8 בפברואר 2016 – צעיר נפל עם רכבו ממצוק בחוף ארגמן ונהרג.
22 יוני 2015 – גופת גבר כבן 50 נמצאה למרגלות המצוקים בנתניה, בין חוף בלו ביי לחוף סירונית.
18 באוגוסט 2014 – גבר נפל ממעלית הים בחוף סירונית בנתניה ונהרג במקום.
6 באפריל 2013 – גבר בן 60 נמצא מת בחוף הרצל.
27 דצמבר 2012 – גבר נפל ממעלית הים ונהרג בחוף סירונית.
13 מארס 2012 – גבר בעל חזות חרדית כבן 50 נפל ממצוק מעל חוף קרית צאנז ונהרג.
2 אפריל 2011 – גופתה של עו"ד יוליה גופרמן בת 46 נמצאה בחוף ארגמן.
14 אוקטובר 2010. גופתו של ארקדי מנשירוב מעפולה נמצאה בחוף בלו ביי למרגלות המצוק.
30 מאי 2009. הראל ברלין, בן 26, מכפר מונש, נהרג בקריסת מצוק הכורכר בחוף צוקי ים בנתניה.
3 במארס 2008, אדם נפל ממצוק בגובה רב בחוף סירונית ונהרג.
9 אוקטובר 2007, חייל בן 21, צנח אל מותו ממלון כרמל בחוף נתניה.
החלטתי לנסות ולרדת לעומקן של 13 המיתות המשונות האלה.
1. נערה בת 14 נמצאה מתה בחוף סירונית;
הדיווח מה- 27 פברואר 2017
לפני פחות מחודש ימים, בבוקר שבת, ה- 25.2.2017, פורסם כי "נערה בת 14 נמצאה הבוקר (שבת) ללא רוח חיים צפונית לחוף בלו ביי שבנתניה, לאחר שככל הנראה טבעה. חובשים ופרמדיקים של מד"א שהגיעו למקום קבעו את מותה של הנערה בזירה. כוחות משטרה הוזעקו לחוף, ונסיבות האירוע נחקרות".
חובש רפואת חירום של מד"א תיאר בידיעה שכשהגיעה הניידת לחוף עוברי אורח הובילו אותו ואת הצוות הרפואי אל קו המים. לדבריו, "הנערה שכבה על החוף כשהיא מחוסרת הכרה, ללא דופק וללא נשימה. היא הייתה ללא רוח חיים ולא נותר לנו אלא לקבוע את מותה".
מדובר בחודש פברואר. הטמפרטורה בחוץ בשעת בוקר מוקדמת היתה כ-10 מעלות. טמפרטורת מי הים 18 מעלות. "ככל הנראה טבעה"? מי שוחה בים בקור כזה? ילדה בת 14? מה היא בכלל עשתה בים לבדה? האם התבצעה נתיחה שלאחר המוות? האם נבדקו סימני פגיעה או אלימות על גופה? האם נבדק חשד לרצח? לאונס? להתאבדות? מהי סיבת המוות שנקבעה?
חלף חודש, ולא אותרו סימנים להמשך התעסקות בנושא בתקשורת – לא הארצית ולא המקומית. כאילו לא קרה דבר. כאילו לא מתה נערה צעירה מוות מחריד בלתי מוסבר. והשכל מתקשה לתפוש – בכל זאת, ילדה מתה. בים. בנתניה. איפה ההורים שלה? איפה המשפחה? מה גילתה המשטרה בינתיים?
כלום. אין אף מילה. הייתה כלא הייתה.
השאלות הללו הופנו אל דוברת המשטרה, מירב לפידות שהפנתה אותי אל דובר מרחב שרון, זיוון פריידין, והוא נתן לי בטלפון על המקום תשובה בלתי צפויה לחלוטין: "זאת היתה טעות בזיהוי. הגופה אינה של ילדה בת 14 כי אם של נתינה אריתריאית בת 24. היא אמא לילדים בעצמה".
מה? איך אפשר לטעות בזיהוי בין ילדה בת 14 לאישה בת 24?
"עובדה, אפשר. טעו. קורה".
מה שמה וכתובתה של האישה?
"אבדוק לך ואחזור".
היו סימני אלימות על הגופה? התבצעה נתיחה שלאחר המוות? חיפשתם אלכוהול, סמים?
"מעבר לזה אין לי כרגע מידע".
אבל ממה היא מתה?
"מטביעה".
אז מה שאתה אומר לי שזה מה שקרה: צעירה אריתראית הגיעה לים בלילה חורפי, או מוקדם מאוד בבוקר החורפי, לבדה, נכנסה לשחות בקור אימים וטבעה למוות?
"אבדוק ואחזור אלייך".
כעבור שבועיים וחצי חזר פריידין עם התשובה הבאה: "ההערכה היא שמדובר בהתאבדות. שם המנוחה: Shawet Teame, כתובת אחרונה ידועה: נתניה. בשלב זה אין חשד לפלילי".
על סמך מה אין חשד לפלילי? כיצד שללתם השערות למעורבות פלילית? האם גופתה נותחה? האם היו סימני אלימות על גופה? בדקתם אפשרות של אונס? ומה לגבי כל שאלותיי האחרות?
"אני מנוע מלתת מידע נוסף".
חוף סירונית, נתניה. ניתן לשוטט בצילום באמצעות גרירת חץ העכבר
2. בן 40 נמצא מת בחוף סירונית; 24 נובמבר 2016
ב- 24 בנובמבר 2016, דיווחה כתבת המקומונים רותי ברמן ברשת, כי "…הבוקר בשעה 06:30 נמסר למד"א מרחב שרון על גבר שנמצא שוכב כשהוא מחוסר הכרה על קו המים סמוך לחוף סירונית בנתניה. חובשים ופראמדיקים של מד"א שהגיעו למקום מדווחים על גבר כבן 40 ללא רוח חיים". בהמשך הידיעה, המשטרה מסרה שאכן התקבל דיווח על גופת אדם שנפלטה מהים לחוף סירונית. כי נפתחה חקירה וכי "הגופה הועברה למכון לרפואה משפטית לצורך זיהוי וקביעת נסיבות המוות".
בשבועות ובחודשים שאחרי כן, לא נמצאו בתקשורת כל התעסקויות בנושא. היה איש ואיננו עוד.
השאלות הועברו לדובר המשטרה.
הדובר זיוון פריידין הצליח לאחר שבועיים לחלץ את הנתונים הבאים:
המנוח, מקסים פרולוב, יליד 1981, נמצא כשגופתו צפה במימי חוף סירונית. כתובת אחרונה ידועה: שד' ויצמן נתניה. אין חשד לפלילי.
מהי סיבת המוות שנקבעה? על סמך מה המסקנה כי אין חשד לפלילי? האם בוצעה נתיחה? האם המשטרה הגיעה למסקנה שמדובר בטביעה? בהתאבדות?
"איני יכול למסור מידע נוסף".
על 11 המקרים הנוספים, לא הצליחה דוברות המשטרה לנפק מידע כלשהו – לא על נסיבות האירוע, לא על השערות חקירה כאלה ואחרות שהועלו אם הועלו, לא על השאלה אם בוצעה נתיחה שלאחר המוות, האם נמצאו חומרים כמו אלכוהול או סמים בגופות, ואף לא על השאלה האלמנטרית עם איזו מסקנה נסגר התיק ומתי.
גם במקרים שבהם המשטרה עצמה דיווחה בזמן אמת של האירוע כי נפתחת חקירה עם חשד לפלילים, לא ניתנה כעת תשובה – מה העלתה החקירה וכיצד הסתיים התיק.
חוף סירונית, נתניה. צילום: wıkımapıa
3. א.ב. דהר עם רכבו לעבר המצוק והתרסק אל התהום לעבר חוף ארגמן בנתניה; 8 פברואר 2016
4. בן 50 נמצא מת בחוף קרית צאנז; 22 יוני 2015
ב- 22 ביוני 2015, אמנם בעיצומה של עונת הרחצה, דווח על "מקרה מוות מסתורי בשרון". מלכתחילה נרמז בסיקור האירוע כי לא מדובר במקרה טביעה אלא במוות בלתי מפוענח. בחדשות נענע 10 דווח כי :"… גבר כבן 50 נמצא ללא רוח חיים למרגלות המצוקים בעיר, בין חוף בלו ביי לחוף הסירונית. צוות מד"א קבע את מותו. מהמשטרה נמסר אז כי הנסיבות שהובילו למותו של הגבר אינן ברורות ושנפתחה חקירה על מנת לבדוק אותן".
מאחר שהמשטרה עצמה פרסמה שהנסיבות שהובילו למותו של האיש אינן ברורות וכי נפתחה חקירה, אפשר היה לקוות שהפעם תינתן תגובה מפורטת יותר. אבל לא.
מה שם המנוח?
מה היתה כתובתו האחרונה?
מהי סיבת המוות?
האם התיק נסגר? באיזו מסקנה? מתי?
מהמשטרה נמסר בתגובה: "אין לנו כוח אדם על מנת לאתר את התיק ולמסור פרטים נוספים".
חוף קרית צאנז, צילום: אלכסיי נודנוב, גוגל מפות
5. גבר נפל ממעלית החוף בחוף הסירונית בנתניה ונהרג במקום; 18 אוגוסט 2014
מה שם המנוח?
מה הייתה כתובתו האחרונה?
מהי סיבת המוות?
האם התיק נסגר? באיזו מסקנה? מתי?
מהמשטרה נמסר בתגובה: "אין לנו כוח אדם על מנת לאתר את התיק ולמסור פרטים נוספים".
חוף סירונית. צילום: נאור אוחנה, גוגל מפות
6. גבר בן 60 נמצא מת בחוף הרצל בנתניה; 6 אפריל 2013
מה שם המנוח?
מה הייתה כתובתו האחרונה?
מהי סיבת המוות?
האם התיק נסגר? באיזו מסקנה? מתי?
מהמשטרה נמסר בתגובה: "אין לנו כוח אדם על מנת לאתר את התיק ולמסור פרטים נוספים".
חוף הרצל, נתניה. צילום: גוגל מפות
7. גבר בעל חזות חרדית כבן 50 נפל ממצוק מעל חוף קרית צאנז ונהרג; 13 מארס 2012
בפרסום האירוע, מופיע דיווח מבעית של עדי ראייה המספרים ששהו בחוף הים, צפו לפתע באדם שנופל מהמצוק הגבוה. הוא קם. החל ללכת לכיוון המים. הם צעקו וניסו להניא אותו מהמעשה. הוא המשיך בשלו ונכנס אל תוך הים, ובתוך המים התמוטט ומת. הוא תואר כגבר בעל חזות חרדית.
חרדי מתאבד הוא לא ממש מחזה שכיח.
מה שם המנוח?
מה הייתה כתובתו האחרונה?
האם מדובר בנפילה?
האם היה חשד לפלילים?
האם מדובר התאבדות?
מהמשטרה נמסר בתגובה: "אין לנו כוח אדם לאתר את התיק ולמסור פרטים נוספים".
8. גבר נפל מהמעלית של הים ונהרג. חוף סירונית; 27 דצמבר 2011
גבר כבן 50 נפל ממעלית החוף בחוף סירונית בנתניה ונהרג. מארגון "דוברות איחוד הצלה" נמסר אז כי:" בחוף סירונית נפל אדם כבן 50 מהמעלית בגובה המצוק ונהרג. חובשים שהוזעקו והגיעו למקום דיווחו שהוא נהרג במקום מעוצמת הנפילה ולא ניתן היה להציל את חייו. המשטרה פתחה בחקירה.
מה שם המנוח?
מה הייתה כתובתו האחרונה?
מה העלתה החקירה: האם נפל ממעלית הים? האם נדחף? האם התאבד?
מהמשטרה נמסר בתגובה: "אין לנו כוח אדם על מנת לאתר את התיק ולמסור פרטים נוספים".
מעלית החוף בסירונית. צילום: אתר האינטרנט של עיריית נתניה
9. גופתה של עו"ד יוליה גופרמן בת 46 נמצאה בחוף ארגמן; 2 אפריל 2011
במוצאי שבת ה-2 באפריל, 2011, פנה למשטרה תושב נתניה, ודיווח כי אשתו עו"ד יוליה גופרמן יצאה לזרוק את פח האשפה ולא חזרה מאז. בעקבות התלונה, נערכו סריקות ולפנות בוקר אותרה גופתה בחוף ארגמן בנתניה. על פי הפרסומים, הבעל סיפר שהמצב בבית היה רגיל ותקין, שהם משפחה נורמטיבית, האישה לא הייתה בדיכאון ומצבם הכלכלי היה טוב. הוא טען שלא הייתה לה שום סיבה לשים קץ לחייה. על פי מה שפורסם, לא נמצא מכתב התאבדות. המשטרה פתחה בחקירה לבירור נסיבות מותה המסתורי של גופרמן. העובדה שגופתה נמצאה עירומה העלתה חשד לפלילים. במשטרה ציינו אז בהקשר למותה, שמתאבדים, הנכנסים לים, עושים זאת בדרך כלל עם בגדים. הגופה נשלחה לנתיחה שלאחר המוות, על מנת שיתאפשר לקבוע וודאות את נסיבות מותה.
באותה עת, התראיינו חברים וקולגות לעבודה של גופרמן לכתבה שעסקה במותה המפתיע, סיפרו שהתגאתה מאוד בילדיה, שהתנהגה כרגיל, צחקה, נראתה שמחה ושום דבר לא העיד שמשהו לא בסדר אצלה. באזור מגוריה התראיינו שכנים שאמרו כי ברור להם שנרצחה, "אף אחד לא מעלה בדעתו שהיא התאבדה". במשטרה הסכימו שנסיבות מותה חשודות ולא ברורות וכי הם ממשיכים בבדיקה.
חלפו שש שנים.
לא נמצאו עדויות לכך שמשהו פורסם בהמשך. במקרה זה היה חשד ברור לפלילים והתקיימה חקירה.
מה העלתה החקירה? כיצד נשללה ההערכה של בני משפחתה ומכריה וחבריה של עו"ד גופרמן כי היא נרצחה? האם מצאו עדויות נחרצות להתאבדות? מתי נסגר התיק?
מהמשטרה נמסר בתגובה: "אין לנו כוח אדם על מנת לאתר את התיק ולמסור פרטים נוספים".
חוף ארגמן, ניתן לשוטט בצילום באמצעות גרירת חץ העכבר
10. ארקדי מנשירוב מעפולה נמצא מת בחוף בלו ביי; 18 באוגוסט 2014
גופתו של תושב עפולה, בן 27, שנעדר מביתו מזה מספר ימים, (שמו פורסם אז בתקשורת במטרה לחפש אחריו ולהביא למציאתו) אותרה סמוך למצוק בחוף בלו ביי בנתניה. מהמשטרה נמסר כי אין חשד לפלילים. עם זאת, טרם הוברר אם מדובר בהתאבדות או בנפילה שנבעה כתוצאה מחוסר תשומת לב והכרת השטח ההררי.
צוות מד"א שהוזעק למקום קבע את מותו. שוטרי תחנת נתניה שהגיעו למקום מצאו את האיש מוטל למרגלות המצוק. בתום חקירה ראשונית זוהתה הגופה והתברר כי מדובר בתושב עפולה שאודות היעדרותו מביתו דווח כמה ימים קודם לכן.
חלפו שלוש שנים.
מה העלתה החקירה? האם ארקדי מנשירוב התאבד? האם נדחף אל מותו על יד אדם אחר? האם נפל כי לא הכיר את השטח ההררי? על סמך מה הגיעו החוקרים למסקנות? כיצד נסגר התיק?
מהמשטרה נמסר בתגובה: "אין לנו כוח אדם על מנת לאתר את התיק ולמסור פרטים נוספים".
המצוק בחוף בלו ביי. צילום: GoSharon.co.il
11. הראל ברלין, בן 26, מכפר מונש, נהרג בקריסת מצוק הכורכר בחוף צוקי ים, נתניה; 30 במאי 2009
פורסם כי הצעיר נהרג לאחר שנלכד תחת חלק ממצוק כורכר שקרס לפנות בוקר על חוף ים סמוך לנתניה. צוותי רפואה פינו מהמקום צעיר נוסף שנפצע באורח קל-בינוני. המקרה אירע סמוך לשעה 3:30 לפנות בוקר סמוך למלון "בלו ביי" שבחוף צוקי ים, צפונית לנתניה. חלק ממצוק הכורכר הנמצא מעל החוף קרס, וקבר תחתיו קבוצת צעירים בשנות ה-20 לחייהם בתוך אוהלים שהקימו במקום. לחוף הוזעקו צוותי כיבוי שהחלו בסריקות באזור, מחשש שאנשים שבילו בחוף נלכדו תחת טונות הכורכר שקרסו במקום.
הראל ברלין
מהמשטרה נמסר בתגובה: "אין לנו כוח אדם על מנת לאתר את התיק ולמסור פרטים נוספים".
חוף צוקי ים, צילום: iNature.info
12. אדם נפל ממצוק בגובה רב בחוף סירונית ונהרג; 3 במרץ 2008
פורסם כי אדם נפל ממצק בגובה רב בחוף סירונית. עדי ראיה סיפר כי צנח מטה ממצוק הכורכר שבחוף הים. הוא פונה במצב קשה לבית חולים לניאדו שם מת מפצעיו. המשטרה מסרה שנפתחה חקירה ונסיבות האירוע נבדקות. המשטרה נשאלה:
מה שם המנוח?
מה כתובתו?
מה העלתה החקירה על נסיבות מותו? כיצד נסגר התיק?
מהמשטרה נמסר בתגובה: "אין לנו כוח אדם על מנת לאתר את התיק ולמסור פרטים נוספים".
13. חייל צנח אל מותו בטיילת חוף הים של נתניה, מחדר במלון כרמל; 9 באוקטובר 2007
ב- 9 באוקטובר 2007 נמצאה בחוף נתניה, למרגלות מלון כרמל, גופתו של החייל ר., בן 21, שצנח אל מותו מחלון חדר בקומה התשיעית במלון. בחדר התגורר מזה חצי שנה הספר הנתנייתי אבי כהן שהיה מאהבו המוצהר. כעבור כשלושה וחצי חודשים, ב- 15.1.2008. פרסם העיתונאי לענייני פלילים אמיר זוהר ב"הארץ" כתבה בה ניסה להתחקות אחר שרשרת האירועים שהביאה למותו. בכתבה סיפר כי כהן ור., חרף פער גילאים של יותר מ-30 שנים, היו זוג מוכר בעיר. בליינים נתנייתיים מצוטטים בכתבה כשהם מתארים את השניים מסתובבים בעיר ומבלים יחדיו. לדבריהם בכתבה, ר. היה בחור צעיר יפה תואר שנראה "כמו אל יווני". עוד מסופר בכתבה שכהן היה נשוי וחי 30 שנים עם אשתו כרמלה, שידעה כל השנים על היותו הומוסקסואל וקיבלה את קשריו עם גברים. הם גידלו יחד בן. לפי כתבתו של זוהר, כמה חודשים לפני האירוע, החליטו השניים להיפרד וכהן עבר להתגורר במלון כרמל. הבן עשה ניסיונות לפייס בין הוריו והצליח.
בבוקר שבו מצא בן זוגו הצעיר, ר. החייל את מותו, היה אמור כהן, במסגרת הסכם שלום הבית, לחזור הביתה ולהתגורר שוב עם רעייתו. מה שהיה עשוי להוות את הרקע לכל מה שהתפתח באותו יום באותו חדר במלון. זוהר מעלה בכתבתו שאלות שהעסיקו את המשטרה – האם נרצח הצעיר? האם נדחף אל מותו? האם נפל בלהט הרוחות מהחלון? האם התאבד? על התיק הופקד צוות חקירות מיוחד של תחנת נתניה. המשטרה עצרה את אבי כהן בחשד לגרימת מוות ברשלנות ובהמשך שונה הסעיף עד לחשד ברצח בכוונה תחילה. גם אשתו כרמלה (שנכחה בחדר במלון בזמן האירוע) נעצרה וגם היא נחשדה. בסופו של דבר, שוחררו השניים בערבות, ולא הוגש כתב אישום נגדם.
חלף עשור.
המקרה היה רווי חשדות פליליים בדרגה החמורה ביותר.
מה העלתה החקירה? מה היו הנסיבות שהובילו לצניחתו של החייל הצעיר אל מותו בטיילת הים למרגלות מלון כרמל? מה וכיצד הצליחה המשטרה להוכיח? האם דובר בהתאבדות? בנפילה? כיצד נשללו החשדות לפלילים? כיצד נסגר התיק הזה?
מהמשטרה נמסר בתגובה: "אין לנו כוח אדם על מנת לאתר את התיק ולמסור פרטים נוספים".
מלון חוף הכרמל. צילום: netanyanet.co.il
אל דוברת עירית נתניה, עו"ד מיכל שחף, הופנו השאלות הבאות:
1. האם ראש העיר מודעת לצבר אירועים המסתיימים במוות (ולא כתוצאה מטביעה בים) בחופי נתניה?
2. האם התקיים אי פעם בנושא זה דיון בעירייה?
3. האם נכתב דו"ח בנושא?
4. האם קיים שיתוף פעולה בנושא בין המשטרה והעירייה?
5. יתכן שמצוק הכורכר הגבוה בנתניה קוסם לאנשים המבקשים לשים קץ לחייהם. מה עושה עיריית נתניה כדי למנוע מקרים טרגיים כאלה בעתיד?
דוברת העירייה מסרה בתגובה:
"ראשית אני מבקשת להדגיש כי כל מקרה מוות לא טבעי נחקר על ידי משטרת ישראל ולכן אינני יכולה לספק פרטים בנושא. יש לפנות למשטרה בלבד. בנוסף, רק לידיעה, המקרה האחרון שפורסם אודות גופת הנערה שנמצאה צפונית לחוף בלו ביי – האזור שייך לעמק חפר".
מעניין. אבל מד"א והמשטרה ובעקבותיהם התקשורת – בדווחם על האירוע, כק"מ אחד מצפון לחוף בלו ביי, התייחסו אליו כאל אירוע שהתרחש בחוף בלו ביי, וחוף בלו ביי הוא שייך מוניציפלית לעיריית נתניה. מעניין גם היה לגלות שכחודש מהאירוע, בעיריית נתניה בכלל לא מודעים לכך שהייתה טעות בזיהוי, שמדובר באישה בת 24 ולא בילדה, במילים אחרות, לא היה שם כל עיסוק מסוג שהוא בנושא.
חופי נתניה
לעיר נתניה רצועת חוף באורך כולל של 13.5 ק"מ. לא רבים מתושבי ישראל נחשפו לכך, אבל חופי נתניה הרובצים למרגלות מצוקים אדירי גובה, הם מהיפים בארץ. ומביני ענין מעידים שהם יכולים להתחרות בקלות עם חופים יפים מפורסמים ברחבי העולם. הטיילת לאורך מצוק הכורכר היא תופעה נופית אורבנית ייחודית, יש בה אינספור נקודות תצפית אל הים שקשה להפריז ביופיין.
לכל חוף בעיר יש שם ולכל חוף יש את הייחוד שלו. חוף פולג – הוא החוף הדרומי ביותר בעיר, שוכן בצמוד לשכונות רמת פולג ולשכונת עיר ימים. הוא חוף טבעי ללא שוברי גלים, עם רצועת חוף רחבה, ובו זורם נחל פולג אל הים.
חוף ארגמן – ממוקם על רצועת החוף הדרומית, בדרך בין פולג לעיר, בקצה רחוב שמחה ארליך היורד אל הים. גם הוא חוף טבעי, ראשוני, ללא שובר גלים, מסתתר למרגלות מצוק המתנשא לגובה 32 מטרים. בחוף הזה מצא את מותו הצעיר האתיופי א.ב. שהתאבד עם רכבו. החוף נמצא במרחק הליכה מבית גולדמינץ. לכאן מגיעים לאימונים חיילים ופה מתקיים כל שנה הטריאתלון של העיר. רוחצים בו שחיינים, גולשים, אוהבי ים, וכל מי שמעדיפים להתרחק מהמולת החופים הסואנים של מרכז העיר. מצפון לארגמן, מרחק של כ- 2 ק"מ, שוכנים ארבעת החופים המרכזיים של העיר: חוף אמפי – מתחת לאמפיתאטרון בנתניה. מאכלס כלי שיט, גולשים אופנועי ים ואוהבי ספורט ימי;
חוף הרצל – אחד מחופי רצועת החוף המרכזית, סואן והומה, משפחות מוזיקה ורעש, שוכן במרחק הליכה מכיכר העצמאות, בהמשך לרחוב הרצל הרחוב המרכזי המפורסם של העיר. מהכיכר יורדים אל החוף במדרגות, או במעלית החוף הממוקמת בקרבה, על המצוק.
חוף סירונית (א) – צפוני לחוף הרצל, שוכן למרגלות הטיילת, גם אליו יורדים במעלית החוף או במדרגות. יש בו שוברי גלים שמאפשרים לרוחצים בקיץ ליהנות משחייה במעין בריכת ים רגועה ובטוחה. גובה המצוק בו הוא כ-40 מטר. מקצה של עמדת התצפית של המעלית בתמונה, משליכים מעת לעת את עצמם אנשים המבקשים לשים קץ לחייהם; חוף סירונית (ב) – צמוד לסירונית (א), גם הוא מצויד בשוברי גלים. חוף העונות – שוכן ברצועה הצפונית, אליו יורדים באמצעות מדרגות אחרות שיוצאות מהטיילת ברחוב ניצה. חוף צאנז – הידוע בעיר בכינויו "חוף הדוסים", שוכן למרגלות מלון גלי צאנז, בצפון העיר, במרחק הליכה רגלית משכונת קרית צאנז החרדית. יורדים אליו עם מדרגות. היחיד שיש בו הפרדה בין נשים לגברים. חוף בלוביי – החוף הצפוני ביותר, צמוד למלון בלו ביי. הוא נושק לשטח הרישוי של מועצת עמק חפר. חוף יפהפה טבעי ושקט. סלעי מאוד. דייגים רבים נמשכים אליו ודגים בו. וכמתואר בכתבה זו, נמשכים אליו גם לא מעט אנשים המבקשים לסיים את חייהם בנפילה ממצוק גבוה.
מצוק הכורכר – גובהו של מצוק הכורכר בנתניה מיתמר עד ל-40 מטרים מעל פני הים, בחלק מהנקודות מעל רצועת החוף. מצוק חוף הים בנתניה מהווה חלק מנופה המיוחד של נתניה, הוא בעצם סוג של סימן היכר שלה. הנתנייתים מאוהבים בטיילת שלהם ומתגאים בה מאוד. במצוק צומחת צמחייה טבעית, וכן עצים צמחים ופרחים שהעירייה שותלת. שוכנות בו חיות בר שונות – שועלים, קיפודים ומכרסמים אחרים. על חלקים ניכרים של המצוק שוכנת הטיילת המפורסמת ביופייה המשמשת חובבי נוף ים, הליכה, ריצה ואופניים. לצד הטיילת ממוקמים ונבנים עוד ועוד בתי מלון ובנייני מגורים, שלהם נוף ים חלומי. מעורבות בלתי כשרה לכאורה באחד הפרויקטים הנחשקים הללו, "קוראל", היא, בין היתר, זו שסיבכה את ראש העיר מרים פייברג עד כדי המלצת המשטרה השבוע להגיש נגדה כתב אישום.
מצוק הכורכר בנתניה סובל מהליכי שחיקה ובלייה טבעיים. זו בעיה לא רק של העיר נתניה, אלא גם של מקומות נוספים שבהם מיתמר מצוק כורכר כמו אשקלון, חדרה, בת-ים, בית-ינאי, פלמחים ועוד. מי גשמים זורמים מעל המצוק לעבר פני הקרקע שמתחתיו, חורצים ערוצים עמוקים ומפרצים בגג המצוק, כדי שהמים יוכלו לזרום מטה ומערערים את יציבותו. בנוסף, עליית פני הים עקב ההתחממות הגלובאלית מביאה לחתירה בבסיס המצוק, עד לאובדן יציבותו וקריסתו. רוחות עזות תורמות את תרומתן. וכמובן שלנו, לבני האדם, יש תרומה משלנו – בנייה על המצוק, כרייה במצוק ופינוי חלקים ממנו לצורך הבניה, שוברי גלים שמשנים את תוואי החוף, ועוד.
שלט המזהיר מטיילים מפני קריסת המצוק