״במוצ"ש האחרון אחרי שנגמרה ההפגנה עמדתי על המדרכה עם כמה חברים. פתאום שוטר פשוט קטף אותי ולקח אותי לניידת״, מספר עומרי קפלן, צעיר בן 18 מגבעתיים שמתגייס בעוד כשלושה שבועות לצה״ל. לאחר שהסתיימה ההפגנה למען שחרור החטופים במוצאי שבת בסמוך לקריה בתל אביב, מספר קפלן, הוא עמד ללכת לביתו ובינתיים שוחח עם חברים. לטענת השוטר שלקח אותו לניידת, קפלן הפגין על הכביש ולכן האשים אותו בהפרעה לתנועה.
בשיחה עם ״המקום הכי חם״ סיפר קפלן שבילה בניידת 20 דקות עד שהשוטר נתן לו דוח ושחרר אותו, למרות שהסביר לו שהוא בכלל עמד על המדרכה ולא על הכביש. ״הוא אמר לי שאם אני אסתום אני אקבל רק דוח אבל אם אמשיך להגיד שלא עמדתי על הכביש הוא יקח אותי לתחנה״, מספר קפלן בשיחה עם ״המקום הכי חם״. ״אמרתי לו שעמדתי על המדרכה ושאין לו שום סיבה לתת לי דוח על הפרעה לתנועה, הוא אמר שאני לא יכול להגיד לו מה הוא יכול לעשות ומה הוא לא יכול״.
מדובר בפרקטיקה שהחלה בזמן המלחמה, בהפגנות למען שחרור החטופים, במסגרתה המשטרה מאשימה מפגינים בעבירות תעבורה וקונסת אותם באלפי שקלים וכן מוסיפה להם נקודות תעבורה, גם בתור הולכי רגל. מפגינים ששוחחנו עמם סיפרו שקיבלו את הדוח בזמן שעמדו על המדרכה ולא הפריעו לתנועה כלל.
500 שקל וארבע נקודות
למעלה מ-300 דוחות תנועה חולקו על ידי משטרת ישראל למפגינים שמחו במסגרת המחאה בעד עסקת חטופים מתחילת השנה, כך לפי נתונים שנאספו על ידי מערך עצורים. ״בין 60 ל-70 אחוז מהדוחות הם דוחות תעבורה על ׳הפרעה לתנועה׳- עבירה שעונשה קנס של 500 שקלים ו-4 נקודות״, מסבירה עורכת הדין יעל שלגי ממערך עצורים. לטענתה עבירות התעבורה שהמשטרה החלה לחלק בהפגנות למען החטופים, מולבשות על המוחים על מנת להרתיע מלהפגין ולהעניש אותם על השתתפותם במחאה.
היא מסבירה שהעבירה השנייה שעונשה קנס של 1,000 שקל ללא נקודות היא ״שימוש בדרך שלא כדין, אך בעבירה זו המשטרה בוחרת להשתמש פחות מכיוון שאינה כוללת נקודות אשר מרתיעות את המוחים יותר. ״המשטרה מעדיפה לחלק דוחות שכוללים נקודות מכיוון שבית המשפט לא מתעסק עם נקודות ולא יכול לבטל אותן״.
עבירה נוספת אך פחות נפוצה היא ״אי ציות להוראות שוטר״ שהיא עבירת תעבורה אשר בגינה המואשם מוזמן לדיון בבית המשפט לתעבורה. ״בדרך כלל מקבלים את העבירה הזו נהגים והעמדה של המאשימה זה פסילה בפועל ופה אנחנו מדברים על הולך רגל ואין קשר לפקודת התעבורה״, אומרת עורכת הדין מוריאל סוויסה ממערך עצורים. ״לעיתים השוטרים בוחרים לקחת את המפגינים לתחנת המשטרה ושם לתת להם את הדוחות, ככה העונש הוא כפול, גם לשלם קנס, גם לחזור הביתה במונית מתחנת המשטרה וגם המתנה מרובה בניידת או באוטובוס העצורים כאשר אתה מעוכב למרות שכל שוטר יכול לתת את הקנס במקום״.
״היינו חמישה מעוכבים ונלקחנו בניידות לתחנת מסובים הרחוקה״, מספרת אפרת ספרן שמתעדת באופן קבוע את ההפגנות, ״כשהגענו לתחנת המשטרה לא חקרו אותנו ולא כלום פשוט נתנו לנו דוחות על סך 500 שקלים וארבע נקודות ושחררו״.
לטענת מערך עצורים מרבית הדוחות ניתנים למפגינים שעומדים על המדרכה בסוף ההפגנה, על מנת לפזר אותה סופית. לאחר הפינוי האלים והמעצרים השוטרים עוברים לחלוקת דוחות וקנסות כדי להעניש גם האחרונים שנותרו באזור, ללא קשר להאם הם חסמו כביש או לא. ״הדוחות הינם נחלת המפגינים הליברליים בלבד, כמה דוחות ניתנו בכרם שלום? כמה דוחות ניתנו לחרדים בכביש 4 אתמול או בכלל?״
משטרת ישראל נמסר: ״תפקידה של משטרת ישראל באירועי המחאות הינו לאבטח את המוחים ולשמור על הסדר הציבורי, תוך איזון בין חופש הביטוי לחופש התנועה. ככלל, רישום דו"ח תנועה מתבצע לאחר שמפגין מפר את הסדר, מפריע לתנועה, חוסם כבישים ומהווה סיכון חיים של משתמשי הדרך תוך הפרה בוטה של החוק הפוגעת ברגל גסה בשגרת החיים של משתמשי הדרך״.