המצב הכלכלי של 32.1 אחוז מהציבור הידרדר באופן ניכר בשנה האחרונה, ברקע המלחמה המתמשכת, כך על פי דוח העוני האלטרנטיבי של ארגון לתת שפורסם היום (שני). הדוח מציג מציאות קשה של ירידה בתנאי החיים ובחוסן הכלכלי של הישראלים. מיליון ישראלים מתקשים לשלם חשבונות בסיסיים, ו-21 אחוז דיווחו כי נכנסו למינוס בבנק בשנה החולפת.
גם הפעם השכבות החלשות הן שנפגעו בצורה הקשה ביותר – על פי הנתונים מבין הנתמכים בסיוע 65 אחוז דיווחו על פגיעה כלכלית. המשפחות הנתמכות בארגוני סיוע, במיוחד אלו עם ילדים, חוו פגיעה משמעותית כש-44.6 אחוז מהילדים נפגעו בהישגיהם הלימודיים, ו-46.7 אחוז סובלים מהשלכות נפשיות קשות. לפי הדוח, כ-34 אחוז מהילדים בישראל חיים בחוסר ביטחון תזונתי.
84.8 אחוז מהנתמכים דיווחו כי הם מתמודדים עם מחסור באנרגיה בסיסית כמו חשמל וחימום בחורף, ו-70.8 אחוז מהם ויתרו על רכישת תרופות וטיפולים רפואיים הכרחיים
"כשפורצת מלחמה והמשק נקלע לסחרור, ההשלכות הכלכליות דרמטיות", כתב בפתח הדוח ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת. "העלות הכבדה של העימות הצבאי ותהליך השיקום הארוך שיידרש לנו כשברקע אינפלציה, חשש למיתון, ריבית גבוהה ועליית מחירים חדה של מוצרי מזון וצריכה, מביאים אותנו אל סיפו של משבר כלכלי".
עמותות חלוקת המזון מתמודדות גם הן עם השלכות המלחמה על המצב הכלכלי: 94.2 אחוז מהעמותות לא קיבלו סיוע ממשלתי עבור הצרכים שצצו בעקבות המלחמה, ו-70.9 אחוז דיווחו על ירידה בתרומות שהתקבלו.
הביטחון התזונתי הוא רק חלק מתנאי החיים הבסיסיים שנפגעו ביתר שאת בשנה האחרונה. 84.8 אחוז מהנתמכים דיווחו כי הם מתמודדים עם מחסור באנרגיה בסיסית כמו חשמל וחימום בחורף, ו-70.8 אחוז מהם ויתרו על רכישת תרופות וטיפולים רפואיים הכרחיים.
עוד עולה מהדוח כי ההוצאה החודשית של משקי הבית הנתמכים גבוהה פי 1.7 מהכנסתם הממוצעת, מה שמעמיק את המשבר הכלכלי שהם חווים. בדוח מצוין כי עלות המחיה החודשית המינימלית בישראל למשק בית עלתה בשנת 2024 ב-6.9 אחוז.
העלייה בעלות המחייה למשק בית צפויה לגדול עוד יותר במהלך שנת 2025. החל מינואר הקרוב צפוי גל התייקרויות רחב שמקורו, בין היתר, בעליית מס הערך המוסף באחוז אחד. לפי הערכות, חברות המזון הגדולות ומוצרי הצריכה צפויות להעלות מחירים באופן רוחבי החל מתחילת השנה החדשה.
משבר עמוק
פגעי המלחמה הכו משמעותית בילדים ובבני הנוער בסיכון ברחבי הארץ. הבוקר פורסם גם הדוח השנתי של עמותת עלם, שמציג תמונה מדאיגה לאחר 14 חודשי מלחמה."הנתונים המטרידים מצביעים על משבר עמוק בקרב בני נוער שגבר לאורך השנה האחרונה בעקבות המלחמה", נכתב בדוח.
45 אחוז מבנות ומבני הנוער דיווחו על שימוש באלכוהול, ו-26 אחוז מבני הנוער דיווחו השנה על שימוש בסמים מכל סוג
לפי הדוח, קיימת מגמה הולכת וגדלה של שימוש בסמים ובאלכוהול בקרב בני נוער בסיכון. 45 אחוז מבנות ומבני הנוער דיווחו על שימוש באלכוהול, ו-26 אחוז מבני הנוער דיווחו השנה על שימוש בסמים מכל סוג. במקביל, 35 אחוז מבני הנוער דיווחו על תחושות של בדידות, דיכאון וחרדה, כשבקרב נערות המספר מגיע ל-47 אחוז.
בדוח נכתב כי "בדרך כלל אנחנו עדים לעלייה בשימוש בקרב בני נוער במצבי לחץ ממושכים, כגון הקורונה או המלחמה, והכל במטרה להפחית את רמות הלחץ הנפשי שהם חווים. תופעה זו טומנת בחובה מספר סכנות, שהחמורה שבהן היא יצירת תלות בחומרים משני תודעה העלולה להוביל להתמכרות".
20 אחוז מבני הנוער שהשיבו לשאלון של עלם ציינו כי סבלו מאלימות מחוץ לבית, בין אם מדובר ברחוב, בית הספר או מרחבים ציבוריים: "מתחילת השנה אנחנו עדים להידרדרות בתחושת הביטחון במרחב הציבורי, מה שהביא לא מעט נערים להרגיש צורך בהתחמשות כמו סכינים מאולתרים וכו'. תופעה זו מסוכנת הן ברמה של הנוער שנפגע מהאלימות, על ההשלכות הנפשיות והפיזיות, וכן לנוער האלים שמסתבך בפלילים".
נוסף על הקשיים הנפשיים איתם מתמודדים בני הנוער, 30 אחוז נמצאים על רצף הנשירה מהלימודים – החל מביקור לא סדיר ועד לניתוק מוחלט ממסגרות חינוכיות
נוסף על הקשיים הנפשיים איתם מתמודדים בני הנוער, 30 אחוז נמצאים על רצף הנשירה מהלימודים – החל מביקור לא סדיר ועד לניתוק מוחלט ממסגרות חינוכיות. השיטוט במרחבים הציבוריים והשהייה הממושכת מחוץ לבית, חושפים את בני הנוער לתופעת אלימות הרחוב, עד כי 20 אחוז מהמשיבים דיווחו שסבלו מאלימות – אחד מכל חמישה בני נוער דיווח על אירועי אלימות מחוץ לבית במרחבים הציבוריים.
לדברי יו"ר עלם שי פירון, המלחמה הביאה התדרדרות בקרב אוכלוסיות נוער חדשות. "המלחמה המתנהלת בחזיתות השונות גובה מחירים רבים, אולם לצידה שדות קרב נוספים: משפחות המפונים, משפחות המשרתים, ולא פחות מאלה: המאבק על נפש הנוער", אמר. לדברי פירון, "המלחמה פוגעת בחוסנם ומובילה להתנהגויות סיכוניות בהיקף שלא הכרנו. בשעה זו, חובה עלינו להגדיר מחדש מושגים כגון "נוער בסיכון". אם בעבר התמקדנו בנוער קצה, הרי שעתה אנו מתמודדים עם תופעות המתרחשות בלב חברת הצעירים לגווניה. לצערי, אני מאמין שאיננו יכולים לאמוד את היקף הנזקים, המלחמה עדיין מתנהלת, אולם בשוך הקרבות נגלה את המשא הכבד שנושאים בני נוער בתוכם".