בסוף רמת חן, יש רחוב מיוחד,
שם אפשר לעמוד ולהריח רפורמה
יש שם בניין לא מאוד גבוה,
עם המון חלונות ובלי ארובות
והמון סורגים. מסיבות די ברורות.
ושלוש מזכירות שקוראים להן שוש
יושבות שם כל יום בין שמונה לשלוש
את כל מי שנכנס הן רושמות בדפים
מזומן זה עדיף אך אפשר כרטיסים
באים הילדים עם הורים דואגים
באות גם נשים ונפגעות נערות
באים סכיזופרנים באים בי-פולארים
באים דיכאוניים שמרגישים שום דבר.
כולם נרשמים אצל שוש במזכר.
כולם משלמים כאן וזה העיקר.
למה זה ככה? כי ליצמן אמר.
רפורמה לקטן רפורמה לגדול, רפורמה יקרה ולא ממש בזול
לכיסים מלאים יש שר"פ אך מן הסתם. (לעשירים. לא לכולם)
ושאר האזרחים? עומדים ומוזנחים.
מתוך "שירים שאכתוב מהכלא אם לא יתנו לי לסיים את הפגישה עם הרופא שלי" / רילי ווילו, 2015
טוב זו לא אשמתן של ה"שושיות". לא הן קבעו את הרפורמה. וכשייצא "שוברים שתיקה" – גרסת הרפורמה, שוש באמת תהיה מאלה שרק מילאו הוראות. אבל עד אז, זכותי כעת, במרפאה ברמת חן, להזעיף פנים על כך שהגיעו עוד 80 איש וכל שנייה שוש נכנסת לחדר של ד"ר ק', ומספרת לו על עוד מישהו שהגיע ושואלת את מי הוא הזמין ומתי הוא מסיים – וקוטעת לי כל משפט.
גם את התור הזה היה לי קשה להשיג, ואני רוצה לספר לו על אפיזודה שעברתי השבוע, אבל שוש הופכת את הסיטואציה לאפיזודה בעצמה. אין דבר יותר מוציא מהדעת מאשר פגישה עם פסיכיאטר שאתה יוצא ממנה יותר מעורער משנכנסת. זו בערך הרפורמה.
הפעם הראשונה שכתבתי על הרפורמה היתה ביוני. כחודש לפני שנכנסה לתוקף. אז, עוד ניסו לעצור אותה. עוד נסענו לוועדת הכנסת, עוד היו הפגנות ובלגנים, אך לשווא. ליצמן הבטיח, ליצמן קיים. היא פה והיא פה כדי להישאר. באותה תקופה ד"ר ק', הרופא המטפל שלי, היה כבר עייף מהלחץ שנוסף למרפאה, ואני לא ידעתי המון על מה שקורה. חמישה חודשים עברו מאז, והתורים לד"ר ק' נהיים עמוסים יותר. הוא, כמו רוב המטפלים במרפאה, עובד תחת מכבש לחצים ענק.
***
רפאל יונתן-לאוס הוא פסיכולוג קליני בשירות הציבורי והפרטי, פעיל בארגון "בנפשנו", ארגון שהוקם טרם הרפורמה כדי לעצור אותה וליצור חלופה. לאחר שהרפורמה החלה, הסב הארגון את הפעילות לעזרה לאנשים שנתקלו בקשיים בקבלות טיפול, איסוף עדויות ממטופלים ועוד.
"בנפשנו" הוקם כדי להילחם ברפורמה. מי מוביל אותו? מה קרה אחרי שהרפורמה עברה?
"'בנפשנו' הוקם על ידי מתמחים בפסיכולוגיה ופסיכולוגים, אנחנו משתפים פעולה עם ארגונים של עובדים סוציאליים ועם עוד אנשים. אנחנו לא ארגון רשמי או עמותה. אנחנו קבוצת אנשים שעובדים בהתנדבות למען מטרה אחת.
"מכניסת הרפורמה, הסבנו את פעילות הארגון למאבק לשיפור הרפורמה במצבה הנוכחי. אנשים פונים אלינו בבקשות עזרה לקבלת טיפולים, ועדויות על קשיים, ואנחנו מנסים לעזור וגם מתעדים את הכל כדי שנדע איך לעזור ואיך לשפר".
מה מעלות העדויות?
"בגדול, עד עכשיו אין שום נתונים על דברים טובים שהרפורמה הבטיחה וקיימה בשטח. ואילו הנתונים על הדברים הרעים שחששנו מהם הולכים ומתרבים. עד היום לא הצלחנו לקבל אף נתון על איש מהחולים ה'כבדים', שקיבלו בעבר רק טיפול פסיכיאטרי ובזכות הרפורמה אמורים לקבל טיפול פסיכולוגי. לעומת זאת, עדויות לאנשים שלא מקבלים טיפול יש בשפע".
מה הנתונים בשטח?
"הוקמו 61 מרפאות חדשות בקופות ברחבי הארץ, ושמחנו על כך. אבל כששואלים מה הנתונים, מגלים שיש שם 0.6 פסיכולוג, 0.8 עובד סוציאלי ו-0.4 פסיכיאטר. הרבה צוות אין שם, אז גם אין שם הרבה טיפול.
"המון תלונות מתקבלות, מאנשים שלא פונים לקבל טיפול בגלל התיוג של אבחנה פסיכיאטרית. הרפורמה קובעת שאי אפשר לקבל טיפול ללא אבחנה פסיכיאטרית, ויש כאלה שלא רוצים שתירשם להם אבחנה כזו בתיק הרפואי. יש לזה מחיר. רק השבוע סרבו לתת למישהי משכנתא כי היה כתוב שהיתה פעם בדיכאון, ומישהו שלא קיבלו לעבודה כי היתה לו אבחנה בתיק. מי שלא מוכן לאבחנה, למעשה מוותר על טיפול וזה עלול להיות מסוכן.
"יש כאלה שלא מקבלים אבחנה פסיכיאטרית, אבל זקוקים לטיפול וזה נמנע מהם. יש גם כאלה שמקבלים אבחנה וטיפול לא נכונים. לא כל מי שזקוק לטיפול זקוק לאבחנה. למשל, נפגעות תקיפה מינית זקוקה לתמיכה פסיכולוגית מסוג מסוים. אין אפשרות או צורך לטפל בהן ברמה הפסיכיאטרית, זה עלול להזיק.
אפשר להגיד שהן בפוסט טראומה.
"יש מקרים שכן, אבל בעיקרון לא. צריך לעמוד ב'קריטריונים' לאבחנה. אם הן לא עומדות בהם, הן לא יקבלו טיפול ומצבן יידרדר.
"עוד דבר שקורה, ואמרנו שיקרה, הוא שאנשים מתקשרים לקופות ובמקום לומר להם שמגיע להם טיפול חינם, מפנים אותם ישר לשר"פ, לשלם 132 שקל השתתפות עצמית. ברגע שנפתח מסלול שר"פ, אין לקופות מוטיבציה לפתוח עוד מרפאות כפי שהובטח. משתלם להן להפנות את הציבור לשלם ולא לומר שמגיע חינם (כפי שנחשף בתחקיר ערוץ 2). התחנות הציבוריות נותרות מיובשות והקופות לא מפנות מטופלים יותר.
"במרפאת לטיף לילדים, נוער ומשפחותיהם, הוחלט לתת טיפול באובר בוקינג מטורף. מזמינים שניים-שלושה מטופלים ומקווים שאחד לא יגיע. הפסיכולוג הראשי מחה נגד זה, ופיטרו אותו".
מה הצעד הבא?
"הוקמה בכנסת ועדת משנה בראשות נורית קורן שמטפלת ביישום הרפורמה. משרד הבריאות אמור לתקן את הליקויים. אנחנו עם יד על הדופק, ממשיכים להיאבק".