1,358 עורכי דין חדשים הוסמכו בבנייני האומה בירושלים בשבוע שעבר. הם יצטרפו לעוד עשרות אלפי עורכי דין בישראל, יחלו לשלם את דמי החבר שלהם ללשכת עורכי הדין, שבלי החברות בה לא יוכלו לעסוק במקצוע שלמדו.
מספר עורכי הדין ההולך וגדל מזרים לקופת הלשכה מידי שנה עשרות מיליוני שקלים בדמי חבר. ב-2018 הסתכמו דמי החבר בכ-54 מיליון שקל ואילו השנה הם צפויים לגדול לכ-55 מיליון שקל. התקציב הזה הוא עוד אחת מהסיבות לכך שמדובר באחת הגילדות החזקות בישראל.
לידי המקום הכי חם הגיע התקציב הצפוי של לשכת עורכי הדין לשנת 2019, מסמך המשקף את הדרך שבה יוצאו דמי החבר של עשרות אלפי חברי הלשכה.
שנת 2019 צפויה להיות שנת בחירות בלשכת עורכי הדין. בחודש יוני צפויה להיערך ההתמודדות על ראשות הלשכה, המתאפיינת לרוב באחוזי הצבעה נמוכים מאוד, זאת למרות הכוח הרב שמרכז בידו יושב ראש הלשכה. עדיין לא ידוע אם היו"ר הנוכחי אפי נוה מתכוון להתמודד לכהונה נוספת, זאת על רקע הערכות שירצה להתקדם מהפוליטיקה של הגילדה המקצועית לפוליטיקה הארצית. אם יחליט להתמודד שוב, ספק אם יימצא מי שיתמודד מולו.
כוחו של נוה בלשכה נובע מהקונצנזוס שהצליח להשיג בוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין – אם יש לו מתנגדים בוועד המנהל של הגוף הזה, הם דוממים. מקור נוסף לכוחו הוא קרבתו הרבה לשרת המשפטים איילת שקד, שמתבטאת בין היתר בהשפעתו בתחומי החקיקה ומינוי השופטים.
מצד שני, נוה הקים עליו מתנגדים רבים דווקא מקרב עורכי הדין הצעירים יותר, שראו את חבריהם ללימודים ולהתמחות נכשלים בבחינות הלשכה. אם אלה יופיעו בקלפיות בהמוניהם, אפשר שיסכנו את כסאו של נוה, בשל אחוז ההצבעה הנמוך כל כך.
נוה נתון לביקורת קשה בשנים האחרונות מצדם של המתמחים שניגשו לבחינות הלשכה. המתמחים טוענים כי הבחינות אינן הוגנות, ומכשילות אותם בכוונה. פרט לעתירות שהגישו, הפגינו המתמחים מול ביתו של נוה ועשו פעולות מחאה בכנסים שונים. הם נאחזים בנתונים ולפיהם רק 32 אחוזים מהניגשים לבחינות הלשכה בבחינה האחרונה, וערעורם של שליש מהנכשלים התקבל. בעקבות הלחץ והתלונות, נוה נאלץ להודיע על שינוי מתוכנן במתכונת הבחינה.
הבחינות ללשכת עורכי הדין קשות מאוד ומאלצות את המתמחים ללמוד במשך כמה חודשים ולא לעבוד, והם נאלצים לשלם סכומי כסף לא קטנים כדמי רישום לבחינות. הכנסות הלשכה מהמתמחים צפויות להגיע ב-2019 ל-6.3 מיליון שקלים, בדומה להכנסות השנה. כשליש מהכנסות אלו מממן את מה שבלשכה מכנים "מנגנון ירושלים" והוצאות נוספות על משרדים, מחשוב והוצאות כלליות. מה שנותר מסכום זה מממן את ההוצאות על בחינות בכתב, בדיני מדינת ישראל ואת ההסמכה.
בכל מקרה בלשכה נערכים היטב לבחירות השנה והקציבו כ-2 מיליון שקלים למימון שלהן. זהו סכום גבוה מאוד בהשוואה לשנים קודמות, אז עמד מימון הבחירות על ידי הלשכה על סכום של כ-800 אלף שקלים בלבד. בלשכה סירבו להתייחס לזינוק הדרמטי במימון הבחירות, כמו גם לשאלה האם בכוונתו של נוה להתמודד שוב לתפקיד היו"ר.
סעיף נוסף בתקציב נוגע למועדון הצרכנות "אקסטרה", המשמש את חברי לשכת עורכי הדין. חלומו של נוה הוא שמועדון הלקוחות של הלשכה יהפוך דומה למועדון "חֶבֶר" של משרתי הקבע, לאחר שיכלול שיתוף פעולה עם לשכת רואי החשבון. בלשכת עורכי הדין צופים שהכנסות מועדון "אקסטרה" יגיעו ל-2.55 מיליון שקלים בשנת 2019. רוב ההכנסות של "אקסטרה" מגיעות מעמלות סליקה, והשנה יגיע חלק קטן מההכנסות גם מהשתתפות ישראכרט בהוצאות המועדון.
אל מול ההכנסות צופים בלשכה כי ההוצאות על מועדון הצרכנות יוצאו כמעט כולן על המערכת העוטפת אותו (בעיקר על המנגנון) – שיווק, סבסוד לחברים, שירותים אדמיניסטרטיביים, יעוץ משפטי ועוד. הדרך להיות הצלחה כמו מועדון "חֶבֶר" עדיין ארוכה מאוד.
בתקציב בולטת ההוצאה הצפויה על פעילות לובינג בכנסת (או "קשרי ממשל" כפי שהיא מכונה בהצעה). נוה הפקיד בעבר את היועץ האסטרטגי דדי סויסה על פעילות זו, יחד עם שישה עובדים נוספים, כל אלה נוסף על הלוביסטית הקבועה של הלשכה יעל גויסקי. סויסה עזב את הלשכה בשנה האחרונה, אולם תקציב הלובינג צפוי להישאר כשהיה בשנת 2018 ולעמוד על 1.35 מיליון שקלים.
על "שיווק, דוברות, הסברה ומגזין" תוציא לשכת עורכי הדין סכום של 5.2 מיליון שקלים. 1.3 מיליון שקלים מהם ילכו להוצאות שמוגדות "מנגנון", בהן על פי הערכות שכרה של הדוברת נעמה כהן-פרידמן, ואפשר שגם עלות שכרו של היועץ ואיש יחסי הציבור רונן צור העובד עם הלשכה, זאת למרות שצור עבד בעבר עם יו"ר הלשכה הקודם ויריבו של נוה דורון ברזילי ולמרות שבין צור לנוה היה סכסוך אישי. הוצאות ה"שיווק, דוברות, הסברה ומגזין" אינן כוללות את פרסומי הלשכה: אלה מופיעים בסעיף אחר, וצפויים לעלות כ-575,000 שקלים.
לשכת עורכי הדין תוציא כ-750,000 שקלים בשנת 2019 בעבור ייעוץ משפטי. היועצים המשפטיים של הלשכה הם משרד עורכי הדין קסוטו ושות', שמייעצים ללשכה גם בעניין מועדון הצרכנות "אקסטרה", סעיף אחר שעלותו 215,000 שקלים, עלייה משמעותית מהסכום שהוקצב לעניין השנה. לשכת עורכי הדין התקשרה עם משרד קסוטו ושות' עם כניסתו של נוה לתפקיד היו"ר בלי מכרז. את המשרד (שאז נקרא קסוטו-נוף) "הביא עמו" נוה מתפקידו הקודם כיו"ר הוועד המחוזי בתל אביב, כשהוא טוען שמדובר במשרת אמון, ותוך העלאה פי שניים של שכר הטרחה ליועץ המשפטי. בעבר חשפנו כי משרד קסוטו, בסיוע היועץ ניר חפץ, הביא לגניזת תחקיר נגד נוה בעיתון ידיעות אחרונות. ממשרד קסוטו מסרו בתגובה: "הטענה אינה נכונה ואינה מייצגת את מצב הדברים כהווייתו. יש להצר על כך שבמסגרת 'זירת ההתגוששות' האישית שלך (הכוונה לכותבת – ש"ש) עם הלשכה וראש הלשכה, בכוונתך לתקוף באופן אישי גם את משרדנו רק מהטעם שמשרדנו מייצג את התובעים בהליך המשפטי המתנהל נגדך בבית המשפט (על כך מיד – ש"ש)".
משרד קסוטו מייצג את נוה ואת הלשכה בתביעות לשון הרע ובמכתבי התראה טרם הגשת תביעות לשון הרע נגד עיתונאים. נוה תבע את "גלובס" ואת כתב העיתון לשעבר גור מגידו בתביעת לשון הרע שהסתיימה זה מכבר בגישור. הלשכה משכה בסופו של דבר את התביעה, העיתון לא התנצל על דבר ולא שינה מאומה בכתבה שפורסמה, אך שני הצדדים פרסמו הצהרה משותפת.
בנוסף, לשכת עורכי הדין הגישה תביעה על סך כמיליון שקלים נגד כותבת שורות אלה על כתבות שפורסמו במקום הכי חם בגיהנום ופוסטים שפרסמה בפייסבוק. תביעה זו עדיין מתנהלת בבית המשפט.
הוצאה בולטת אחרת של הלשכה בשנים האחרונות היא על מאבקים לקידום המקצוע, פרסום ומניעת הסגת גבול המקצוע. לטובת זה תקצה לשכת עורכי הדין כ-3.5 מיליון שקלים, בדומה לשנה קודמת. מאבקים אלו כוללים בין השאר את המאבק שניהלו הלשכה ונוה נגד לבנת פורן, למשל. בשנים האחרונות מנסה הלשכה לנכס לעצמה לא מעט פעילויות ולטעון שהללו יכולות להתבצע רק על ידי עורכי דין. כך ניהלה הלשכה מאבק נגד חברת "חשבים" שבו דווקא הפסידה.
לצדו של נוה שאינו מקבל שכר על תפקידו, אבל זכאי להוצאות מנגנון ונסיעות לחו"ל בעלות של כחצי מיליון שקלים, מכהן גם מנכ"ל לשכת עורכי הדין, אורי אלפרסי, שגם הוא נבחר ללא מכרז. שכרו הכולל של אלפרסי יעמוד על כ-650,000 שקלים (ככל הנראה מדובר על עלות שכר – ש"ש). למנגנון ההנהלה והגזברות בלשכה, כ-75 עובדים, מוקצב סכום של 2.9 מיליון שקלים. סכום נוסף שיוצא השנה הוא כחצי מיליון שקלים לטובת הקמת מחוז מרכז בלשכה, שבראשו עומד עורך הדין אבי חימי.
בלשכת עורכי הדין סירבו להתייחס עניינית לנאמר בכתבה.
[mc4wp_form id="1006521"]