בפברואר 2008 ממשלת ישראל אישרה תכנית רב תחומית ובין-משרדית לשיפור קליטת יוצאי אתיופיה. אחד מחמשת תחומי הליבה עליהם שמה התכנית דגש הוא שיכון: הממשלה החליטה על הקצאת תקציב ל-200 משכנתאות "מועדפות" בשנה לזוגות צעירים. לימים התברר כי תכנית משרד השיכון לא התכתבה עם המציאות – תנאי הסיוע הקמצניים לא היו עדיפים על פני משכנתאות רגילות הניתנות בבנקים.
עוד באותו נושא:
- הבעיות שהופכות את התכנית לטיפול באתיופים לסתם עוד נייר
- הערים הסגורות לאתיופים: מפת האזורים המותרים לעולים
- איך אתה מעדיף את האתיופי שלך, במדים או עם כיפה?
רק שתי משפחות מימשו את ההטבה. כישלון צורם, כפי שכתב מבקר המדינה בדו"ח 2012: "במשך ארבע שנים של כישלון צורם, הותירו משרדי הממשלה האחראים בנושא את תכנית המשכנתאות בתור "אות מתה", שכלל אינה מקדמת את האוכלוסייה ואת היעדים שלשמם נוצרה".
לאחרונה נדרשה הממשלה לתקן את המעוות, והנה נפתחה כבר ההרשמה לתכנית הסיוע בדיור למשפחות יוצאות אתיופיה, ואנשים כבר מתכננים את הריצה אל הבנק… אבל רגע, לפני שכולנו, זוגות זוגות, נוהרים לבנקים למשכנתאות להנפקת תעודת זכאות ומטריחים עצמנו בניסיון רק להירשם, נשאלת השאלה – למי התכנית המופלאה הזו מתאימה?
התכנית מעניקה לזכאי הלוואה לדיור בסך של עד 600 אלף שקלים, לתקופה של עד 25 שנה, צמודה למדד המחירים לצרכן, בתנאי ריבית מיוחדים: בעשר השנים הראשונות ללא ריבית, וב-15 השנים הבאות – בריבית שנתית בשיעור של 2%. עד כאן נשמע פנטסטי.
אבל לפני מחיאות הכפיים הסוערות והברכות לזוכים בהגרלה, כדאי להתעכב על סעיף מהותי:"זכאים לתוכנית שייקחו הלוואה משלימה בסך נמוך מ-600,000 ₪ לא יידרשו להון עצמי בשיעור של 25% אלא של 5% בלבד". או במילים אחרות: אם תצטרכו יותר מ-600 אלף שקלים להלוואה משלימה, תידרשו להציג הון עצמי של 25%1. כלומר, מי שיקנה דירה שמחירה עד 1,200,000 ₪, בהחלט יהנה מתנאי ההלוואה ומהסרת חסם ההון העצמי (ידרש להון עצמי בסך 5% בלבד). מי שיהיו מעוניינים ברכישת דירה שמחירה מעל 1,200,000 שקלים (וזה בהחלט מחירן של רוב הדירות הראויות כיום) ידרשו להעמדת הון עצמי בשיעור 25%, בדומה לנהוג בשוק, כך שעבורם חסם ההון העצמי לא הוסר.
רוצים לגור במרכז? תידרשו להציג הון עצמי בערך של רבע מהדירה שמצאתם. לא מתאימה לכם דירה ב-1.2 מיליון, אז למה שלא תרכשו אחת כזאת להשקעה? אי אפשר. לפי התוכנית אתם חייבים לגור בדירה שרכשתם. מסוגלים לעמוד בתנאי ההון העצמי של 25% אם תמכרו את הדירה שאתם חיים בה עכשיו? בלתי אפשרי. מי שהייתה בבעלותו דירה בעשר השנים האחרונות לא זכאי להטבה.
בשורה התחתונה, ההטבה רלוונטית רק למי שמעוניין ברכישת דירה במחיר של עד 1,200,000 שקלים, וכזאת אפשר למצוא בהכרח רק בשכונות החלשות. כך יוצרת המדינה שוב מרחבים מובחנים אתנית וחברתית, עם רמת התבדלות גבוהה, המובילים ל"גטאות" חדשים (גם את הישנים המדינה יצרה במו ידיה).
גם דרום אפריקה הלבנה היתה קמצנית מאוד כלפי שחוריה. היא חשבה שוויתורים קטנטנים, כמעט בלתי נראים, יפטרו אותה מן הצורך להתמודד עם בעיות היסוד. הרי המרחב הוא הסביבה המיידית שלנו שמפגישה אותנו עם שכנים, משרתת אותנו במוסדות המקומיים, מחנכת את ילדינו ומציעה לנו הזדמנויות כלכליות וחברתיות. כנראה שיש צורך להזכיר שוב כי מטרת התכנית היא "לקדם את שילובם המיטבי בחברה הישראלית", ולא שילובם עד גבול מסוים.
זוהי דוגמא נוספת לאוזלת היד וחוסר מקצועיות בה נוהגת הממשלה בטיפול בקהילה. הפרסום מציג את ההטבה כזכייה במפעל הפיס, כשבפועל היא לא מועילה כמעט לאף אחד, ומשמרת את המצב הקיים. למזלנו נגמרו הימים שעושים עלינו סיבוב – למדנו דבר או שניים בשלושה עשורים שאנחנו כאן, ואנחנו קוראים להקמת ועדת ביקורת מקצועית, כפי שהובטח ובשיתוף הציבור. אחרת זו רק זריית חול בעיניים: שולפים תכנית קיימת שנכשלה, עושים בה תיקונים קלים, ומוודאים שחס וחלילה לא נגיע לשכונות הפאר.
תודה לעורכת הדין מזי טזזו, על הסיוע המקצועי בהכנת הכתבה