קבוצות וארגוני מחאה שהוקמו בחודשים האחרונים לנוכח המשבר העמוק שבו שרויים תושבי הצפון, אלו שפונו ואלו שהופקרו מאחור, התאגדו השבוע והקימו יחד ״מחנה עקורי הגליל" – מחנה של פליטים בארצם, שנועד לאגד בכניסה לקיבוץ עמיעד שבגליל העליון כמה שיותר מתושבי הצפון אשר מאז ה-7 באוקטובר פוזרו ברחבי הארץ יחד עם אלה שממשיכים לחיות במצב מסכן חיים במטרה להניע יחד פעולה משותפת.
מאות רקטות נורו מלבנון בשבועות האחרונים אל יישובי הצפון, המצב הביטחוני מסלים ואזעקות בלתי פוסקות הפכו לשגרת יומם של האזרחים שנותרו מאחור. רק היום התפוצצו כטב"מים ״מתאבדים״ מעל קיבוץ איילת השחר, אתמול מעל בית הלל וכן במקומות אסטרטגיים המשמשים את הצבא, בין היתר לפני שבוע, כאשר כטב"ם פגע בבלון ״טל שמיים״ ליד צומת גולני. בתחילת החודש שני לוחמי מילואים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה ושריפות רבות פרצו באצבע הגליל. והיום נורה מטח של כ-30 רקטות לאיילת השחר בזמן שלמדו בה תלמידי בית ספר יסודי, במזל אף אחד לא נפגע.
באופן אישי כמי שגרה בגליל העליון אשתף כי היה זה רגע מפחיד מאוד. הבית שלי רעד כולו במשך דקות ארוכות. פחדתי שהיירוטים הם ממש מעל היישוב שלי ואולי אזעקה לא הושמעה שכן זה מצב שקורה לעיתים קרובות ביישובים בצפון. אחרי שעבר הזעם נשלחו הודעות מרגיעות מצוות צח"י בקבוצות היישוב להורים אשר ילדיהם לומדים באיילת השחר. אני אומנם חווה מתח עקבי של מצב בטחוני בעייתי אך חברים רבים שלי אשר גרים ביישובים שלא פונו, קרוב לגבול, חווים את הרעש, הפחד והבהלה על בשרם יום יום.
"אי אפשר לחיות במצב הזה יותר", אומר בועז בידרמן, אחד מהיזמים של הקמת מחנה העקורים וממקימי ״התנועה לסיפוח הגליל״ – ארגון שהוקם בזמן המלחמה על ידי אנשי מילואים, חברי כיתות כוננות, בעלי עסקים ואחרים, ומשמיע את דרישת תושבי הצפון מהממשלה למציאת פתרונות סיוע לגליל לאחר הזנחה של שנים.
"אזרחי הצפון במצב קטסטרופלי. קהילות מתפרקות, משפחות עוזבות, עסקים מקרטעים ונופלים ותלמידים רבים רחוקים מחבריהם ומוריהם. אני רוצה להוציא את תושבי הגליל מהמלונות, מתל אביב, מאילת…להביא את כולם חזרה הביתה״, אמר בידרמן לכתבת ״המקום הכי חם״ בזמן הקמת מתחם המחאה הצפוני. ״המדינה מוותרת על חבל ארץ שלם. אם זה ימשך הגליל יתפרק. המקום הזה יחזור 40 שנה אחורה. הגיע הזמן שיתעוררו על החיים שלהם לפני שלא יהיה להם לאן לחזור״.
הסיבה לכך שלא נראתה התנגדות אזרחית משמעותית ולא קמה מחאה לאורך כל גבול הצפון עד כה קשורה בפיזור של התושבים והקהילות בכל רחבי הארץ, וזה בדיוק מה שהוא מבקש לתת לו מענה. "כולם שבורים וחסרי תקווה, הפיזור הזה מוריד מהכוח שלנו כקהילת הצפון והכסף המחולק לתושבים זו עוד דרך להשתיק אנשים. הפיזור הזה מקשה לפעול והמטרה שלנו זה להתקבץ חזרה ולא לוותר על הגליל".
״אם מחנה פליטים של אנשי הצפון לא יזיז לממשלה אז היא צריכה ללכת הביתה. נמשיך את המאבק גם בדרכים אחרות, העיקר שנהיה מאוחדים״
"זה מאבק על הבית", הוא אומר. "ואם מחנה פליטים של אנשי הצפון לא יזיז לממשלה אז היא צריכה ללכת הביתה. נמשיך את המאבק גם בדרכים אחרות, העיקר שנהיה מאוחדים".
"לתושבי הצפון נמאס מהאדישות הממשלתית והפגנות לא מספיקות", אמר דן רוטנברג, תושב הצפון ושותפו של בידרמן במסעדה מצליחה בגליל. בהיעדר כל תכנית להחזרת החיים לצפון ובעוד המצב הכאוטי מתמשך, החליטו השניים כי הגיעה העת לפעול.
"אני בסך הכל מארגן מרחב עבור תושבי הצפון, כדי שיוכלו סוף סוף להתאחד, להיפגש, לדבר", מסביר רוטנברג מדוע הצטרף ליוזמה. מטרת מחנה הפליטים, לדברי בידרמן, היא לאחד את קהילות הצפון ולייצר לחץ ציבורי משמעותי שבתקווה יביא את הממשלה להחזיר את התושבים לבתיהם ואת הילדים למסגרות החינוך עד תחילת שנת הלימודים, חזון שלפחות בנתיים לא נראה באופק. "אני לא זז משם עד שתושבי הגליל חוזרים לישובים שלהם בגליל ותלמידי בתי הספר חוזרים ללמוד בהם", הוא אומר.
"מאהל העקורים מזמין את כולם להתאחד הערב (חמישי) ב-18:00 באירוע השקה", נכתב באחד הפרסומים של אירוע פתיחת המחנה. "קהילות הגליל העליון, המערבי, המזרחי, רמת הגולן, מצביעי ימין ומצביעי שמאל, תושבי הכפר ותושבי העיר, ראשי רשויות, חברי כנסת מהימין ומהשמאל, סטודנטים, משפחות, חברי כיתות כוננות ואנשי מילואים. הקמת מחנה הפליטים תהיה פלטפורמה להבאת תוכן, מעגלי שיח, חיבורים חדשים, פעולות אקטיביסטיות, אירוע בו אפשר לחשוב יחד וליזום יחד".
היוזמה ממומנת לדבריהם באמצעות תרומות של חברים ואנשים פרטיים ואת מתחם יתפעלו לאחר הפתיחה צוותי מתנדבים. "צוות ניקיון, צוות חניה, סיירת שילוט, צוות שיווק, כולם בהתנדבות", מספר בידרמן. "כל מי שעובד כאן זה בחינם, כל מי שבא להופיע זה בחינם. קיבלתי מלא טלפונים ממנהלי קהילות מכל הקיבוצים. אנשים נרתמים ושואלים איך אפשר לעזור, אנשים עוטפים. זה מרגיש שכולם חיכו כבר לזה, אירוע להתאחד". ארגונים נוספים שחברו ליוזמה הם לובי 1701, מצפינים, הארי הזועם, הרשת, ופורום מגן עוטף לבנון של הקהילות הלא מפונות. "הזמנו חברי כנסת, חלקם אישרו הגעה ופתחנו חמ"ל תקשורתי לשידור חי. מקווים שזה יתפוס תאוצה", אומר בידרמן.