בעוד מספר ימים יתחיל חודש הרמדאן, שהשנה יתקיים בצל המלחמה וחמישה חודשים לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר, ומשטרת ישראל כבר ערוכה ברחבי הארץ בכוחות גדולים. במיוחד לאור ההחלטה של נתניהו שלא להגביל את מספר המתפללים במסגד אל-אקצא, לפחות לא בשבוע הראשון של הרמדאן ולאחר מכן בכפוף להערכות המצב, חרף דרישת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.
אתמול (ד׳) נער בן 14 ממזרח ירושלים דקר גבר יהודי בשנות ה-60 לחייו, שנפצע באורח בינוני. לאחר סריקות ומרדף הנער נעצר בשכונת בית חנינא, הסמוכה לשכונת נווה יעקב. האירוע ממחיש את המתח השורר בירושלים ואת דריכות המשטרה, שהגיבה לפיגוע במהירות.
לאחרונה מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון תורג'מן, הורה על הקמת מפקדה משימתית מיוחדת במרחב קדם במחוז ירושלים, שתרכז בצורה ממוקדת את הפעילות נגד מסיתים ברשת ונגד הבעות תמיכה בארגוני טרור ומחבלים בפוסטים ברשתות החברתיות.
בימים האחרונים, במסגרת ההערכות לקראת הרמדאן, ביצעה המשטרה מעצרים של חשודים בהסתה, תמיכה והזדהות עם ארגוני ומעשי טרור. בשבוע האחרון נעצרו במזרח העיר 17 חשודים, שלטענת המשטרה פירסמו ברשתות החברתיות דברי הסתה ותמיכה בארגוני טרור. שמונה מהם נעצרו ביום ראשון, וביום שלישי הגיעו לבית המשפט המחוזי בירושלים לדיון בהארכת מעצרם.
״לי יש תחושה שמדובר במעצרי מנע בצל רמדאן, נתקלתי בשלושה מקרים שונים שהפרסומים היו ישנים משנת 2022״, מסביר עו"ד מועאד אבו ארשיד, המייצג שלושה מהחשודים, בשיחה עם כתב המקום הכי חם. ״במקרה הספציפי הזה, לא בטוח בכלל שהמסוכנות הנשקפת היא שהובילה למעצר. מדובר בעבירה שעל פי החשד בוצעה בכלל ב-2022״.
במקרה אחר, אומר אבו ארשיד, החשוד פרסם פוסט ובו רק שני פסוקים מהקוראן, ללא כל תוספת של כיתוב או סמל שעלולים להתפרש כהזדהות עם ארגון או מעשה כזה או אחר. ״אי אפשר לשייך פרסומים מהקוראן או מכל דת ולשייך אותם לאירועי ה-7 באוקטובר, במיוחד כשהפרסום עלה בלי שום דבר המסמל תמיכה״.
לטענתו אין כל בסיס משפטי למעצר, וודאי שלא להחלטת השופט גד ארנברג להאריך את מעצרו ביומיים נוספים. ״סעיף 144 לחוק העונשין קובע שפסוקי דת לא כלולים בעבירות של הסתה או ביטוי״. רק היום אמור החשוד להסתיים, לאחר כמעט חמישה ימים במעצר.
לדברי אבו ארשיד, אחרי ה-7 באוקטובר חלה עלייה במספר המעצרים של המשטרה ובבקשות למעצר עד תום ההליכים או להארכת מעצר. ״לפני המלחמה חשודים בתיקים דומים היו לכל היותר משתחררים למעצר בית״.
לטענתו בימים אלו נטיית השופטים היא לאפשר למשטרה להמשיך לחקור, גם במקרים ישנים וגם כאשר הספק בביצוע עבירה, כמו בפוסטים של פסוקי הקוראן, גדול. ״כשאתה מדבר על פוסטים ישנים, ובעוד רשויות אכיפת החוק המתינו חודשים עד שהחליטו לפעול, קשה לומר שיש עילה של מסוכנות״.
"אני לא אוהב את הטרמינולוגיה על כך שחודש הרמדאן הוא בעייתי, צריך לאפשר חופש פולחן, תנועה וביטוי. צריך לשים הכל בפרופורציות ושצריך שרשויות האכיפה ינהגו בשיקול דעת מקצועי, בלי שהמוני צעירים יעצרו ועתידם יפגע״, מסכם אבו ארשיד.
ובכל זאת, חודש הרמדאן עוד רגע יתחיל והמשטרה, תחת ממשלת נתניהו-בן גביר, תעמוד למבחן כל הצדדים. מבחן בין שמירה על הביטחון של כלל האזרחים, בצל המלחמה והמתח לבין שמירה על חופש הפולחן ועל זכויות הציבור המוסלמי במדינה ובכללן, כמדי שנה, עלייה למסגד אל-אקצא.