השבוע התכנסה השדולה לסיוע להלומי והלומות הקרב ובני משפחותיהם בראשות ח״כ מיכאל ביטון (המחנה הממלכתי) וח״כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) למעקב אחר המלצות שעלו בדיון הקודם שהתקיים באוגוסט האחרון, בין היתר לאיתור פרו-אקטיבי של הלומי קרב ויישום רפורמת ״נפש אחת״ – שמבקר המדינה חשף ליקויים רבים של משרד הביטחון ואגף השיקום ביישומה. מעבר להלומי הקרב נכחו גם חברי השדולה ומספר חברי כנסת נוספים. כמו כן גילי גמיש מנהלת קווי הסיוע של נט"ל, דנה פנחסוב מתנדבת בארגון נכי צה"ל וחיים הלד מנכ"ל עמותת לא מפקירים פצועים בשטח נכחו גם כן.
אף נציג ממשרד הביטחון וגם לא מאגף השיקום לא טרח להגיע לדיון. גם יו"ר ארגון נכי צה"ל, שעל פניו אמון גם על נכי צה״ל על רקע הלם קרב, עידן קלימן, לא טרח להגיע גם הוא. לתחושת 25 נכי צה"ל הלומי הקרב מכל הארץ שכן הגיעו, מדובר ביריקה בפניהם הנובעת מזלזול עמוק.
"העובדה שהם נעדרים מהדיון זה זילות של מעמד הכנסת, זילות של הלומי והלומות הקרב והמשפחות שלהם ואנחנו נדרוש מיושב ראש הכנסת סנקציות על משרד הביטחון וצה"ל", כך פתח יו״ר השדולה מיכאל ביטון את הדיון. ח"כ יצחק קרויזר אמר בשיחה עם ״המקום הכי חם״ כי "אני מאוד מצר על כך שלא הגיעו. דווקא אגף השיקום עובר מהפך גדול בשנים האחרונות ויש להם מה להציג ומשרד הביטחון מן הראוי שישלח נציגים. אבל לשדולה הם לא חייבים להגיע ובאירוע הקודם לא היה להם נעים להיות שם, זה לא פשוט. מעט חברי כנסת אוהבים לקפוץ לעיסוק בזה".
נזכיר – הדיון הקודם נקבע על רקע מקרי ההתאבדות של בר כלף ז״ל ואור דוניו ז״ל, חיילים ששירתו בחטיבת כפיר, התמודדו עם פוסט טראומה בעקבות שירותם הצבאי והמתינו להכרה כהלומי קרב ממשרד הביטחון. בסוף הישיבה העלו יו״רי השדולה את הצורך בקיום דיון המשך ומעקב בחודש העוקב אך בשל המלחמה הדיון נדחה. בעקבות הדיון הורה ראש הממשלה על הקמת ועדת שרים שתדון בסוגיית הלומי הקרב אך זו עד היום לא התכנסה ולא נראה שתתכנס בעתיד הנראה לעין.
על הלומי הקרב ממלחמת אוקטובר 23׳: ״חלק על סמים קשים, חלק מקרי אובדנות. אין להם מושג איך לצאת מזה. הם סיכנו את עצמם, הנפש שלהם פגועה ואף אחד לא עוזר להם״
בזמן שארגון נכי צה״ל ואגף השיקום לא טורחים להגיע ולהציג תכנית ונתונים לגבי הטיפול בהלומי הקרב, וודאי לאור המלחמה הנוכחית, נדב וירש, פעיל שהקים את פורום הלומי הקרב ואיתו פעילים רבים נוספים מסתובבים ברחבי הארץ ופוגשים לוחמים הלומי קרב חדשים מהמלחמה הנוכחית מדי יום ביומו. "הם במצב לא טוב. חלק על סמים קשים, חלק מקרי אובדנות, אני מלווה אותם בהכל. אין להם מושג איך לצאת מזה. הם סיכנו את עצמם ועכשיו העסקים שלהם בסכנה, המשפחות שלהם בסכנה ובעיקר הנפש שלהם פגועה ואף אחד לא עוזר להם. וזה פוגע במעגל השני והשלישי שמסביבם", מספר וירש.
בעבר השמיע וירש את טענותיו כלפי אגף השיקום, היום חלקם אומרים "טעינו". בתחילת הדיון הוא קרא נאום ובו האשים את ארגון נכי צה"ל ואת עצמם, נכי צה"ל על שלא הגנו על הנכים ולדבריו "נתנו לחבורה (ארגון נכי צה״ל, ד״ל) להשחית את נושא הקדוש שנקרא נכי צה״ל".
"לצערי האנשים שהיו אמונים על הנושא נפלו בפח של ארגון נכי צה"ל ואני מאשימה גם את שר הביטחון שפשוט דפק את כל חוק נפש אחת שנועד להיטיב ולהועיל עם הלומי הקרב ועבר לטובת המרצדס והב.מ.וו"
"זה לא במקרה שמשרד הביטחון ואגף השיקום לא פה וגם ארגון נכי צה״ל. הם פשוט קיבלו ציון נכשל בדו"ח המבקר אז הם לא מראים את פרצופם", אמרה שפרה שחר, מנהלת הבית החם לחיילים. "לצערי האנשים שהיו אמונים על הנושא נפלו בפח של ארגון נכי צה"ל ואני מאשימה גם את שר הביטחון שפשוט דפקו את כל חוק נפש אחת שנועד להיטיב ולהועיל עם הלומי הקרב ועבר לטובת המרצדס והב.מ.וו".
במהלך הנאום הלומי הקרב התייחסו לרפורמת "נפש אחת" בטענה שהרפורמה שהיתה אמורה להיטיב עם הלומי והלומות הקרב משרתת בסופו של דבר בעיקר את נכי צה"ל הפיזיים. זאת בגלל אופן חישוב הזכאויות שנקבע בהתאם לאחוזי הנכות של הנפגע הפיזי, ולא על פי רמת התפקוד. כך נוצרת אפליה במסגרתה נכה צה״ל בכסא גלגלים, שמחזיק עבודה מסודרת וחיי משפחה, לדוגמא, יהיה זכאי למענקי דיור של עד 3 מיליון שקל, מענקי רכב והטבות נוספות. נכה צה״ל הלום קרב לא יוכל לעולם להיות זכאי לתנאים דומים, גם אם הוא נמצא ברמת תפקוד נמוכה בהרבה או בחוסר תפקוד מוחלט בשל פוסט טראומה מורכבת.
"יש שתי טבלאות. אחת פיזית ואחת נפשית", אומר צחי אסולין, הלום קרב. "אני מוכר ב- 50 אחוז נפשי, מטופל 3 שנים אצל פסיכיאטר ופסיכולוג ושמונה חודשים שאין לי רכב. בזמן הזה עידן קלימן עם מרצדס ובית". יו"ר הארגון, עידן קלימן, הוא נכה צה"ל בעצמו, בעל נכות של 100 אחוז פלוס.
בין היתר התייחסו וירש והלומים נוספים לכישלון הצעת החוק של ח"כ אופיר סופר "חוק עיטור הפציעה הקרבית" שמטרתו להסדיר את ההכרה וההוקרה, הנובעת מעצם התממשותו של "סיכון מיוחד" והיא פציעת הגוף והנפש בקרב. לעיטור המיוחד שהשראתו נלקחה מ"עיטור לב הארגמן" האמריקאי יכולות להיות משמעויות חשובות עבור הלוחמים הן ברמה הכלכלית, והן ברמה הנפשית ובעיקר בהסדרת מעמדם החוקי שיביא למענקים ומענים שייקבעו על ידי משרד הביטחון, דבר שיוציא לטענתם את השליטה על זכויותיהם של הלומי הקרב מארגון נכי צה"ל.
נתי שקד, הלום קרב ותיק אמר, "מי שמנהל את האירוע הזה זה לא אגף שיקום. אתם שופכים דמם של אנשים יקרים וערכיים שבסופו של יום יש גופים כלכליים שבראשם ארגון נכי צה"ל שהוא זה שמנהל את האירוע".
הלומי הקרב מעלים את הצורך להוציא באופן מיידי את האחריות עליהם מידיו של אגף השיקום לידיו של צה"ל שכן לטענתם, האגף שבוי בידי ארגון נכי צה"ל שמשתמש בו לצרכיו. לדברי קרויזר הבעיה המרכזית בנושא הזה היא שאין גוף שמייצג את הלומי הקרב באופן ייעודי חוץ מארגון נכי צה"ל.
"יכול מאוד להיות שזה הפתרון, להקים גוף מקביל שמתעסק בפגיעות נפשיות בלבד. פוסט טראומטי לא צריך את אחוזי הנכות אלא טיפול ושיקום אמיתי, להרגיש שהוא מועיל וזה השילוב של הדברים שהם אמרו על המילואים והתעסוקה ועשייה משמעותית יחד עם הטיפול".
ח"כ ביטון אמר בשיחה עם המקום הכי חם, כי מאז כינוס השדולה הקודמת, קודמו מספר דברים לטובת הלומי הקרב אשר היו צריכים לעלות בדיון על ידי המערכות האמונות אך מכיוון שלא הגיעו, לא התאפשר לדון בנושאים הללו. למשל על הקמת מערך ניידות חירום שאמור היה להיכנס בחודש הבא לתוקף. כמו כן, הוקצו לדבריו 60 מיליון שקל בתקציב 2024 עבור ייצוג משפטי להלומי הקרב וכן כוח אדם של 100 אנשי טיפול לאגף השיקום שאמורים להיכנס בקרוב.
בשיחה מספר קרויזר כי הוא נמצא בקשר עם האגף השיקום וארגון נכי צה״ל, ולגבי הטענות על היו״ קליימן אמר כי ״יש טענות מוצדקות ויש שלא״ והדגיש כי חשוב לעסוק בקידום פתרונות עבור הלומי הקרב. "לצערנו הרבה דברים עובדים לאט במדינה אבל ב-7 באוקטובר המערכת הזדעזעה מצונאמי אזרחי וצבאי של נפגעים", אמר קרויזר. "אני מאמין שהמספרים המפחידים יחד עם הדיונים של השדולה שמביאים את הנושא לסדר היום ולוועדות הם זרז להחלטות שצריכות להתקבל".
שאלנו את אגף השיקום מדוע לא נכח בישיבה, באילו פעולות נקט מאז הישיבה הקודמת ומתי ייכנסו לתוקף הדברים הנ"ל אך באגף בחרו לא להגיב.