בנר שלישי של חנוכה, באמצע החורף הקר והגשום, פונתה שרונה אוחיון יחד עם שתי בנותיה מדירת עמידר אליה פלשה חמישה שבועות לפני כן. שרונה, שסובלת ממחלת קרוהן ומקבלת אחוזי נכות שמשתנים לעתים בוועדות של הביטוח הלאומי ואינם מקנים לה קצבה, אינה מסוגלת לעבוד ומתקיימת מדמי מזונות בסך 3,000 ש"ח.
היא נולדה בבאר שבע, ושם חיה כל משפחתה וקהילתה. בשנים האחרונות היא לא יכלה להרשות לעצמה לשכור דירה ראויה לה ולבנותיה בשוק החופשי, עברה דירה בממוצע כל שנה, ועם עליית מחירי השכירות הצליחה לשכור יחידות דיור בלבד, ולא דירה שהולמת את צרכי משפחתה.
אוחיון הגישה בקשות נשנות וחוזרות למשרד השיכון, ולמרות הכנסתה הנמוכה סורבה שוב ושוב לזכאות לדיור הציבורי. זאת משום שמצבה אינו עונה על תנאי הזכאות הבלתי סביר של ילד שלישי, הרי לה יש "רק" שתי בנות. הסירוב האחרון שקיבלה היה בוועדה עליונה של משרד השיכון, וועדה שאחריה אין להגיש בקשה נוספת במשך שנה, אלא רק בוועדה ציבורית ששוללת את הזכות להגיש בקשה נוספת במשך שנתיים.
כשהבינה שיחד עם הרכב המשפחה וסטיגמת החד הורית לא נשאר לה סיכוי, החליטה אוחיון לפלוש לדירת עמידר בשכונת מגוריה שכבר מזמן אינה מאוכלסת, ולא ברור מדוע. הרי ישנם 30 אלף זכאים לדיור ציבורי שממתינים לאכלוס, האם לא מצאה חברת עמידר ולו משפחה אחת שהדירה הייתה נותנת מענה למצבם?
בחודש וחצי האחרון שרונה התבצרה בתוך הדירה. היא אפילו לא יצאה כדי לאסוף את בתה בת הארבע מהגן, והעבירה את האחריות לבתה בת התשע, מחשש שכל רגע בו היא תעזוב את הבית, עלול להיות הרגע ובו יפנו את תכולת הדירה שלה, והיא תמצא עצמה עם שתי בנותיה ברחוב.
עם חג האורים הגיעו כוחות החושך, פרצו את דלת הבית מבלי לבדוק אפילו אם היא נוכחת, ופינו את האם ושתי בנותיה הישר לרחובות הקרים, ללא כל מענה חלופי לקורת גג.
שרונה אוחיון ובנותיה ברחוב ביום הפינוי. צילום: כרמן אלמקייס
אוחיון התחננה בפני השוטרים, שאזקו אותה בידיה וברגליה, שיתנו להן עוד שבוע לגור בדירה, אך לעיני בנותיה הבוכות נלקחה לתחנת המשטרה הקרובה. אחותה אספה את בנותיה בחשש שהן יועוברו לידי שירותי הרווחה, ושרונה שוחררה רק לאחר שעות רבות – כשכל תכולת הבית שלה ברחוב, וללא כל מענה סוציאלי להיעדר קורת הגג בשיא החורף.
יש לציין כי אוחיון קיבלה בשנה האחרונה הצעה להתאכלס בדיור ציבורי בדימונה, שם עומדות ריקות 170 דירות. אחרי התחקיר שחשף כי אורי אריאל שהיה שר השיכון, העביר דירות לעמותות דתיות על חשבון הזכאים, נאלצו שם להגמיש את הקריטריונים לזכאות. כך אימהות חד הוריות עם פחות משלושה ילדים אוכלסו למשל. אבל גם בבאר שבע עומדות דירות ריקות אז מדוע אם יחידה, שגם מתמודדת עם מחלה, צריכה להתנתק ממשפחתה וקהילתה? מדוע מאלצים אותה לעזוב את עיר הולדתה תמורת הזכאות? מדוע לא הוגמשו הקריטריונים עבורה מפאת מצבה הרגיש, ולא אכלסו אותה במקום להשאיר את הדירה לא מאוכלסת?
המחדל כאן הוא מחדל משותף של עיריית באר שבע, שמוציאה ילדים מהבית לרחוב ללא כל מענה של שירותי הרווחה למשפחה; של משטרת ישראל, שאוזקת אם פולשת בידיה וברגליה כאילו היא מהווה סכנה לציבור; של משרד השיכון על חוסר אבחון המקרה בצורה מעמיקה; ושל חברת עמידר, שמבצעת פינויים בזמן שדירות דיור ציבורי עומדות ריקות.
עם כניסתו לתפקיד שר הבינוי, הורה יואב גלנט על עצירת הפינויים, כל עוד לא דנה במקרה ועדה מיוחדת. אבל אוחיון מוגדרת כ"פולשת חדשה", כזו שאינה נמנת ברשימת אלו שניצלו מפינוי אכזרי עד שהוועדה תחליט אחרת. כל עוד דירות דיור ציבורי יעמדו לא מאוכלסות מול המוני מחוסרי קורת הגג, הפלישות ימשיכו להתרחש, ועל שר הבינוי להבין זאת. מה שעליו לעצור באופן מידי אלה לא הפלישות, אלא העוול שנעשה למשפחות כמו משפחת אוחיון.
אחת מדירות עמידר הריקות בשכונה
מעבר לדירות הריקות, ישנן גם עשרות דירות דיור ציבורי בבאר-שבע שמוחזקות על ידי גופים ומוסדות, שהדיור הציבורי לא מיועד להם. בנר שלישי של חנוכה, ממש ביום פינוי משפחת אוחיון, התקיימה צעדת הלפידים של הנאבקות למען הדיור הציבורי בבאר שבע, בהובלת חגית סיגאווי ופעילות נוספות, במחאה על כך שסטודנטים רבים מאוכלסים בדירות דיור ציבורי דרך האוניברסיטה תמורת התנדבותם בפרוייקטים חברתיים. עשרות הגיעו לצעדה כדי להעביר את המסר החשוב: החזירו את הדיור הציבורי לדיירי הדיור הציבורי, פרויקטים חברתיים הם חשובים, אך לא על גבם של זכאי הדיור הציבורי או מחוסרי קורת הגג.
אחת הדירות המוחזקת על ידי הסטודנטים או הגופים השונים יכלה להוות פתרון קורת גג קבע עבור שרונה ובנותיה, וכל הדירות יכלו להוות פתרון למשפחתה של חגית סיגוואי, שנשלחה לאופקים ונותקה מהעיר בה גדלה בגלל חוסר הדירות, לדברי משרד השיכון. איש במשרד השיכון אינו מקדם פתרונות סבירים או דואג להחזיר את הדירות לאלה שבאמת זקוקים להן, ובמקום זאת הם ממשיכים להחמיר עם הקריטריונים לזכאות, ולהשליך משפחות לרחוב.
צעדת הלפידים של הנאבקות למען הדיור הציבורי בבאר שבע
כרגע נמצאת שרונה בבאר שבע אצל אחותה, אם לשלושה ילדים שעומדת ללדת בכל רגע את הילד הרביעי. שתי המשפחות חיות יחד בדירת שלושה חדרים של אחותה. שרונה יודעת שעם לידת האחיין הנוסף היא לא תוכל להישאר שם, ואינה רואה פתרון מלבד פלישה נוספת, גם אם יפנו אותה שוב ושוב. שירותי הרווחה הציעו לשרונה לממן חלק מהשכירות החודשית בגובה 900 ש"ח, אך לא מדובר בפתרון ריאלי.
לאחר התערבותן של פעילות דיור ציבורי כמו כרמן אלמקייס מהפורום לדיור הציבורי, ופניות לחברת הכנסת אורלי לוי, הציע חגי רזניק, עוזר השר גלנט, לממן שכירות מלאה למשך שלושה חודשים עבור אוחיון, עד אשר המקרה שלה ייבחן שוב במשרד. "ואחרי שלושה חודשים, מה?", אומרת שרונה בדאגה, "שוב אאלץ לפלוש? שוב אגיע לרחוב? יש להם דירות ריקות. אני לא פושעת, אני רוצה קורת גג לי ולבנותיי".
תגובות
מחברת עמידר נמסר: "מדובר בפלישה לא חוקית לדירה המיועדת למשפחה אחרת (העומדת בקריטריונים לזכאות לדירה) הממתינה בתור וציפתה להיכנס אליה בימים הקרובים. נדגיש כי אנו מחויבים על פי החוק לפנות פולשים בתוך 30 יום, וכך נעשה גם במקרה זה. בשל רגישות הנושא, נציין כי שכרנו משאית להעברת הציוד בתיאום הפונה, כך שהתמונות שצולמו (בעת שהמשאית מובילה חלק מהציוד) אינן משקפות כלל את המצב בשטח, וכמובן שלפונה ניתן סיוע שוטף בשכר דירה.
בעניין דירות לסטודנטים בבאר שבע: הדירות הוקצו לסטודנטים מתוקף החלטת ממשלה לה אנו מחוייבים. באחרונה ערך משרד השיכון והבינוי דיון מחודש בנושא. אם יינתנו הנחיות חדשות, כמובן שנפעל בהתאם.
באשר לטענה בדבר דירות ריקות: ביוזמת משרד השיכון אנו מובילים מהלך לאכלוס דירות שלא היו שמישות, וכן להעביר דירות משימוש גופים ציבוריים לאכלוס דיירי הדיור הציבורי. מדובר במהלך מאומץ המלווה על ידי היועץ המשפטי לממשלה מול הרשויות המקומיות, באזורי הביקוש. עד כה אוכלסו כ 400 דירות (במסגרת הגמשת קריטריונים) והוחזרו מאות דירות משימוש גופי ציבור למאגר הדיור הציבורי והעבודה בנושא נמשכת.
בנוגע לטענה בדבר דירות ריקות בבניין אליו פלשה: הטענה אינה נכונה, אין דירות ריקות ללא דורש בבניין. מדובר בשלוש דירות משוריינות לאכלוס קרוב, דירה המצויה בהליך משפטי להשבתה לחברה, ודירה נוספת שכרגע מבוצעות בה עבודות פיצול לשתי יחידות".
ממשרד השיכון נמסר: "עם כניסתו לתפקיד, שר הבינוי והשיכון יואב גלנט הורה על עצירת כלל הפינויים עד פרסום מסקנות ועדה בנושא בראשות האלוף (במיל) אורנה ברביבאי. במקרה הנדון, התושבת קבלה סיוע בשכר דירה, ובשל אי עמידה בקריטריונים לא קבלה זכאות לדיור ציבורי. מדובר בפלישה טרייה לדירה שמיועדת למשתכן אחר, ולכן השר מנוע מלעצור פינוי שכזה לפי חוק. בסיכום מול עיריית באר שבע הוחלט כי האחרונה תשלים שכר דירה עבור התושבת בשבועות הקרובים. במקביל יפעל משרד הבינוי והשיכון למציאת פתרון.״
עיריית באר-שבע, שנשאלה על טיפול גורמי הרווחה בעיר בשרונה ובנותיה, השיבה: "יש לפנות למשרד השיכון".