״תראו, יש כאן משטרה… נראה לכם זה בשבילנו?״ אמר גבר צעיר שעמד אמש מחוץ למשחק של מכבי נתניה נגד מכבי פתח תקווה באצטדיון המושבה, בהפגנת התמיכה הספונטנית שהתארגנה לכבוד אמייה טגה. כבר למחרת הפסיקה בעניין טגה, בה נמצא שחקן מכבי נתניה אשם בעבירה על חוקי ההתאחדות וחויב בקנס על סך 750 ש"ח, מכיוון שלבש חולצה שמביעה תמיכה באברה מנגיסטו ויוסף סלמסה (׳עד מתי? אברה מנגיסטו, כולנו יוסף סלמסטה ז״ל׳ (הטעויות במקור, י״ה), קמה התארגנות של פעילים, רובם מקהילת יוצאי אתיופיה, לבוא לעודד את טגה ולתמוך בו.
צילומים: יואל הרצברג
בין מובילי היוזמה לתמוך בטגה היה יצחק טיים, צעיר ממוצא אתיופי, שתחילה הביע חשש מכמות המשתתפים הצפויה. ״בינתיים אישרו הגעה איזה שלושים איש״, הוא אמר לי אתמול אחר הצהריים בטלפון, ״אבל אולי יבואו עוד. נקווה״. ואמנם, תחילת ההתארגנות במגרש החנייה היתה דלילה, אך עם רדת הערב, החל מגרש החנייה להתמלא במכוניות עליהן התנוססו מדבקות ענק לזכרו של יוסף סלמסה ז״ל ואנשים לובשי חולצות תמיכה במגיסטו, סלמסה וכמובן – טגה. לאט לאט, הגיעו עוד ועוד פעילים מיישובים שונים ברחבי הארץ, רובם כלל לא אוהדי כדורגל. בחבורה ההולכת וגדלה היו תומכים מיבנה, אשקלון, תל אביב, כפר סבא, נתניה, רחובות, נתיבות ועוד. ״אני באתי לתמוך באמייה״, אמר לי אחד מהם. ״לא מעניין אותי כדורגל. אני ממגדל העמק, אבל גר בנתיבות. באתי עד לכאן לתמוך״.
התכנית היתה פשוטה: להיכנס לאצטדיון ולהפגין נוכחות ותמיכה בטגה. ככל שהתאספו עוד ועוד אנשים, ניכר היה שקהל המפגינים כלל בעיקר מפגינות, ביניהן גם בנצ׳יאמלק סלמסה, אחותו של יוסף ז"ל. בעוד מפגינים ממשיכים להגיע, צעירה בשם אשו, שהגיעה עם חולצה של אמייה טגה ועם תוספות שיער צהובות, השמיעה מוסיקה אתיופית מקפיצה מתוך המכונית, והרקידה את הנוכחים, שבינתיים המתינו למשתתפים נוספים. ״אנחנו מחכים לכמה נערים ונערות״, אמר טיים. ״מכיוון שאין להם כסף לכרטיסים, כל אחד מאיתנו שם כסף וקנה להם על חשבונו, העיקר שיצליחו להגיע ולתמוך בטגה״.
הגעתה של המשטרה לזירה הציתה בין הנוכחים שיחה על המכות שקיבל כל אחד מהם בהפגנה הגדולה במאי שעבר, חלקם חשפו צלקות בראש ובידיים. בינתיים, אחד המארגנים החל לתדרך לקראת הכניסה לאצטדיון: מה קוד ההתנהגות, מה מותר ומה אסור להכניס. אבל נדמה שהמפגינים לא נזקקו לכך – הם באו לתמוך ולעשות שמח.
עד שהחל המשחק, התמלא יציע 5 בהפגנה הקולנית והעליזה. כשלכולם חולקו החולצות ״אמייה טגה אנחנו אוהבים אותך״, המסיבה תפסה תאוצה. את כסא הכבוד תפסה אמו של טגה, שזכתה לחיבוקים, נשיקות וברכות חמות מהנוכחים עם הגעתה. היא נראתה מאושרת והרבתה למחוא כפיים ולרקוד עם הקהל שלא הפסיק לשיר. ״אמייה, בוא לפה! אמייה, בוא לפה!״ שרו התומכים כשטגה עלה למגרש, והוא בא אליהם. גם כשהקבוצה ירדה למחצית ביתרון 1:0, הם שרו לו שוב, מרעיפים עליו אהבה, והוא הוריד את חולצתו ונתן אותה לאשו.
לקראת הסוף, אחרי הפגנה שמחה ואוהבת שנמשכה לאורך כל המחצית השנייה גם כן, שרו המפגינים, ״התאחדות של מושחתים,״ מסרבים להתעלם מהטענות שלהם כלפי המוסד שהעניש באופן כל כך שרירותי אדם שהביע תמיכה באברה וסלמסה, תמיכה בקהילה שלמה. אבל עד אותו רגע, התמקדו הנוכחים באופן מלא בטגה: בכל פעם שנגע בכדור, החבורה הריעה ועודדה אותו ואת הקבוצה. אף שחלקם אוהדים קבוצות כדורגל אחרות, אתמול הם הגיעו במטרה אחת: לעודד את טגה ולתמוך בו כנגד העונש שהוטל עליו.
עם שריקת הסיום, התחלפו התפקידים: טגה עשה את דרכו אל החבורה, ומחא להם כפיים בהכרת תודה כנה ועמוקה. כעת היה תורו להראות לתומכיו את תודתו, התחבק והצטלם עם מי שביקש, וקיבל חיבוק ענק מאמו הגאה והמאושרת.
לאט לאט, כמו שבאו, החלו התומכים להתפזר, אוחזים עד הרגע האחרון בשלטי תמיכה. ״בוא למשחק הבא,״ אמרה לי אחת המפגינות, שנמנית על קהל האוהדים הקבוע של מכבי נתניה.״אנחנו מארגנים חולצות תמיכה במאבק.״ פה ושם, הצטלמו עוד כמה מפגינים עם אמו של טגה, ובעיקר השהו את זמן הפרידה, כדי למשוך עוד קצת את רגעי האחווה והסולידריות. ״לא מעניין אותו מה יגידו או איזה עונש הוא יקבל," אמרה לי אמו של טגה רגע לפני שנפרדתי מההתקהלות. "ככה הוא אמר לי. מה שחשוב לו זה המאבק״.
***
אתמול שלח אמייה טגה באמצעות משרד עורכי הדין ארגמן מכתב להתאחדות לכדורגל, למנהלת הליגה ולשרת התרבות והספורט, בה הוא מבקש להורות שמחזור הסיום של עונת הכדורגל, שיהיה בשבוע הבא, יעמוד בסימן אברה מנגיסטו.
״פונה אני אליכם בשמו של השחקן ובשמם של אלה אשר שותפים למאבק הבלתי מתפשר להשבתו ארצה של אברה מנגיסטו אשר כלוא בשבי החמאס מתאריך 7 בספטמבר 2014 ועד כתיבת שורות אלה״, נכתב שם.
עוד מצויין שם כי בשנת 2011 הכריזה ההתאחדות שמחזור 32 יהיה בסימן גלעד שליט והורתה על קיום טקסים בכל המשחקים שיכללו לבישת חולצות והשארת כסא ריק עבורו, עד לשובו מן השבי. במכתב מוצע להתאחדות לקבוע את אופי הכיתוב והיקף התמיכה, על מנת להימנע משיוך פוליטי. ״שכן המטרה הינה חברתית ותו לא״.
עתה נותר לראות מה תהיה תגובתם של ההתאחדות, מנהלת הליגה ושרת התרבות והספורט מירי רגב, שקולם לא נשמע עדיין בנושא.