זוכרים שפעם התנהל הקרב על דמותה של השבת הישראלית בכניסה לאולמות הקולנוע בירושלים או במרכולים בתל אביב? הזירה החדשה שנפתחה בחודשים האחרונים משתרעת על כל הארץ, וקורבנותיה הן המשתלות.
סיפורה של משתלה עליזה שהובא כאן עורר תגובות רבות. גם אורית גרבר, בעלת משתלת "דרויאן" מבאר שבע, זכתה באחרונה לביקור של פקחי משרד הכלכלה. לדבריה, הפקחים, שטענו כי באו לבדוק את תנאי העסקה של העובדים, שוחחו עם שני אנשים המועסקים במשתלה ו"גילו" כי העסק פועל בשבת ומעסיק יהודים. כעת גם גרבר מוזמנת לשימוע שאמור להתקיים בקרוב.
"אם יטילו עלי קנסות ויכריחו לסגור את העסק בשבת זה יביא לסגירת העסק בכלל", אומרת גרבר. "40% מהפדיון שלנו הוא מהמכירות בשבת. או שניאלץ לפטר את העובדים היהודיים ולהעסיק לא יהודיים. אחרת לא נחזיק מעמד".
משתלת דרויאן בבאר שבע
לדבריה, משתלת "דרויאן" פועלת בבאר שבע כבר 40 שנה, כל העובדים הם תושבי העיר. במשך כל התקופה הזאת העובדה שהמשתלה פועלת בשבת לא הפריעה לאף אחד. באחרונה, כנראה בעקבות הנחיה מלמעלה, שונתה המדיניות ומשרד הכלכלה החל להטיל קנסות שמשמעותם בפועל היא סגירת העסקים, במקרה זה משתלות.
יש כאן שינוי של הסטטוס קוו
סיפורה של "משתלת גבעת ברנר" משלים עוד חלק בפאזל ומעיד על השינוי הפתאומי בעמדת משרד הכלכלה ולשיטות העבודה מוזרה של פקחיה. המשתלה בגבעת ברנר הוקמה בשנת 1928. במשך 88 שנה פתחה את שעריה בשבת ללא כל הפרעה. כנראה שמישהו החליט ש-88 שנה זה מספיק ודי: באחרונה פקדו פקחים של משרד הכלכלה את המקום ונתנו התרעה לפני הטלת קנס בגין העסקתה של עובדת שכירה בשבת.
גם למשתלה הקיבוצית הזאת הגיעו הפקחים כדי לבדוק, לכאורה, את תנאי ההעסקה של העובדים: הפרשות לפנסיה ושעות העבודה. הם ראיינו 3 עובדים. אחת מהם הייתה סטודנטית שעבדה בשבת כדי לפרנס את עצמה.
יש כאן שינוי של הסטטוס קוו", אומרת נטע רון, מנכ"לית משתלה גבעת ברנר. "משתלות תמיד היו פתוחות בשבת. זה תמיד היה נחשב לבילוי משפחתי, זה כמו כדורגל. בשבת מגיעות אלינו משפחות עם ילדים. הם לא יכולים להגיע ביום חול או במוצ"ש כי הילדים נמצאים במסגרות או שהם פשוט עייפים בערב. ילדים משחקים על פה הדשא, לומדים על צמחים, יש לנו פעילויות לילדים – זה חוויה לכל דבר. הלקוחות של שבת הם לא אותו פלח של האוכלוסייה שבאה אלינו בימי חול. אם הם לא יגיעו אלינו – הם ילכו לבלות במקום אחר שפתוח בשבת ושגם בו עובדים יהודים".
לדעתה של רון, אין ספק שמטרת הגעת הפקחים למשתלה הייתה לבדוק האם העסק פועל בשבת. היא מתקשה להבין מדוע הפכו המשתלות ליעד.
משתלת גבעת ברנר
בעלי המשתלות והעובדים שחוששים לפרנסתם מנהלים כעת את מאבקם מול הממשלה. עצומה אינטרנטית של עובדי המשתלות צברה בשלושה שבועות יותר מ-7,000 חתימות. "חוק איסור עבודת יהודים בשבת הופך אותנו לעניים ועניות יותר", כותבים העובדים בעצומה.
בכדורגל הם פוחדים לגעת
כל בעלי המשתלות שעימם שוחחנו סיפרו סיפור דומה: פקחים משרד הכלכלה באים כדי לבצע "בדיקה של תנאי העסקה", אך בעצם מתרכזים רק בעניין השבת. הבדיקה השגרתית, כביכול, הופכת למעשה לבדיקת כשרות העסק. נראה שרק תעודת הכשרות הזאת מעניינת את פקידי המשרד.
חשוב לציין כי לא חל כל שינוי בחוק או בפסיקה בעניין עבודה בשבת. הממשלה פשוט החליטה לאסור את מה שהיה נהוג ומותר במשך עשרות שנים. העסקת עובדים יהודים באצטדיוני כדורגל נמשכת. כנראה שלביטול משחקי כדורגל בשבתות צפוי להיות מחיר פוליטי יקר עבור מקבל ההחלטה ולעורר מהומה ציבורית. שינוי במדיניות אכיפת חוק עבודה בשבת במשתלות לא יפיל לא את הממשלה ולא את השר הממונה. היא פשוט תשלול מעשרות עובדים את זכותם הבסיסית – להתפרנס בכבוד.