תוצאות הבחירות בארצות הברית הזכירו לנו פעם נוספת כי בדמוקרטיה האמריקאית מי שנבחר לתפקיד הנשיא הוא לא בהכרח מי שקיבל את מירב קולות האזרחים. לפי ספירת הקולות העדכנית, בהילרי קלינטון בחרו 59.79 מיליון אמריקאים, ואילו בדונלד טראמפ – שיושבע לתפקיד נשיא ארצות הברית ב-20 בינואר הקרוב – בחרו 59.58 אמריקאים בלבד, הבדל של יותר מ-200 אלף קולות לטובת המועמדת המפסידה.
עוד באותו נושא:
- המסתנן מנסה להרים מהקרשים את תושבי קליבלנד, שכבר התחילו בהפגנות
- האתגרים של דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית הנבחר
- איך להיות אופטימית גם כשהפטריארכיה סוטרת לך בפרצוף
זו לא הפעם הראשונה ששיטת האלקטורים מובילה לכך שלא רוב הוא שקובע את זהות הנשיא. בשנת 2000 גבר המועמד הדמוקרטי אל גור על יריבו ג'ורג' וו. בוש ביותר מחצי מיליון קולות, אבל איך זה נגמר בסוף, כולם יודעים.
בעוד שבנאום ההפסד שלה בירכה קלינטון את טראמפ על נצחונו, רבים מאזרחי ארצות הברית מתקשים להשלים עם העובדה שמי שבקרוב יהיה מנהיגם הוא אדם שהתרברב בתקיפה מינית של נשים, וידוע בשנאתו למיעוטים.
Wow! #NotMyPresident protest in NYC right now. pic.twitter.com/RY7ALHQFih
— Maddow Blog (@MaddowBlog) November 10, 2016
בניו יורק יצאו אתמול אלפים לרחובות, והפגינו תחת הסיסמא "Not my president". מחוץ למגדלי טראמפ בעיר אף נעצרה מפגינה:
Arrests. Ring made for disorderly conduct in front of Trump International Tower: pic.twitter.com/07PSZPhPhi
— Scott Bixby (@scottbix) November 10, 2016
תושבת ברוקלין סיפרה למערכת "המקום" שבתי הספר הציבוריים בשכונה מארגנים מפגשי תמיכה קהילתית, המורים בוכים מול תלמידיהם ועובדים על עיבוד רגשות הפחד והכעס עם התלמידים. באוניברסיטת ניו-יורק (NYU) שיגרו לכל באי האוניברסיטה – מרצים וסטודנטים – מכתב המציע למי שזקוק את שירותי הסעד הנפשי בקמפוס. במייל שנשלח להורים בגני ילדים נכתב "אנו מקווים שאת מצליחים להוציא את המיטב מהיום המבלבל הזה", וצורף קישור למאמר – איך לדבר עם הילדים על תוצאות הבחירות. בנוסף הוזמנו ההורים וילדיהם למפגש בו יוצעו "חיבוקים (בהסכמה) בחינם" ושיחת העצמה לבנות ואמהות. "התגובה לבחירתו של טראמפ היא איפשהו בין אסון התאומים לטבח בקולומביין", היא אומרת.
How to Talk to Your Kids About Trump’s Win | Psychology Today https://t.co/JciG4pT7wR
— Dr Erica Reischer (@DrEricaR) November 9, 2016
במדינת קליפורניה, בה ניצחה קלינטון, לא מסתפקים בהפגנות, ומדברים ברצינות (או לפחות ברשתות החברתיות) על Calexit, עזיבה של מדינת קליפורניה את ארצות הברית, על משקל הברקזיט של בריטניה, שהצביעה, כזכור, בעד עזיבת האיחוד האירופי. קליפורניה היא הכלכלה הגדולה ביותר בארצות הברית והשישית בגודלה בעולם כולו, בין היתר משום שהיא ביתו של מעוז ההיי-טק העולמי, עמק הסיליקון. ואכן בסיליקון וואלי אפשר למצוא את הקריאות החזקות ביותר בעד הפיכתה של קליפורניה למדינה עצמאית, כולל אחד ממייסדי אובר, שהכריז שיממן את קמפיין Yes California, שקם כבר לפני כמה שנים ודורש משאל עם בנושא העזיבה כבר בשנת 2019.
Californians are demanding independence from the US after Donald Trump's victory #Calexit https://t.co/vKXcbsombe pic.twitter.com/UUkF3GU619
— The Independent (@Independent) November 10, 2016
שליח "המקום" לעיר קליבלנד– מעוזה של קלינטון במדינת אוהיו שהעניקה את הנשיאות בסופו של דבר דווקא לטראמפ – מדווח כי גם שם יצאו רבים להפגין בייאוש, נושאים שלטים עם הסיסמאות "Trump makes America hate again", "Queers against Trump" ו-"לא הנשיא שלי":
הבלוגרית הפוליטית טל שניידר מדווחת על מייל שנשלח להורי תלמידים בבית ספר יהודי בבוסטון, ובו מתוארת היערכות המוסד להתמודדות עם היום "המאתגר והסוריאליסטי שעובר רבים בקהילה היהודית":
בנאום הניצחון שלו הבטיח טראמפ לפעול לאיחוי האומה המשוסעת ולהיות הנשיא של כו-לם. האם האמריקאים באמת יתנו לו הזדמנות לעשות זאת? ובכן, אם יש דבר אחד שהבחירות האלה לימדו אותנו, הוא שאי אפשר לחזות כלום. וגם שתקרת הזכוכית עדיין כאן, ברורה ומנצנצת מתמיד.