כמה עשרות יוצרי קולנוע, טלוויזיה ועיתונאים התאספו הבוקר מול ביתו של שר החינוך נפתלי בנט ברעננה, על מנת להפגין נגד נסיונות הקואליציה לחסל את תאגיד השידור הציבורי עוד בטרם התחיל לפעול. השר בנט, כך הם טוענים, היה בין התומכים בחוק והבטיח בעבר שלא לתת יד לפגיעה בחופש העיתונות, אולם בעקבות המהלכים האחרונים של נתניהו ויו״ר הקואליציה דוד ביטן, שינה את עמדתו וכנראה יתמוך בעמדת הקואליציה.
ההפגנה, לדברי היוצרים, באה לחזק את השר בנט בעמדתו המקורית. המפגינים קראו לו לשמור על התרבות העברית, על היצירה המקורית ועל חופש הביטוי בעיתונות ובהפקות השונות.
היוצרים התכנסו בגינה ציבורית מול ביתו עם שלטים בידיהם, קראו לו לצאת אליהם וצעקו סיסמאות בזכות התאגיד הציבורי. השר בנט לא היה בביתו בזמן ההפגנה, אלא, לטענתו, בטיול משפחתי בארץ. למרות זאת המשיכו המפגינים לעמוד שם עם השלטים עליהם נכתב ״שידור ציבורי- מאבק עממי״, ״חוק זה חוק״, ״מנכ״לים, שרים, בגדתם ביוצרים״, ״גונבים תרבות מהציבור״, ״מסך שחור״ ו״עושים צחוק מהחוק״.
עם תחילת ההפגנה, ניגשו שוטרים אל לירן עצמור, מפיק, ודרשו ממנו לא להשתמש במגפון, כי הוא מייצר, לדבריהם, מפגע רעש. השוטרים לא הצליחו לענות לטענות המפגינים שהחוק חל רק על רעש עד השעה 7:00 בבוקר ואף לקחו את המגפון. כמה דקות מאוחר יותר, לאחר שקריאות המפגינים לא פסקו, ללא מגפון, השוטרים נתנו לעצמור דו״ח על השימוש בו.
המפגינים מול ביתו של בנט, הבוקר
גונן בן יצחק, פעיל חברתי ועו"ד, הסביר לקצין המשטרה שהגיע למקום שהדו״ח איננו חוקי. ״בניגוד למה שאתם אומרים, אנחנו לא צריכים לבקש רשיון להפגנה הזאת, אנחנו לא צועקים סיסמאות מדיניות ולא עושים תהלוכה. ההפגנה היא במסגרת החוק, וגם השימוש במגפון. אין שום סיבה שיבוא שוטר להפגנה שלווה, ויהפוך אותה ברעות רוח למשהו לא חוקי. אנחנו עומדים פה בצורה מסודרת, לא חורגים מהגבול ששמתם, לא מטפסים על גדרות, לא מתפרצים לכביש״. בעקבות השיחה קיבל עצמור מהשוטרים מען לפנייה לביטול הדו״ח.
רוב תושבי שכונת הווילות שעברו במקום חלפו על פני המפגינים בלי להתייחס אליהם, רבים מהם אוחזים בארבעת המינים בדרכם לבית הכנסת. אחד הביע תמיכה וכמה אחרים עצרו במקום למחות על הרעש ועל ההפרעה לשלוות הבוקר. ״שילכו לכנסת להיבחר במקום לעמוד פה ולהרעיש״, אומר נועם, אחד התושבים, בשנות העשרים לחייו. ״זה לא מנומס. שישימו מודעה בעיתון. יש פה מלא הפגנות וזן אף פעם לא הצליחו לשנות. לא מעניין אותי הזכות שלהם להפגין. אני לא מוכן שיפריעו לי בקפה של בוקר חג״. נועם נעמד מול המפגינים עם שלט שנשאר מהפגנת המורות עליו כתוב ״תסתמו כבר. עשיתם חור בראש״. עצמור מזמין אותו לעמוד עם המפגינים ואף מחבק אותו.
״אנחנו פה כדי לבקש מהשר בנט לעמוד לימין תאגיד השידור הציבורי״, אומר עצמור. ״לפני שלושה חודשים הוא הבטיח שלא יתן יד לחוק נגד התאגיד ואנחנו מצפים ממנו שיעמוד במילה שלו. חוק התאגיד מבטיח לציבור בישראל יצירה בעברית, סרטים, סדרות, תקשורת חופשית, מערכת חדשות בועטת, עצמאית וחזקה. לעומת הגופים המסחריים, מדובר בגוף של הציבור, שמתחייב כלפי הציבור להביא קולות ולהשמיע סיפורים שלערוצים מסחריים אין אינטרס להשמיע אותם, של ציבורים שלא משמיעים אותם, לתת קול לפריפריה. זה חלק מהחוסן של המדינה, חלק מהכח שלה, מהיותה דמוקרטיה. ללא גוף כזה, אנחנו נהיה בידיים של בעלי ההון.
״קיבלנו היום בפעם הראשונה דו״ח על החזקת מגפון בהפגנה. מנסים להשתיק אותנו. המשטרה, במקום לעמוד לימין אזרחים שומרי חוק שבאים להביע את תמיכתם בשר בנט ולבקש ממנו עזרה, מנסה להשתיק אותנו והכך להשתיק את המגפון הלאומי, שהוא תאגיד השידור הציבורי״.
לירן עצמור עם הדוח שקיבל על שימוש במאפון
"איך זה יכול להיות שאחרי שחוקקו חוק כל כך מהותי, עוד לפני שהוא יוצא הוא כבר הולך פייפן?״, שואלת ענת זלצר, במאית סרטים וסדרות דוקומנטריות. ״אני מאמינה במשפט של מרקס: הוויה קובעת תודעה. ההוויה קובעת את התודעה בישראל יום יום, שעה שעה. מה שקורה פה זה כלום. איזה טקסטים יבחרו? איזה יצירות יבחרו? איזה יוצרים יבחרו? הכל קשור לרוח תקופה מאד מאד בעייתית, שבה סותמים לך את הפה עוד לפני שפתחת אותו, וזה מה שקורה בתאגיד. סותמים לו את הפה לפני שפתח אותו״.
״אנחנו עושים סבב ביקורי בית אצל מקבלי ההחלטות במדינת ישראל כדי להסביר להם שביטול חוק התאגיד הציבורי הוא מהלך ציני חסר גבולות״, אומר אורי רוזנווקס, במאי סרטים דוקומנטריים ויו״ר לשעבר של פורום היוצרים הדוקומנטריים. ״דוחקים את היצירה ואת חופש הביטוי אל הקיר. אנחנו נעשה את מה שבנט קורא ׳מסירת הנפש׳. נחסום כבישים, נשבות רעב. דחקו אותנו אל הקיר ואנחנו בתחילתו של מאבק מאד גדול שלא תהיה בו שום התקפלות. לא ניתן לחבורה של קומבינטורים לסדר לראש ממשלת ישראל ׳ישראל היום׳ בטלוויזיה וזה מה שמסתמן היום, נסיון ליישר את כל התקשורת בישראל לחליל של ביבי״.
קצת לפני השעה תשע מורידים המפגינים את השלטים ועושים את דרכם בחזרה לתל אביב. ״לא נתנו למקום הזה אפילו צ׳אנס״, מסכם עמית ליאור, תסריטאי, יו״ר איגוד התסריטאים. ״היטיב לבטא את זה ביבי שאמר ׳התאגיד הזה חמק לי מבין האצבעות כבר בצוק איתן׳, שזה אבסורד, כי האצבעות שלו לא אמורות להיות בתוך התאגיד. המשיכה מירי רגב, עם חוסר ההבנה שלה של הדמוקרטיה הישראלית, שאמרה ׳אם זה לא משרת אותנו, למה אנחנו צריכים את זה?׳ ודוד ביטן בעצמו שאמר שהתקשורת בישראל היא יותר מדי חופשית. הם אומרים את זה, זה נפלט להם מהפה, אבל זאת האמת שהם מאמינים בה ויוצאים החוצה״.
לירן עצמור, מפיק, בהפגנה מול ביתו של השר בנט
לירן עצמור מקבל דוח על שימוש במגפון
לירן עצמור
אורי רוזנווקס, במאי
גונן בן יצחק מסביר לקצין למה ההפגנה מול ביתו של בנט היא חוקית
עמית ליאור, תסריטאי
ענת זלצר, דוקומנטריסטית