קפצתי לרשת פארם לקנות קונדומים. קונדומים זה משהו שלפעמים צריך לקפוץ לקנות, ממש כמו שמפו או פסטה. אבל ההבדל העיקרי בין שמפו, פסטה וקונדומים הוא שאף אחד עוד לא מת ואף אחת עוד לא נכנסה להריון לא רצוי מלפספס חפיפת ראש אחת או בגלל שאכלו משהו שאיננו פסטה. אבל לפספס קונדום זאת כבר בעיה אחרת. במקרה הטוב, אם החנויות פתוחות, אפשר לדפוק ריצת אמוק לבית המרקחת הקרוב לביתך, אבל עוגמת הנפש היא הרבה יותר גדולה מאשר לרוץ לקנות שקדי מרק, למשל.
בקיצור, הלכתי לקנות קונדומים. אבל מה שגיליתי בחנויות עצבן אותי, ולא בגלל שהעדפתי את שקדי המרק; אני אישה סטרייטית סיסג'נדרית, ולכן הקונדומים שאני קונה לא נועדו ללבישה (חבישה? גריבה? מה הפועל לזה?) על גופי, אלא על גופם של פרטנרים פוטנציאליים. לכן חיפשתי את הסוג הגנרי ביותר – לא עבה, לא דק, ללא חספוס מוגבר, לא אקסטרה לארג' – פשוט, קונדום. אבל גיליתי שאין. משם המחקר הקטן שערכתי, תפס כיוונים מפתיעים.
נקודות חספוס דווקא יש
המחקר הקטן המדובר כלל רביצה ארוכה בסופר פארם עם חבר אמת, ערב מוזר במיוחד עם שלל ירקות פאליים, ואוסף עדויות של נשים וגברים ששיתפו אותי בחוויותיהם האישיות. כדי שאתם לא תצטרכו – הלכנו וקנינו קונדומים מסוגים שונים ומותגים שונים, שעשויים מחומרים ומגדלים שונים, והשווינו בין מאפייני הגודל שלהם ובין מאפייני התכונות שלהם (ועכשיו אני תקועה בבית עם שש חבילות קונדומים…).
קונדומים "רגילים" ללא שום אלמנט מפתיע ומרגש כמעט לא מצאתי. מה כן מצאתי? יש Extra Safe (עבה במיוחד), Thin (דק), Ultra-Thin (דק במיוחד), Pleasure Me (נקודות חספוס), Pink (בטעמים), Real-Feel (ללא לטקס – נדבר על זה אחר כך), De Lux (משומן במיוחד), ועוד אין ספור גימיקים שונים שנועדו ליצור התאמה מושלמת בין הרגישות של הגבר ובין המוצר.
אבל מה אם אין לי דרך לדעת מה הם המאפיינים המיניים של הפרטנר העתידי שלי? אם אני אקנה קונדום אקסטרה-סייף ואמצא את עצמי עם גבר שלא יכול להגיע לגירוי עם כל כך הרבה חציצה? או לחלופין אקנה Thin אבל הפרטנר שלי צריך דווקא קונדום עבה כדי למנוע גירוי-יתר? למה אין פשוט 'קונדום'?
"הקונדום מרגיש כאילו אם עושים עליו פו – הוא יעוף"
"על הקונדומים אין מידות, וקורה מצב שזה פתאום קטן ממש," כתב לי גבר במסגרת העדויות שאספתי. "יכול לקרות מצב שאני קונה שתי קופסאות של אותו גודל אבל של מותגים שונים, ובאחת המידות בסדר ובשני מידות קטנות – אין שום הבדל, צריך לנחש".
אחד הממצאים המשמעותיים שעלו מהבדיקה שעשינו, היא שהאלסטיות קובעת. לא פעם, המשפט "הגודל לא קובע", המזוהה כל כך עם אגו גברי פגוע, מוביל אותנו למחוזות מסוכנים. אז לצורך העניין, הגודל כן קובע – לא את ביצועך המיניים, לא את רמת הסיפוק של זוגךזוגתך, לא את גבריותך. אבל כן את סוג הקונדום שמתאים לך.
חוסר התאמה של קונדום עלולה להוביל לקריעתו, לחוסר הרמטיות ולהחלקתו מאיבר המין. עם זאת – הפלא ופלא – אין אינדיקציה אמיתית של הגדלים והתאמתם למידות פיזיות שונות על גב אריזות הקונדומים! אתם יכולים לעמוד שעה מול 'קיר הסקס' בסופר פארם רק על מנת לגלות שהמידות היחידות שם הן 'קונדום' (בתוספת כל הסופרלטיבים שפירטתי – דק במיוחד, משומן, וכו') ו'קונדום XL', עם איזה קשקוש על רוחב נומינלי בס"מ. לאן נעלמו Large ,Medium ו-Small? ומה זה לעזאזל רוחב נומינלי?
"הקונדום מרגיש כאילו אם עושים עליו פו – הוא יעוף. כולו מקומט כמו חולצה גדולה מדי", כתב לי גבר נוסף. מתברר שהמקרים השכיחים של חוסר התאמה כוללים קונדום לוחץ שפוגם בהנאה ולעיתים גם בזקפה, קונדום גדול מדי ש'מחליק' ולא נשאר על האיבר, חוסר אחידות בגודל בין מותגים (מעין 'רולטה רוסית' – במותג אחד הקונדומים מתאימים, ובמותג אחר הם לוחציםרפויים), ומקרים שבהם הקונדום מתאים במידותיו (אורך/רוחב), אך מתגלה כבעייתי בפרמטרים אחרים (תועד בחוויית XL– גבר שחייב לקנות גודל XL כדי שהקונדום יתאים למידותיו, לא יכול לבחור נתונים נוספים כמו עובי הקונדום, כמות חומר הסיכה, וכו').
מלפפון, קישוא וחציל
ממצאי המחקר החובבני שחברי ואני ערכנו לפניכם – המון מותגים, המון פרמטרים, חפשו את עצמכם ביניהם, וצאו לדרך!
אינדקס מושגים
*רוחב נומינלי
רוחב נומינלי הוא חצי מהיקף הקונדום כאשר הוא מוצמד למשטח קשה. כלומר, אם הרוחב הנומינלי של קונדום הוא 60 מ"מ – זה אומר שהיקפו הוא 120 מ"מ, או 12 ס"מ. על מנת להימנע מהבעיות השכיחות של חוסר התאמה, יש לבחור קונדום לפי שני פרמטרים: כאשר הראשון מבניהם הוא החשוב במקרים של איבר בטווח ממוצע – אלסטיות וגודל. במידה ואין התאמה בין האורך לרוחב, למשל איבר עבה וקצר, מומלץ ללכת על הסוג האלסטי ביותר.
*לטקס
לָטֵקְס הוא תחליב שמקורו בדרך כלל צמחי המשמש להכנת גומי, והוא קיים ברובם הגדול של הקונדומים. יש אנשים שרגישים ללטקס, אבל לאנשים האלה אין הרבה אופציות, אלא אם הם יודעים שהם רגישים לסוג מסוים של לטקס – סינטטי או טבעי. לאלו שסובלים מרגישות רק לאחד הסוגים האלו, ייתכנו אופציות רבות יותר.
*גמישות
גמישות הקונדומים נבדקה בעזרתם האדיבה של ירקות משוק מחנה יהודה. כל ירק (מלפפון, קישוא וחציל) הולבש בכל סוגי הקונדומים, על מנת לבדוק את מידת האלסטיות והוורסטיליות של כל אחד מהמוצרים. ככל שהקונדום גמיש יותר, ככה הוא מתאים למגוון הרחב ביותר של א/נשים. יש לציין כי הקונדומים המותאמים למידות גדולות (Supermax ו-XL) דורגו כבעלי גמישות בינונית, מה שמעיד על כך שהם אינם מתאימים לרוב הא/נשים – אך כן נמצאו כמתאימים ביותר למידות הגדולות שלשמן יוצרו (במקרה שלנו, לחציל). עקב כך בפרמטר 'גמישות' הם מסומנים בכוכבית.
*מחיר
פרמטר ה'מחיר' מצויין בכוכבית שכן הם משתנים מעסק לעסק. המחיר הנקוב הוא הממוצע הגס בין החנויות השונות.
*נגישות
קונדומים שמסומנים בטבלה כבעלי נגישות גבוהה, נמצאו זמינים ברשתות הפארם וברחבי בתי המרקחת. נגישות בינונית מתייחסת למותגים שזמינים בעיקר בבתי מרקחת, ונגישות נמוכה מתייחסת למותגים שניתן לרכוש רק במקומות ספציפיים (רשימה של מקומות בהם אפשר לרכוש קונדומים של חברת 'Glyde').
הגמיש הרגיש שניצח
אז אחרי שעות של ניפוחים, הלבשות ומדידות מצאנו את האידיאל. המסקנה החד משמעית היא שהפתרון טמון באלסטיות – ככל שהמוצר אלסטי יותר, כך הוא יתאים בצורה הטובה ביותר למספר הרב ביותר של א.נשים, ללא קשר לגודל. כלומר, אם סבלת מקונדום לוחץ, כדאי שתקנה סוג גמיש ברוחב נומינלי גדול יותר, לפני שתרוץ לקנות חבילה של XL או Supermax.
הקונדום שמצאנו שהוא הנגיש ביותר ומתאים למגוון הרב ביותר של א.נשים הוא RealFeel של חברת 'דורקס', עשוי ללא לטקס (מה שהופך אותו למתאים לסובלים/ות מאלרגיות). אפשר למצוא אותו ברשתות הפארם השונות, והוא אופטימלי עבור א.נשים שצריכים אריזה בבית לסקס מזדמן, שלא יודעים מי יהיה הפרטנר הבא שלהם, שכן הוא עומד בהכי הרבה דרישות שהצבנו. הוא דק, מה שהופך אותו למתאים לבעלי סף גירוי גבוה, אך לצערנו לא מצאנו מקבילה אידיאלית לבעלי סף גירוי נמוך, והוא גם היקר ביותר מבין כלל הסוגים.
במקום השני זכו Thin ו-Extra Thin של 'דורקס' – זולים יותר ב-20 שקלים, אלסטיים מאוד, אך לא מתאימים לסובלים/ות מאלרגיה או לא. נשים שסף הגירוי שלהם נמוך.
החדשות הרעות הן שאם איברך הוא ארוך מהממוצע וצר, או – עבה מהממוצע וקצר, לא תמצא מענה של ממש בהיצע הנוכחי.
(לא לבקש) כסף מאמא
המסקנות יכולות ליטות לכאן ולכאן, אבל בנוגע לפרמטר אחד שבדקנו אין ויכוח: ישנם סוגי קונדומים שהנגישות אליהם נמוכה, וזה החלק היותר כבד של המחקר הנחמד שלנו, הנוגע לסכנות הנובעות מחוסר נגישות של אמצעי מניעה.
כפי שציינתי, אם יש לכן/ם רגישות ללטקס – התכוננו לשלם יותר. בין 20 ל-40 שקלים יותר. ומה קורה כשהקונדום לא מתפקד, כפי שראינו שיכול לקרות בשל היעדר היצע מתאים? או כשאין נגישות לקונדומים? התשובה היא: פוסטינור. אבל גם פה יש בעיית נגישות – כשהייתי בת 15 הלכתי לקנות פוסטינור. לקח לי זמן רב לאזור אומץ ולהביא את עצמי לבית המרחקת. הייתי לבד. לקחתי מספר, חיכיתי בשקט בתור, הגעתי לרוקחת וביקשתי את גלולת 'היום של אחרי'. קצת קשה להאמין למה שגיליתי: אסור למכור פוסטינור למי שטרם מלאו לה 16 שנים. מה? אוי. פאק.
החלטתי לחכות מחוץ לסניף ולבקש ממישהי שתקנה בשבילי פוסטינור, באחד מהרגעים המביכים של חיי. ובעידן בו לא לגיטמי לבקש מאמא כסף לקונדומים, זוג צעיר שלמד איתי בתיכון העדיף לגנוב קונדומים ללא לטקס ולעשות מין בטוח על פני להיות אזרחים שומרי חוק, בשל המחיר הגבוה של קונדומים ללא לטקס. אבל מה עם כל אלו שהעדיפו את החוק על פני מין בטוח ועל פני הריון בגיל ההתבגרות?
היעדר פיקוח על מחירי קונדומים לבעלי רגישות ללטקס אולי מגדילה את רווחי החברה, אך גם מעלה את הסיכון למין לא מוגן. היעדר מידע קריטי על אריזות קונדומים אולי טובה לשיווק, אבל מובילה לבעיות בחיי המין ולחוסר יעילות בהגנה מפני מחלות והריון לא רצוי. ואיסור מכירת פוסטינור מתחת לגיל 16 לא מוביל לכך שקבוצת הגיל הזאת לא תעשה סקס, אלא מעלה את הסיכוי להריונות בקרב בנות נוער.
לבעיות האלה השלכות ברמה הבריאותית, החברתית והנפשית. החיים של כולנו ישתפרו אם משרד הבריאות, מערכת החינוך, הממשלה – יכירו בחשיבות של מין בריא ובטוח. קשה להתעלם מהעובדה שסקס הוא אחד הדחפים הבסיסיים ביותר ("לאכול, לישון ולהזדיין" נשמע מוכר?) – עכשיו הגיע הזמן, בכל הנוגע לאמצעי המניעה, להתאים את ההיצע לביקוש.