הרצל כהן, אביו של עו"ד ברק כהן ממובילי מחאת "באים לבנקאים", לא האמין ששיחת טלפון כזו תגיע אליו. זה קרה בסוף שנת 2014, על הקו היה טיראן פרטוק. הוא ביקש להיפגש עם כהן ולשוחח על חובותיו ועל פעילותו של בנו אל מול בנק לאומי. הרצל הסכים, ופרטוק הגיע לביתו במבשרת ציון.
מה הייתה המטרה האמיתית של הפגישה? בעדויות שנתן ברק כהן במשטרה במסגרת חקירותיו בנוגע לפעילות "באים לבנקאים", ובקובלנה הפלילית שהגיש נגד פרטוק ונגד רקפת רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי, הוא טען שהמסר של פרטוק היה שלבנק אין עניין בחוב הפרטי של כהן. הבנק מעוניין שכהן יפסיק את הפעילות הציבורית שלו.
בקובלנה הפלילית שהגיש נגד המנכ"לית – ושאותה משך משום שלדבריו החזית המשפטית נגדה לא תרמה לו דבר – ציין כהן כי בביקור הציג עצמו פרטוק כשליח של רוסק עמינח למשימות מיוחדות.
"סמוך לחודש דצמבר 2014 שלחה רוסק עמינח את טיראן פרטוק להיפגש עם אביו של ברק כהן", נכתב בקובלנה. "בפגישה איים הנאשם פרטוק על ברק באמרו לאביו הרצל כי החוב לא מעניין את רוסק עמינח וכי מה שהיא מבקשת הוא שהבן ברק יחדל מהמאבק הציבורי. לדבריו פרטוק אף הציע להרצל כהן תמורה, ככל שיצליח לשכנע את ברק בנו לחדול מן המאבק האזרחי. משהבין פרטוק כי לא ניתן לקשור בין החוב לבנק לאומי לבין המאבק האזרחי ברוסק עמינח, איים פרטוק על כהן באמצעות דברים שאמר לאביו, שלפיהם 'חבל שיפגעו בו', תוך שמתכוון לפגיעה מצד רוסק עמינח בברק כהן".
כמה חודשים אחרי הגשת הקובלנה שלחו עורכות דינה של רוסק עמינח ממשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק בקשה ליועץ המשפטי לממשלה לעיכוב הדיון בקובלנה הפלילית. לטענתן העובדה שכהן הגיש את הקובלנה כשבמקביל מתנהל נגדו הליך משפטי בנוגע לפעילות המחאה נגד הבנקאים, היא ניצול לרעה של הליכי משפט.
אבל עורכות הדין של רוסק עמינח לא הכחישו את הנאמר לגבי פרטוק. להיפך, הן אישרו את הפגישה של פרטוק עם אביו של ברק כהן במבשרת ציון, ולא הכחישו כי בפגישה עלתה דרישה כי כהן יחדל מלהטריד את בנותיה של מנכ"לית בנק לאומי. אבל הן טענו כי לא היה בפגישה הזו כל איום כפי שכהן טוען ואף לא ניסיון סחיטה, אלא אך ורק בקשה לגיטימית. עוד טענו בשם לקוחותיהם כי כהן נזכר בקיומה של הפגישה וטען לאיומים ולסחיטה רק חצי שנה אחרי שהוציאו נגדו כמה צווים של הטרדה מאיימת, בין היתר מצד רוסק עמינח וציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר.
לו היה פרטוק עוד אדם שעוסק בגביה ובחובות כמו עורכי דין רבים שמשרתים את הבנק, הסיפור הזה היה בוודאי גווע כפי שנולד. אלא שלפרטוק אין ככל הידוע קשר של ממש לתחום הגבייה, בטח שלא לחובות בהיקף שברק כהן היה חייב לבנק בעבר ושהסתכמו בכ-100 אלף שקלים. אז מי הוא טיראן פרטוק ומה תפקידו באחד משני הבנקים הגדולים בישראל?
פרטוק וניסיון הסחיטה בלאומי
בבית המשפט השלום בתל אביב, באולמו של השופט שמואל מלמד, התקיים היום עוד דיון בנוגע למשפט "באים לבנקאים". שני הדיונים האחרונים היו מעניינים, במיוחד לנוכח העובדה שמי שעמדה מאחורי דוכן העדים היתה רוסק עמינח. היא נחקרה ביום ראשון כעדת הגנה על ידי עורכת הדין דפנה יבין מפרקליטות מחוז תל אביב, וזמן קצר אחר כך נחקרה בחקירה נגדית על ידי כהן עצמו. היום התמודדה מנכ"לית לאומי עם חקירתו של משה סרוגוביץ, סנגורו של ערן ורד, אחד הנאשמים בפרשה, והדיון האחרון שבו היא צפויה להעיד יערך ביום ראשון הקרוב.
תזכורת: מדובר במשפט שמנהלת המדינה נגד שבעה נאשמים, רובם מפעילי מחאת "באים לבנקאים". מלבד כהן נאשמים שם גם ערן ורד, יגאל רמבם, משה מנקין, איליאן מרשק, אילן פלד ואמנון פורת.
כמו בפעם הקודמת, גם היום כיכב בחקירות של רוסק עמינח שמו של פרטוק. אך בניגוד לדיון שנערך ביום ראשון, אז סירבה המנכ"לית לספר מה עושה פרטוק עבור הבנק ורק אחרי לחץ של השופט אמרה שהוא יועץ חיצוני; היום היא הפתיעה כשכינתה אותו בעצמה כמי שמתעסק במשימות מיוחדות.
אולם גם היום סירבה רוסק עמינח להשיב תשובות ענייניות בכל הנוגע לפרטוק. היא הודתה כי אישרה לשכור את שירותיו בעניין רגיש ודרמטי שקשור לבנק, אך סירבה לדבר עליו. כשנשאלה האם ידעה שהוא מעורב בכל הנוגע לפעילות "באים לבנקאים", השיבה שלא ידעה שום דבר. היא רק רצתה שמישהו יטפל בהטרדות שחוו בני משפחתה ושייתן לה שקט כדי לנהל את ענייני הבנק.
בטרם נצטט כמה קטעים מעדותה, נשפוך אור על אותו עניין רגיש שרוסק עמינח מדברת עליו – או נכון יותר מסרבת לדבר עליו. הסיפור הוא כזה: בשנת 2014 גנבו שלושה עובדים לשעבר של בנק לאומי את מאגר המידע של חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד, השייכת לבנק. הם פנו עם המידע שבידם ללאומי וניסו לסחוט מהבנק שלושה מיליון דולר תמורתו.
הפרשה הייתה רגישה מאוד עבור הבנק, כך סיפר יו"ר לאומי דוד ברודט ב-2015, עת התקיים דיון במשפטם של העובדים לשעבר. עודכנו בה בזמן אמת שי ניצן, פרקליט המדינה; נגידת בנק ישראל' קרנית פלוג; ואפילו ראש הממשלה, בנימין נתניהו. מעל דוכן העדים חשף ברודט פרט די מדהים מהפרשה הזו: הוא סיפר כי הנהלת הבנק נדרשה לשלם כופר של מיליוני שקלים כדי שלא יפורסמו פרטי האשראי של מיליוני לקוחות החברה. בלאומי חששו מנזק כלכלי אדיר ובפגיעה באמון הציבור, ובהנהלה היו מוכנים לשלם רק כדי שהפרשה תסתיים.
גלי גינת, אז כתבת הפלילים של וואלה, סיקרה את הדיון שבו השתתף ברודט וציטטה את עדותו. "האירוע נמשך כמעט שבועיים", הוא אמר. "לקחו צוות מיוחד שיעזור לנו במשא ומתן. פוטנציאל הנזק, אם ייוודע לציבור שיש סחיטה בבנק לאומי, עלול היה להוביל לכך שהציבור ימשוך חסכונותיו ותהיה פאניקה ציבורית".
בין אנשי הצוות שנשכרו לטיפול בפרשה אפשר היה למצוא את טיראן פרטוק, וזה עלה להעיד אחרי ברודט. הוא הוגדר כמומחה לניהול משברים ומשא ומתן, שסיפק את שירותיו לבנק במשך שבועיים תמורת 700 אלף שקלים. "לצה"ל יש יחידת משא ומתן שמתעסקת באירועים חריגים, שם הוכשרתי", סיפר פרטוק, סגן אלוף במיל. הוא הודה שלצד שירותו בסיירת מטכ"ל, בשנים האחרונות הוא לוקח חלק באירועים דומים עם ליאור לוטן, מי ששימש כראש מחלקת השבויים והנעדרים בצה"ל.
בהמשך תיאר מעורבותו בפרשת ניסיון הסחיטה: "אחרי שביום חמישי הגיע מייל שהכיל את ניסיון הסחיטה, כבר ביום שישי בבוקר נפגשתי עם הנהלת הבנק וחברי צוות המשא ומתן מטעם המשטרה, במטרה לראות כיצד מתקדמים… התהליך התנהל כך שאני ניסחתי את ההודעות. לפני שאלו נשלחו לסוחט היו לא מעט גורמים שנתנו את דעתם על הכתוב – כמו יחידת הסייבר המשטרתית, להב 433 והפרקליטות".
בסופו של דבר, ב-2016 חתם הנאשם המרכזי בפרשה על הסדר טיעון שבו הודה בסחיטה באיומים, בפגיעה בפרטיות, בקשירת קשר לביצוע עבירה ועוד, ונשלח ל-11 שנות מאסר. עד היום לא נחשפו כל פרטי הפרשה.
הפה של צה"ל
אחד מתהליכי המשא ומתן הגדולים שבהם השתתף פרטוק אירע ב-2002, אלא שאז הוא לא עבד בשביל המגזר העסקי-פיננסי אלא עבור המדינה. זה היה במסגרת מבצע "חומת מגן" ביהודה ושומרון. בכנסיית המולד בבית לחם התבצרו עשרות מחבלים יחד עם כמרים ומתפללים שנקלעו למקום.
על פי פרסומים בתקשורת, פרטוק היה "הפה" של צה"ל מול המתבצרים, וניסה כפי שתיאר לכתב יוסי מזרחי מחדשות 2 לאתר את המתווך המתאים בשטח והגיע לאברהים פלטס, הכומר של כנסיית המולד. תפקידו של פרטוק כלל גם ניסיון לשכנע העם שהצבא דואג לכמרים למזון ולשתייה, ושהרעב הוא נחלת המחבלים בלבד. "זה היה שחמט מדיני ותקשורתי רחב היקף ואנחנו היינו בעצם רק שחקנים ללא מרחב תמרון", אמר אז. אחרי 39 ימים נחתם הסכם בתיווך האמריקאים. הצבא הסיר את המצור מבית לחם ואפשר למבוקשים לצאת בחיים. 26 גורשו לעזה והיתר לאירופה.
אז מה למי שמנהל משא ומתן בטחוני לשחרור מבוקשים ומי שמנהל מגעים בנוגע לדרישת שוחד רגישה למי שלוקח חלק בדרישת חוב כספי בהיקף די נמוך לבנק לאומי. על הנקודה הזו ניסה להתעכב היום עו"ד סרוגוביץ המייצג את ערן ורד:
עו"ד סרוגוביץ: "העדת ביום ראשון לגבי ההכרות הראשונה עם טיראן פרטוק במסגרת פרשייה שקשורה לבנק. נסכים על זה?"
רוסק עמינח: "כן, נסכים".
סרוגוביץ: "אשרי לי שהמומחיות של טיראן פרטוק הוצגה לך. כלומר, את יודעת מה מומחיותו".
רוסק עמינח: "אני לא יודעת להגדיר במדויק. משימות מיוחדות. אני לא יודעת בדיוק".
סרוגוביץ: "זה יהיה נכון להגדירו מומחה לניהול משא ומתן במצבי משבר קיצוניים?"
רוסק עמינח: "לא יודעת טייטל היום ומה עשה אז. הביאו אותו לטפל בפרויקט, והוא טיפל בו טוב".
סרוגוביץ: "הפרויקט היה משברון או רציני?"
רוסק עמינח: "זה היה רציני".
סרוגוביץ: "כלומר, הבנאדם הזה מופקד מטעם הבנק לטפל בעניין משמעותי".
רוסק עמינח: "לא, אל תכניס לי מילים לפה. הוא היה חלק מצוות, עם תפקיד בתוך הצוות לטיפול במשבר המשמעותי".
סרוגוביץ: "ומה היה תפקידו שם?"
רוסק עמינח: "לא אגיד, כי לא יכולה לדבר על זה. יש על זה איפול".
סרוגוביץ: "המומחיות של פרטוק זה ניהול משא ומתן עם טרוריסטים?"
רוסק עמינח: "תשאל עוד פעם, זה לא יעזור".
סרוגוביץ: "לא".
רוסק עמינח: "אני יודעת שעשה דברים".
סרוגוביץ: "מה את יודעת?"
רוסק עמינח: "יודעת שעסק בניהול משא ומתן, ואני לא חושבת שזה מקום לדבר על זה".
סרוגוביץ: "לא נחשפת אף פעם לעובדה שפרטוק ניהל מטעם ישראל את המשא ומתן עם הפלסטינים שהתבצרו בכנסיית חג המולד מטעם ישראל?"
רוסק עמינח: "לא בטוח. כשהגיע בתוך המשבר היינו עסקים לנהל המשבר, לא הציגו עם כל הפרטים".
סרוגוביץ: "אבל את מאשרת כניסתו לצוות שמטפל במשבר של אדם כזה, נכון?"
רוסק עמינח: "נכון".
לא טיפוס של 100 אלף שקל
סרוגוביץ: "כשהעדת על פרטוק ומעורבותו בענייני באים לבנקאים, דיברת על כך שאת לא מתמצאת בהליכי גביה. אבל אני רוצה שתאשרי לי שפרטוק הוא לא אדם שמביאים לטפל בחייב של 100 אלף שקל. זה לא מה שהוא עושה בחיים".
רוסק עמינח: "אין לי מושג מה עושה היום טיראן. איזה עבודות הוא לוקח ואיזה לא. בכל הנושא הזה יהיה לך מישהו פה שייתן עדות ותוכל לשאול אותו והוא יענה לך. אני לא יודעת".
סרוגוביץ: "את אומרת שאת לא יודעת, אבל בואי לא נהיה תמימים. הבנק הרי לא צריך את טיראן לגבות חוב של 100 אלף שקל, נכון? הרי יש גביה שנעשית על ידי אנשים אחרים. הוא איש גביה?"
רוסק עמינח: "אני לא יודעת מה הוא עושה ומה לא".
סרוגוביץ: "המשבר שטיפל ועליו דיברת היה קשור ללווה גדול?"
רוסק עמינח: "לא. מה אתה רוצה להגיד, שזו חקירה לא סטנדרטית? נו, באמת תשאלו אותו מה זה כל הפסטיבל הזה. כמו שיודעים הוא סיים את שירותו ובנאדם צריך להתפרנס נכון. אין פלסטינים לטפל בהם כל היום במשא ומתן".
סרוגוביץ: "אני מבין שלא נטלת חלק בשום צורה במינוי שלו או בשכירתו לטפל במשבר באים לבנקאים?"
רוסק עמינח: "נכון".
סרוגוביץ: "מתי הובא לידיעתך, אם בכלל, מעורבותו בטיפול במשבר באים לבנקאים?"
רוסק עמינח: "זה הוזכר לידי".
סרוגוביץ: "מתי?"
רוסק עמינח: "לא יודעת".
סרוגוביץ: "במשבר הראשון שבו שכרת את טיראן (כלומר, בפרשת הסחיטה של כרטיסי האשראי; ש.ש) – בזה היית מעורבת באופן אישי?"
רוסק עמינח: "כן".
סרוגוביץ: "וזה היה ענין מקצועי נטו, נכון?"
רוסק עמינח: "אני אנסה להסביר לשופט את הסיטואציה, ואני לא אשב פה 40 ימים. המצב כדלקמן: ללאומי יש משבר משמעותי. אירוע חשוב. אז אני מטפלת בו 24-7. כשיש דברים שצריך להסיר אותם מהיד, אני מבקשת שיסירו מהיד". (עושה תנועה של ניעור עם היד, ואומרת את הדברים בטון זועם).
סרוגוביץ: "את לא צריכה לכעוס עליי".
רוסק עמינח: "זה מַלְאֶה, ויש לי הרבה דברים לעשות".
סרוגוביץ: "אני מבין, אבל יש כאן אנשים שרוצים להכניס אותם לכלא אז צריך לעשות עבודה, את יודעת".
השופט מלמד: "אדוני ימשיך בחקירה".
סרוגוביץ: "אני מנסה להבין איך ייתכן שכשהמשבר נוגע לבנות שלך את לא מעורבת אישית בטיראן".
רוסק עמינח: (עדיין נסערת) "כי כשזה נוגע לבנות שלי היה לי קושי נפשי אדיר להתעסק עם זה, וזה היה מלחיץ, מטריד ויש אנשים שמבינים יותר ממני בהליכי גבייה. ביקשתי מהם, תורידו ממני את העניין הזה כדי שאמשיך בשגרת חיי".
סרוגוביץ: "אז נתת להם יד חופשית לעשות".
רוסק עמינח: "יש כאן אנשים כמו קצין הביטחון של לאומי, שהוא מספיק חכם, מוכר ומבין במקצוע שלו. יש אנשים שיודעים לגבות, יודעים לעשות בטחון ואני לא צריכה לעשות את זה".
###
פנינו לבנק לאומי השבוע וביקשנו לקבל תגובה ביחס לאופן העסקתו של טיראן פרטוק ובכדי לנסות להבין את טיב ואופי השירותים שהוא מספק לבנק. עד לפרסום הכתבה לא קיבלנו כל תגובה.
פרטוק טרם מסר תגובה
הרצל כהן, אביו של עו"ד ברק כהן ממובילי מחאת "באים לבנקאים", לא האמין ששיחת טלפון כזו תגיע אליו. זה קרה בסוף שנת 2014, על הקו היה טיראן פרטוק. הוא ביקש להיפגש עם כהן ולשוחח על חובותיו ועל פעילותו של בנו אל מול בנק לאומי. הרצל הסכים, ופרטוק הגיע לביתו במבשרת ציון.
מה הייתה המטרה האמיתית של הפגישה? בעדויות שנתן ברק כהן במשטרה במסגרת חקירותיו בנוגע לפעילות "באים לבנקאים", ובקובלנה הפלילית שהגיש נגד פרטוק ונגד רקפת רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי, הוא טען שהמסר של פרטוק היה שלבנק אין עניין בחוב הפרטי של כהן. הבנק מעוניין שכהן יפסיק את הפעילות הציבורית שלו.
בקובלנה הפלילית שהגיש נגד המנכ"לית – ושאותה משך משום שלדבריו החזית המשפטית נגדה לא תרמה לו דבר – ציין כהן כי בביקור הציג עצמו פרטוק כשליח של רוסק עמינח למשימות מיוחדות.
"סמוך לחודש דצמבר 2014 שלחה רוסק עמינח את טיראן פרטוק להיפגש עם אביו של ברק כהן", נכתב בקובלנה. "בפגישה איים הנאשם פרטוק על ברק באמרו לאביו הרצל כי החוב לא מעניין את רוסק עמינח וכי מה שהיא מבקשת הוא שהבן ברק יחדל מהמאבק הציבורי. לדבריו פרטוק אף הציע להרצל כהן תמורה, ככל שיצליח לשכנע את ברק בנו לחדול מן המאבק האזרחי. משהבין פרטוק כי לא ניתן לקשור בין החוב לבנק לאומי לבין המאבק האזרחי ברוסק עמינח, איים פרטוק על כהן באמצעות דברים שאמר לאביו, שלפיהם 'חבל שיפגעו בו', תוך שמתכוון לפגיעה מצד רוסק עמינח בברק כהן".
כמה חודשים אחרי הגשת הקובלנה שלחו עורכות דינה של רוסק עמינח ממשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק בקשה ליועץ המשפטי לממשלה לעיכוב הדיון בקובלנה הפלילית. לטענתן העובדה שכהן הגיש את הקובלנה כשבמקביל מתנהל נגדו הליך משפטי בנוגע לפעילות המחאה נגד הבנקאים, היא ניצול לרעה של הליכי משפט.
אבל עורכות הדין של רוסק עמינח לא הכחישו את הנאמר לגבי פרטוק. להיפך, הן אישרו את הפגישה של פרטוק עם אביו של ברק כהן במבשרת ציון, ולא הכחישו כי בפגישה עלתה דרישה כי כהן יחדל מלהטריד את בנותיה של מנכ"לית בנק לאומי. אבל הן טענו כי לא היה בפגישה הזו כל איום כפי שכהן טוען ואף לא ניסיון סחיטה, אלא אך ורק בקשה לגיטימית. עוד טענו בשם לקוחותיהם כי כהן נזכר בקיומה של הפגישה וטען לאיומים ולסחיטה רק חצי שנה אחרי שהוציאו נגדו כמה צווים של הטרדה מאיימת, בין היתר מצד רוסק עמינח וציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר.
לו היה פרטוק עוד אדם שעוסק בגביה ובחובות כמו עורכי דין רבים שמשרתים את הבנק, הסיפור הזה היה בוודאי גווע כפי שנולד. אלא שלפרטוק אין ככל הידוע קשר של ממש לתחום הגבייה, בטח שלא לחובות בהיקף שברק כהן היה חייב לבנק בעבר ושהסתכמו בכ-100 אלף שקלים. אז מי הוא טיראן פרטוק ומה תפקידו באחד משני הבנקים הגדולים בישראל?
פרטוק וניסיון הסחיטה בלאומי
בבית המשפט השלום בתל אביב, באולמו של השופט שמואל מלמד, התקיים היום עוד דיון בנוגע למשפט "באים לבנקאים". שני הדיונים האחרונים היו מעניינים, במיוחד לנוכח העובדה שמי שעמדה מאחורי דוכן העדים היתה רוסק עמינח. היא נחקרה ביום ראשון כעדת הגנה על ידי עורכת הדין דפנה יבין מפרקליטות מחוז תל אביב, וזמן קצר אחר כך נחקרה בחקירה נגדית על ידי כהן עצמו. היום התמודדה מנכ"לית לאומי עם חקירתו של משה סרוגוביץ, סנגורו של ערן ורד, אחד הנאשמים בפרשה, והדיון האחרון שבו היא צפויה להעיד יערך ביום ראשון הקרוב.
תזכורת: מדובר במשפט שמנהלת המדינה נגד שבעה נאשמים, רובם מפעילי מחאת "באים לבנקאים". מלבד כהן נאשמים שם גם ערן ורד, יגאל רמבם, משה מנקין, איליאן מרשק, אילן פלד ואמנון פורת.
כמו בפעם הקודמת, גם היום כיכב בחקירות של רוסק עמינח שמו של פרטוק. אך בניגוד לדיון שנערך ביום ראשון, אז סירבה המנכ"לית לספר מה עושה פרטוק עבור הבנק ורק אחרי לחץ של השופט אמרה שהוא יועץ חיצוני; היום היא הפתיעה כשכינתה אותו בעצמה כמי שמתעסק במשימות מיוחדות.
אולם גם היום סירבה רוסק עמינח להשיב תשובות ענייניות בכל הנוגע לפרטוק. היא הודתה כי אישרה לשכור את שירותיו בעניין רגיש ודרמטי שקשור לבנק, אך סירבה לדבר עליו. כשנשאלה האם ידעה שהוא מעורב בכל הנוגע לפעילות "באים לבנקאים", השיבה שלא ידעה שום דבר. היא רק רצתה שמישהו יטפל בהטרדות שחוו בני משפחתה ושייתן לה שקט כדי לנהל את ענייני הבנק.
בטרם נצטט כמה קטעים מעדותה, נשפוך אור על אותו עניין רגיש שרוסק עמינח מדברת עליו – או נכון יותר מסרבת לדבר עליו. הסיפור הוא כזה: בשנת 2014 גנבו שלושה עובדים לשעבר של בנק לאומי את מאגר המידע של חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד, השייכת לבנק. הם פנו עם המידע שבידם ללאומי וניסו לסחוט מהבנק שלושה מיליון דולר תמורתו.
הפרשה הייתה רגישה מאוד עבור הבנק, כך סיפר יו"ר לאומי דוד ברודט ב-2015, עת התקיים דיון במשפטם של העובדים לשעבר. עודכנו בה בזמן אמת שי ניצן, פרקליט המדינה; נגידת בנק ישראל' קרנית פלוג; ואפילו ראש הממשלה, בנימין נתניהו. מעל דוכן העדים חשף ברודט פרט די מדהים מהפרשה הזו: הוא סיפר כי הנהלת הבנק נדרשה לשלם כופר של מיליוני שקלים כדי שלא יפורסמו פרטי האשראי של מיליוני לקוחות החברה. בלאומי חששו מנזק כלכלי אדיר ובפגיעה באמון הציבור, ובהנהלה היו מוכנים לשלם רק כדי שהפרשה תסתיים.
גלי גינת, אז כתבת הפלילים של וואלה, סיקרה את הדיון שבו השתתף ברודט וציטטה את עדותו. "האירוע נמשך כמעט שבועיים", הוא אמר. "לקחו צוות מיוחד שיעזור לנו במשא ומתן. פוטנציאל הנזק, אם ייוודע לציבור שיש סחיטה בבנק לאומי, עלול היה להוביל לכך שהציבור ימשוך חסכונותיו ותהיה פאניקה ציבורית".
בין אנשי הצוות שנשכרו לטיפול בפרשה אפשר היה למצוא את טיראן פרטוק, וזה עלה להעיד אחרי ברודט. הוא הוגדר כמומחה לניהול משברים ומשא ומתן, שסיפק את שירותיו לבנק במשך שבועיים תמורת 700 אלף שקלים. "לצה"ל יש יחידת משא ומתן שמתעסקת באירועים חריגים, שם הוכשרתי", סיפר פרטוק, סגן אלוף במיל. הוא הודה שלצד שירותו בסיירת מטכ"ל, בשנים האחרונות הוא לוקח חלק באירועים דומים עם ליאור לוטן, מי ששימש כראש מחלקת השבויים והנעדרים בצה"ל.
בהמשך תיאר מעורבותו בפרשת ניסיון הסחיטה: "אחרי שביום חמישי הגיע מייל שהכיל את ניסיון הסחיטה, כבר ביום שישי בבוקר נפגשתי עם הנהלת הבנק וחברי צוות המשא ומתן מטעם המשטרה, במטרה לראות כיצד מתקדמים… התהליך התנהל כך שאני ניסחתי את ההודעות. לפני שאלו נשלחו לסוחט היו לא מעט גורמים שנתנו את דעתם על הכתוב – כמו יחידת הסייבר המשטרתית, להב 433 והפרקליטות".
בסופו של דבר, ב-2016 חתם הנאשם המרכזי בפרשה על הסדר טיעון שבו הודה בסחיטה באיומים, בפגיעה בפרטיות, בקשירת קשר לביצוע עבירה ועוד, ונשלח ל-11 שנות מאסר. עד היום לא נחשפו כל פרטי הפרשה.
הפה של צה"ל
אחד מתהליכי המשא ומתן הגדולים שבהם השתתף פרטוק אירע ב-2002, אלא שאז הוא לא עבד בשביל המגזר העסקי-פיננסי אלא עבור המדינה. זה היה במסגרת מבצע "חומת מגן" ביהודה ושומרון. בכנסיית המולד בבית לחם התבצרו עשרות מחבלים יחד עם כמרים ומתפללים שנקלעו למקום.
על פי פרסומים בתקשורת, פרטוק היה "הפה" של צה"ל מול המתבצרים, וניסה כפי שתיאר לכתב יוסי מזרחי מחדשות 2 לאתר את המתווך המתאים בשטח והגיע לאברהים פלטס, הכומר של כנסיית המולד. תפקידו של פרטוק כלל גם ניסיון לשכנע העם שהצבא דואג לכמרים למזון ולשתייה, ושהרעב הוא נחלת המחבלים בלבד. "זה היה שחמט מדיני ותקשורתי רחב היקף ואנחנו היינו בעצם רק שחקנים ללא מרחב תמרון", אמר אז. אחרי 39 ימים נחתם הסכם בתיווך האמריקאים. הצבא הסיר את המצור מבית לחם ואפשר למבוקשים לצאת בחיים. 26 גורשו לעזה והיתר לאירופה.
אז מה למי שמנהל משא ומתן בטחוני לשחרור מבוקשים ומי שמנהל מגעים בנוגע לדרישת שוחד רגישה למי שלוקח חלק בדרישת חוב כספי בהיקף די נמוך לבנק לאומי. על הנקודה הזו ניסה להתעכב היום עו"ד סרוגוביץ המייצג את ערן ורד:
עו"ד סרוגוביץ: "העדת ביום ראשון לגבי ההכרות הראשונה עם טיראן פרטוק במסגרת פרשייה שקשורה לבנק. נסכים על זה?"
רוסק עמינח: "כן, נסכים".
סרוגוביץ: "אשרי לי שהמומחיות של טיראן פרטוק הוצגה לך. כלומר, את יודעת מה מומחיותו".
רוסק עמינח: "אני לא יודעת להגדיר במדויק. משימות מיוחדות. אני לא יודעת בדיוק".
סרוגוביץ: "זה יהיה נכון להגדירו מומחה לניהול משא ומתן במצבי משבר קיצוניים?"
רוסק עמינח: "לא יודעת טייטל היום ומה עשה אז. הביאו אותו לטפל בפרויקט, והוא טיפל בו טוב".
סרוגוביץ: "הפרויקט היה משברון או רציני?"
רוסק עמינח: "זה היה רציני".
סרוגוביץ: "כלומר, הבנאדם הזה מופקד מטעם הבנק לטפל בעניין משמעותי".
רוסק עמינח: "לא, אל תכניס לי מילים לפה. הוא היה חלק מצוות, עם תפקיד בתוך הצוות לטיפול במשבר המשמעותי".
סרוגוביץ: "ומה היה תפקידו שם?"
רוסק עמינח: "לא אגיד, כי לא יכולה לדבר על זה. יש על זה איפול".
סרוגוביץ: "המומחיות של פרטוק זה ניהול משא ומתן עם טרוריסטים?"
רוסק עמינח: "תשאל עוד פעם, זה לא יעזור".
סרוגוביץ: "לא".
רוסק עמינח: "אני יודעת שעשה דברים".
סרוגוביץ: "מה את יודעת?"
רוסק עמינח: "יודעת שעסק בניהול משא ומתן, ואני לא חושבת שזה מקום לדבר על זה".
סרוגוביץ: "לא נחשפת אף פעם לעובדה שפרטוק ניהל מטעם ישראל את המשא ומתן עם הפלסטינים שהתבצרו בכנסיית חג המולד מטעם ישראל?"
רוסק עמינח: "לא בטוח. כשהגיע בתוך המשבר היינו עסקים לנהל המשבר, לא הציגו עם כל הפרטים".
סרוגוביץ: "אבל את מאשרת כניסתו לצוות שמטפל במשבר של אדם כזה, נכון?"
רוסק עמינח: "נכון".
לא טיפוס של 100 אלף שקל
סרוגוביץ: "כשהעדת על פרטוק ומעורבותו בענייני באים לבנקאים, דיברת על כך שאת לא מתמצאת בהליכי גביה. אבל אני רוצה שתאשרי לי שפרטוק הוא לא אדם שמביאים לטפל בחייב של 100 אלף שקל. זה לא מה שהוא עושה בחיים".
רוסק עמינח: "אין לי מושג מה עושה היום טיראן. איזה עבודות הוא לוקח ואיזה לא. בכל הנושא הזה יהיה לך מישהו פה שייתן עדות ותוכל לשאול אותו והוא יענה לך. אני לא יודעת".
סרוגוביץ: "את אומרת שאת לא יודעת, אבל בואי לא נהיה תמימים. הבנק הרי לא צריך את טיראן לגבות חוב של 100 אלף שקל, נכון? הרי יש גביה שנעשית על ידי אנשים אחרים. הוא איש גביה?"
רוסק עמינח: "אני לא יודעת מה הוא עושה ומה לא".
סרוגוביץ: "המשבר שטיפל ועליו דיברת היה קשור ללווה גדול?"
רוסק עמינח: "לא. מה אתה רוצה להגיד, שזו חקירה לא סטנדרטית? נו, באמת תשאלו אותו מה זה כל הפסטיבל הזה. כמו שיודעים הוא סיים את שירותו ובנאדם צריך להתפרנס נכון. אין פלסטינים לטפל בהם כל היום במשא ומתן".
סרוגוביץ: "אני מבין שלא נטלת חלק בשום צורה במינוי שלו או בשכירתו לטפל במשבר באים לבנקאים?"
רוסק עמינח: "נכון".
סרוגוביץ: "מתי הובא לידיעתך, אם בכלל, מעורבותו בטיפול במשבר באים לבנקאים?"
רוסק עמינח: "זה הוזכר לידי".
סרוגוביץ: "מתי?"
רוסק עמינח: "לא יודעת".
סרוגוביץ: "במשבר הראשון שבו שכרת את טיראן (כלומר, בפרשת הסחיטה של כרטיסי האשראי; ש.ש) – בזה היית מעורבת באופן אישי?"
רוסק עמינח: "כן".
סרוגוביץ: "וזה היה ענין מקצועי נטו, נכון?"
רוסק עמינח: "אני אנסה להסביר לשופט את הסיטואציה, ואני לא אשב פה 40 ימים. המצב כדלקמן: ללאומי יש משבר משמעותי. אירוע חשוב. אז אני מטפלת בו 24-7. כשיש דברים שצריך להסיר אותם מהיד, אני מבקשת שיסירו מהיד". (עושה תנועה של ניעור עם היד, ואומרת את הדברים בטון זועם).
סרוגוביץ: "את לא צריכה לכעוס עליי".
רוסק עמינח: "זה מַלְאֶה, ויש לי הרבה דברים לעשות".
סרוגוביץ: "אני מבין, אבל יש כאן אנשים שרוצים להכניס אותם לכלא אז צריך לעשות עבודה, את יודעת".
השופט מלמד: "אדוני ימשיך בחקירה".
סרוגוביץ: "אני מנסה להבין איך ייתכן שכשהמשבר נוגע לבנות שלך את לא מעורבת אישית בטיראן".
רוסק עמינח: (עדיין נסערת) "כי כשזה נוגע לבנות שלי היה לי קושי נפשי אדיר להתעסק עם זה, וזה היה מלחיץ, מטריד ויש אנשים שמבינים יותר ממני בהליכי גבייה. ביקשתי מהם, תורידו ממני את העניין הזה כדי שאמשיך בשגרת חיי".
סרוגוביץ: "אז נתת להם יד חופשית לעשות".
רוסק עמינח: "יש כאן אנשים כמו קצין הביטחון של לאומי, שהוא מספיק חכם, מוכר ומבין במקצוע שלו. יש אנשים שיודעים לגבות, יודעים לעשות בטחון ואני לא צריכה לעשות את זה".
###
פנינו לבנק לאומי השבוע וביקשנו לקבל תגובה ביחס לאופן העסקתו של טיראן פרטוק ובכדי לנסות להבין את טיב ואופי השירותים שהוא מספק לבנק. עד לפרסום הכתבה לא קיבלנו כל תגובה.
פרטוק טרם מסר תגובה