בעלי השליטה בבנק אגוד מאיימים כי אם לא יאושר המיזוג עם בנק מזרחי-טפחות, בנק אגוד ייסגר – כך נודע למקום הכי חם. הרקע לאיום הוא ניסיון של בעלי השליטה בבנק אגוד, השישי בגודלו בישראל, להפעיל לחץ על הרגולטורים, המפקח על הבנקים והממונה על ההגבלים העסקיים.
בעלי השליטה בבנק אגוד כוללים את משפחת לנדאו, משפחת מנור ויעל זכאי-אלמוג. גם שלמה אליהו מחזיק במניות הבנק, באמצעות הנאמנים בועז אוקון ואמיר ברנע.
לאחרונה חשף העיתון כלכליסט כי שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אלי כהן נפגשו עם בכירי הרשות להגבלים עסקיים והביעו התנגדות למיזוג בין שני הבנקים. גם חברי כנסת רבים הביעו את התנגדותם למיזוג. ברשות להגבלים עסקיים עדיין לא קיבלו החלטה, זאת על אף שאמורים היו להודיע על החלטתם במהלך חודש אפריל. דחיית פרסום ההחלטה בעניין המיזוג נעשתה לבקשתם של בעלי השליטה באגוד ובמזרחי-טפחות, כך שיוכלו להציג נתונים נוספים.
בפיקוח על הבנקים הודיעו כי הם תומכים במיזוג, בטענה כי הוא אינו צפוי לפגוע בתחרות במערכת הבנקאית לאור היותו של אגוד בנק קטן יחסית.
בבנק אגוד מועסקים כ-800 עובדים המתנגדים בתוקף למיזוג עם מזרחי-טפחות מחשש לפגיעה בהם ובתנאי העסקתם. ועד העובדים הגיב בחריפות להודעה ואמר "שמענו כבר לא פעם את האיומים האלה. מדובר ביום סרק של בעלי השליטה שנועד להפחיד את העובדים כדי שיפסיקו ללחוץ ולפעול נגד המיזוג. זה מראה שמה שמוביל את בעלי השליטה הוא לא הדאגה לאינטרסים של הבנק אלא לאינטרסים שלהם". בוועד אמרו כי אם האיומים יימשכו, הם ייזמו הצעת חוק שתביא לביטול היתר השליטה של בעלי המניות הנוכחיים בבנק.
- בנק מזרחי-טפחות מנהל חשבונות הכספים שמופקעים ממבקשי מקלט
- הציבור משלם מיליונים למנכ"ל איגוד הבנקים, שחוסם תחרות ביניהם
גורם במערכת הבנקאית המכיר את הנפשות הפועלות אמר למקום הכי חם "קוראים לזה 'פירוק מרצון'. בנק אגוד נסחר בבורסה בשווי של ארבעים אחוזים מול הונו העצמי אז הרווחיות בעייתית. עם זאת, הבנק אמנם פחות רווחי משאר המערכת, אבל את 2017 סיים ברווח של 141 מיליון שקלים".
הגורם הסביר כי משמעות סגירת בנק היא מכירת נכסיו והשבת הפקדונות שלו. לטענת הגורם, לסגירה לא תהיה כל השפעה על חשבונות הלקוחות שכן החוזים מולם יעמדו בעינם – אבל הם ימצאו עצמם לקוחות של גוף אחר ולא של בנק אגוד. כך או כך, אומר הגורם, מדובר בתהליך שיימשך זמן רב.
גורם אחר, הנחשב מומחה בתחום הבנקאות, כינה את הודעת בעלי השליטה באגוד בשם נשק יום הדין "זה נשק שטוב במיוחד להפעלת לחץ על הפיקוח על הבנקים, כי מדובר בגוף שאינו מעוניין בבנק שמתפרק תחת פיקוחו. זה עלול לפגוע באמון הציבור במערכת הבנקאית". הגורם הוסיף כי ההודעה עלולה להתברר כלא-כדאית בעבור הבנק, שכן עצם הדיבור על סגירת הבנק עלול להביא לאובדן נכסים.
בעוד 11 ימים תודיע הרשות להגבלים עסקיים על החלטתה בעניין המיזוג. אם תודיע שהיא מתנגדת, יוכלו בעלי השליטה במזרחי-טפחות ובאגוד לערער על ההחלטה. במערכת הבנקאית צופים כי להחלטה תהיה השפעה גם על המיזוג הצפוי בין בנק ירושלים לבנק דקסיה, שניהם קטנים משמעותית ממזרחי-טפחות ואגוד.
בפיקוח על הבנקים סרבו להגיב לנאמר בכתבה.
מרשות ההגבלים העסקיים ובעלי השליטה בבנק אגוד טרם התקבלה תגובה והיא תפורסם כשתתקבל.
[mc4wp_form id="1006521"]