[6.7.17] ארוחת שישי אצל רני: כששלושה מנהלי בתי חולים פגשו את גלנט
שלושה ממנהלי בתי החולים הגדולים בישראל נפגשו ביום שישי שעבר בערב. האם המטרה הייתה דיון בפתרון לתופעה הבלתי נסבלת של הזקנה במסדרון? אולי סיעור מוחות בנושא המשבר במחלקה האונקולוגית לילדים בבית החולים הדסה? ואולי הם דיברו על טיפול בסוגית תיירות המרפא שבאה לא אחת על חשבון המטופלים הישראלים? ובכן – מתברר שלא.
פרופסור זאב רוטשטיין מנכ"ל בית החולים הדסה, פרופסור רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב ופרופסור איציק קרייס, מנהל בית החולים תל השומר, הגיעו לעוד אחד מאירועי ההון-שלטון-עיתון שערך איש יחסי הציבור רני רהב בביתו שבסביון. הפעם התירוץ למינגלינג של מועדון המחוברים – פרס שהעניקה אוניברסיטת תל אביב לבני הזוג גבי ואתי רוטר – בעלי רשת הבגדים קסטרו שגם חברים בחבר הנאמנים של האוניברסיטה ובחבר הנאמנים של בתי החולים איכילוב ותל השומר.
אגב, בעוד ההשתתפות של רוני גמזו ואיציק קרייס די חריגה בנוף האירועים האלו, הרי שרוטשטיין ידוע כמי שדי מחבב אותם. לאירוע אצל רהב הגיע ימים אחדים אחרי שחזר מנסיעת "סלבס" שארגן דוד פתאל להשקת מלון חדש של הרשת שלו במילאנו.
כמו בני הזוג רוטר (שהם לקוחות של רהב), גם רני רהב עצמו חבר באגודות הידידים של איכילוב ושל תל השומר. אלו תפקידים שהוא ממלא בהתנדבות, אבל אלו גם תפקידים שממצבים את היושבים בהם בצומת מאוד גורלי עבור אנשים רבים שזקוקים לעזרתם.
הפרסומאי אודי פרידן סיפר פעם על רני רהב כי "כשמישהו במצוקה רני תמיד מגיע. אם יש לי חבר שנכנס לבית חולים גדול, אז בשתיים לילה אני אתקשר לרני והוא מיד ירים טלפון למי שהוא מכיר בבית החולים ויסדר את העניין: למנהל, למנתח, ליו"ר, לדירקטור – הוא יהפוך את העולם. הוא עשה את זה בשבילי וגם בשביל חברים שלי. אני אוהב אותו וחושב שהוא איש טוב לב".
אפשר להבין את פרידן. מי לא היה אוהב אדם שיכול לעזור בצומת כה גורלי בחיים כשזקוקים לעזרה. הציטוט הזה מקפל בתוכו גם את הבעייתיות הגדולה של מועדון ההון-שלטון-עיתון בישראל, מועדון שנהנה מיחס מועדף על חשבון הציבור הרחב. במקרה שלנו, הרי שרהב בדרך זו, גם אם לא במתכוון, הפך את עצמו למוקד רב עוצמה שיכול לעזור לאנשים רבים דרך קשריו בבתי החולים. כולנו בוודאי היינו עושים זאת לו היינו נהנים מקשרים דומים – אלא כשמדובר במקרים רבים, הרי שהעזרה שמקבל אחד באה כמעט בהכרח על חשבון מישהו אחר.
בתיאבון! (תמונת רני רהב: העין השביעית)
גבי ברבש, מי שאולי היה הדוגמה הבולטת ביותר במערכת הבריאות לניהול קשרים הדוקים עם בעלי ההון בישראל (כאשר היה מנהל בית החולים איכילוב) ואף עבד במקביל אצל נוחי דנקנר ומוזי ורהטיים, דיבר על כך כשענה לשאלות בתחקיר אודותיו של של גידי וייץ ורוני לינדר גנץ כשנשאל: "כלומר, אם נניח מוזי ורטהיים או מי מקרוביו חלילה זקוקים לטיפול רפואי, הם ממש מנצלים את הנגישות אליך", השיב ברבש: "בוודאי. לא רק שהם מנצלים את הנגישות אלי: אני אפנה אליהם שיבואו לפה לעשות את הבדיקות הרפואיות. אני רוצה שתהיה להם מחויבות למוסד, רוצה שתהיה להם מחויבות אלי, אני רוצה שהם יתרמו הלאה. וכן, אני אבוא לבקר אותם ואקח אותם מבדיקה לבדיקה על כיסא הגלגלים".
כשברבש נשאל האם מנהל היחידה לטיפול נמרץ בבית החולים פרופסור פטריק סורקין טיפל אישית בתד אריסון, אביה של שרי אריסון בעלת השליטה בבנק הפועלים, השיב: "ודאי, כן. ולכן הוא קיבל אחרי זה יחידה לטיפול נמרץ. כולנו קיבלנו".
וייץ ולינדר כתבו אז בתחקיר כי "ברשת מקבלי השירות המועדף באיכילוב נמצאים, חוץ מאנשי הכסף הגדול, מקושרים נוספים, בהם גם עיתונאים רבים. 'תל אביב זה המקום שרוב האנשים האלה (הון־שלטון־עיתון) חיים בו', מספר בכיר באיכילוב. "הם יתקשרו לברבש או למישהו שמכיר אותו והוא יסדר להם טיפול VIP. יש אנשים שעובדים קשה והולכים לפרקטיקה הפרטית, ויש אנשים שקשורים ברשת, שתמיד משתמשים בקשרים כדרך שלהם להשיג רפואה טובה. גם חברי כנסת ושופטים, אנשי עסקים, מנכ"לים של חברות ביטוח, עיתונאים ופוליטיקאים."
אבל בואו נעזוב את בתי החולים ונחזור למסיבה שלנו. כלומר של הרוטרים. נציג השלטון במסיבה הזו של רהב הפעם היה שר השיכון, יואב גלנט. גלנט מרבה להשתתף בארועים מסוג זה. בארוע זה הוא פגש כמה אנשי נדל"ן ובהם עדי קייזמן ועופר נמרודי, מבעלי מעריב לשעבר. נציגי הון נוספים היו חמי פרס מקרן פיטנגו, איל ולדמן הבעלים של חברת מלאנוקס, ואפי רוזנהויז, מנכ"ל שופרסל לשעבר שהורשע בעבירות על פי חוק הגבלים עסקיים אחרי שעשה פעולות שפגעו בתחרות בתחום רשתות המזון.
נציגי התקשורת בארוחה היו רונן ברגמן, חבר קרוב של רהב, אשת התקשורת שרון כידון, ובעלה הפרסומאי מודי כידון שהיה פרסומאי הבית של קבוצת אי.די.בי שנשלטה על ידי העבריין נוחי דנקנר (וגם חברו הקרוב של דנקנר באותם ימים). היחצ"ן של אי.די.בי היה רני רהב. עוד נציגת תקשורת בארוחה היא העיתונאית ורד רמון-ריבלין מגלובס, ובעלה חיים רמון, שר הבריאות בעבר.
ולסיום, היו במסיבה של רהב גם נציגי האקדמיה שגם באגודות הידידים שלהם מסתובבים בדרך כלל אותם בעלי ההון חברי המועדון: נשיא אוניברסיטת תל אביב יוסף קלפטר, ודיקאן בית הספר למנהל עסקים משה צבירן, דיקן הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב שכתב חוות דעת עבור איגוד הבנקים, כמו פרופסורים רבים באקדמיה שכותבים חוות דעת עבור אותם בעלי ההון שמסתובבים באותן המסיבות ויושבים כאמור באותן אגודות הידידים.
[23.5.17] יום העסקים הקטנים של שרה וביבי: המקורבים של הזוג מרוויחים מביקור טראמפ בארץ
“פילה בקר ברוטב ברביקיו, כבד אווז עם קארי אדום, מוגש לצד קרם תפוחי אדמה, תרד מוקפץ וצמחי תבלין, או פילה דג ים עם אספרגוס ירוק, מוגשים עם מרק תירס, צ'ילי אדום מירין וקוקוס", אלו שתי המנות העיקריות שהכין השף משה שגב לארוחה הנשיאותית אתמול בבית ראש הממשלה. כך דווח הבוקר בכלי התקשורת ונחשף גם כי המנה העיקרית הזו נקראה "מרימים את העולם". אין ספק שמדובר בשם יצירתי, אבל אין ספק גם שהארוחה הנשיאותית הזו הרימה, בעיקר את העסקים של שגב ורעייתו, סנדרה רינגלר הסטייליסטית של שרה נתניהו.
רשימת המקורבים של ראש הממשלה בנימין ורעייתו שרה נתניהו שנהנו והרוויחו מהביקור של נשיא ארה"ב בארץ היא ארוכה ויכולה ללמד רבות על הערבוב המאפיין את ההתנהלות של בני הזוג, בין הפרטי לציבורי.
- תנאי השכר החריגים של מנכ"ל מוזיאון ישראל היוצא: מיליונים מההנהלה ומעמותת הידידים ודירה ב-20 אלף ש"ח
- חגיגת ההוצאות של סניידר במוזיאון ישראל נחשפת: רבע מיליון שקל בשנה וחצי
קחו למשל את מוזיאון ישראל ובית החולים הדסה בירושלים, שניים מהמוסדות שהפכו לסמלים בירושלים ושניהם סובלים ממשבר ניהולי. אבל יש לשניהם עוד דבר משותף – שניהם מנוהלים על ידי מקורביהם של בני הזוג שרה ובנימין נתניהו הקשורים למשרד עורכי הדין שמרון מלכו. אתמול ביקרה מלאניה טראמפ בבית החולים הדסה והיום ינאם טראמפ במוזיאון ישראל.
מנכ"לית ארגון נשות הדסה העולמי היא אודרי שמרון, בת הזוג של דוד שמרון, עורך דינו של נתניהו שנחקר בפרשת התיווך בעסקת הצוללות הענקית. יו"ר מועצת המנהלים של מוזיאון ישראל הוא יצחק מלכו, היועץ המדיני של נתניהו, שגם הצטרף אתמול לפגישת נתניהו וטראמפ בירושלים, בנוכחות מספר מצומצם של אנשים.
אבל מהעסקים הגדולים בואו נחזור רגע שוב לעסקים הקטנים, אלו שלרוב מככבים בעיקר במדורי הרכילות. זו לא הארוחה הראשונה ששגב מבשל במעון ראש הממשלה. למעשה, כפי שסיפר הבוקר בגל"צ, הוא מבשל בבית ראש הממשלה מאז כהונת אולמרט ולפני כמה שבועות קיבל טלפון מבית ראש הממשלה, "שם אמרו לי שנשיא ארצות הברית מגיע, וש'תתחיל להתכונן"'. אחרי שגב הצטרפה סנדרה רינגלר לעבודה עם שרה נתניהו, ואתמול הצטרפה לשניים גם ניקול ראידמן, בעלת חנות אופנה בכיכר המדינה ואשתו של האוליגרך מיכאיל צ'רנוי, אותה הכירה שרה דרך מעצב השיער שלה.
לא ידוע אם הספקים לעיל מקבלים תשלום על השירותים שסיפקו באופן נקודתי בביקור של טראמפ. כך או כך, קשה להפריז בשווי הכספי של הפרסום והחשיפה הנלווית להפצעה שלהם ביום שבו כל ישראל מרותקת לכל צעד ועפעוף של נשיא ארה"ב וראש הממשלה.
אפשר רק לדמיין מה חשיפה כזו הייתה עושה למעצבת בתחילת דרכה או לשף צעיר. נתונים שפורסמו בשנים האחרונות מלמדים שכמחצית מבתי הקפה והמסעדות בישראל מצליחים לשרוד רק שנתיים. בתחומי העיצוב והאופנה המצב לא פחות חמור.
כמובן שאנו לא מציעות לשלוח את נשיא ארה"ב לאכול פלאפל בדוכן (האמת שאנחנו כן, אבל מנסות לשמור על אלגנטיות), אבל אולי אפשר היה לנצל את המעמד לעודד עסקים קטנים, מעצבים מקומיים צעירים (כפי עשתה מישל אובמה בראשית דרכה), ולא לחזק עוד יותר את השף הלאומי שהיה חתום עד החודש אפילו על התפריט של חברת התעופה הלאומית.
ולקינוח, מקורבי נתניהו כבר אמורים לדעת שלמקורבות יש פוטנציאל נשיאותי וריווחי: לפני כמה שנים הגיע לארץ נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. מי שנבחרה לנגן עבורו בארוחה בבית ראש הממשלה היתה נגנית הפסנתר אליזבט ברקוביץ', אשתו של ד"ר הרמן צבי ברקוביץ', רופאו האישי של נתניהו שגם מונה לפני שנתיים להיות קונסול כבוד של ישראל ברומניה, מינוי שדרש את חתימת שר החוץ או מי מטעמו כשנתניהו היה שר החוץ.
[9.5.17] על הבמה בכנס לשכת עוה"ד: ח"כ חשוד בהטרדה מינית, תנ"צ במשטרה ושני שופטי עליון
משטרת ישראל חושדת שחבר הכנסת ניסן סלומינסקי מהבית היהודי הטריד מינית שורה של נשים, אבל בכנס של לשכת עורכי הדין שיתקיים בקרוב באילת יישבו לידו בפאנל תת ניצב במשטרה ושני שופטי עליון.
במושב בנושא "רפורמה בעבירות המתה", שייערך ביום השני של הכנס, צפויים להשתתף שופטת בית המשפט העליון המכהנת פרופסור דפנה ברק ארז, השופט אברהם טל מבית המשפט המחוזי מרכז והשופט יוסף אלרון, נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, שנבחר לאחרונה לכהן כשופט בבית המשפט העליון. לצד הח"כ החשוד תשב גם נציגה של משטרת ישראל – תנ"צ לילי באום הקר, ראש אגף תביעות במשטרה. משתתפים נוספים בפאנל הם עו"ד גד זילברשלג, יו"ר משותף של ועדת חקיקה פלילית בלשכה, וגיא פלג, כתב הפלילים של ערוץ 2. תנחה אותו עו"ד סיני ארניה, אשתו של השופט רפי ארניה, שהינה על פי התוכניה יו"ר משותפת של ועדת חקיקה פלילית בלשכת עורכי הדין.
לארניה יש עוד תפקיד בלשכה, והוא דווקא לא מוזכר בתוכניה. היא יו"ר משותפת גם של הוועדה לתלונות שווא בלשכת עורכי הדין, ועדה שהוקמה על ידי היו"ר הנוכחי אפי נוה בעת שהיה יו"ר ועד מחוז תל אביב, כדי לטפל ב"תלונות שווא של נשים על הבעלים שלהן בהליכי גירושים".
פירוט המשתתפים בפאנל, מתוך תוכנית כנס לשכת עורכי הדין
כבר ארבעה חודשים נמשכת הבדיקה בעניינו של ח"כ ניסן סלומינסקי ורק לפני כשבועיים, על פי דיווח של אמנון אברמוביץ' בחדשות 2, פנתה המשטרה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט וביקשה לעבור שלב מבדיקה לחקירה, ולזמן את סלומינסקי לחקירה באזהרה.
בינתיים הדממה של רשויות אכיפת החוק נמשכת. לפני כשבוע פניתי למירב לפידות דוברת משטרת ישראל ולמשה כהן דובר משרד משפטים ושאלתי אותם מה סטטוס הבדיקה בעניינו של סלומינסקי. לפידות השיבה: "משטרת ישראל אינה מתייחסת לפרטים אודות בדיקות או חקירות מנוהלות". כהן מסר: "לא נגיב".
הפאנל בו משתתף סלומינסקי לא יהיה כנראה הרגע האירוני היחיד הקשור אליו. את הכנס הזה פוקדים מידי שנה גם היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה ומפכ"ל המשטרה. מפעם לפעם אפשר למצוא אותם יושבים בשולחן הכבוד של יו"ר לשכת עורכי הדין בארוחת הבוקר במלון שבו נערך הכנס. השנה לא קשה לדמיין איך מסבים לשולחן ארוחת הבוקר סלומינסקי לצדו של מנדלבליט, זה שאמור לאשר למשטרה לעבור מבדיקה לחקירה, ביחד עם שי ניצן פרקליט המדינה ורוני אלשיך, המפכ"ל.
תזכורת: סלומינסקי הודיע בדצמבר האחרון שישעה את עצמו מפעילותו כיו"ר ועדת החוקה של הכנסת, אחרי שהצטברו נגדו עדויות והגיעו לידי הרבנית יהודית שילת ולעיתונאית חברת מפלגת הבית היהודי, חגית גיבור. גיבור פרסמה פוסט בו בקשה מנשים שנפגעו מהח"כ להעיד נגדו. הנשים שסיפרו על התנהגותו של סלומינסקי בחרו שלא להתלונן במשטרה. הדס שטייף חשפה חלק מהעדויות של שמונה הנשים וגם את זהותו של סלומינסקי כח"כ המטריד בגל"צ.
סלומינסקי הכחיש בפני בנט את הדברים, ובנט הורה על הקמת פורום רבנים שיבדוק את החשדות. במקביל הודיעה המשטרה שפתחה בבדיקת הענין. סלומינסקי מסר אז כי מעולם לא הטריד נשים וכי הבין מהפגישה עם הרבנים שיתכן ש"התנהלותו הלבבית הידועה כלפי כל אדם" התפרשה לעיתים באופן אחר ועל כך הוא מצר. הוא ציין עוד כי הוא משרת את הציבור כ-40 שנים בכנסת וימשיך לעשות זאת והודיע גם כי יכהן כיו"ר הועדה אך לא ינהל אותה בתקופה הקרובה, מתוך הערכה לתפקידו ולציבור ובמטרה לאפשר בדיקה הוגנת.
כאמור, ארבעה חודשים חלפו מאז הפתיחה בבדיקה ודבר לא קרה עדיין. סלומינסקי המשיך להיות פעיל בוועדת החוקה ובמסגרת זו עבד באופן הדוק מול יו"ר לשכת עוה"ד אפי נוה, שהחל להיות מעורב בהליכי חקיקה בכנסת מקרוב. לפני כחודש פרסמו גלי גינת וטל שלו בוואלה כי מסתמן שהמשטרה תמליץ לפתוח בחקירה נגד ח"כ סלומינסקי. הן פרסמו כי במשטרה סבורים שיש מספיק בשר בתיק, אך מדובר בהמלצה שטעונה אישורם של היועץ המשפטי לממשלה והפרקליטות. לפני שבוע פרסם אברמוביץ' שהמשטרה פנתה לקבל את אישור היועמ"ש.
[30.4.17] מה עשו ישראל כץ ואלי ישי, יועץ לחברת מוניות, בביתו של הרב?
צילום: עזרא טרבלסי, אתר 'בחדרי חרדים'
כתב דה-מרקר אורן דורי, חשף בשבוע שעבר את הג'וב החדש של שר התמ"ת והפנים לשעבר, אלי ישי: יועץ לאפליקציית המוניות ריידר, שבבעלות משקיעים יהודים חרדים מאנגליה, ובראשות איש העסקים אילי עמנואל.
לפי הפרסום, ישי נשכר כדי לשמש יועץ לריידר מול משרדי ממשלה, וכדי לגייס משקיעים לחברה. האתגר הראשון שלו יהיה השגת אישור ממשרד התחבורה לשווק את המונה הדיגיטלי שפיתחה ריידר, ולהטמיעו במוניות. "פנו אלי חברות שונות כדי שאפתח להן דלתות, וסירבתי לכולן", אמר ישי לדה-מרקר, "הציעו לי הרבה כסף ומשרות נוחות, בגלל הקשרים והידידות שלי, אבל אני לא לוביסט. כשריידר פנו אלי וביקשו שאייעץ להם הסכמתי, כי זה מוצר מיוחד".
באופן מקרי, כמובן, שבועיים לפני פרסום הכתבה ביקר שר התחבורה, ישראל כץ, אצל הפטרון הפוליטי של ישי, הרב מאיר מזוז. באותו ערב נערך אירוע מיוחד שבו הכריזה תנועת "יחד", שהקים ישי, על תחילתו של מהלך התפקדות. שר התחבורה היה השר היחיד שהגיע לאירוע הזה, וישב בשולחן הכבוד בין הרב ליועץ של ריידר.
אוריה אלקיים, כתב תאגיד השידור הציבורי, צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי כץ סיפר לרב מזוז כי הוא מניח תפילין כל בוקר. הסיפור על ההתחזקות הזו לא צמח בחלל ריק. הוא מגיע כשמונה חודשים אחרי הכמעט משבר בקואליציה בעקבות ההחלטה של כץ שהעבודות ברכבת הקלה יימשכו בשבת, דבר שהקים עליו את זעם הסיעות החרדיות והביא בסופו של דבר להתערבות ראש הממשלה נתניהו, ולהפסקת העבודות בשבת.
הפגישה המשולשת בין כץ, ישי ומזוז פורסמה במהדורה המודפסת של "כלכליסט", אבל באתר אין לה זכר.
מטעמו של שר התחבורה נמסר בתגובה: "אין שום קשר בין ביקורו של השר כץ אצל הרב מזוז בפסח לבין אלי ישי או עיסוקיו הפרטיים. אלי ישי הצטרף לפגישה באופן עצמאי ולא היווה חלק ממנה. כל ניסיון לייחס לביקור, שבא מתוך יחס של כבוד לדת ולמסורת ישראל מניע אחר הוא שגוי וחסר תוקף. עם כניסתו לתפקיד, הורה השר כץ לבכירי ועובדי משרד התחבורה, באופן חד משמעי שלא לעבוד מול לוביסטים, והוראה זאת תקפה ביתר שאת במקרה זה. יתרה מכך, על פי בקשת השר, היועצת המשפטית של משרד התחבורה הבהירה לעובדי המשרד באופן חד משמעי כי אין לקיים כל קשר עם אלי ישי בכל הנוגע לנושאים הקשורים למשרד התחבורה".
[26.4.17] הבלגאן במוזיאון ישראל חוגג, הממונה על השכר באוצר שותק
מוזיאון ישראל אינו מעביר דוח ביקורת פנימית שעוסק בחריגות בהיקף של מאות אלפי שקלים בשכרו של מנכ"ל המוזיאון היוצא, ג'יימס סניידר, לממונה על השכר באוצר, וזאת על אף דרישה שהועברה למוזיאון.
במשרד האוצר אמרו כי הממונה על השכר, ערן יעקב, פנה למוזיאון לבקש את דוח הביקורת, אך במוזיאון מכחישים. "בניגוד לנטען, המוזיאון לא קיבל כל דרישה בעניין חריגות שכר, אלא קיבל הודעה כללית מיחידת הממונה על השכר במשרד האוצר על כוונתו לבדוק את הוצאות המנכ״ל לשעבר", נכתב בהודעה שהועברה מהמוזיאון.
"דוח הביקורת הפנימית בעניין זה נבדק על ידי ועדת הביקורת של המוזיאון שסברה כי מדובר בהוצאות שהינן חלק אינטגרלי מפעילותו הנמרצת של המנכ"ל לשעבר, וביקשה חוות דעת משלימה מרואה חשבון. חוות הדעת של רואה החשבון נמצאת בשלבי הכנה. הדוח, יחד עם חוות הדעת והחלטת ועדת הביקורת, יובאו לדיון בוועדת הכספים של המוזיאון בתחילת החודש הקרוב, ולאחר מכן, ככל שיידרש, יועברו לממונה על השכר".
לפני כחודשיים חשפנו כאן שסניידר קיבל לאורך השנים מיליוני דולרים מאגודת הידידים של המוזיאון, במקביל למשכורת שקיבל מהמוזיאון עצמו, ללא אישור של הממונה על השכר לסכומים בגובה זה. באוצר אמרו אז: "לאחר התייעצות של אגף השכר עם יועציו המשפטיים, פרקליטות המדינה ומשרד התרבות, הגענו למסקנה שנבצר מאתנו לטפל בתשלומי היתר ששולמו לכאורה למר ג'יימס סניידר על ידי אגודת הידידים".
בנוסף פרסמנו כי דוח ביקורת פנימי קבע כי סניידר חרג בכרבע מיליון שקל בהוצאות השכר שלו במשך שנה וחצי. בין היתר, סניידר קיבל גם מימון לשכר דירה בגובה של יותר מ-20 אלף שקל בחודש, והמוזיאון החזיר לו הוצאות על חשבון המים בבית, על פרחים בגובה של אלפי שקלים, על נסיעות במוניות בהיקף גבוה ובמקביל להחזקת רכב ועל נסיעות לחו"ל בסכומים חריגים. באוצר העדיפו אז שלא להתייחס לדוח הביקורת וטענו כי אינם מכירים אותו, ואילו בהמשך החליטו, כאמור, לפנות למוזיאון ולבקש את הדוח.
במקביל, סערה פוקדת את המוזיאון גם באשר לעתידו הניהולי וחששות מההשפעה על תפקודו כמוסד התרבות הגדול בישראל. לאחרונה חשפה נעמה ריבה בעיתון הארץ כי ערן נוימן, מי שנבחר להחליף את סניידר, החליט שלא להישאר בתפקיד מנכ"ל המוזיאון, כשברקע טענות עובדים על המשך מעורבותו של סניידר.
לפי הפרסום בהארץ, סיגלית לנדאו, דני קרוון, יאיר גרבוז ויעקב דורצ'ין ואמנים נוספים פנו לוועד המנהל של המוזיאון – שבראשו עומד יצחק מולכו, ממשרד עורכי הדין שמרון מלכו שמייצג, בין היתר, את ראש הממשלה בנימין נתניהו –וקראו לו לסיים את ההתקשרות עם סניידר. האמנים אף והזהירו מפני מצב שבו מוזיאון ישראל יהיה תלוי באיש אחד בלבד.
"נכון שסניידר אוסף כסף והמוזיאון זקוק לכספים. אבל הוא לא צריך להיות מעורב בקבלת החלטות בכלל ואז התרומה שלו תהיה תרומה של נדיבות ולא של כוח. אני פונה לסניידר ואומר לו: 'גמרת את תפקידך, מישהו אחר צריך לקחת את מקומך. אל תשאיר את המוזיאון כמריונטה", אמר קרוון להארץ.
קרדיט צילומים: אתר משרד האוצר, U.S. Embassy Tel Aviv CC BY-SA 2.0, Drkup(IMJ) , CC BY-SA 3.0
[24.4.17] פגוש את העיתונות פרסמה סקר על התחזקות בנט, ולא סיפרה שכוכב הסקר הוא שמימן אותו
ב-7 בינואר 2017, על רקע חקירת המשטרה שנפתחה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, התכנית "פגוש את העיתונות" עם רינה מצליח פרסמה סקר שבודק מי המועמד שהציבור יעדיף לראות כראש ממשלה, לו ייאלץ נתניהו להתפטר מתפקידו.
אחד מכוכבי הסקר הזה היה שר החינוך נפתלי בנט, יו"ר מפלגת הבית היהודי, שכמובן היה מאוד מרוצה מתוצאות הסקר, ואף מיהר והעלה את צילום מסך שלהן לדף הפייסבוק שלו וכתב: "מודה לציבור שמביע בו אמון".
אלא שכעת מתברר כי הסקר הזה – שקיבל כאמור ביטוי בתכנית מרכזית בערוץ 2 ובהמשך זכה לפולו-אפים בעיתון מעריב ובאתר חדשות נוסף בשם INN– לא הוזמן על ידי חברת החדשות של ערוץ 2, אלא על ידי בנט עצמו, ממכון הסקרים סמית של רפי סמית. בתכנית פגוש את העיתונות לא ניתן כל ביטוי לזהות מזמין הסקר, או מי מימן אותו.
מדוע לא ציינו בתוכנית כי מדובר בסקר שהוזמן על ידי בנט? האם תכניות נוספות מפרסמות גם הן סקרים שמוזמנים על ידי פוליטיקאים, ויוצרות את הרושם כי מדובר בסקרים עצמאים?
שאלות אלו הופנו לחברת החדשות של ערוץ 2, כמו גם השאלה מי הזמין את הסקר שפורסם בסוף השבוע האחרון ולפיו נתניהו מתחזק בסקרים ואילו יאיר לפיד, ראש מפלגת יש עתיד, נחלש.
מחברת החדשות של ערוץ 2 נמסר: "במהלך דיון בתכנית שולב סקר שנערך בסמוך, והוצע לנו על ידי רפי סמית. תוצאותיו לא היו שונות משמעותית מסקרים דומים שפורסמו. ב"מהדורה המרכזית" כל הסקרים בהזמנה שלנו, רובם מתבצעים על ידי מכון הסקרים מינה ומנו, וכך גם הסקר שפורסם בסוף השבוע האחרון. הסקר שלגביו פנית (הסקר שפורסם בינואר 2017 ב"פגוש את העיתונות") היה היחיד שלא הוזמן על ידינו, וכאמור רק שולב בדיון. חשוב לנו להדגיש כי הסקרים שאנחנו מפרסמים נעשים ביוזמה של חדשות 2 ואינם מטעם".
[24.4.16] המשימה של רוני אלשיך לליאור חורב: הסרת ההתנגדויות בתקשורת
כמעט חודשיים עברו מאז הצהיר חבר הכנסת דוד אמסלם, יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, כי לא יהסס לפנות לגורמי חקירה לבדיקת התקשרות המשטרה בחוזה ללא מכרז בהיקף של 2.4 מיליון שקלים יועץ התקשורת ליאור חורב. את הדברים אמר אמסלם ליניב קובוביץ מעיתון הארץ, לאחר שהאחרון חשף כי אמסלם הזמין לדיון בוועדת הכנסת בנושא את המפכ"ל שבחר לא הגיע, ואילו למחרת אישר משרד החשב הכללי את ההתקשרות.
ההתקשרות עם חורב זכתה לביקורת חריפה לא רק מצד הכנסת, אלא גם מצד מערכת המשפט. בחודש שעבר נחשף במעריב כי שופטת המעצרים חיותה כוחן אמרה במסגרת תיק סחר בסמים כי "המפכ"ל מעדיף לתת כספים ליועץ תקשורת במקום למעבדה. אני אומרת את האמת".
לצד הסערה שעוררה ההתקשרות של המשטרה עם חורב בעיקר בגלל היקפה הכספי, מעניין גם לקרוא בעיון את סיכום ועדת הפטור ממכרז בעניינו. הסיכום, עליו חתום החשב הכללי במשרד האוצר רוני חזקיהו, חושף כי אחת המשימות של חורב מוגדרת כ"תמיכה בהחדרת חומרים משטרתיים לכלי תקשורת על ידי הסרת התנגדויות".
האם זהו משפט שבסך הכל מגדיר באופן בומבסטי את פעילות יחסי הציבור, או שהוא מלמד גם על הדרך שבה אלשיך ויועצי התקשורת החדשים שלו רואים את התקשורת?
"מדובר בחומרים שדוברות המשטרה מתקשה להניע את הכתבים לפרסם". רוני אלשיך. צילום: דוברות משטרת ישראל, CC BY-SA 3.0
תזכורת: המשטרה התקשרה עם חברת גולדפינגר (שחורב הוא היו"ר שלה ונמצאת בבעלות בן דודו) בהליך של פטור ממכרז, כשהיא מסכימה לשלם עבור שירותי הייעוץ סכום של כ-800 אלף שקלין בשנה, וסך כולל של 2.4 מיליון שקל כולל מע"מ עבור שלוש שנים שמסתיימות ב-2020. זאת בנוסף למאות אלפי השקלים ששילמה המשטרה, על פי הערכות, לחברת גולדפינגר בשנת 2016.
אז מה זה אומר "תמיכה בהחדרת חומרים משטרתיים לכלי תקשורת על ידי הסרת התנגדויות"? יועץ תקשורת עמו דיברנו סיפק פרשנות אפשרית: "כבר שנים שיש למשטרה לא מעט בעיות עם כתבי פלילים. זה אפיין גם את תקופת המפכ"ל הקודם יוחנן דנינו, וממשיך גם בתקופת אלשיך. אני מניח שהמשמעות של המשימה הזו היא ניצול קשרים כדי להכניס חומרים לתקשורת", הוא אומר.
"מדובר בחומרים שדוברות המשטרה מתקשה להניע את הכתבים לפרסם. זה יכול להיות דרך צירי עבודה עם עורכים שבאמצעותם עוקפים את כתבי התחום שיכולים להיות אגרסיבים יותר. זה יכול להיות באמצעות סיור במערכות או פגישות דיסקרטיות עם העורכים. זה גם יכול להיות יצירת מערכת יחסים ארוכת טווח על בסיס ידיעות בלעדיות או קשרים אישיים. זה לא חייב להיות דברים שקשורים לתחום המשטרה", אומר יועץ התקשורת.
חורב וצוותו לא לבד במשימת "החדרת החומרים המשטרתיים לתקשורת": דוברות המשטרה כוללת למעלה מ-100 עובדים, בראשם הדוברת מירב לפידות.
לפידות, הדוברת של אלשיך, הייתה לפני כן הדוברת של משרד האוצר בראשותו של משה כחלון, שליאור חורב היה היועץ שלו בקמפיין הבחירות, ולוחש על אוזנו עד היום.
חורב מוכר בעיקר כיועץ לפוליטיקאים, אבל דווקא בשנים האחרונות ניסה לשמור מרחק מהתקשורת ולעשות עסקים. לאורך השנים אמר כמה פעמים שהעסקים שלו אינם בארץ, והוא לא חייב בדין וחשבון לאף אחד. עם זאת, הוא יצר בעבר קשרים בארץ כדי לקדם את עסקיו הפרטיים.
חורב הוא שותף של סטס מיסז'ניקוב, שר התיירות לשעבר ושל לימור ברזילי, העוזרת של מיסז'ניקוב לשעבר – שני חשודים בפרשת השחיתות בישראל ביתנו שהפרקליטות החליטה להעמיד לדין (בכפוף לשימוע).
חורב גם היה מנהל קשרי החוץ של קבוצת דן גרטלר אינטרנשיונל של דן גרטלר. גרטלר נחקר באזהרה במשטרה בחשד למתן שוחד לאביגדור ליברמן כשר חוץ ב-2009. החקירה נסגרה. בסוף 2016 דווח בסוכנות הידיעות בלומברג כי המשרד לחקירות הונאה בבריטניהחוקר את עסקיו של גרטלר.