זה כמעט בלתי נתפס. בשבוע שעבר התייחס יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר לראשונה לסוגיית השליטה של קובי מימון במאגרי הגז של ישראל ובעסקי נדל"ן ענקיים. מימון, חשוב להזכיר, טוען שהוא רק יועץ לקבוצת אקויטל שנסחרת בבורסה ומחזיקה בכל הנכסים האלו, אבל איש לא מאמין לכך. כולם מתייחסים אליו ומעידים על כך שהוא בעצם בעל השליטה, לא חיים צוף חברו הטוב.
מי אלה כולם? מלבד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנאלץ להתייחס לכך בעקבות פרשת הקלטת של יאיר נתניהו וניר מימון והבילויים המפוקפקים שלהם ודיבר על מימון כעל בעל שליטה, זהו גם משה כחלון שר האוצר שנמנע מעיסוק במתווה הגז בגלל מה שקרה לו "הדומיננטיות של מימון" בקבוצת אקויטל. אלה גם עובדים רבים שעבדו תחת מימון, ואלה אפילו שופטים בישראל שבתביעות שונות שקשורות לאקויטל על שלל האחזקות שלה (ישראמקו, נצבא, איירפורט סיטי ועוד) שקבעו שמימון הוא בעל השליטה או לכל הפחות מחזיק במניות בחברות אלו.
הקלטות יאיר נתניהו: החומרים שנערכו החוצה מהכתבה בחדשות 2
ומה אמר האוזר שבמשך שנים משגר לתקשורת תגובה לקונית על כך שהוא "לא יכול להתייחס לחקירות", אך השבוע בגלל דברי נתניהו לא היתה לו ברירה? האוזר אמר כך: ״השאלה הזאת היא שאלה של עובדות שאפשר לבסס אותן, ולא שאלה עיתונאית או אם פלוני אמר או אלמוני אמר משהו. רשות ניירות ערך בדקה את הנושא כמה פעמים עוד לפני תקופתי, וגם בתקופתי — ולא נמצאו ראיות לבעייתיות. אם מישהו יכול להצביע על ראיות כאלה, שיביא לי, ואני אדע לטפל בזה. בכל מקרה, אני לא יכול לפרט מה אנחנו עושים, אבל אני כן יכול להגיד שאפשר להניח שכל מידע שמופיע בעיתון ידוע גם לנו, ואפשר גם להניח שבכל מקום שחשבנו שיש בעייתיות זה בא לידי ביטוי באכיפה שלנו ובדרישות לדיווח".
זה שלא רצה לחקור, זה שרצה ונכנס לכלא: כך מוסמסה חקירתו של קובי מימון
קובי מימון, אשתו והעיתונאי: למה עזב הטייקון החשאי את הארץ?
התגובה הזו היא לא פחות מאשר לגלוג על הציבור הרחב. כאמור זה לא רק "פלוני" שמתייחס למימון כבעל השליטה אלו גם שופטים בישראל. וכך קורה מצב מגוחך שבו בית המשפט אומר דבר אחד – ורשות ניירות ערך ורשות המסים אומרות דבר אחר.
אבל הלגלוג האמיתי של האוזר על הציבור טמון באמירה על כך שאם מישהו יכול להצביע על ראיות כאלו שיביא לו והוא יידע לטפל. המשפט הזה מעניין כי ממש כמו יו"ר רשות ניירות ערך, גם בכירים ברשות המסים אמרו לאחרונה בשיחות סגורות כי אם מישהו יכול להצביע על ראיות, שיביא אותן אליהם.
עדים, רשימה ראשונית
אלו דברים די מדהימים. ראשי הרשויות מודים באוזלת היד שלהם ובקושי שלהם לאסוף ראיות. יתכבדו מר האוזר ומר משה אשר מנהל רשות המסים, ויזמנו למתן עדות את הבוס שלהם, שר האוצר משה כחלון. אחריו הם יכולים לזמן גם את שר הרווחה חיים כץ (בעל מניות בישראמקו), ואז את השר יובל שטייניץ שגם הוא טען השבוע שמימון הוא בעל השליטה באקויטל. אחריהשרים הם יכולים לזמן לעדות גם את חיים צוף חברו של קובי מימון, את איש סודו של מימון ועורך דינו, פיני רובין, ואת בנו של פיני רובין שעבד אצל מימון, ואת המפרק של חברת קווי אשראי שהייתה בשליטת מימון, את אברהם גרנט חברו הקרוב של מימון שאף החזיק בניירות ערך שלו. אין כל קושי לייצר רשימה ארוכה של אנשים שיעידו בעניין.
יתכבדו השניים, הכפופים לחברו הטוב של מימון משה כחלון, ויקצו משאבים לחקירה בינלאומית בשיתוף עם רשויות מס בעולם באשר לחשבונות המס של מימון, שהמען הרשמי לשליחת מכתבים אליו הוא בכלל באנדורה.
ורק אז, כשיעשו את אלה, יוכלו לומר שאין להם ראיות ושאם מישהו יודע משהו – שיספר להם.
בדיוק לפני שמונה שנים, חשף לראשונה כתב צעיר בעיתון כלכליסט בשם סיון איזסקו (שמאז עזב את העיתונות) שקובי מימון הוא בעל השליטה בקבוצת אקויטל. בעקבות זאת הגיש מימון נגד הכתב באופן אישי (ולא נגד עיתון כלכליסט) קובלנה פלילית, לא פחות. הקובלנה הזו נסגרה בגישור שפרטיו לא נודעו עד היום אבל מה שכן ידוע הוא שהעיתונאי לא התנצל מעולם באופן פומבי וגם לא תיקן דבר בכתבותיו.
את נתניהו וכחלון, את העובדים והשופטים שטענו שמימון הוא בעל שליטה – מימון כבר לא יעז לתבוע. גם לא את חדשות 2 שגם הם הציגו אותו בשבוע שעבר כבעל השליטה בקבוצה.
המשמעות של השליטה בקבוצת אקויטל היא הרת גורל למשק הישראלי, לא רק בגלל סוגיית תשלום המס של מימון שכבר הספיק לנתק את התושבות שלו מישראל ולהתאייד מפה – אלא גם בגלל שאם במשך שנים מימון וצוף שותפו הציגו מצג שווא לפיו צוף הוא בעל השליטה באמיתי בקבוצה, הרי שיש לקחת מהם את השליטה בקבוצה הזו. המשמעות עשויה להיות שהאחזקות במאגר הגז תמר יוחזרו למדינה.
האוזר ואשר מסמסו את החקירה הזו בתקופת כהונתם. בכתבה שפרסמנו במקום הכי חם אודות מסמוס החקירה ברשות המסים הראינו את אופן ההתנהלות המביך של הרשות שקיבלה מידע אודות מימון, ואת הדרך שבה אחד מבכירי הרשות פשוט נפנף את התיק הזה משולחנו בטענות של מחסור בכח אדם. הצגנו גם את דבריו של בכיר אחר ברשות שסיפר על לחצים כבדים שהופעלו בגין התיק הזה והסביר שבגללם הטיפול בתיק התמהמה. אלו דברים חמורים שגם אותם צריכים לחקור.
וזה בדיוק התפקיד של ראש רשות המסים וראש רשות ניירות ערך – משה אשר ושמואל האוזר – שעכשיו מנסים לגלגל את הכדור לידי הציבור ומבקשים ממנו ראיות.
[mc4wp_form id="1006521"]