אינפוגרפיקה: דניאלה שניצר
לא יהיה זה מופרך להעריך שמתי מעט מצרכני התקשורת בישראל ידעו לומר מי הוא עו"ד דוד אפרתי. אבל ביום שישי בשבוע שעבר אירח עו"ד דוד אפרתי בביתו ארוחה שלא הייתה מביישת אפילו את עורך דין רם כספי, הוגה שיטת השקשוקה ומי שחושב שאין כל פסול בקשרי הון-שלטון-עיתון, או את אירועי המינגלינג בחצרו של איש יחסי הציבור רני רהב.
מן הכבד אל הקל זרמו אל ביתם של דוד ואורית אפרתי השר לביטחון פנים גלעד ארדן ואשתו, עו"ד שלומית ארדן; עורך הדין דורי קלגסבלד ואשתו, הסופרת יעל טבת; מנכ"לית בנק דיסקונט לילך אשר טופילסקי; איש העסקים מודי כידון ואשתו, אשת התקשורת שרון כידון; מנכ"ל חברת השידורים בלווין יס, רון אילון, ובת זוגו עירית הלל, מנהלת המרכז הישראלי של קרן ההשקעות של ענקית המחשוב HP בסטארטאפים; מלבד כידון, סביב השולחן היוקרתי ישבו שני עיתונאים נוספים: טלי בן עובדיה, לשעבר מנהלת פיתוח התוכן בחדשות 10 ועורכת ראשית של התוכנית "שישי" והיום עורכת תכנית תחקירים חדשה בתאגיד השידור הציבורי, ויוסי יהושע, הכתב הצבאי של ידיעות אחרונות ובת זוגו, עורכת הדין גלית קרנר.
קשרי ההון-שלטון-עיתון של הסועדים
"על מה מדברים בארוחה כזו?", שאלנו את אחד הנוכחים. הוא השיב שזו ארוחה רגילה, ומדברים בה על מה שמדברים בכל סלון בערב שישי: פוליטיקה, כלכלה, מדינה, בדיחות.
יש מי שימצא מידה מסוימת של אירוניה בתשובה, שכן שניים מהנושאים המדוברים ביותר לאחרונה קשורים בקשר ישיר לאורחים: הראשון הוא הפיגוע שלא היה באום אלחיראן, עליו הכריז בנמהרות האורח ארדן. השני הוא תיק 2000, חקירת רה"מ בנימין נתניהו על קשריו עם מו"ל ידיעות אחרונות נוני מוזס, המעסיק של האורח יוסי יהושע.
אבל רגע לפני שעוברים לאורחים, כמה מילים על המארח: דוד אפרתי הוא הבעלים של משרד עורכי הדין אפרתי גלילי. עד לא מזמן היה יו"ר חברת yes, שבשליטת שאול אלוביץ'. רון אילון, סועד נוסף בארוחה, הוא מנכ"ל yes כבר שנים ארוכות. טייקון התקשורת אלוביץ' הוא גם הבעלים של בזק ושל אתר וואלה, וגם של יצרנית הלווינים חלל תקשורת, ויש לו גם עסקי נדל"ן נרחבים.
כשהיה שר התקשורת בשנים 2013-2014, נחשב ארדן כמי שהוביל קו נוקשה יחסית נגד חברת בזק: הוא הוציא לפועל את רפורמת השוק הסיטונאי, שחייבה את החברה לאפשר למתחרותיה לעשות שימוש בתשתיות שלה. ערב הרכבת הממשלה האחרונה הוא יצא בהצהרה חריגה לפיה יגיש הצעת חוק פרטית לפירוק בזק, אבל את ההצהרה הזו כבר לא הוציא לפועל, כשתיק התקשורת נותר בידי נתניהו. ראש הממשלה הסיר את כובע שר התקשורת לא מזמן, בגלל החקירות נגדו. כשעוד חבש אותו, אישר נתניהו הטבות של מאות מיליוני שקלים לבזק. רק בעקבות תחקיר של גידי וייץ ונתי טוקר בעיתון הארץ, על קשריהם של אלוביץ' ונתניהו, הורה היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, לנתניהו לחדול מלטפל בענייניו של אלוביץ'.
בני הזוג אפרתי, בני הזוג כידון ובני הזוג קלגסבלד הם חברים טובים, ואין זה הארוע המשותף הראשון שלהם.
בין לקוחותיו של עו"ד אפרתי לאורך השנים אפשר למצוא, בין היתר, את החברה הממשלתית קצא"א (קו צינור אילת אשקלון). זוהי חברה חריגה בנוף החברות הממשלתיות, שמפעילה את הקו שנמצא בבעלות משותפת של ישראל ואיראן. מי שמונה ב-2003 לבורר בסכסוך בין שתי המדינות בקשר לצינור הזה, הוא האורח עו"ד קלגסבלד. הוא המשיך בתפקיד הזה גם בזמן המשפט שבסופו הורשע בגרימת מוות ברשלנות של אישה ובנה בן השש אחרי שפגע בהם עם רכבו, ומשמש בו עד היום.
אבל זה לא הדבר הכי מעניין שעושה קלגסבלד בשנים האחרונות. עורך הדין הבכיר שייצג את בכירי הפוליטיקאים בישראל, בהם ראשי ממשלות רבים, היה גם עורך דינו של נתניהו בוועדת טירקל לחקירת אירועי המרמרה ב-2010. בשנים האחרונות הוא משמש גם כעורך הדין של ישראל היום, החינמון בבעלות שלדון אלדסון, איל ההימורים האמריקאי, המקורב לנתניהו.
בארוחת ערב שישי בביתו של אפרתי נמנעו ודאי מלשוחח על שוק התקשורת הישראלי ועל יחסיו עם ראש הממשלה, והעדיפו להתמקד ביחסו של נשיא ארה"ב החדש, דונלד טראמפ, לתקשורת האמריקאית. לו הייתה השיחה נסובה על ישראל – מי שיכל לתרום בוודאי כמה תובנות מעניינות על נתניהו ומעורבותו בתקשורת הישראלית הוא יוסי יהושע, הכתב הצבאי של ידיעות אחרונות, ומי שידוע כאחד הכתבים הקרובים בעיתון למו"ל מוזס, וליד ימינו חיים רוזנברג.
זהו נושא שיחה שבו יכלה להשתלב בקלות גם טלי בן עובדיה, לשעבר מנהלת פיתוח התוכן בחדשות 10 ועורכת ראשית של התוכנית "שישי", היום עורכת תכנית תחקירים חדשה עבור תאגיד השידור הישראלי.
המארח אפרתי הוא חבר מאוד קרוב של גבי אשכנזי, הרמטכ"ל לשעבר. הכתב הצבאי יהושע נחשב מהכתבים הקרובים לאשכנזי, שסיקרו אותו באהדה בידיעות אחרונות.
המשרד של אפרתי מייצג גם לקוחות רבים נוספים. כמו בנק מזרחי טפחות, או המועצה להסדר הימורים בספורט. אבל לקוח קרוב במיוחד של אפרתי הוא בנק הפועלים. אפרתי הוא לא רק עורך הדין של הבנק, הוא גם ישב בדירקטוריון הפועלים בארה"ב, וגם חבר קרוב של ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים המצוי היום תחת חקירת משטרה, בפרשת הטרדה מינית לכאורה של עובדת הבנק, שנחשפה בתוכנית עובדה.
מלבד אפרתי, ישנם שני סועדים נוספים שמכירים היטב את קינן, והיו שמחים לדעת מה תגלה החקירה. הראשונה היא לילך אשר טופילסקי, מנכ"לית דיסקונט שמונתה בעבר על ידי קינן למנהלת החטיבה הקמעונאית של בנק הפועלים. היא אחת הנשים הבכירות במערכת הבנקאית בישראל, ובעתיד שמה יעלה בוודאי כמועמדת לנהל את אחד משני הבנקים הגדולים בישראל.
השני הוא הפרסומאי מודי כידון. כידון הוא בעלים משותף של משרד הפרסום גיתם, ביחד עם מושיק תאומים. משרדם של השניים טיפל בענייני קבוצת אי.די.בי על כל חברות הבנות שלה, ובענייני בנק הפועלים. למעשה, משרד גיתם אחראי משרד גיתם לשיתוף הפעולה ההדוק בין ידיעות אחרונות לבין בנק הפועלים שנמשך כבר שנים, ובא לידי ביטוי בתוכן שיווקי, מודעות פרסום, כנסים ועוד. בשנים האחרונות כידון עוסק גם בנדל"ן, אחרי שהקים את קרן ההשקעות אלטו שמשקיעה בנדל"ן בחו"ל. רעייתו שרון, ראיינה באותו סוף שבוע בתוכניתה "שי ושרון" בערוץ 2 את השר ארדן, ראיון ששודר שעות ספורות לפני שהשניים סעדו לאותו שולחן.
גלעד ארדן מסר בתגובה:
"מדובר בידיעת רכילות שמנסה ליצור רושם מטעה כאילו נוכחות אנשים בארוחת ערב מרובת משתתפים יש בה בעיתיות, אך כמובן שאין זה נכון. השר ארדן מוזמן לאירועים חברתיים רבים בהם נוכחים אנשים מתחומי פעילות שונים במשק כאשר אין לו שום קשר או מידע לגבי הזמנתם לאירוע. זו הטעיה לרמוז כאילו נוכחות בארוחת הערב במשך כשעתיים משפיעה על דעות ועמדות של נבחר ציבור שכל החלטותיו מבוססות אך ורק לטובת הציבור ולכן אין בידיעה שום מידע בעל חשיבות מעבר לרכילות מיותרת".
שרון כידון מסרה בתגובה:
"אני בעלת ניסיון בלהפריד בין אירועים חברתיים ועבודתי. מוזמנים לצפות בראיון ולבדוק האם יש בו משהו חריג ולא מקצועי".