"הזכות לבחור ולהתחתן עם מי שאני רוצה, גם אם אני הומו", "הזכות לדבר ערבית בלי לחשוש" ו-"אין כבוד. אין חירות. אין שוויון – במקום שלא שומר על זכויות אדם"– אלה שלושת המשפטים שבגללם הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו החליטה לפסול סרטון שלנו, האגודה לזכויות האזרח.
לפני כשנה הפקנו סרטון לרגל יום זכויות האדם הבינלאומי. חשבנו אז, שבתקופה של "פתיל קצר" וחוסר סובלנות בשיח בישראל, יהיה נכון להעביר גם מסרים חיוביים. רצינו להגיד דווקא את המובן מאליו – להזכיר מהו הבסיס של מדינת ישראל, כמו של כל המדינות הדמוקרטיות, ומהן זכויות אדם.
באופן מפתיע ומקומם, הרשות השנייה החליטה השבוע לפסול את שידור הסרטון, שכבר עלה לשידור, וסימנה את שלושת המשפטים הבעיתיים. זכייניות ערוץ 2 קיבלו הוראה להוריד אותו מהאוויר, היועץ המשפטי שלנו, עו"ד דן יקיר, כבר פנה לרשות השנייה בדרישה לבטל את הפסילה, אחרת נפנה לערכאות משפטיות, אך גם אם ההחלטה תתהפך במהירות, חשוב להבהיר עד כמה מדובר באבסורד.
https://www.facebook.com/ACRI.hebrew/videos/10153976434562307/
אם יורשה לי, מדובר בסרטון יפה מאד. מופיעים בו מספר ידועניות וידוענים שמבקשים להגיד מה הן זכויות אדם בשבילם: טיטי איינאו מתקוממת נגד האפליה, דפני ליף על הזכות למחאה, גלית גוטמן דורשת שוויון לנשים, מירה עוואד על הזכות לדבר ערבית במרחב הציבורי, ישראל אטיאס רוצה שלכל אדם בישראל תהיה זכות לחינוך, מייקל לואיס על הזכות לשירותי בריאות, וגם דורון מטלון, יעל רייך, עינת ארליך מדברות על מה שחשוב להן. ביניהן מופיע גם אדיר שטיינר, שאיננו סלב אך מפורסם בזכות תקדים משמעותי שלו – הוא הראשון שהוכר כאלמן צה"ל לאחר שבן זוגו נפטר.
כל המשתתפים עשו זאת בשמחה, על הסט הייתה ממש אווירת חג. לשמחתנו, הסרטון זכה למאות אלפי שיתופים ברשת. לאור הצלחתו ברשתות החברתיות, חשבנו השנה, שוב לרגל יום זכויות האדם, יהיה נכון להפיץ אותו בטלוויזיה. שמחנו מאד כאשר הזכייניות קשת ורשת הסכים להקרינו במסגרת זמן קהילה.
ההחלטה של הרשות השנייה מטרידה מאד. לטענתם, המשפטים הפסולים מפרים את כלל 11 לכללי הרשות השנייה, הקובע ש"לא ישדר בעל זיכיון תשדיר פרסומת שיש בו העברת מסר בנושא פוליטי, חברתי, ציבורי או כלכלי השנוי במחלוקת בציבור". שוויון לבני זוג מאותו מין הוא שנוי במחלוקת? לדבר ערבית בלי לחשוש זה נושא שנוי במחלוקת?
בכנות, הופתענו מאד. איך בכלל מתמודדים עם הודעה כזאת, שנדמה שמנותקת כל כך מהשיח הציבורי בימינו. ובכל זאת, אנסה. המאבק לשוויון של בני זוג בני אותו המין הוא חלק בלתי נפרד מהמאבק לזכויות האדם בישראל, ונישואין בין בני זוג בני אותו המין הוכרו בישראל כאשר בשנת 2006 הורה בג"ץ למשרד הפנים לרשום כנשואים בני זוג בני אותו המין שהתחתנו בחו"ל. שאלת הערבית היא סוגיה עוד יותר מפתיעה. הרי היא שפה רשמית בישראל, ובג"ץ אף מחייב רשויות ציבוריות להשתמש בה. אם אתן מוצאות את המחלוקת, אנא הודיעו לנו.
בנוסף, הרשות השנייה פסלה את המשפט "אין כבוד. אין חירות. אין שוויון", למרות שמיד לאחר מכן נאמר "במקום שלא שומר על זכויות אדם". קשה לי להאמין שמישהו יחלוק על כך שללא שמירה על זכויות אדם, אין כבוד, חירות או שוויון.אמנם המאבק למען זכויות אדם מעורר מחלוקת לעתים, אך עדיין קיימת הסכמה מקיר לקיר לפיה זכויות אדם הן מרכיב בסיסי בדמוקרטיה הישראלית. הסרטון שלנו נועד להעלות את המודעות לזכויות אדם, לשוויון, לכבוד ולחירות, ואם גוף חשוב ומרכזי כרשות השנייה פוסל אותו, כנראה שעבודתנו עדיין רבה.
יום זכויות האדם הבינלאומי מצוין בכל שנה ב-10 בדצמבר, היום בו נחתמה ההצהרה הבינלאומית של האו"ם בדבר זכויות האדם. זה קרה ב-1948, כלקח של אומות העולם מזוועות השואה ומלחמת העולם השנייה. האו"ם קבע מה הזכויות של כל אחת ואחד מאיתנו, וזה מה שרצינו להזכיר בסרטון הזה. כמו שהמשתתפים בסרטון אומרים, הזכויות שלנו זה הדבר הכי חשוב בחיים שלנו – כי בלעדיהם אנחנו לא שוות ושווים.
הכותבת היא מנכ"לית האגודה לזכויות האזרח