פורסם לראשונה ב-25/9/2015; עודכן ב-12/06/2019
שרה נתניהו חתמה הבוקר על הסדר הטיעון עם הפרקליטות בפרשת מעונות ראש הממשלה. במסגרת ההסדר צפויה נתניהו להחזיר לקופת המדינה 45 אלף שקלים, לשלם קנס בסך עשרת אלפים שקלים ולהיות מורשעת – אך לא בעבירת מרמה, כפי שדרשה הפרקליטות. אלא בקבלת דבר בניצול מכוון של טעות הזולת שאין בה מרמה.
בתוך כך, אתמול נערך דיון ראשון בתביעת ההתעמרות של שירה רבן, עובדת לשעבר במעון ראש הממשלה, בפני נשיא בית הדין האזורי לעבודה בירושלים השופט אייל אברהמי. התיק עוסק בשלושת השבועות בהם עבדה רבן במעון ראש הממשלה. בין היתר טענה רבן בדיון כי במהלך עבודתה "נאלצה להחליף בגדים בין 20 ל-35 פעמים ביום" לבקשת נתניהו, וכי "הדברים בבית הם לא סבירים. היה חשוב לה לראות שאני שוטפת ידיים אחרי כל פעולה".
העדות של רבן אתמול מצטרפת לרשימת עדויות ארוכה ארוכה של עובדי מעון ראש הממשלה בתקופת נתניהו. ראש הממשלה, רעייתו ובאי כוחם טוענים בדרך כלל כי מדובר בקמפיין שקרים והכפשות מתוזמר כנגדם, ושלא היו דברים מעולם.
ואולם, אם כל הטענות החוזרות על התעמרות קשה, התנהלות נצלנית ובלתי תקינה, לכאורה, של בעלי הבית, הם מסע כזבים מתוזמר – לא נותר אלא להסיק כי יש לנו עסק כאן עם מנצח תזמורת וירטואוזי במיוחד. התזמור הגאוני הזה צריך להיות קונספירציה תמנונית ארוכת זרועות, שהצליחה להיפרש על פני עשרות שנים, לכלול עובדים שמעולם לא עבדו יחד או פגשו זה את זה, ולחלחל לכל שדרות השירות במעון ראש הממשלה, מהעובדים הבכירים ועד הזוטרים ביותר.
מישהו מסוגל בכלל לעקוב אחרי מכלול העדויות שצצו נגד הזוג במשך השנים? כדאי לזכור כי מדובר בעדויות רשמיות, תלונות או תביעות שפורסמו באופן פומבי, גם אם בסופו של דבר בוטלו, נדחו או נסגרו בהסכם פשרה כזה או אחר. לא בקיטורים ושחרור לחץ או בעובדים שמתמרמרים בינם לבינם על תנאי העסקה קשים.
כבר לפני כמה שנים ניסינו לאגד כאן יחד את העדויות שפורסמו בעבר ואולי נשכחו בחלקן מן הציבור. לנוכח הכמות המסחררת, נראה לנו הגיוני להניח שהיו גם כאלה שלא נכנסו לסטטיסטיקה. המתלוננים היו צריכים לעבור רשימה ארוכה של משוכות – הסכמי סודיות גורפים, בכירותם של בעלי הבית, סוללת פרקליטים, משרדי חקירות, יועצי תקשורת, חרושת שמועות נגדם ומענה לשון חריף כלפי מי שהעז לפתוח פה.
טניה שאו, מי שהיתה המטפלת של ילדי ראש הממשלה, הגישה ב-1996 תביעה נגד אשת ראש הממשלה, בטענה ששרה נתניהו התעללה בה, שללה ממנה זכויות ופיטרה אותה. שואו הפסידה בתביעה ונדרשה לשלם את הוצאות המשפט. לדבריה, ההפסד נגרם רק משום שהסיקור התקשורתי החונק גרם לה להיעדר מכל דיוני בית המשפט, להרפות כליל ממעורבות בהליך המשפטי, ובכלל זה גם ממתן העדות, ובסופו של דבר לעזוב את הארץ, כשיש נגדה צו עיכוב יציאה וחובות שלא שילמה. תחקיר של "ידיעות אחרונות" הביא את סיפורה. בראיון 14 שנה מאוחר יותר אמרה שאינה רואה בשרה נתניהו אדם רע, אלא "אדם ששואף לשלמות ושהדברים ייעשו בדרך שלה".
***
טרה קומרי, המטפלת הזרה מנפאל שסעדה את אביה של הגברת נתניהו, שמואל בן ארצי, עד שנת 2011, סיפרה בין השאר על היחס שקיבלה מהגברת. "אף פעם לא קיבלתי אוכל", טענה.
"שרה נתניהו היתה מכנה אותי 'זבל'". החיים במעון ראש הממשלה, לדבריה, "הם כמו בבית כלא. מאוד קשה לי שם. אני לא חופשייה ואני לעולם לא יוצאת החוצה. כשאני מבקשת חופש, לא נותנים לי".
קומרי העידה כי נתניהו חשדה בה בלקיחת כסף במרמה מאביה והתעמתה אתה בעניין. לטענתה, היא נחבלה במשך הוויכוח עם נתניהו: "היא באה אלי, רצה לכיוון שלי ואני פחדתי וזזתי אחורה, נפלתי ופתחתי את הסנטר". בתום הוויכוח הוזמן רופא לבית.
יממה לאחר שהתלוננה קומרי על החבלה במשך הוויכוח, הודיעה לשכת ראש הממשלה כי העובדת פוטרה. קומרי סיפרה כי משפחת נתניהו סילקה אותה בגסות מהעבודה, ואף לא התירה לה לאסוף את חפציה או להיפרד מבן ארצי. לדבריה, נמסר לה כי החפצים ייארזו בעבורה ויועברו לה בהמשך.
לטענתה, עובדי לשכת ראש הממשלה אילצו אותה לחתום על מכתב פיטורים בעברית, השולל את כל זכויותיה הסוציאליות, בהן התרעה מוקדמת, פיצויי פיטורים, ימי חופשה, ימי הבראה ושארית שכרה. "גם למשפחת נתניהו יש הזכות להחליף עובדים רשלניים", נמסר בתגובה.
***
רוזי פרסטאי, מזכירתה הראשונה של שרה נתניהו, עבדה קודם לכן עם נתניהו כיו"ר האופוזיציה וזכתה להערכתו. בתפקידה החדש, סיפר ל"ידיעות אחרונות" אחד מעובדי הלשכה, נדרשה פרסטאי לכנות אותה "גברת נתניהו". על פי אחד מעובדי הלשכה "רוזי היתה מתקשרת אליה כל יום, אומרת לה 'בוקר טוב, שרה', וזה היה מעצבן אותה בצורה לא רגילה. 'זה לא מוצא חן בעיני', הודיעה לה נתניהו, 'וזה מאוד לא בסדר'. זה הגיע עד כדי כך ששלחה לרוזי מדי יום שליחים שדרשו ממנה בתוקף לקרוא לה "גברת נתניהו", לפחות ליד אנשים.
פרסטאי, על פי התחקיר, עסקה בעיקר בביטול פגישות של נתניהו ברגע האחרון, בהצדקת איחוריה ובארגון הגעתה לאירועים שבהם נכח בעלה. היא ספגה לטענת העדים השפלות, האשמות והתפרצויות זעם שהביאו אותה לכלל בכי. "אני אשת ראש הממשלה", הדגישה נתניהו באוזניה, "ככה את מדברת אלי? את חוצפנית. אני אלך לביבי ואגיד לו איך את מתנהגת לרעיית ראש הממשלה".
"רוזי היתה מתקשרת אליה כל יום, אומרת לה 'בוקר טוב, שרה', וזה היה מעצבן אותה בצורה לא רגילה. 'זה לא מוצא חן בעיני', הודיעה לה נתניהו"
כשפוטרה המטפלת טניה שאו, כך נטען בתחקיר, רגע לפני שאחד המאבטחים נדרש להשליך את המטפלת על חפציה לרחוב, כשסצינת צרחות של הגברת נתניהו ממוססת את מחאתו – הוזעקה פרסטאי בדחיפות לנתניהו ונדרשה לפשפש בחפציה של שאו כדי לבדוק אם לא גנבה דבר מהבית. אחד מעדי הראייה למעשה סיפר: "המזוודות של טניה היו ארוזות ושרה אמרה לרוזי להוציא את כל הדברים מהמזוודה, לבדוק דבר דבר, לראות שהיא לא לקחה להם משהו. היא הורתה לה לנער כל בגד, אפילו את התחתונים המשומשים והכביסה המלוכלכת של המטפלת, להכניס ידיים פנימה ולוודא שלא נגנב כלום. כשרוזי יצאה משם אחר כך היא היתה חיוורת. היא הרגישה כל כך מושפלת".
כשיצאה לחופשת לידה פוטרה פרסטאי, חרף החוק המחייב שמירה על משרתה של יולדת בחופשתה. על פי התחקיר, פרסטאי שמעה על פיטוריה מהתקשורת והחליטה להתפטר.
***
נעמי איגוס, אשר כיהנה כמזכירת אשת ראש הממשלה ב-1996-1997, סיפרה 12 שנה אחר כך: "חטפתי המוני צעקות. לא רק אני, כל העובדים. זה אמנם היה לפני 12 שנים, אבל זה משאיר את החותם עד היום. לכל אורך התקופה האווירה היתה איומה. לפעמים הצרחות שלה היו כל כך מחרישות אוזניים, שהחזקתי את השולחן בכל כוחי".
איגוס סיפרה כי נדרשה לקחת את הטלפון אפילו לשירותים ולאמבטיה, וגם כשהבהירה מראש שהיא דתייה, התבקשה להשאיר את הטלפון זמין בכל שעות היממה, ולתת לבנה לענות אם נתניהו תחפש אותה בשבת. "פעם בכיתי במסדרונות הלשכה, כי לא יכולתי לשאת יותר את ההשפלות", טענה איגוס. "נתניהו הזמינה אותי לביתה, ואמרה: 'תסתכלי עלי, נעמי, כמה אני חזקה ואסרטיבית. אם את לא מסוגלת לנהוג כמוני, את לא יכולה לכהן כמזכירתה של אשת ראש ממשלה. 'ניסיתי לענות לה, אבל שרה התחילה לצעוק 'יש לי איי-קיו 250, ממוצע הבגרות שלי מעל עשר וחצי, ואת לא תגידי לי מה להגיד או מה לעשות. 'אני זוכרת שהיא קירבה את פניה אלי והיתה ממש בסוג של התקף. נורא נבהלתי."
"שרה התחילה לצעוק 'יש לי איי-קיו 250, ממוצע הבגרות שלי מעל עשר וחצי, ואת לא תגידי לי מה להגיד או מה לעשות"
***
עוזרת הבית ליליאן פרץ, אשר עבדה כשש שנים בבית משפחת נתניהו, העידה כי נדרשה לזמינות מקסימלית בכל שעות היממה. "שרה נתניהו התעללה בי, שילמה לי משכורת נמוכה משכר מינימום ולא שילמה לי זכויות סוציאליות", טענה. "היא הכריחה אותי לעבוד בשבתות למרות היותי שומרת שבת והכריחה אותי לקרוא לה 'גברת שרה נתניהו'". לדברי העובדת, נתניהו היתה חוזרת ואומרת לה כי זאת זכות גדולה לעבוד אצל משפחת נתניהו, והיתה מסתובבת בבית ואומרת "איזה בית יפה יש לי, אני האמא של מדינת ישראל".
"הסטנדרטים של גברת נתניהו מצריכים שעות רבות", הוסיפה פרץ, "וכל יום לבוא, שיטת הניקיון, החלפת הבגדים… בשבת היא משאירה לי רשימות מה לעשות בכל השבוע, כאשר לזה מצטרפים עוד קבלנים; כל הזמן הייתי עסוקה בניילון חפצים".
פרץ טענה כי נתניהו התעללה בה. באחד המקרים המתוארים בכתב התביעה, נתניהו צילצלה לפרץ בשתיים בלילה כדי לנזוף בה שלא כיסתה כרית כראוי. בין השאר תיארה פרץ את הדרישה המשונה להחלפת מערכות לבוש שונות לפני הכניסה לכל חדר.
לא פעם, לעדותה, בשל גחמותיה של שרה נתניהו, נאלצה לממן מכספה הוצאות מזון של בני הזוג. ברגעים שבהם לא עמדה בדרישותיה של נתניהו, תיארה פרץ, היתה אשת ראש הממשלה נצמדת לפניה, חורקת שיניים, נושכת שפתיים ופוערת עיניים.
"היא הכריחה אותי לעבוד בשבתות למרות היותי שומרת שבת והכריחה אותי לקרוא לה 'גברת שרה נתניהו'"
היא נדרשה, למשל, לבשל את מזונם של בני משפחת נתניהו בביתה שלה, כי הגברת נתניהו לא סבלה את ריח הטיגונים במעון. "גם כשפעם אחת נתקעתי בלי גז", סיפרה פרץ בראיון עיתונאי, "וביקשתי ממנה, אמרתי לה, 'שרה, תעשי איזה ג'סטה, תשימי לי בלונים לפחות'. היא אמרה לי: 'אוי, ליליאן, ההוצאות שלנו גדולות, שלא תחשבי שאם יש לנו בית בקיסריה יש לנו…'. אז לא קיבלתי מעולם עזרה, לא בגז, לא בחשמל. היתה פעם אחת שנגמר לי הגז ונסעתי לאחותי לבשל".
לדבריה, נתניהו שילמה לה משכורת נמוכה משכר המינימום ונמנעה מלשלם לה זכויות סוציאליות שהיא מחויבת לשלם על פי חוק. פרץ העידה כי היא סובלת מקשיים פיזיים ונפשיים בעקבות התקופה שבה ניהלה את משק הבית של משפחת ראש הממשלה.
נתניהו הגישה תביעה נגדית נגד פרץ בגין הפרת סודיות, פגיעה בפרטיות ולשון הרע, ובסופו של דבר שתיהן הגיעו להסכם וביטלו את תביעותיהן.
***
רחל יעקב, עובדת משק בית במעון ראש הממשלה זה 30 שנה, עברה חוויה לא פשוטה ב-1997, תחת פיקוחה של הגברת נתניהו. על פי תחקיר של "הארץ", "באחד הבקרים נקראה בדחיפות אל גברת נתניהו והתבקשה לצחצח שמונה זוגות נעליים, שלה ושל בעלה.
"יעקב ירדה לקומה התחתונה, וכשסיימה את המלאכה ארזה את הנעליים בשקית חדשה ונקייה והעלתה אותן לקומת המגורים. נתניהו נטלה את השקית, פתחה אותה בזעף ותוך שניות תפסה את הזוג הראשון, הטיחה אותו ברצפה וצרחה בעצבנות גוברת: 'אם ראש הממשלה היה רואה מה עשית לנעליים שלו, הוא היה שוחט אותך!'. קולה של הגברת הראשונה טיפס במהירות במנעד האוקטבות: 'את צבעת אותן ועכשיו את צריכה לשלם לי'. בשלב הזה עברה להשליך זוגות נעליים באשת משק הבית שעמדה נטועה על מקומה.
"'אני ממש בכיתי והיא לא הפסיקה לצעוק עלי', תספר מאוחר יותר רחל יעקב לחברים. 'המחזה היה נורא. עמדתי במרכז החדר, כולי רועדת, מושפלת. הנעליים, אחרי שפגעו בי בכל הגוף, היו מפוזרות על הרצפה. לא ידעתי מה לעשות. נורא נבהלתי ממנה, אז אמרתי לה: בסדר, אני אקנה לך אותן. אל תדאגי, אני אקנה אותן. אז היא צעקה: אבל אלה נעליים איטלקיות, איך תוכלי לקנות לי? אמרתי לה: אני אסע לאיטליה ואני אקנה לך'".
לפי התחקיר, יעקב – אשר שירתה כמה וכמה ראשי ממשלות וקיבלה פרסי הצטיינות על עבודתה – הפסיקה לעבוד לאחר המקרה, המשיכה לקבל משכורת ושתקה.
***
איש התחזוקה גיא אליהו העיד על מסגרת בלתי סבירה של שעות עבודה ותנאי העסקה פוגעניים במיוחד. מסדרי ניקיון המלווים צעקות, חרפות ועלבונות אשר הטילו מורא על העובדים. זוטות שיצאו משליטה והפכו להתפרצויות זעם קשות ואף השלכת כלים שלא הונחו במקומם. אליהו נדרש, לעדותו, להבטיח שבני הבית יאכלו מזון סטרילי ללא מגע יד אדם, וספג השתלחויות ומטלות מיותרות. למשל, כשהביא לנתניהו אוכל שביקשה. משהתחרטה על כך בדיעבד, האשימה את התובע שהוא גורם לה להשמין.
בכתב התביעה נכתב כי "לשיטתה של גב' נתניהו איש אחזקה חייב לעמוד לרשותה בכל שעה ביום ובלילה… בשתי הזדמנויות שונות הוזעק מר אליהו מביתו על ידי גב' נתניהו באישון לילה אחרי חצות. במקרה אחד חויב התובע להגיע חזרה למעון רה"מ כדי לגלות שהוא נדרש לחמם לגב' נתניהו צלחת מרק", וכי נתניהו הבהירה ש"אתה תחזור כשאני רוצה לאכול". בפעם השנייה הוזעק אליהו, לעדותו "על מנת שיברך את הגברת נתניהו כדרישתה בברכת 'לילה טוב' וכדי לגעור בו שלא אמר לה אישית שהוא הולך הביתה, 'אתה חייב לומר לי לילה טוב לפני שאתה יוצא'".
"בפעם השנייה הוזעק אליהו, לעדותו "על מנת שיברך את הגברת נתניהו כדרישתה בברכת 'לילה טוב'"
האקלים המקצועי במעון מתואר כך: "התנהגות חסרת רסן מצד אשת ראש הממשלה כלפי עובדי משק אחרים", אשר "יצרה אווירת פחד גם אצל התובע, שבכל רגע נתון עלול אף הוא להפוך לקורבן מזדמן". למשל, "כשנהגה לחקות אותו באופן משפיל". הפחד גבר, לעדותו, "בפרט לאחר שהיא שתתה כמויות משמעותיות של אלכוהול, שאני ועובדים אחרים העלינו לחדרה מדי יום". אליהו נדרש, לטענתו, "לעמוד למסדר ניקיון בכל עת שהתבקש לטפל במזונה של הגב' נתניהו או לשרתה בקומת המגורים. מסדר הניקיון במעון ראש הממשלה עלה לטונים גבוהים במיוחד באותם מקרים שהתעורר בלבה של אשת ראש הממשלה חשד כי מי מהעובדים נגע בטעות באוכל שהכין עבורה בידיו והביא ל'זיהומו', שכן האוכל במעון ראש הממשלה, חייב להיות 'סטרילי'".
אחד מפרצי הזעם שמתאר אליהו אירע כשנתניהו חשדה כי שולחן האוכל בחצר הסגורה התלכלך מאבק שנשר מהסוכך הנפתח. "גב' נתניהו דרשה בצעקות לדעת מיידית מי נתן את ההוראה לפתוח את הסכך". משנאמר לה כי הדבר נעשה בהוראת ראש הממשלה, "גב' נתניהו צעקה בקול רם ודרשה מהתובע לאסוף את כל הכלים והמפה ולערוך את השולחן מחדש. בני משפחה אחרים שהיו נוכחים במקום ניסו להרגיעה, אך לשווא. זועמת ונסערת תפסה גב' נתניהו את השולחן, משכה את המפה ואספה אותה יחד עם כל כלי האוכל בזעם אליה כאשר חלק מהכלים נפלו ארצה".
***
אתי חיים, מבשלת לשעבר במעון ראש הממשלה, חיזקה בעדותה בבית הדין האזורי לעבודה את גרסתו של אליהו בנוגע למנהגי שתיית האלכוהול של נתניהו ובעניין תקרית המפה: "היא משכה מפה ואמרה 'יש לכם חמש דקות לערוך לי מחדש'". בעדות שמזכירה את זו של קומרי, מתארת חיים התפרצות אלימה נגדה: "יצאתי מהסלון ופתחתי את הדלת ובאתי לפתוח את הארון להוציא כוסות של יין ולא שמתי לב שהיא מאחורי. כשפתחתי את הדלת היא נתנה לי מכה ביד. בומבה", העידה חיים. "אמרתי לה 'את הרמת עלי יד? את הרבצת לי עכשיו?' היא אמרה לי 'לכי לשטוף ידיים'".
לדברי חיים, היא החלה להרגיש לחץ רב בעקבות הדברים והתמוטטה. הפרמדיק שבדק אותה ציין בפניה כי משהו לא תקין בלב. כך הגיבה נתניהו, לעדותה: "היא נכנסה ואמרו לה שהטבחית התעלפה. היא נכנסה למטבח ו'אוי ואבוי מה קרה?'. הפרמדיק אמר לה 'משהו לא בסדר עם הלב אני מציע להזמין אמבולנס'. היא אמרה 'אמבולנס לפה לא יגיע, תקראו לאחד הילדים שלה שיבוא להוציא אותה מפה'. התקשרו לילדים שלי. הבן שלי הגיע ונתנו לו להיכנס עם הרכב עד בפנים. זה לא מקובל בבית ראש הממשלה ויצאתי. ליוו אותי לרכב של הילד וזה היה היום האחרון שלי בעבודה. היא מעולם לא התקשרה ולא שאלה".
"היא משכה מפה ואמרה 'יש לכם חמש דקות לערוך לי מחדש'"
***
מני נפתלי, אשר כיהן כאב הבית במעון בין 2011 ל-2012, תיאר בתביעתו השפלות, אמירות גזעניות, התקפי זעם מצדה של נתניהו, תנאי העסקה פוגעניים, אי עמידה בהתחייבויות ואי קבלת פיצוי על שעות עבודה וימי עבודה חריגים. לעדותו, כאחראי על תפעול בית ראש הממשלה, נקלע לחיכוכים בלתי פוסקים עם הגברת נתניהו, "בשל חובתו לשמור על מסגרת ההוצאות הביתיות שהוקצבו למעון ראש הממשלה, לבין רצונותיה הסותרים של הגברת נתניהו להוציא כספי ציבור על עניינים פרטיים", נכתב בתביעה.
לטענתו, היה נתון לגחמות אשת ראש הממשלה, כמו הדרישה לניילן את הביצים בנפרד. באחד המקרים "העירה אשת ראש הממשלה את מר נפתלי משנתו בשעה 3 לפנות בוקר בצעקות רמות, ונזפה בו על כך שרכש חלב בשקית ולא בקרטון. כשהתובע מחה על השעה והטון שבו נאמרו הדברים הקשים, התערב מר נתניהו בשיחה ודרש שהתובע ידאג לעשות כל מה שגברת נתניהו מבקשת, 'כדי שהיא תירגע'".
***
אב הבית עמנואל סלע, החל את תפקידו בספטמבר 2013 וסיים אותו כעבור חודשיים וחצי. בכתב התביעה שהגיש לביטוח הלאומי, הוגדר תפקידו בבית ראש הממשלה "תובעני". בנובמבר, בעת ביקורו בן שלושת הימים של נשיא צרפת פרנסואה הולנד בישראל, נדרש סלע, על פי כתב התביעה, לעבוד שעות ארוכות ולחוצות מאוד. ביום אחד עבד 17.5 שעות ברציפות, עד אחרי חצות, וביום אחר 12 שעות ברציפות. הוא נדרש, לעדותו, "לעמוד בדרישות הקפדניות של ממוניו". כל זאת, אגב "לחץ רב וצעקות מכיוונה של אשת ראש הממשלה".
כשהתובע מחה על השעה והטון שבו נאמרו הדברים הקשים, התערב מר נתניהו בשיחה ודרש שהתובע ידאג לעשות כל מה שגברת נתניהו מבקשת, 'כדי שהיא תירגע'"
סלע, לעדותו, לא עמד בלחץ: "באותם ימים סבלתי מכאבים עזים בחזה ובכתף שמאל, אך המשכתי בעבודתי תוך שאני סבור בטעות שמדובר בבעיה בקיבה. מספר ימים לאחר ביקורו של הנשיא, חשתי בהתגברות הכאבים, נסעתי לבית חולים ובפתח חדר המיון קרסתי. בדיעבד מתברר שלקיתי באוטם שריר הלב. אושפזתי מיד ועברתי שני צנתורים".
סלע ציין כי לפני שהחל לעבוד במעון ראש הממשלה היתה בריאותו תקינה, הוא עבר בהצלחה בדיקות רפואיות שלהן נדרש ואף ניהל אורח חיים ספורטיבי. כעת, לדבריו, אינו יכול יותר לעבוד בעבודה פיזית, והוא נאלץ לקבל טיפול תרופתי.
***
פה סיפור עם מטפלת רשלנית ושם פרשה עגומה עם מזכירה כזבנית. ולא נשכח גם את העוזרת התלותית והמטרידה.
מבלי להתעלם מהעובדה שההתנפלות התקשורתית על כל מקרה לא מסייעת לגילוי ועשיית הצדק, כפי שעולה מהמקרה של קומרי, ומצדיקה את תחושת הרדיפה של הזוג נתניהו – עדיין מסקרן אותי: כמה פעמים אפשר לומר "מלה כנגד מלה" בטרם מבינים שהמונח הנכון הוא "דפוס"?
עדכון, אוקטובר 2017:
מאז פרסום הכתבה ניתנו כבר שתי הכרעות דין, וקיימים כרגע שני פסקי דין בבית הדין לעבודה בעניין עובדי מעון ראש הממשלה מני נפתלי וגיא אליהו. בשניהם נפסק כי אכן הייתה התעמרות בעבודה וכי תנאי העסקה פוגעניים התקיימו במעון ראש הממשלה.
למרות ששרה נתניהו לא הייתה הנמענת הישירה בכתבי התביעה, היא הרגישה כי הייתה כאן פגיעה בשמה הטוב, והגישה עירעור על פסק הדין בעניין מני נפתלי. לאחרונה בחרה להסיר את הערעור וכעת פסק הדין חלוט. את מאות אלפי השקלים שנפסקו לעותרים – משלם הציבור, לא המתעמרת.
בימים אלה התווספה לרשימת העובדים המלינים על התעמרות אשת ראש הממשלה גם א"ש, צעירה חרדית בת 24, אשר הועסקה במעון ראש הממשלה כעובדת ניקיון במשך כחודש עד שהחליטה לעזוב (שירה רבן, שמה המלא, נחשף מאוחר יותר). היא תבעה את אשת ראש הממשלה וגורמים נוספים בלשכת ראש הממשלה על סך 225 אלף שקלים.
לטענתה, אשת ראש הממשלה העבירה אותה מסכת התעללות במעון וגרמה לה לחוש כמו שפחה. למקרא עדותה המפורטת נעתקת הנשימה. נראה כי התופעות שתיארו המתלוננים הקודמים ונאספו בכתב זו, הלכו והקצינו במהלך השנים, אולי לנוכח ההכחשות התקיפות והעקביות, שמנעו נשיאה באחריות אישית או טיפול בבעיה.
בכתב התביעה מופיעות דרישות כמו החלפה יומיומית של שמונה מערכות לבוש כולל מטפחת ראש, גרביים ונעליים, ואריזת כל מערכת לבוש בשתי שקיות אטומות. שלושה קודי לבוש שונים לכל סוג של פעילות ניקיון. במקום כניסה לחדר – עמידה זקופה מול הדלת עד שמואילים לפתוח לך, בלי לדבר מחשש לזיהומים. איסור מגע או דיבור בין העובדים מחשש להעברת מחלות. חיטוא, וטיהור, וסטריליזציה, וצרחות, ואיומים, וקנסות המושתים על עובדים קשי יום בגין פשעים דימיוניים. איסור לאכול או לשתות כוס מים במהלך היום, אפילו בכוס חד פעמית, איסור עשיית צרכים בשירותי הבית. התייחסות לעובדים כאל חיידקים מהלכים.
אם יש ממש בדברים שהעלינו פה – מדובר פה בדפוס חוזר, מסוכן ומפחיד, בן יותר מעשרים שנה, של התעמרות לכאורה בעובדים החלשים ביותר, והתנהלות הנדמית גם לעין בלתי מקצועית, כראויה לאבחון או השגחה.
התגובה, בבית ראש הממשלה לאורך השנים, לכל מה שעלה כאן – אחידה, צפויה, ולא מאחרת לבוא: "כולם מבינים שמצאו כאן שיטה – גם להכפיש את משפחת נתניהו וגם לסחוט כספים מהמדינה". "רצח האופי שיטתי של משפחת נתניהו שנמשך כבר 20 שנים". "פייק-ניוז מתואם ומתוזמר". "אין סוף לרדיפה, אין סוף לשקרים ואין סוף לרצח האופי". "ההכפשות שבכתב התביעה הן דמיוניות". "אין ספק שגורמים חזקים עומדים מאחורי התביעה הזאת".