להערכת גורמים שונים, ארבעים עד חמישים אחוזים ממבקשי המקלט השוהים בישראל מתגוררים בתל אביב. עיריית תל אביב היא העירייה העשירה בישראל, וראש העירייה זה 20 שנה, רון חולדאי, עומד גם בראש פורום 15 הערים העצמאיות – ערים שאינן זקוקות לכסף ממשלתי כלשהו כדי לאזן את תקציביהן.
באופן רשמי מקפידה עיריית תל אביב להציג עמדה מורכבת בעניין מבקשי המקלט. העירייה מקפידה להשקיע בילדיהם של מבקשי המקלט ומראה את בית הספר ביאליק רוגוזין (בו רוב מוחלט של ילדי זרים) לכל מבקר בעיר, כסמל לרב תרבותיות. במקביל, היא מנסה להדגיש את ההשקעה בתושבים הישראלים בדרום העיר. אולם למרות זאת, מועצת העיר וראשה לא מביעים עמדה אמיתית וברורה של בעד או נגד השארת מבקשי המקלט בישראל.
עם הכרזתו של ראש הממשלה נתניהו על ההסכם עם האו"ם, פרסם ראש עיריית תל אביב חולדאי פוסט בעמוד שלו בפייסבוק בו בירך על התוכנית ואף הבטיח לשתף פעולה עם יישומה. בריאיון לפני כשבועיים אמר חולדאי "ראש הממשלה חשב, ובצדק, שההסכם טוב למדינת ישראל. לדאבוני הצעקות והבעיות שקרו לו (לראש הממשלה – ר"ע) מצד מיעוט קטן וצעקני הביאו אותו לנסיגה מההסכם". כמה גורמים מבין אותו "מיעוט צעקני", מתברר, הם שותפיו של חולדאי עצמו. גורמים בקואליציה של ראש העיר – כמעט של חברי המועצה הם גם חברים בקואליציה – עמדו בראש המאמץ להכשיל את ההסכם עם האו"ם.
ארנון גלעדי הוא המשנה לראש העיר ויו"ר סיעת הליכוד בעירייה. את עמדתו בעניין מבקשי המקלט סיכם בסרטון של ריאיון שהעלה לעמוד שלו בפייסבוק. בריאיון בערוץ "כאן" אמר גלעדי "המסתננים מהווים בעיה חברתית קשה מאוד וגם בעיה בריאותית". כשנשאל על פשר דבריו השיב "אני לא רופא".
ביום הכרזת ההסכם, גלעדי היה אחד מאלה שעלו לירושלים לפגישה דחופה עם אנשי לשכתו של ראש הממשלה בניסיון להביא לביטולו. לאחר הכרזת נתניהו על ביטול ההסכם עם האו"ם העלה המשנה לראש עיריית תל אביב תמונה שלו ושל גל שרעבי (חבר סיעתו של חולדאי) מפגישתם המשותפת עם ראש הממשלה. "התרשמתי כי הוא (ראש הממשלה – ר"ע) הבין את גודל הטעות שעשה אמש, ואני מברך אותו על ההחלטה החשובה שקיבל, קרי ביטול ההסכם" כתב גלעדי באותו פוסט.
https://www.facebook.com/arnon.giladi/photos/a.1491130847767838.1073741828.1487970384750551/2049847875229463/?type=3&theater
"אני מברך אותו". הפוסט של ארנון גלעדי
"אני איש פוליטי, יש לי אג'נדה פוליטית ואני מממש אותה" אומר גלעדי בשיחה איתו.
ראש העיר מודע לפעילות שלך שנוגדת את האג'נדה שלו?
"את יודעת מהי האג'נדה שלו בנושא המסתננים? תפני אליו את השאלה. ראש העיר יודע את עמדתי בדברים האלה. האג'נדה שלי בעניין טיפול המסתננים הייתה ידועה לכולם עוד לפני שמוניתי. אנחנו לא מסכימים לכל דבר ועניין ולא בכל נושא אנחנו מתואמים".
ראש העיר יש להניח מודע לפעילות שלך. הוא לא מתנגד?
"רון חולדאי חושב שצריך להוביל את הממשלה לקביעת כללי הגירה ברורים".
המשנה לראש העירייה גלעדי מתגאה בעמוד שלו בפייסבוק בכך שהוא מרבה להיפגש עם גורמים בממשלה ובקואליציה. לאחרונה אף נפגש עם השרים יריב לוין ואלי כהן והוא פועל כעת לקידום החוק עוקף בג"ץ.
אתה באמת משמש גורם מפתח בעניין?
"כרגע יש דיונים בממשלה ואני מנסה לפשר בעמדות בין גורמי הקואליציה הפועלים בכנסת. לא העירייה צריכה לטפל בנושא או ליזום. זה עניין לממשלה. אני פועל למימוש מה שאני מאמין בו באמצעות כנסת ישראל".
גלעדי סירב לומר מה ההצעה שלו לשיקום דרום תל אביב והעדיף לסיים את השיחה כשנשאל על כך.
"חברי מועצת העיר נבחרו על ידי הציבור התל אביבי והם מייצגים מגוון של דעות לרבות בנושא זה שממילא הסמכות לקבלת ההחלטה בו ממשלתית ולא נדרשת החלטה מחייבת של חברי המועצה", אומרים בתגובה בעיריית תל אביב, "תואר המשנה לראש העירייה, שניתן לגלעדי, הוא תואר פורמלי בלבד, ואינו נושא עמו סמכויות מעבר לכל לחבר מועצה מן המניין".
מיטל להבי עומדת בראש הסיעה הגדולה בקואליציה של חולדאי, סיעת מרצ, שלה 6 מנדטים. להבי אומרת כי היא מצפה מתל אביב לעמוד בראש החץ לשינוי בעניין הפליטים, כהגדרתה. "ראש עירייה בסדר גודל של תל אביב צריך לחולל מציאות ולפעול מעבר לסמכויות ולמגבלות הפורמליות שלו, על מנת לממש את תפישת עולמו".
אז מדוע חולדאי לא עושה זאת?
"את זה תשאלי אותו. תל אביב הייתה צריכה להיות המגדלור והיינו צריכים (ראש העירייה וחברי המועצה – ר"ע) לעלות לכנסת ולדבר שם. היינו צריכים להוביל את מתן אישורי העבודה לפליטים בדרום תל אביב ולהפסיק את הרכבת האווירית של מבקשי עבודה מארצות אחרות, הרי תל אביב זקוקה לידיים עובדים. בנוסף, העירייה צריכה הייתה ליצור קרן שתבטיח ערבויות ותמיכה בשכירת דירות לפליטים כך שיוכלו לשכור בכל העיר ולא רק בדרום".
"השמאל צבוע, והימין מתסיס את השטח", אומר חברה לקואליציה של להבי, אהרון מדואל, יו"ר סיעת עיר לכולנו שלה שלושה מנדטים במועצת העיר. "לא היינו בעד ההסכם כי הוא היה פיקציה. לא הייתה שום התחייבות משום מדינה ואי אפשר לסמוך על האו"ם. תקפו את ביבי בצדק".
אתה מרוצה מהתנהלותו של ראש העיר בעניין מבקשי המקלט ודרום תל אביב?
"אני לא מרוצה בכלל. מ-2007 עד 2008 הוא למעשה פתח את הדלת, תיגמל הרבה ארגוני סיוע והזניח תשתיות. היו תקופות שביוב היה צף ברחובות דרום העיר. חולדאי הפקיר את האזור. היה צריך לבקש מהמדינה כבר אז להקים מחנה עם קראוונים לפליטים שהגיעו ולא לתת להם להתמקם. העירייה הזניחה את המקום. גם כיום היא לא עושה מספיק על מנת לאכוף את הפשיעה שם.
"חולדאי מאמין שכוחות השוק יעשו את שלהם וחלק גדול מהמהגרים ומהאוכלוסייה הישראלית המוחלשת שם יעזוב לאחר שהטייקונים ישתלטו על המקום. הוא לא אדם טיפש. הוא מטייל המון בעולם ורואה שיש מחזוריות והרי יש שם אוצר נדל"ני. הוא מחכה שהערך יעלה וכולם יעזבו למקומות חלשים עוד יותר בפרדס כץ, בבני ברק, בפתח תקווה ובבת ים".
מה לדעתך ניתן וצריך לעשות עכשיו?
"הוא צריך לדרוש בצורה יותר קשוחה פתרון מהממשלה. במישור המקומי, הוא צריך להפעיל יד קשה נגד פיצולי דירות, לא לאפשר שבבניין קטן יתמקמו המוני משפחות. כמו כן לדאוג לתאורה ולאכוף באופן חזק יותר את מקרי הפשיעה".
אסף זמיר, יו"ר סיעת "רוב העיר" שזכתה ל-4 מנדטים הוא גם מחזיק תיק חינוך וקהילה וחבר מפלגת העבודה, כמו חולדאי. "אני חשוב שחולדאי הוא איש הציבור הפרואקטיבי ביותר בישראל בנושא הפליטים. אירגוני הסיוע יודו בכך. לא רק זאת, ב-4 השנים האחרונות כל ההשקעה בחינוך היא בדרום העיר. התחלנו בפרויקט של הארכת יום לימודים עד 4 וחצי אחרי הצהרים בבתי ספר של דרום העיר ויפו. הקמנו מרכזים עירוניים שנותנים שיעורים פרטיים בחינם ועוד הרבה פרויקטים קהילתיים שפיתחנו בדרום העיר.
"המדיניות הכי נאורה זה לא להתעסק בהיכן הפליטים יגורו. אני בעד פיזור אבל מוסכם ומכובד. אין לראש עיר איך לפזר אוכלוסייה והוא לא יכול לקבוע היכן היא תגור. צריך להבין שלא כל דבר זה בסמכותו של ראש העיר והוא לא יודע לעשות דברים שלא בסמכותו. המדינה מתעלמת מהבקשות שלנו לפתרונות, והיא רק מקשה על העסקה של מבקשי מקלט ומתסיסה נגדם. אני טוען שצריך להכיר בעובדה ש-90 אחוזים מהפליטים שחיים כאן יישארו בתל אביב לנצח".
"זה מבזה ומביך שעירייה כמו תל אביב לא מביעה עמדה ברורה בעניין עשרות אלפי פליטים שנמצאים בשטחה", אומרת ציפי ברנד, חברת האופוזיציה היחידה במועצת העיר. "ראש עיר חזק כל כך יכול אם רק היה רוצה להביע את דעתו, להוביל מהלך בתוך הממשלה לסיוע לפליטים המתגוררים בעירו וליטול חלק פעיל במדיניות לאומית הומנית.
"הייתי מצפה שיביע עמדה נחרצת נגד גירוש הפליטים וייצא ביוזמות לשילובם בארץ. במקביל הוא צריך לפעול ולהעמיד סיוע עירוני מידי לאוכלוסייה כל כך גדולה שחיה ומשרתת את עירו ונמצאת בחוסר וודאות מפחיד לגבי גורלה".
"זה נכון שהעירייה נותנת במה ומיוצגת על ידי חברי מועצה שתומכים בגירוש", היא אומרת לגבי גלעדי וגם לגבי חבר סיעתו של חולדאי גל שרעבי שצולם עם נתניהו בבוקר לאחר הודעת ביטול ההסכם עם האו"ם בפוסט של גלעדי בו בירך על החלטת נתניהו לחזור בו. "אותם חברי מועצה נותנים את הטון, וגורמים לכך של שלא תיווצר מדיניות מועילה. הטלוויזיה החברתית פרסמה סקר שבו נטען שאותם חברי מועצה מימין אינם משקפים את דעת רוב תושבי דרום העיר הישראלים שבעצמם חוששים מגורל דומה. לאחר גירוש הפליטים הם חוששים שיעמדו בפני גירוש על ידי יזמי הנדל"ן".
"עיריית תל אביב דורשת שממשלת ישראל תקבע מדיניות ברורה בנוגע לשאלת מעמדם של הזרים ומהגרי העבודה בארץ לרבות בנוגע לפיזורם ברחבי הארץ", נמסר בתגובה מטעם העירייה. "לצערנו ההצהרות וההבטחות שניתנות לתושבי השכונות מתבררות בכל פעם כחסרות כיסוי והממשלה משאירה אותנו לבד עם הבעיה שיצרה כששלחה את רבבות הזרים לתל אביב יפו. העירייה כמובן תתמוך ותסייע ככל הנדרש בקידום כל תכנית לפתרון הבעיה".
[mc4wp_form id="1006521"]