ד' מורה כבר קרוב ל-30 שנה. בשנת 2011 נכנסה לתוכנית משרד החינוך "אופק חדש", כשהיא מלאה באופטימיות – התמריץ לכניסה לתוכנית היא העלאה בשכר, ומשרד החינוך עודד אותה להצטרף. "כשעברתי לאופק חדש משרד החינוך הציגו סימולציה לשכר שאני אמורה לקבל ועל סמך זה נתתי את הסכמתי להיכנס לתוכנית. על פי מה שנקבע לי הייתי אמורה לקבל 2,000 שקלים יותר מהשכר שיש לי היום". ופער השכר המשמעותי הוא הבעיה הכי קטנה של ד'.
לפני כארבע שנים גילה משרד החינוך כי כ-500 מורים קיבלו תוספת שכר שגויה בשל המעבר שלהם לתכנית אופק חדש. המשרד החל לגבות את הכסף בחזרה דרך הורדות שכר משמעותיות בשכר המורים, וללא הודעה מוקדמת. לטענת משרד החינוך, סכומי החוב הגיעו לעשרות אלפי שקלים ובכמה מקרים אף למאה אלף שקלים. ארבע שנים עברו, כאמור, אך במערכת יש עדיין מורים שסוגיית החוב שלהם עוד לא הסתיימה. ד' היא אחת מאותם מורים. היא החליטה לצאת למאבק ולא לקבל את הדין.
לטענתה של ד' היא לא קיבלה תשובות והסברים לגובה החוב שנטען שיש לה. נוסף על כך, היא סבורה שאסור למורים לוותר על הכסף שהובטח להם והיה הזרז לכניסה לתוכנית אופק חדש, והיא תובעת להחזיר לידיה את הכסף שנגנב ממנה לאורך השנים האחרונות.
"הייתה חסרה לי עבודה אחת להשלמת התואר הראשון והתחייבתי להשלימו תוך 4 שנים מרגע כניסתי לתכנית אופק חדש", מספרת ד'. "הובטח שאקבל תוספת רטרואקטיבית כאילו נכנסתי לאופק חדש עם תואר ראשון. השלמתי את התואר כעבור שנתיים וחצי והגשתי בקשה לעלייה בדרגה. במקום זה חיכתה לי הפתעה: הורידו לי בלי שום התרעה מוקדמת 9,600 שקלים מהמשכורת".
"היא הייתה אמורה לקבל בסביבות 30 אלף שקלים" אומרת אחותה של ד', שמלווה אותה בכל התהליכים בשנים האחרונות. בהתחלה לא אמרו לה כלום, אז התחלנו לעשות בירור. עברנו מגורם אחד לשני. החוויה הייתה משפילה עם נסיעות הלוך ושוב למחוז. היא הגיעה יום אחד למשרד החינוך ועמדה בוכה כמו ילדה בפתח משרד הגזברות. התייחסו אליה כאילו שהיא טפילה.
"מיולי 2013 היא במאבקים מול משרד החינוך ומול הסתדרות המורים כדי לקבל הסבר. בסוף נאמר לה שסימולציית השכר הייתה שגויה ובחישוב המשכורת שלה עם המעבר לאופק חדש נפלה טעות. ושהיא חייבת למשרד החינוך 40 אלף שקלים על שלוש השנים".
היא לא שמה לב שהיא מקבלת שכר גבוה יותר בכל התקופה הזאת?
"לא הייתה לה שום דרך לעלות על כך שיש טעות", אומרת אחותה של ד'. "גם היום אף גורם לא ממש מסוגל להבהיר לנו מה בדיוק הייתה הבעיה והיכן היה החישוב המוטעה. הנוסחאות של המשרד הן כל כך מסובכות שכל המערכת הולכת לאיבוד בהן.
"היא מורה ותיקה שבהיותה מפרנסת יחידה במשפחתה נלחמת על כל יום עבודה. היא עובדת גם בחופש הגדול, היא לא מנצלת ימי מחלה, היא לא מפספסת שום יום עבודה ולוקחת כל מטלה שרק ניתן כדי להגדיל את הכנסתה. כל חודש היא מסיימת בלי נשימה".
תגידי תודה שמשלמים לך
ניסיתם לדבר על ליבם של אנשי הכספים?
"אנשי הגזברות השפילו אותה. יום אחד איימו עליה שהם גם יחייבו אותה בריבית. יום אחר צעקו עליה שאין לה מה להתלונן כי יש לה משכורת גבוהה. מה שנקרא 'תגידי תודה על מה שמשלמים לך' ולעזאזל עם מה שמגיע לך.
"היו חודשים שהיא התחננה להסתדרות המורים שיכניסו לה מקדמה. הגענו למצב שמנהלת בית הספר שילמה לה שכר דירה לפני שמעיפים אותה עם הילדים מהבית. בכל חודש מחכה לה הפתעה מחדש. פעם מישהו לחץ בטעות על הכפתור הלא נכון ובערב פסח היא קיבלה משכורת של 4,000 שקלים במקום 9,000. רק בהתערבות של מישהו בכיר הוחזרו לה 5,000 שקלים, שהורדו לה שוב חודש לאחר מכן".
מה אומרים במשרד החינוך?
"למרבית המכתבים הם לא ענו. עד היום אף אחד לא הסכים לשבת איתה באופן מסודר על תלושי השכר ולתת לה הסברים על כל אחד ואחד מהם לאורך השנים האחרונות. התשובות שכן קיבלנו היו מבולבלות ולא מדויקות. אין גורם שלא פנינו אליו וכל אחד כותב לנו משהו אחר.
"אין לנו כסף לעורך דין. כל אחד רוצה ממנה לפחות 20 אלף שקלים. עד היום היא שילמה כ-50 אלף שקלים לפי החישוב שלנו. החודש המשרד עשה חישוב והודיע לה שנותרה יתרת חוב של 8,000 שקלים. ד' הסכימה להיכנס לאופק חדש על סמך הסימולציה ובהתאם לזה היא גם התחייבה לדברים. אי אפשר לבוא אחרי שלוש שנים ולהגיד לעובד 'טעינו בהבטחה שלנו ועכשיו תחזיר כסף שכבר השתמשת בו למחיה'. זה לא סביר".
הסתדרות המורים מסייעת לכן?
"הסתדרות המורים עזרו להגיע לפריסת תשלומים ללא ריבית והמחלקה המשפטית שלה גם מטפלת בזה בימים אלו. משרד החינוך עשו כאן הפרד ומשול בין 500 המורים שמוגדרים חייבים לו כסף. עם חלק הגיעו להסכמים כוללניים, ואנשים העדיפו לחתום ולא להילחם. אנשים מפחדים לצאת נגד המערכת ומעדיפים להוריד את הראש".
"אני אוהבת את עבודתי כמורה ורואה בזה שליחות", מבהירה ד'. "מה שקשה הוא תחושת אי הצדק וחוסר הוודאות הכלכלית. כל הורדות הכספים הללו באופן חד צדדי הן דבר בלתי מתקבל על הדעת ואני מעולם לא השלמתי עם עניין החוב". בגלל שאין לאחותה ולה כסף לייצוג, ד' מתכוונת לייצג את עצמה בתביעה שתגיש לבית הדין לעבודה.
למרות פניות רבות, במשרד החינוך סירבו להגיב לנאמר בכתבה.
מהסתדרות המורים נמסר: "מבירור שערכנו עולה כי משרד החינוך עדיין שולח מכתבים לעובדי הוראה על חובות שנוצרו כתוצאה מטעויות של המשרד, מסיבות שונות. הסתדרות המורים מנחה את עובדי ההוראה לא לחתום על שום הסדר תשלומים מול משרד החינוך ולהפנות אלינו את דרישות החוב לטיפול".
[mc4wp_form id="1006521"]