עשרות האלפים שהגיעו לכיכר רבין כדי להפגין נגד גירוש מבקשי המקלט לא הבחינו כנראה באסף רג'ואן. כבר 25 ימים שרג'ואן, עורך דין ועובד סוציאלי בן 38 נשוי ואב לשניים, שובת רעב למען דרום תל אביב בכיכר שמול בניין העירייה.
"ניפגש בצד הדרומי של הכיכר" הוא כותב כשמנסים לקבוע איתו, "יש שם ספסל ממש נוח בלי מוט ברזל באמצע". רג'ואן נראה מאושש למדי יחסית למי שלא אכל כבר יותר משלושה שבועות. הוא יושב על הספסל כשלצדו שלט קטן המצהיר שהוא שובת רעב, ומדי כמה שעות הוא עובר לדירת חברים קרובה כדי לנוח. "עברתי הדרכה כיצד לעמוד בצום ארוך", הוא מסביר, "ואחת הדרכים לסייע לגוף שהולך ונחלש היא כל כמה שעות לישון".
רג'ואן מפנה את רוב הטענות שלו לראש עיריית תל אביב רון חולדאי. הוא מגדיר את חולדאי חלק מהבעיה או חלק מהפתרון, כי "לא יכול להיות שחולדאי יוצא נקי מכל סיפור דרום תל אביב ואין ממנו דרישות. הוא זה שאמור לתת פתרונות לבעיות של דרום העיר".
פתאום קם אדם נשוי עם שני ילדים קטנים ומחליט לעזוב הכול ולשבות רעב?
"לא קמתי בוקר אחד והחלטתי להשתגע. זה היה רצף של דברים שקרו לי לאחרונה. לפני חודשיים לקחתי קו 5, לקחתי קו 5 ועברתי דרך 'הבימה' כשהייתה הפגנה נגד השחיתות. אחרי 100 מטרים ראיתי הפגנה נגד הגירוש ואחריה עוד הפגנה, בעד הגירוש. הרגשתי אווירה של מלחמה אזרחית, ולא שמעתי שום קול שמדבר על פתרון. ואז התגבשה בי התובנה שהבעיה המרכזית היא דרום תל אביב ושהכתובת לכל מה שקורה פה היא ראש העיר. חולדאי לא לוקח אחריות".
דרום תל אביב על כל מבקשי המקלט זו בעיה עירונית?
"בסוף דרום תל אביב זה מקום שאנשים מתים בו, חוטפים פגיעות, מחלות, משברים נפשיים, אימהות חד הוריות מפונות שם מדירות, נשים מוכות, זנות פושה, הומלסים חוטפים צהבת. מבקשי המקלט זה רק אחת מהבעיות של דרום תל אביב. כמו שנערה בזנות אמרה לי, 'לא הגעתי במקרה לזנות היו שלבים בדרך'. דרום תל אביב לא במקרה הפכה למה שהיא. היה שם מחדל על מחדל שאפשר לה להפוך החצר האחורית של כלל החברה הישראלית. לקוחות הזנות שמגיעים לשם הם מכל הארץ ולא במקרה.
"עיריית תל אביב כמעט שלא שמה שקל למען טיפול בבני אדם בזנות. אין בעיריית תל אביב פרויקט שמטפל בגברים בזנות, למשל. כל מה שטוב חולדאי מייחס לעצמו ובכל מה שרע הוא מפנה אצבע מאשימה כלפי המדינה. נוח לו לתת לדרום לדמם, ולאנשים החזקים לאפשר להסתגר במרכז ובצפון העיר המטופחים ולשמור אותם סטריליים".
איך הם נשארים "סטריליים"?
"העירייה שמה פקחים קשוחים ומציבה ספסלים עם מוט שלא ניתן לשכב עליהם. ספסלים כאלה לא נופלים מהשמיים. זו מדיניות של חולדאי. ירדתי לטייל עם הבת שלי בת ה-3 בפארק הירקון והיא שאלה למה יש מוט באמצע הספסל. התחשק לי לבכות. שיתפתי את אשתי בתחושת התסכול ובפלרטוט שלי עם רעיון שביתת הרעב והיא תמכה בי. היו לי הרבה פחדים ולקח לי עוד חודש להחליט לצאת לדרך ולהודיע בעבודה שאני מתפטר".
בעבודה היו בשוק
רג'ואן ניהל בעבר פרויקט שמטפל בבני נוער בזנות בתל אביב. בחמש השנים האחרונות היה מנהל החברה הכלכלית של עיריית בת ים וניהל את המאבק העירוני של בת ים נגד האיחוד עם תל אביב.
"בעבודה היו בשוק. כל העולם ואשתו אומרים לי 'אתה לא יכול לריב עם חולדאי. לא תהיה לך עבודה בשום מקום'. שלושה משרדי יחסי ציבור שרציתי שילוו אותי תמורת תשלום סירבו, שתביני מה הכוח של חולדאי. מי שמחשיב את עצמו הדמוקרט הגדול הוא לא דמוקרט בשיט. אם היה דמוקרט לא היה אדיש לכל מה שקורה בדרום תל אביב".
- 1000 משפחות מבקשי מקלט מדרום תל אביב ייקלטו בקיבוצים
- לא אנחנו הגזענים בסיפור הזה: עדויות של צעירי דרום תל אביב
יש למחאה שלך מחיר יקר
"גדלתי לאימא אמריקנית בוגרת שנות ה-60 ד"ר לחינוך ואבא עורך דין יוצא עירק. במובנים רבים הם היו דור המדבר בהסתגלות לארץ. ההבנה שלי היא שאנחנו הדור הראשון שלא פוסט טראומטי ועלינו לתקן. אנחנו יושבים על חבית חומר נפץ אזרחית ויש לי מחויבות לבנות שלי. התמזל מזלי ויש לי גם את היכולת הכלכלית וגם את הקשרים וההבנה שמאפשרים לי לצאת למילואים אזרחיים. מעבר לאשתי גם החברים תומכים בי מאוד.
"פיזית אני חלש וסובל מסחרחורות. מנטלית המצב משתנה עשרים פעם ביום. כשאנשים משתפים ומתעניינים ואני פוגש פעילים ואנשים שאכפת להם אני מתחזק. מצד שני כשאני מסתמס עם העוזרים של רון חולדאי זה מוריד אותי".
אתה לא מגזים באחריות שיש לחולדאי? הרי הממשלה מסרבת להכיר באנשים האלה כמבקשי מקלט
"אני לא מסיר את האשמה מהם. על הבעיה של מבקשי המקלט צריך להסתכל בראייה מערכתית כוללת: משרד הפנים, משרד האוצר, משרד המשפטים ועיריית תל אביב. יש כאן כלים שלובים. אבל אני מתייחס לרון חולדאי כאיש הכי חזק במדינה אחרי ראש הממשלה. הוא יושב ראש פורום 15 הערים החזקות במדינה. בתקופות כאלו או שאתה מוביל, או שאתה פוליטיקאי. ברור לכולם שהפתרון הוא פיזור מבקשי המקלט ושיקום דרום תל אביב. זה בהחלט פתרון שחולדאי יכול להוביל.
"הדבר הכי קשה בתקופה שלנו בעיניי זה לא לדבר על דרעי או בנט וביבי אלא על המנהיג המקומי של מפלגת העבודה. קרוב ל-70 אחוזים בגוש דן הם נגד הגירוש, אז למה מפלגת העבודה ומרצ שיש להן רוב באזור הזה לא מובילות לפתרון? הכי קל לצאת להפגנה נגד ביבי. אנחנו צריכים לבקש מנהיגות קודם כל במחנה שלנו. קיבוצים התחלו לקלוט מבקשי מקלט, וכאן אין מנהיגות שפותרת דברים ופועלת למען בני אדם".
מה אתה מצפה שחולדאי יעשה?
"אם חולדאי יחד עם שאר הערים החזקות יציגו לממשלה פתרון שבו כל עיר קולטת בין 500 ל-1000 פליטים הרי שהבעיה של דרום תל אביב נגמרת. גם בתוך תל אביב צריך לפזר את מי שיישאר. אני מאמין שאם כל הערים יציגו פתרון לממשלה היא תאמץ אותו. אף אחד לא רוצה להסתכסך עם הרשויות המקומיות. יש לפוליטיקאים הארציים המון אינטרסים במקומיות. כשעיריית תל אביב רוצה לעבוד מול השלטון המרכזי היא יודעת".
רון חולדאי נפגש אתך?
"לא וזה גם לא הפתיע אותי. התראיינתי ל'חי בלילה' ולמחרת התקשרה מישהי מהלשכה שלו והזמינה אותי לפגישה. הגעתי לפגישה ואמרתי לה שאני לא האישיו. סיפרתי לה שיש תוכנית שנכתבת עכשיו לפיזור מבקשי המקלט. עובדים עליה אנשים רציניים ובהם פרופסורים. ביקשתי ממנה שהעירייה תיכנס לתהליך של פתרון, שתתחיל להכניס את ידיה לעניין. ביקשתי שחולדאי ילך לפגוש את הפעילים והפעילות בדרום תל אביב, את שולה קשת, את ליטל ביטון. שנחשוב ביחד מה אפשר לעשות. היא ענתה לי 'זה לא המנדט של רון חולדאי'. לא מבין את זה. מה,המנדט שלי זה לשבות רעב?".
רג'ואן דורש את הקמתה של ועדה ממשלתית-עירונית לשיקום דרום תל אביב בשיתוף איגוד העובדים הסוציאליים. ביום שישי הוא יוביל ליל סדר מיוחד בכיכר רבין. "אני מזמין את כל חסרי הבית, אנשים בזנות, מבקשי מקלט, פעילים וחברים. אנשים יכולים להגיע גם לאחר שחגגו עם משפחותיהם כי להביע סולידאריות. נשמח לעזרה בארגון הסדר ושכמה שיותר יגיעו.
"הפתרון צריך להתחיל כאן, בכיכר רבין הפסטורלית והמצוחצחת. אנשים הופכים פה הופכים יותר ויותר לבועתיים. כל מי שקשה לו עוזב, ותל אביב הופכת עיר לעשירים בלבד. מדובר בעירייה הכי עשירה במדינת ישראל עם משאבים בלתי נתפסים. אם מודדים השקעה לכל תושב היא פי שלושה יותר עשירה מהעיר בת ים, אבל בבת ים לא שמו ספסלים נגד הומלסים. או שעושים עיר לעשירים בלבד או שמתחלים לטפל בבני אדם. באמנת העיר ניו יורק יש משפט שאומר שכל החוזקות וכל החולשות צריכות להתחלק באופן שווה בעיר".
תגובת עיריית תל אביב: "אנשי לשכת ראש העירייה מצויים בקשר עם מר רג'ואן וקיימת היכרות עוד מהימים בהם פעל בעיריית בת ים וייצג את העמדה שהתנגדה לאיחוד הערים ודרשה להעביר את כספי הארנונה שמשלמים תושבי תל אביב-יפו לעיריית בת ים. באשר לשיקום דרום העיר, לצערנו, כנראה שמר רג'ואן אינו מכיר או אינו רוצה להכיר את הפעילות וההשקעה העירונית המוגברת בדרום העיר. תוכניות והצעות אינן חסרות – במיוחד כאלה שאינן מצויות בתחום סמכותה של העירייה. מה שחסר הוא החלטה וקביעת מדיניות ממשלתית עקבית, הן לתגבור והקלה על תושבי השכונות אליהן שלחה ממשלת ישראל את הזרים והן לטיפול או פיזור הזרים ברחבי הארץ. העירייה כמובן תברך על כל יוזמה שכזו אשר הממשלה תקבל ותיישם.
"עיריית תל אביב-יפו מתקינה במרחב הציבורי ספסלים מסוגים שונים, חלקם הקטן עם משענת יד או מבנה שולחני במרכז הספסל המשמשים את התושבים ועוברי האורח לאכילה, שתייה ומנוחה ללא מחויבות לשבת במקומות מסחר. מדובר במאות ספסלים מבין אלפי הספסלים בעיר. חשוב לציין כי העירייה מפעילה יחידה מיוחדת לטיפול בדרי רחוב אשר מטפלת במאות דרי רחוב ברחבי העיר ומעניקה טיפול מערכתי הכולל: ניידת המבצעת סיורי רחוב יזומים ביום ובלילה לאיתור דרי רחוב החשופים לסיכון, הלנה בגגונים, הפנייה לגמילה או ליחידה לתחזוקת מתדון, סיוע במיצוי זכויות מול המוסד לביטוח לאומי ומשרד השיכון, טיפול פרטני וקבוצתי, הפנייה להכשרה מקצועית/לימודים, סיוע במציאת מקום עבודה ועוד, כך שלכל דר רחוב מוצעת ואף מחכה מיטה חמה ואף דר רחוב לא נותר ללא מענה מטעם העירייה, כמובן כל עוד המענה נענה בחיוב.
"באשר לסיוע בנושא זנות-עיריית תל אביב-יפו בשיתוף משרד הרווחה מפעילים את תוכנית 'סלעית' עבור המצויים במעגל הזנות, במטרה לתת מענה של חילוץ ושירותי הגנה באמצעות דירת חירום ומוקד טלפוני 24/7, שיקום וטיפול באמצעות שילוב בהוסטל ודירות מעבר, מרכז יום אמבולטורי, הכנה לעולם התעסוקה ושילוב בעבודה. צוות 'סלעית' יוצא לסיורים יזומים בזירות הזנות בעיר באופן קבוע ומציע את השירות והטיפול במסגרות הקיימות בעיר".
[mc4wp_form id="1006521"]