כאלפיים תלמידי תיכון שבתו היום, מטבעון ועד תל אביב, כדי להשתתף בהפגנות נגד אסדת לווייתן שאמורה להיבנות מול חוף דור. המפגינים יצרו שרשראות אנושיות במחאה על הקמת אסדת הגז בקרבת החוף. "אין לי עתיד במדינה אם משרד האנרגיה ימשיך במתווה הנוכחי שלו", אומר עופרי בורוכוב, בן 18, תלמיד י"ב מיקנעם שהפגין בחוף דור, "אם משרד האנרגיה יקים את האתר פחות מארבעה קילומטרים מהבית שלי, יש סיכון שאחלה בסרטן. יש לי הרגשה שאני נלחם על הבית שלי. אין מקום אחר בעולם שאני יכול לגור בו, ואם אני לא אעשה משהו גם לא יהיה לי מקום שבו אוכל לגור".
בורוכוב, שחזר לפני כשבוע ממסע לפולין ("עכשיו למאבק יש משמעות אחרת לגמרי בעבורי", הוא אומר) מסביר את מטרת ההפגנה שבה השתתף היום: "אחת הפעולות שעשינו הייתה ליצור שרשראות אנושיות שבהן ארגנו מיצג של חביות שייצגו את החביות שהיו על האסדה ויוזרמו בצנרת מתחת לחופי הים, לבתים ולקווי המים. בחוף דור היו כחמש מאות איש, בבית ינאי כמאה. הייתה המון עוצמה. מרגש לראות חמש מאות איש שרוצים לשמור על הבית שלהם. זה משהו שלא רואים כל יום. אחרי ההפגנה של אתמול בכיכר רבין, שהגיעו אליה אלפי אנשים, הייתה משמעות גדולה מאוד לדברים האלה".
טליה, בת 14, תלמידת כיתה ח', היא אחת ממובילות ההפגנות: "שמעתי על המאבק ברשתות החברתיות ומחברים. לאט לאט הבנתי כמה גדולה המשמעות של האסדה ושל המיקום שלה, והחלטתי להצטרף למאבק. אני גרה בחדרה, אבל הייתי מצטרפת בלי קשר למקום מגוריי. ההשפעה של האסדה היא לא רק על האוויר שאנחנו נושמים אלא גם על המים שאנחנו שותים, ועל הים ששייך לכולם".
מאיפה הגיע הרעיון של השביתה?
טליה: "אני בין אלו שמובילים את הרעיון של השביתה. החלטנו שבגלל שאנחנו נאבקים מול גוף ממשלתי, אנחנו רוצים להעיר את משרד החינוך, ששייך לממשלה. מטרתה של השביתה הייתה בעיקר לעורר את הנוער – להבין שיש סיבה לזה, ושהיא מספיק חשובה כדי שלא נגיע ליום הראשון של הלימודים בגללה. היום הראשון של הלימודים הוא לא יום שלומדים בו, הוא יום של כיף לכל דבר. היו הרבה שהתבאסו שהפסידו אותו".
היו תגובות נגד?
טליה: "היה בית ספר בעמק חפר ששלח הודעות להורים שהם לא תומכים בשביתה. בבית הספר שלי הודיעו שלא משתתפים בהשבתה, אבל תומכים במאבק. בהמשך השבוע תהיה הסברה – המנהל ביקש ממני להסביר בכיתות במה מדובר.
"ההורים שלי אישית תמכו מאוד, עזרו כמה שהם יכולים. חלק מההורים היו צריכים שכנוע, אבל בסופו של דבר כשמבינים את החשיבות כמעט ולא נשארים אדישים".
בניגוד להפגנה בחוף דור, ההפגנה בחוף בית ינאי לא התקיימה כמתוכנן. יותם מחט, תושב זיכרון יעקב בן 30 שמשתתף לדבריו במאבק כבר 15 שנה, הצטרף למיצג המחאתי הבוקר, שהופרע על ידי איש מג"ב ועובד ראשות הטבע והגנים. "לקחתי חופש מהעבודה כדי לעזור לנוער לצאת החוצה וליצור שרשרת אנושית למשך חמש דקות בחוף. אחרי זה הרעיון היה לחזור בחזרה לבית הספר. הם באו עם ההורים, כחמישה עשר בני נוער עייפים מהעצרת שהתקיימה אתמול, ישבו וחיכו לשלטים ולצלם רחפן.
"זה אמור היה להימשך כ-10 דקות ואז הכל היה בסדר. לא היה בלאגן עד שהגיעו איש הרט"ג (ראשות הטבע והגנים – נ"פ), ומג"בניק שהיה איתו משום מה. הם אמרו לנו ללכת, שאלנו למה, קיבלנו תשובה שזה שטח של הממשלה, גן לאומי. היינו הכי רגועים בעולם, כנראה שהם חיכו לנו כי ראו את הפרסומים שלנו. מבאס שזה מה שבני נוער לומדים. שכל האינטראקציה עם הרשויות היא שאורבים להם כאילו הם פושעים ומתייחסים אליהם כאילו הם אויבי הציבור".
מרשות הטבע והגנים נמסר: "גן לאומי אשר משמש כמקום ציבורי ופתוח לציבור הרחב אינו יכול לאפשר קיום מחאה או הפגנה שנושאת אופי מדיני. לכן הוצע למפגינים להפגין בסמוך לגן הלאומי".
ממשטרת ישראל נמסר: "בניגוד לנטען, על אף שההפגנה התקיימה ללא אישור כנדרש ובשמורת טבע, היא לא הופסקה על ידי משטרת ישראל".
[mc4wp_form id="1006521"]