עינת קליש-רותם נבחרה אתמול ברוב גדול לראשות עיריית חיפה. קליש-רותם תחליף את ראש העיר זה 15 שנים יונה יהב, אבל פרט לרבים מבין המצביעים החילונים זכתה קליש-רותם גם לתמיכתה של מפלגת דגל התורה המייצגת את הזרם החרדי הליטאי.
לא רק שהליטאים תמכו באשה חילונית, הם גם תמכו במישהי שהיה ברור שתמנה לסגן רב קונסרבטיבי: הרב דובי חיון, ראש קהילת "מוריה" בעיר ומי שעמד בראש רשימת מרצ למועצה, התפרסם לפני כמה חודשים כשנעצר בהוראת בית הדין הרבני בחיפה משום שערך טקסי חופה ונישואין של מי שבית הדין הרבני הגדיר "פסולי חיתון".
בחירתה של קליש-רותם והגישה הפרגמטית של דגל התורה, שאינה ידועה בגישה ליברלית בנושאי דת או נשים, מגיעה רק כמה שבועות אחרי שבג"ץ רמז ליריבתה-שותפתה של דגל התורה, אגודת ישראל, כי נדרש שינוי בתקנון המפלגה אשר ימנע מנשים לייצג את המפלגה בכנסת – שופטי העליון אמרו כי אם לא יעשו שינויים, הם יכריעו לקבל את העתירה של קבוצת נשים חרדיות נגד חוקיותו של תקנון המפלה לפי מגדר.
בבחירות 2015 קמה קבוצת הנשים החרדיות "לא נבחרות לא בוחרות" אשר דרשה מהמפלגות במגזר לתת ייצוג לנשים כתנאי לקבלת קולן בקלפיות. הקבוצה לא שינתה אמנם את דפוסי ההצבעה בסופו של דבר, אולם רעיונותיה הודהדו בקרב נשים חרדיות, בעיקר אלה המגדירות עצמן אורתודוקסיות מודרניות שאינן חלק מהציונות הדתית.
עינת קליש-רותם מגיעה למטה החרדי, אמש
מאז שנודעו תוצאות הבחירות בחיפה, קבוצות הוואטסאפ של נשים אלה מתמלאות בהודעות שיש בהן גם התרגשות גדולה על תמיכת הממסד החרדי באשה, אך גם כעס לא מבוטל על ההתעלמות משאיפותיהן הפוליטיות של נשות המגזר.
"יש כאן חוסר צדק ועוול, כאילו גפני וכל הממסד החרדי צוחק עלינו בפנים, ומצד שני יש פה הרבה תקווה", אומרת מיכל צ'רנוביצקי, יו"ר התא החרדי במפלגת העבודה, "כמה זמן הוא יוכל להמשיך לעשות את זה? בדגל התורה פתחו את הדלת מתוך שיקולים פוליטיים צרים, אבל הם פתחו דלת שהם לא יוכלו לסגור".
בעבור חרדים, הסרטון שהופץ אמש ובו נראית קליש-רותם מגיעה למטה החרדי ומוקפת בחורי ישיבה ששרים לכבודה, הוא לא פחות ממדהים. צ'רנוביצקי שצפתה בסרטון אומרת כי אף אחד מהנוכחים בחדר לא היה עושה זאת כדי לציין את ניצחונה של מועמדת חרדית, עד שהממסד החרדי לא יתיר לנשים להתמודד. "כשזה האחיות והאימהות שלכם זה לא בסדר?", היא שואלת, "הרי היו גם נשים חרדיות במטה באותו הזמן, אבל הן עומדות מעבר למחיצה ולא רואים אותן בסרטון.
"היותר גרוע הוא הסרטון של גפני, שמברך את קליש-רותם, אותו גפני שבכל פעם ששואלים אותו למה אין נשים חרדיות ברשימה – הוא טוען שהן לא רוצות. מבחינתו שהנשים החילוניות יהיו הכל – אבל את הנשים 'שלנו' אנחנו נשאיר במטבח. זה לא רק שלא ניתן להן את המקום במפלגות גם נסליל אותן ללמוד רק חינוך והוראה, והן ירוויחו רק חצי ממה שיכלו להרוויח. מסלילים אותן לתקרות זכוכית שהן הרצפה של מה שאת רגילה במגזר החילוני. הדיסוננס הזה, זה מה שצועק פה בעין".
משה גפני מברך את עינת קליש-רותם. מתוך הדף של טל שניידר בפייסבוק
"לא ישנתי בלילה מרוב עצבים ותסכול, לדעת שיש תמיכה כל כך נרחבת מקיר לקיר במועמדת לא דתית, כשאותנו מעיפים מכל המדרגות", אומרת רחלי רושגולד, פעילה בקהילה החרדית, "בזים לנו, נלחמים איתנו בבג"ץ, על זה שאישה בסופו של דבר תעשה שליחות.
"אני מאוד שמחה שקליש-רותם נבחרה, ואני חושבת שזה הישג פמיניסטי ישראלי חשוב. אבל לנו, הנשים החרדיות, זו סטירת לחי כואבת. לנשים חרדיות אין ייצוג. אני מסתובבת בוועדות בכנסת ואין נציג חרדי שנמצא בוועדות של נשים. אין לנו כתובת ואין לנו למי לפנות! אנחנו רוצות להיות שליחות ציבור נאמנות, אבל לא נותנים לנו. באישה חילונית כן תומכים – זו צביעות".
זה שחר חדש בכל מקרה
"הם רוצים אשה אבל שלא תעמוד בראש", אומרת אשת התקשורת שיפי חריטן, "החרדים יודעים שנשים הן מנהלות מצוינות. כל החבר'ה החרדים מחזיקים נשים חרדיות בתפקידים מאד בכירים: מנהלות לשכה למשל. אבל רק כל עוד הן מתחתיהם – שלא ייקחו להם את ההנהגה. יש בי משהו שמח שאומר שיש פה אשה שעושה מהפכה, וקיבלה תמיכה ממפלגה חרדית, כביכול וואו – סוג של שחר חדש".
את חושבת שיכול להיות כאן שינוי אמיתי?
חריטן: "הציבור שאני נמנית עליו יראה מה קורה, יבין את המציאות ויחליט לבד. הבחירות האלו הוכיחו שיש מספיק אנשים במגזר החרדי שעושים מה שהם מבינים שנכון וצריך להיות, ושזו לא העדריות שבה ראשי המפלגות ש"ס ויהדות התורה מנסים להוביל איתה את הציבור. חשבון הנפש שהם יצטרכו לעשות הוא גם בסיפור של עליזה בלוך בבית שמש. גם אם אבוטבול (ראש העיר הנוכחי – נ"פ) ייקח, זה יהיה על חודו של קול. הרבה חרדים לא הצביעו למפלגות חרדיות בניגוד למה שהם כביכול אמורים לעשות".
כמו שקליש-רותם נזקקה לתמיכת החרדים כדי להיבחר, החרדיות מבקשות סולידריות ותמיכה מהמגזר החילוני. מיכל צ'רנוביצקי מסבירה כי בלי התמיכה "מבחוץ" של נשים חילוניות, המהפכה בייצוג נשים בחברה החרדית לא תתקדם. "הנשים החילוניות צריכות לזכור ששיתוף הפעולה עם החרדים חשוב – אבל שהן הראשונות שצריכות לשים גבול ולהגיד שזה לא הגיוני שהן ישתפו פעולה בזמן שהנשים האלה נשארות מאחור", היא אומרת, "איפה הקול שלהן? אני לא שופטת את עינת קליש-רותם. כדי שאשה תגיע לאנשהו היא צריכה להיות באלפיון העליון של הכישרון, מול מועמדים שהם חמישים רמות מתחתיהן. אבל צריך שהמועמדות האלה יבינו שזה בעייתי, כי בסופו של דבר הן נותנות לגיטימציה להדרת נשים.
"אבל מעל הכל אני רואה תקווה. תקווה בשביל סתם אנשים רגילים, בשביל האברך שהלך והצביע לעינת קליש-רותם, ובשביל בחור הישיבה שהיה פעיל אצלה במטה ותלה שלטים שלה. בשבילם אני בטוחה במאה אחוזים שלעשות את הצעד הזה בשביל אישה חרדית יהיה בדיוק אותו הדבר. והם בעצמם יראו את האבסורד בכך שהם לא עושים זאת בעבור חרדיות. ברור לי שהם ישאלו את עצמם: למה קליש-רותם כן, והאחות שלי לא?"
[mc4wp_form id="1006521"]