תנועת בני המושבים טוענת כי תנועת הנוער העובד והלומד, שממנה החליטה להתפצל לאחרונה, העלימה עשרות מיליוני שקלים שהועברו אליה בעבור חניכי בני המושבים ממשרדי ממשלה שונים ומגורמים נוספים. לטענת בני המושבים, בדיקה שנערכה לאחרונה מגלה כי כספים שהועברו בעבור שתי התנועות ממשרד החינוך, ממשרד הביטחון ומגורמים נוספים – מעולם לא הגיעו ליעדם. מדובר בפערים כספיים המוערכים בכ-30 מליון שקלים.
"גילינו שמיליונים מהכסף שמועבר אלינו נשארו אצלם, מדי שנה, כבר עשרות שנים", מספרת שירי ארדיטי, מנהלת תנועת בני המושבים. "אחרי דין ודברים מאד ארוך, לקחנו חברה חיצונית שתעשה בדיקה מהו הכסף שמועבר אלינו ביחס לכסף שמועבר לנוער העובד והלומד כפי שמוצג בדו"ח הכספי של העמותה. הם מקבלים מליוני שקלים מההסתדרות, למשל, ואני לא רואה מזה שקל.
"משנת 2007 הנוער העובד מעבירה לתנועת המושבים, מתוך הסכום שמועבר אליה לפי תקנת תנועות הנוער, בדיוק שלושה מליוני שקלים וחצי בשנה. בזמן הזה הנוער העובד מקבלים סכום שעולה בהדרגה מ-13 מיליון עד ליותר מ-22 מליון ב-2016. אם המושבים מהווים שליש מהחניכים בנוער העובד והלומד, מן הסתם הסכום שהייתי אמורה לקבל שונה לחלוטין. לא רק שאני לא מקבלת, אין שום שקיפות".
לפני עשרה ימים נשלח אל מזכ"לי הנוער העובד והלומד ודרור ישראל (תנועת הבוגרים שממשיכה את דרכה של תנועת הנוער) מכתב דרישה להעברת מסמכים מטעם בני המושבים, המיוצגים על ידי עורכי הדין אורי קידר והילה עובד בנאי, ממשרד כבירי נבו קידר בלום ושות'. במכתב נטען כי הנוער העובד והלומד ודרור ישראל מתעלמים מהדרישה להציג מסמכים – ביניהם דו"חות כספיים, מאזנים ומספרי חניכים – במשך יותר משנה וחצי, מאז הוגשה הבקשה לראשונה.
תגובת הנוער העובד והלומד להודעה על הפיצול ולפניית עורכי הדין הייתה שליחה של מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורין לכ-20 עובדים, כולם אנשי תנועת המושבים. השימועים אמורים להתקיים החל מהבוקר במשרדי הנוער העובד והלומד בדרך קיבוץ גלויות בתל אביב, כשלכל שימוע הוקצבו כ-45 דקות. בכל אחד מהזימונים מואשמים העובדים במילים קשות וזהות בהפרת הסכם העסקה, ב"הפרת משמעת חמורה העולה כדי תרמית" ובהאשמות חמורות נוספות. בגלל שהטענות כלפי העובדים זהות, עולה חשש כי מדובר בפיטורין קולקטיביים על רקע אידאולוגי.
זה המקום לציין כי תנועת דרור ישראל היא הזרוע הביצועית של הסתדרות העובדים הכללית בארגון עובדים, הקמת ועדים חדשים והפגנות מול מעסיקים, היא שולטת באגף להתאגדות עובדים, כפופה למזכ"ל פסח האוספטר וליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. התנועה נודעת בדרכי פעולה אינטנסיביות ולוחמניות במאבקה נגד מעסיקים שמבקשים לפגוע בזכויות עובדיהם, בעיקר בנושא פיטורין.
תנועת דרור ישראל הגיבה לכתבה בשמה ובשם הנוער העובד והלומד (התגובה המלאה בסוף הכתבה). ההסתדרות סרבה להגיב. "לחטיבה מועבר מיליון שקלים יותר מגודלה היחסי בתנועה", מסר דובר התנועה, "חלק מאנשי תנועת המושבים רוצים לפרוש ולהקים תנועה אחרת. הם יכולים כמובן לעשות זאת – אבל בלי לערב את החניכים, ולתת להם להמשיך להיות חלק מהנוער העובד והלומד".
לגבי מכתבי הפיטורין מסר הדובר: "לאור מידע שהגיע לידיעת העמותה אודות פעולות חמורות שננקטו כנגד העמותה, מטרותיה ומוסדותיה, על-ידי עובדים באחת החטיבות של עמותת הנוער העובד והלומד, נאלצנו לזמנם לשימוע".
הסכום לא נמצא בדוחות
ב-3 באוקטובר, לפני כשבועיים, קיבלה תנועת המושבים על כ-34 אלף חניכיה החלטה להיפרד מהנוער העובד והלומד (כ-67 אלף חניכים), והודיעה על כך למשרד החינוך, למועצת תנועות הנוער ולאגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון. הודעה רשמית נשלחה ממזכ"ל התנועה, מאיר צור, אל פסח האוספטר, מזכ"ל תנועת הבוגרים דרור ישראל, ואל רועי יסוד, מזכ"ל הנוער העובד והלומד, שבה הוא חוזר ומבקש כי הפרידה תיעשה ברוח טובה, תוך שמירה על כבוד הדדי והסכמה. בני המושבים החליטו להפוך לגוף אוטונומי.
[swipebook id="1"]
ההודעה חשפה קרע אידאולוגי שנפער בין שתי התנועות, וכמה כלי תקשורת עסקו בו בימים האחרונים, אולם השיחה עם ארדיטי חושפת שורה של מחדלים חמורים לא פחות: התנהלות כספית לא שקופה, חוסרים של עשרות מיליוני שקלים, הסתרת מידע, הדרתם של בני המושבים משותפות בקבלת החלטות ותקציבים, וכן כישלונות חוזרים בניסיונות גישור.
מעבר להתנהלות ארוכת השנים – לטענת עורכי הדין המייצגים את תנועת המושבים, מרגע שהודיעו על ההפרדה, נקטו אנשי הנוער העובד והלומד בשורת צעדים שעורכי הדין מגדירים לא חוקיים, בהם עצירת הפעילות הכספית של בני המושבים, עיכוב העברת תשלומים לספקים, שליחת מכתבי הפיטורין לעובדים וביניהם עובדי הצוות המרכזי, במטרה לשתק את פעילותה של התנועה, פנייה ישירה לצעירים ולהוריהם בניסיון לשכנע אותם לבטל את שנת השירות בתנועת בני המושבים ולהמירה בשנת שירות בנוער העובד והלומד, התבטאויות בלתי הולמות ברשתות חברתיות כדי לפגוע בחניכי התנועה, ועוד ועוד.
במכתבם מעלים עורכי הדין של תנועת המושבים "סימני שאלה כבדים ביותר האם יכולה עוד הנהגת תנועת הנוער העובד והלומד להמשיך ולהפעיל תנועת נוער בישראל או להמשיך לקבל כספים ציבוריים".
ארדיטי טוענת בשיחה כי את תנועת הנוער העובד והלומד מייצגת הלכה למעשה תנועת דרור ישראל, תנועת הבוגרים השנויה במחלוקת. "כחלק מהמהלך שבו תנועת דרור ישראל השתלטו על הנוער העובד והלומד, הם נטרלו אותנו מכל הגופים הקשורים", היא אומרת, "הם לא מוכנים לחשוף בפניי שום מסמך של מה הם מקבלים ומה הם מכניסים. הדו"חות היחידים שיכולנו להסתמך עליהם הם הדו"חות של רשם העמותות – הדו"חות היחידים שהם צריכים להגיש. חוץ מזה, אין לי מושג. אני יודעת בוודאות שהם קיבלו את זה, אבל אני יודעת גם שמגיע לי חלק יותר גדול, ואני לא יודעת מאיפה הם קיבלו עוד".
לפי אתר גיידסטאר, הסתדרות הנוער העובד והלומד זוכה לתמיכות ממשלתיות על סך 42,230,977 שקלים (נכון לשנת 2017). דרור ישראל, שמופיעה תחת השם "יסודות לצמיחה דרור", מקבלת תמיכה ממשלתית על סך 13,859,537 שקלים (נכון לשנת 2017). כמו כן, המחזור של דרור ישראל עומד על 25,492,857 שקלים נכון לשנת 2017, בעוד המחזור של הנוער העובד והלומד עומד על 73,952 שקלים בלבד נכון לאותה שנה.
משנת 2007, בעקבות תיקון לחוק העמותות, הפכו כל עובדי תנועת בני המושבים למועסקים על ידי הנוער העובד והלומד, שגם מפעילה את המערכת הכספית שלהם. בני המושבים נחשבת חטיבה עצמאית בתוך עמותת הנוער העובד והלומד.
"אני יודעת מהתנועה הקיבוצית שבכל שנה היא מעבירה כסף לנוער העובד והלומד בעבור הפעילות שלה בקיבוצים", מספרת ארדיטי, "לנוער העובד והלומד יש 30 קיבוצים, לבני המושבים יש 80 קיבוצים, ואנחנו לא קיבלנו שקל מהכסף שהתנועה מעבירה – הכל הלך לנוער העובד והלומד. אני מדברת איתך על מיליונים לאורך שנים שהם לקחו מאיתנו, וזה רק מתקציבים שמועברים לפי שתי תקנות – תקנת הש"שים (שנת שירות – נ"פ) ותקנת תנועות הנוער.
"כשאני לוקחת את תנועות הנוער האחרות בשנת 2015, בוחנת כמה הם קיבלו מתקנת תנועות הנוער בלבד, ומחלקת לפי מספר החניכים שמשרד החינוך הכיר בהם, הסכום בעבור כל חניך הוא בין 400 ל-450 שקלים לסבסוד פעולות. כשאני לוקחת את ה 3.5 מליון שקלים שאני מקבלת בתקציב שלי לפי תקנת תנועות הנוער כבר עשור, דרך הנוער העובד והלומד שלא מוכנים להגדיל את זה, ומחלקת אותו במספר החניכים, אני מקבלת 109 שקלים לחניך".
ארדיטי מספרת כי נדהמה לגלות שהסכום שמתקבל מהתנועה הקיבוצית כלל לא נמצא בדו"חות: "בדו"חות של הנוער העובד והלומד בתוך הסתדרות העובדים הכללית, אני לא רואה סכום שמתקבל מהתנועה הקיבוצית. זה אומר שזה עובר לעמותת משנה שלהם. גם הכספים של ההסתדרות ושל קק"ל לא מופיעים בדו"ח הזה. אני לא יודעת באיזו עמותה זה, ולכן גם אין לי סכומים מדויקים. בגלל זה יכולנו לחשב רק לגבי שתי התקנות שרשומות באופן מפורש בתוך הדו"ח. השאר לא מופיע".
אין אוטובוסים לש"ש
לדברי ארדיטי, היא נתקלה בחוסרים כספיים שלא הבינה לראשונה ב-2016, בזמן שהייתה בחופשת לידה ועברה על נתונים. היא גילתה שבמשך עשר שנים הקציב משרד התחבורה מאות שקלים בשנה לנסיעות הביתה לחניכים בשנת שירות (ש"ש), אולם הכסף מעולם לא הועבר לבני המושבים ולא לחניכיהם, שנסעו על חשבון התנועה. לפי החישוב שנערך, קיבלה הנוער העובד יותר מחצי מליון שקלים בשנה עבור הנסיעות, ומשלא העבירה לבני המושבים כ-40 אחוזים מהסכום (לפי חישוב מספר הש"ש) – לקחה מהם לאורך העשור כמעט שני מליון שקלים.
"חניכי שנות שירות קיבלו תקצוב ממשרד התחבורה של 77 שקלים בחודש בעבור נסיעות הביתה, זה הועבר על פי שם של ש"ש. היו לי באותה תקופה בין 150 ל-200 ש"שים כל שנה, יותר מ-10 שנים אחורה, עד שב-2016 זה נפסק. הכסף הזה עבר דרך מועצת תנועות הנוער אל הנוער העובד והלומד, הם קיבלו את הכסף, ולא אמרו לנו על זה מילה. מעולם לא קיבלנו כסף עבור נסיעות הש"שים הביתה".
ביקשתם את הכסף כשגיליתם שהוא הגיע לכם?
ארדיטי: "גילינו את זה רק בשנת 2016, אבל זה כבר היה לא רלוונטי כי אז התקבלה החלטה שכל הש"שים מקבלים נסיעות חופשיות בתחבורה ציבורית. רק רטרואקטיבית יכולתי להבין מה הסכומים שעברו שם. לא יכולתי לבקש אותם כי הש"שים האלו כבר אחרי צבא. אבל זה עוד הכסף הקטן שלקחו לנו.
"גילינו שהנוער העובד והלומד מקבלים כסף מהקרן הקיימת לישראל עבור קיום פעילות של חניכים ביערות קק"ל. מדובר להערכתנו במאות אלפי שקלים בשנה. הכסף הזה מעולם לא הגיע אלינו למרות שבשנה יש לי בין 50 ל-60 אלף לינות של חניכים שלי ביערות קק"ל. לא ידעתי על זה עד הקיץ האחרון. במקרה אמר לי מישהו בשיחה שהם מעבירים כסף, ואמרתי לו שאין לי מושג על מה הוא מדבר. אני לא רואה את זה בדו"חות הכספיים הכלליים, אבל אני יודעת בוודאות שהם קיבלו את זה. בכל מקום שאני נוגעת אני מגלה עוד דברים מזעזעים. ברור לי שאני אגלה עוד כספים".
לא נוסעים לפולין
פסח האוספטר, רכז דרור ישראל בתנועת הנוער העובד והלומד ובכיר בתנועה, שבוגרי התנועה סרים למרותו ונחשב לאחד ממובילי המחאה החברתית של קיץ 2011, הוא שהביא לפי ארדיטי לפיצוץ במשא ומתן בניסיון לגשר בין התנועות.
לטענתה, היא פנתה לתנועה עם ממצאיה – המגובים היום בדו"ח מקיף שהכין משרד עורכי הדין כבירי ושות' בעבור בני המושבים – וזו פנתה אל הנוער העובד. המזכ"ל מאיר צור נפגש עם האוספטר, הוחלט להעמיד צוותים שינסו להחזיר את שתי התנועות למצב של אמון ולברית מחודשת. במהלך השיחות התברר שיש סוגיות קשות לפתרון, ביניהן שאלת הכספים. הוחלט למנות רואה חשבון מבקר, מוסכם על ידי שני הצדדים, שיבדוק את הדו"חות וימסור מסקנות.
בבני המושבים טוענים שכשביקש רואה החשבון המבקר רשימת מסמכים לביצוע הבדיקה, פוצצו נציגי הנוער העובד את השיחות. הם טוענים שהבקשה היא הבעת אי אמון בהם. באפריל האחרון החלה להבשיל ההכרה שיש להיפרד. ארדיטי טוענת: "ניסינו עם כל הקושי להגיע להסכם חדש. בכל מקום שההסכם התחיל להיות קונקרטי, הם פוצצו את זה כדי לא לחשוף שום דבר".
המסעות למחנות בפולין הם אחד הנושאים שתנועת דרור ישראל חרתו על דגלם. הם מרבים להוביל לשם קבוצות, וידועים בשליטתם המקיפה בחומר. ארדיטי טוענת שהאוספטר עצמו חיבל ביוזמה עצמאית של בני המושבים לצאת למסע לפולין ללא הנוער העובד והלומד, לאחר הפיצול. "הודענו שהשנה אנחנו רוצים לצאת לבד ושאנחנו מקווים שהם יקבלו את זה בהבנה", היא מספרת, "ולא נענינו עד היום. פנינו למנהלת פולין, שיושבת במנהל חברה ונוער במשרד החינוך, בגוף שאחראי על גוף תנועות הנוער, סגרנו תאריכים לנסיעה והכל היה בסדר.
"ברגע שהנוער העובד והלומד שמעו את זה הם הלכו לאנשים שאחראים לאישורי יציאה במנהלת פולין, נפגשו איתם, וקיבלנו ביטול גורף לכל הפעילות שלנו. פסח האוספטר נפגש עם אחד הבכירים במשרד החינוך. למחרת בלילה קיבלתי הודעה שהם מצטערים, הנושא עבר למשרד החינוך. עד שלא תקבלו הסדרה משפטית אנחנו מונעים מכם לצאת לפולין".
רועי יסוד, מזכ"ל הנוער העובד והלומד, השיב לארדיטי: "ברצוני להודיעך, לאחר בדיקה עם מנהלת פולין, כי אין אפשרות למסע עצמאי של בני המושבים לפולין. אי לכך אבקש שיוסרו כל הפרסומים בנושא כדי למנוע בלבול בקרב החניכים. חניכי בני המושבים מוזמנים, כבכל שנה בעשור האחרון, להשתתף במסע התנועתי".
ממשרד החינוך נמסר בתשובה לשאלתנו כי חניכי בני המושבים יכולים להשתתף במסע לפולין וכי אין כל מניעה לכך. הבקשה להכרה בתנועה כגוף עצמאי נמצאת עדיין בבדיקה.
פיטורין פוליטיים גורפים
בימים האחרונים כאמור קיבלה שורת ההנהגה של תנועת בני המושבים מכתבי הזמנה לשימוע לפני פיטורין. ייתכן שזו תגובה לקמפיין המוצלח שהפעילו בפייסבוק שבמסגרתו קראו לשליחת אלף מכתבים למשרד החינוך, על מנת להתפצל מהנוער העובד והלומד. היעד הושג בתוך שלוש שעות בלבד, וזכה לתמיכה של מעל 100 אחוזים, בהשתתפותם של כ 450 איש. ראוי לציין כי איש מבין המוזמנים לשימוע לא השתתף בהצבעה על הפיצול מהנוער העובד, שכן הם אינם חברי מועצת תנועת המושבים.
ארדיטי משוכנעת שהמטרה היא להחליף את הנהגת בני המושבים בעובדים מטעם דרור ישראל: "מפטרים את כולנו בצורה עלובה, תוך כדי ניסיון להגיד שאנחנו לא רלוונטיים. הם מנסים להציג אותנו כקובץ עובדים שעובדים במחשכים, כבעיית עובדים נקודתית, הטענה שלהם היא שאלו לא פיטורים פוליטיים וגורפים".
מאז ההחלטה על ההתנתקות מהנוער העובד והלומד, נתונים בני המושבים לטענתם ל"בריונות והפחדה" של החניכים. לדברי ארדיטי, "הם התקשרו לכל חניכי שנות השירות שלנו, כ-200 אנשים, ולחלק מההורים שלהם. הבהירו להם שכרגע הם חתומים בנוער העובד והלומד, והם צריכים לפעול על פי ההוראות שלהם, ואם הם רוצים לעבור לגוף אחר, כדאי להם לחשוב מאוד טוב. אמרו להם שזה יכול לסכן אותם מבחינת הביטוח כי בגוף החדש לא בטוח שהם יקבלו ביטוח. ביטוחים זה הדבר הראשון שעשינו. אבל מה אכפת להם להגיד? הורים רוצים לדעת שהילדים שלהם מכוסים".
בנוסף, הפעילות השוטפת של בני המושבים עומדת בפני מכשולים: "הם חסמו לנו את הבנק. אני ומנהלת הכספים היינו מורשות חתימה, כי זה חשבון מתחת לעמותה – והם חסמו אותנו והחליפו מורשה חתימה, הם כרגע מוציאים תשלומים מהחשבון שלנו". ארדיטי מספרת שגם הטלפונים שלהם נותקו: "הם טוענים שלא. התשובה מפרטנר הייתה לדבר עם בעלי הקו. ביקשתי מאחראית הטלפונים להבין מה הסיפור, ואז הם התחילו לגמגם. התשלום לפרטנר הוא דרך הנוער העובד והלומד, בהוראות קבע. כלומר אני לא יודעת להגיד לך אם פרטנר אמרו שהם צריכים לשלם והנוער העובד והלומד אמרו שלא, או שהם אלו שהתקשרו לבטל".
העבודה השוטפת מופרעת גם על ידי ניתוק הקשרים עם הספקים: "היום הגיע שליח למשרדים לקחת את מכונות הצילום. כל הספקים שלנו קיבלו שיחה מהנוער העובד והלומד להפסיק לעבוד איתנו באופן מיידי, ואם לא יפסיקו הם לא ישלמו להם. הודיעו לשופרסל שאסור להם לעבוד איתנו. ביום חמישי שעבר הייתי צריכה לקנות אוכל למכינה שלנו שהתקיימה בסופ"ש עם כרטיסי אשראי פרטיים. יותר מזה – ייצרו טריז ביני לבין הספק. אמרו שבני המושבים החליטו להתקשר עם ספק אחר".
למרות בקשות חוזרות ונשנות של תנועת המושבים ועורכי דינה, הנוער העובד והלומד טרם העביר רשימת מסמכים שעשויה לשפוך אור על ההתנהלות הכלכלית: הסברים על תקצוב התנועה – למשל, מדוע הוחלט לתקצב את תקנות הנוער ב 3.5 מליון שקלים בלבד – התכתבויות עם משרד הביטחון בנוגע לכספים המגיעים לבני המושבים, העברות כספיות מהתנועה הקיבוצית, מקק"ל, משרד התחבורה ומשרד הביטחון.
קרע במעמד צד אחד
הדיון על הפיצול מתנהל היום כמעט לחלוטין במעמד צד אחד. תנועות הנוער העובד והלומד ודרור ישראל אינן לוקחות חלק בדיוק האידאולוגי לכאורה, וממעטות להגיב. במעט הריאיונות בנושא אנשי התנועות חוזרים ומסבירים את חשיבות הנוער העובד והלומד כתנועת נוער "של כל החברה הישראלית", שאין סיבה לעזוב. החלטת בני המושבים לעזוב מוגדרת כ"פעילות במחשכים של קבוצת אינטרסים קטנה". פסח האוספטר עצמו מסרב להתראיין. עיתון "דבר ראשון", המופעל על ידי ההסתדרות על ידי אנשי דרור ישראל, לא כתב עד היום דבר על הפיצול.
מבחינת בני המושבים, ה"פער האידאולוגי" אינו נובע באמת מהעדפת חיי החקלאות או שאלות על פוליטיזציה של התנועה (כפי שהוצג לעתים) – אלא מההתנהלות הייחודית של תנועת דרור ישראל הפועלת לפי חוקים נוקשים, חבריה חיים בקומונות בוגרים שמנסות לייצר "אלטרנטיבות לחברה הקיימת", ופועלים על פי ערכים שמגדירים חבריהם מתנועת המושבים כ"סוציאליזם קיצוני".
תגובת דרור ישראל והנוער העובד והלומד
בהסתדרות סירבו להגיב לכתבה.
דובר תנועת דרור ישראל הגיב בשם שתי התנועות, וביקש לשלב את תגובתם המלאה בכתבה. היא מובאת כאן כלשונה: "תנועת הנוער העובד והלומד פועלת בכל רחבי הארץ בקרב כמאה אלף חניכים. כך גם פועלת במושבים משנות ה-20' ומקיימת פעילות חינוכית איכותית וענפה. החיבור הזה לתנועה של כלל בני הנוער – יהודים, ערבים, דרוזים, מהעיר, המושב והכפר – הוא ייחודי ובעל חשיבות אדירה למרקם החברתי בישראל ולהתיישבות. לרבים במושבים השותפות בנוער העובד והלומד היא תו היכר. אנו משקיעים רבות בפעילות במושבים – פעילות החטיבה התעצמה בעשור האחרון, חניכי התנועה כולה לוקחים חלק במפעלים משותפים לחניכי התנועה דוגמת המסע לפולין, 'זר לנופל' ביום הזיכרון ועוד. הצוות המרכז של החטיבה גדל משמעותי ובפן המשאבי מועבר לחטיבה מיליון שקלים יותר מגודלה היחסי בתנועה.
"חלק מאנשי תנועת המושבים, מתוך מניעיהם שלהם, לא מרגישים שותפים לאותם ערכים כלל-ישראליים והם רוצים לפרוש ולהקים תנועה אחרת. הם יכולים כמובן לעשות זאת – אבל בלי לערב את החניכים, ולתת להם להמשיך להיות חלק מהנוער העובד והלומד, כפי שהיה עד עתה".
מדוע נשלחו מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורין לכ-20 מעובדי תנועת המושבים, במה שנראה כמו צעד קולקטיבי? האם הדבר חוקי ואיך הוא עולה עם ערכי ההגנה על זכויות העובד שאתם מובילים?
"לאור מידע שהגיע לידיעת העמותה אודות פעולות חמורות שננקטו כנגד העמותה, מטרותיה ומוסדותיה, על-ידי עובדים באחת החטיבות של עמותת הנוער העובד והלומד נאלצנו לזמנם לשימוע. בתום השימוע תתקבל החלטה בעניינו של כל אחד מהם בנפרד לאור המידע שבידינו והטענות שיועלו על-ידיו במסגרת השימוע".
האם העובדים שיפוטרו יוחלפו על ידי אנשים של דרור ישראל?
"ההחלטה בשאלת הפיטורים תתקבל רק לאחר סיום הליכי השימוע ביחס לכל אחד מהעובדים בנפרד. אם וככל שלאחר הליך השימוע תתקבל החלטה על פיטורים יהיה צורך להחליט, כמו בכל מקום עבודה, מי יחליף עובד שיפוטר".
במכתב שנשלח אליכם ב-7.10 מטעם עו"ד המייצגים את בני המושבים, התבקשתם להעביר שורה של מסמכים על מנת לבצע את תהליך ההפרדות בצורה המיטבית. לטענתם של בני המושבים, טרם העברתם מסמכים כלשהם. מדוע?
"המכתב הנ"ל הגיע לידינו מתנועת המושבים. מכתב זה, כמו שורה ארוכה של צעדים חד-צדדיים שננקטו על-ידי תנועת המושבים, מטופל בהתאם לייעוץ משפטי שהעמותה מקבלת. נציין כי מכתב שכזה נכון היה לשלוח לפני שורה של צעדים חד-צדדיים שנעשו על-ידי תנועת המושבים. דיאלוג, כידוע, דורש שני צדדים".
לפי טענת תנועת בני המושבים, שהועברה אליכם גם באמצעות עורכי דין מטעמם, ישנם פערים כספיים המוערכים בכ 30 מליון שח, שלא הגיעו אל תנועת בני המושבים. תגובתכם?
"אנו מצרים על המידע השקרי שהועבר אליכם. תקציבה של חטיבת בני המושבים בנוער העובד הוסכם בכל שנה כמקובל עם חטיבות התנועה".
ומה לגבי שורת הפעולות שבצעתם אתם בצעדים חד צדדים, כמו עצירת פעילות כספית, עיכוב תשלומים לספקים, ניתוק שירותי תמיכה ופנייה לחניכים ולהוריהם?
"לאור הצעדים החד-צדדיים שננקטו על-ידי תנועת המושבים נאלצנו לבצע כמה צעדים מינוריים על מנת למנוע נזק לעמותה מצד מי שהכריז כי הוא יצא ממנה. בעקבות פניות מטעות וחד-צדדיות של תנועת המושבים למועצות האזוריות בישראל, אשר כללו הודעה ללא כל סמכות על שינוי בסטטוס של פעילות בני המושבים עליה, היה צורך לפנות למועצות האזוריות ולמתנדבי שנת שירות המופעלים בעמותה ולהעמיד דברים על מכונם.
"כפי שניתן לראות בקלות, מי שמנסה להפעיל לחצים על מקבלי ההחלטות היא תנועת המושבים. יש הנחיות ברורות מאוד במשרד החינוך לאופן בו יש להקים ארגון או תנועת נוער בישראל. הגופים הרוצים בהקמת תנועה סקטוריאלית למגזר הכפרי מוזמנים ללכת בנתיב הישר ולהקים גוף חדש כזה.
"האשמה של העמותה והפועלים מטעמה בשימוש לא תקין בכספי ציבור היא שקרית ועולה כדי לשון הרע החמורה ביותר. תנועת הנוער העובד והלומד מתוקצבת על-ידי משרד החינוך מכוח מספר תקנות תמיכה אשר המרכזית בהן היא תקנת תנועות הנוער. התנועה מפוקחת ופועלת על-פי כל הנהלים הנדרשים ממנה ואף בסטנדרטים מחמירים יותר. הכספים הניתנים לה על-ידי המדינה הינם למטרות העמותה, ולמטרות הפעילות כפי שאלו מופיעות בתקנת תנועות הנוער במשרד החינוך".
[mc4wp_form id="1006521"]