"אתם חושבים שקל לי להתמודד עם זה שאחי נכנס לי לפייסבוק ורואה שמלא ילדים רושמים שאני זונה, שרמוטה וכל זה.. אתם חושבים שזה קל לי? אני כל לילה יושבת ובוכה".
כך נכתב בפוסט בקבוצת פייסבוק שנקראת "♥ביקורות, סטטוסים, ג'יי דייט המקורי", בה חברים וחברות בערך 11 אלף בני ובנות נוער. רוב הפוסטים עוסקים בביקורות על תמונות סלפי שמעלים המשתתפים והמשתתפות. תמונות של נערות בדרך כלל מובילות לעשרות רבות של תגובות מפרגנות או "קוטלות", והמילה "שרמוטה" מופיעה בתגובות בערך כל פוסט שני. אם התמונה חשופה, אם הנערה משרבבת שפתיים ואפילו אם לא זה ולא זה – אם היא סתם לא השיבה להודעה פרטית ששלחו לה, לדוגמה, היא בכל מקרה שרמוטה.
- כולם ראו אותי בוואטסאפ, החיים שלי נגמרו
- ירכיים של נערות מגרות, ירכיים של נערים משעממות
- איך הפסקתי להתבייש והפכתי לשרמוטה גאה
בריונות ברשת מכה בנערים ובנערות כאחד. ואולם, בריונות רשת שמופנית כלפי נערות, מתרחשת לא פעם על רקע המיניות שלהן או ליתר דיוק – סביב השפלתן על רקע המיניות שלהן. במקרה ה"טוב" זה מסתיים רק בדמעות וטראומה לכל החיים. אבל לא חסרים מקרים של נערות שניסו להתאבד בעקבות תיוגן כשרמוטות או בעקבות הפצת צילום שלהן ברשתות החברתיות (כולל צילומים מפוברקים ומעובדים בפוטושופ). חלק מהנערות הללו גם שילמו בחייהן, כמו במקרים של אמנדה טוד וריטה פרסונס הקנדיות.
המילה "שרמוטה" מגלמת בתוכה את הביוש הכי עמוק, הכי פולשני והכי אלים כלפי נשים בחברה שלנו – לא בכדי, אין לה מקבילה בלשון זכר. שעות ארוכות של שיטוט ברחבי הרשת, במיוחד בקבוצות של בני ובנות נוער, מעלות מסקנה אחת: "שרמוטה" היא האיום האולטימטיבי על נשים.
"לפני שנה בערך הייתה תקופה שהוציאו עליי ועל עוד כמה חברות שלי מלא שמועות ולי התחילו להגיד שאני שרמוטה וכל מיני דברים כאלה..", נכתב בפוסט של נערה באחת הקבוצות, "אני כל הזמן מפחדת שזה יחזור, אני פשוט בטראומות מזה.. אפילו אם איזה ילד ברחוב צועק לי "איזה כוסית" או "איזה תחת" אז אני מתה, אני יכולה אפילו לבכות אם אומרים לי דברים כאלה או אם בנים מסתכלים עליי וקוראים לי כוסית.. אני ישר מתחילה לחשוב שאני בטח איזה זונה אם הם קוראים לי ככה.."
הלב נשבר כשקוראים את המונולוגים האלה, שכמוהם יש עוד רבים אחרים ברשת. חלק מהמונולוגים נכתבו בעילום שם בפורומים שונים, חלקם בפנים גלויות בקבוצת פייסבוק פתוחה וגלויה. אפשר להתווכח ימים על גבי ימים על פטריארכיה, משטור מיניות, ותרבות האונס, אבל אף ויכוח לא ישנה את המציאות בה ניצבות רבבות על רבבות של נערות ונשים שיכולות להזדהות עם כל מילה שכתובה בפוסטים, פשוט כי גם להן קפא הדם בכל פעם שקראו להן שרמוטה ומאז הן מרגישות מקולקלות.
שתי דוגמאות מתוך הקבוצה "♥ביקורות, סטטוסים, ג'יי דייט המקורי"
לא פעם עולה סיפור דומה: לא צריך לקרות הרבה בשביל שמישהי תכונה "שרמוטה". מספיק שנערה מסוימת תעצבן מישהי או מישהו מהסביבה החברתית שלה, ומשם הדרך קצרה להשפלות שלא נגמרות. שמועות שיופצו עליה בסנאפצ'ט, פייסבוק, וואטסאפ או אינסטגרם, יתפשטו במהירות הבזק וללא שליטתה. במקרים אחרים, נערה שמתרועעת עם נערים מחוץ ל"גבולות המקובלים", מיד תיתפס כשרמוטה גם כן. בעיקר, קשה מאוד להבין מהסיפורים שנערות מגוללות, מה הוביל למה. לרוב, נראה שאין קשר סיבתי בין התנהגות הנערה לבין הביוש הפומבי.
"ברוב טיפשותי לא שמתי לב שכל השכבה שלי, וכבר כמעט כל העיר שלי שמה עליי עין וכבר מוציאים שמועות", כותבת נערה נוספת. "חברות שלי ניסו לפקוח לי ת'עיניים על ההתחלה ואני לא היה לי אכפת.. לא שמתי על מה שאמרו לי.. עד שבשכבה בנים התחילו לקרוא לי "יא מכשיר", או אפילו זונה.. כולם היו מדברים עליי ומרכלים עליי, ממציאים שמועות ששכבתי עם ההוא וההוא, שאני לא בתולה, שהם היו מזיינים אותי.. בנים היו מוציאים שמועות.. בנות היו יוצאות עליי.. ואני נשברתי… זאת הייתה התקופה הכי קשה בחיים שלי.."
הנערות שנמצאות במצוקה פונות לגולשים ולגולשות, בתקווה למצוא עצה. "קודם כול תורידי פרופיל בבצפר כאילו מבחינת לבוש, איפור ודיבור", כותבת נערה למישהי ששואלת איך היא יכולה לשנות את תדמיתה. "תתרחקי מהחברות שלך שהן מהסוג הזה, את יודעת למה אני מתכוונת. לא לפלרטט אם בנים לא לתת לגעת בך לא לזרום איתם בדיבור, פשוט להוריד פרופיל הכי שאפשר רק כדי שיבנו שהשתנת ואת לא אחת מהזונות שלהן.. אחרי חודש של הורדת פרופיל יבינו שאת כבר לא נותת והשתנית. תתחברי לילדות טובות ותושפעי מההתנהגות שלהן. תהיי רק אם הבנות תתנהגי יפה בבצפר לא לצאת מהבית בשעות הערב".
"קודם כול בשביל לשנות את זה הדבר הזה, את חייבת להבין את הטעות שעשית", כותב נער אחר. "ברגע שהבנת מתחיל השינוי. זה להפסיק לתת לבנים לגעת בך, יהיה קשה אבל את חייבת! תפסיקי לתת לגברים לשכב איתך או לגעת בך. אחרי זה בשביל למלא את החלל הריק שנהיה לך (החוסר אהבה וחום) תירשמי לאיזה עמותה או תתחילי להתנדב במקומות שאנשים בערך לא מכירים אותך ותתחילי דרך חדשה עם אנשים חדשים למרות שאת ההיסטוריה אי אפשר לשנות".
העצות האלה משקפות את הסיפור כולו: קוראים לנשים שרמוטות כדי לשלוט בכל היבט בחייהן ובעיקר במיניות שלהן. בין אם הנערה שפנתה לקבל עצה אכן קיימה קשרים מיניים רבים ובין אם לאו – העצות תמיד זהות: תהיי מאופקת, סולידית ומופנמת. מיניות נשית מוחצנת וקשרים מיניים גלויים מהווים איום, ואנחנו נדרשות להתיישר לסוג מאד מסוים של מיניות. בכלל, עדיף להישאר בבית ולא לצאת ממנו לעולם.
הזהות המינית של נערות ונשים באה לידי ביטוי לא רק בחיי המין עם פרטנרטים/יות, אלא גם באופן הלבוש שלנו, ובתמונות שאנחנו בוחרות להעלות לרשתות החברתיות. הדרישות "להוריד פרופיל" ולהימנע ממוחצנות מופנות רק כלפי הנשים – הנערים והגברים בכלל לא חלק מהסיפור הזה. הם לא נמצאים בין השורות של העצות, ואם הם כן, הם נתפסים ככאלה שעושים את מה שהם אמורים לעשות – לנסות לזיין כמה שיותר.
ואנחנו, ובכן, אנחנו השרמוטות. אנחנו אלה שמתלבשות חשוף ומחטיאות גברים. אנחנו אלה שמתאפרות ויוצאות מהבית בשעות הערב, ובעצם "מבקשות" שיאנסו אותנו. אנחנו אלה שמצטלמות בבגד ים ומעלות לפייסבוק, ומזמינות בכך גברים לשלוח לנו תמונות של איבר המין שלהם. אנחנו, הנשים באשר הן.
אז תרבות האונס או לא תרבות האונס? בשנת 2011 אמר השוטר הקנדי מייקל סנגווינטי, שעדיף שנשים לא יתלבשו כמו שרמוטות, אם הן לא רוצות להיאנס. במחאה על דברים אלה נערכה לראשונה "צדעת השרמוטות" (SlutWalk) בקנדה, ומאז התפשטה למדינות רבות בעולם במטרה לזעוק נגד אלימות מינית והאשמת הקורבנות.
ביום שישי, 8.7.2016, תתקיים צעדת השרמוטות בתל אביב, זו השנה החמישית. בואו. אנחנו, השרמוטות, עושות מהפכות.
מתוך עמוד הפייסבוק צעדת השרמוטות – תל אביב