"לסרס תרבות שלמה" היא, לטענת מארגני פסטיבל אינדיגו, גישתה של משטרת ישראל והסיבה לערימת הדרישות שנחתו עליהם בבואם להפיק פסטיבל של מוסיקה אלקטרונית בטבע. "אין להם כח אלינו, לכל מה שקשור בישראל ומוזיקה אלקטרונית", טוען רונן ראסטה, ממפיקי האירוע. "זה פשוט מביך כי כולם מקשרים את זה לסמים ומסיבות טראנס, אוטומטית אנחנו נתפסים כעבריינים או משהו כזה, ולמשטרה אין כח להתמודד עם זה, אפילו שזו רק סטיגמה.
"ביקשנו רישוי לפסטיבל של 6,000 איש והתשובה שלהם הייתה: "אתם קהל לא פשוט עם נטיות לאלימות והפרות סדר שזקוק לאבטחה 24 שעות ביממה ומצלמות". הם כאילו אומרים 'נקרע אתכם עם הדרישות ואם תעמדו בהן אז לפחות נרוויח עליכם יותר ממה שראוי'. אנחנו אנשים עם תואר, עבודות מסודרות, והמשטרה מתייחסת אלינו כמו ילדים בני 16 שעושים איזה מרד נעורים במקום פשוט לתת לנו ליהנות מהחיים שבנינו לעצמנו ולהירגע בחג".
במשטרה טוענים שהמארגנים הם אלה שביטלו את האירוע, וזאת לאחר שמשטרת ישראל הושיטה להם כל עזרה לקיומו, אבל אירועי תרבות נוספים שזכו ליחס דומה – ביטול לאחר שורה של דרישות נוקשות ויקרות – מספרים סיפור אחר.
הפסדנו שמונה חודשים ו-200,000 שקלים
פסטיבל אינדיגו הופק לראשונה בשנת 2008 על ידי חברת "מוקשה פרודקשן". מאז, למעט בשלוש השנים האחרונות, התכנסו אחת לשנה אנשים מרחבי הארץ, המכנים עצמם "ילדי אינדיגו", לאירוע של מוזיקה אלקטרונית בטבע. בשלוש השנים האחרונות הפסטיבל לא התקיים, והשנה החליטו מארגניו לחדש אותו ולהזמין את כל מי שרוצה להגיע איתם ל"מימדים אחרים ללא כל הפרעה או מגבלות". אינדיגו, על פי ההזמנה, מסמל שפע, מגוון, קירוב לבבות ושחרור מחסומים.
התכנית הייתה להפעיל שלוש במות – מרכזית, אלטרנטיבית ופתוחה, כשבאחת ינגנו טראנס ללא הפסקה, באחרת הופעות חיות ובשלישית אנשים יוכלו להשתתף בג'אמים אל תוך הלילה.בגלל הקהל המגוון, לדבריהם, רבים מהם בעלי משפחות, החליטו המארגנים השנה לאפשר נוכחות של ילדים באירוע, בהנחה שהדבר ירגיע את המשטרה. בשטח, קרה בדיוק להיפך.
"בשנתיים האחרונות החלטנו להפסיק בדיוק בגלל כל העניינים האלה", אומר ראסטה, "בכל הפסטיבלים של המוזיקה האלקטרונית הם פשוט מתישים אותך. אתה בונה תכנית מהלך כמה חודשים וברגע אחד, לקראת האירוע עצמו הם מגיעים לשטח ומכפילים לך את כל ההוצאות.
"לפני חמישה חודשים בערך הגשנו למשטרה את התכנית של הפסטיבל, הכל על פניו אושר ולפני כמה ימים, עשרה ימים לפני האירוע, קיבלנו הודעה על תנאים נוספים והזויים שאנחנו חייבים לעמוד בהם: מצלמות, הפסקה של המוזיקה בכל ארבע שעות, ביקשו שנגדר את הברים בשעות הלילה ושנציב מאבטחים וסדרנים 24 שעות ביממה ליד כל בר עם מצלמות במעגל סגור, כדי שהילדים, בני עשר ומטה, לא יקנו אלכוהול. והרי אנחנו מבקשים תעודות כשמוכרים אלכוהול, וזו כמובן הוצאה מטורפת שאנחנו לא מוכנים אליה.
"אז אמרנו בסדר – נוותר על הפסטיבל כפסטיבל משפחות ונבטל את האופציה להביא ילדים. אבל אז הם באו עם עוד דרישות: אם בתכנית המקורית הוצאות סגרנו 50 אנשי אבטחה, והאבטחה של הפסטיבל אמורות היו להיות 300,000 ש"ח ועוד 100,000 ש"ח ששמרנו בצד למקרה שהתנאים יהיו נוקשים יותר, עכשיו הם דורשים 108 שוטרים, כלומר פי שניים. הם דורשים שיהיו מאבטחים עם תעודת סדרני ספורט שהם הכי יקרים ויצא שנצטרך להוסיף עוד 428,000 ש"ח לתכנית הכלכלית המקורית של האבטחה. כלומר – 728,000 ש"ח לפני שהתחלנו את האירוע בכלל. אנחנו בתחושה שזו הדרך של המשטרה לגרום למארגנים לוותר על הפסטיבל".
צילום: עמוד הפייסבוק של הפסטיבל
מהמשטרה נמסר בתגובה: "היערכות משטרת ישראל לפסטיבל המדובר החלה בחודש אוגוסט וזאת בהתאם לבקשה שהוגשה בעיריית אופקים. בקשת המארגנים הינה לפי חוק רישוי עסקים פריט רישוי 7.7 ה. – "אמפיתיאטרון, מקום אחר לעריכת אירועי תרבות בידור וספורט תחת כיפת השמיים". החל מהגשת הבקשה נערכה משטרת ישראל לאירוע תוך ליווי מקצועי של כלל הגורמים וביצוע פעולות רבות. מפיק האירוע קיבל כבר בתחילת הדרך את פריט הרישוי המדובר וחתם על תנאיו ואף קיבל לידיו תאריכים להגשת כלל המסמכים הנדרשים. מנגד, המפיק מטעמו לא דאג כי המסמכים יגיעו בזמן לידי גורמי המשטרה.
"בניגוד לרוח הדברים העולה בפנייתכם, קיבל מארגן האירוע את מלוא התמיכה ממשטרת ישראל לכל שינוי שביקש בכפוף לעמידה בתנאים אשר יבטיחו את שלום הציבור. יתרה מכך, משטרת ישראל באה לקראת המפיקים וקיימה ישיבה בהשתתפותם במטרה להבין כיצד ניתן להתקדם לקראת האירוע. למרבה הפלא, שעות ספורות מסיום אותה ישיבה הודיעו המארגנים כי הם מבטלים את קיום האירוע. לציין, נושא שוטרים בשכר נלקח בהיערכות זו כמו בכל היערכות בהתאם לנוהל "עבודה בשכר" של משטרת ישראל, כמות השוטרים נבחנה בהתאם לצורך המבצעי הכרוך בהיערכות זו".
"בשביל המשטרה "בזמן" זה גם היום, לעוד ארבע שעות", טוען ראסטה, "לא תמיד אפשר לעמוד בזה. איך אני יכול לתת רשימות עובדים שלושה שבועות לפני האירוע? אני מוצא עובדים עד הרגע האחרון, זו המציאות. עשו לי איזה טריק עם הקמפינג, עשיתי לבקשתם שינוי שעלה לי 3,000 שקל ואז אמרו שאי אפשר ולהחזיר הכל. הכל על פי חוק, פשוט החוק בעייתי".
בשבוע שעבר העלה נתנאל גרוסמן, מנהל המדיה של הקבוצה, פוסט תבוסה כואב בו הודיע על ביטול האירוע, והם יצאו להתמודד עם ההפסדים. "זה מביך מאד אבל מבטלים", אומר ראסטה, "כרטיסים כבר נמכרו, כולם, אנחנו הולכים להיכנס להפסדים של 200,000 ש"ח ומעלה, אנשים הגיעו מחו"ל במיוחד לאירוע, מגרמניה והולנד ומקומות ששמעו עלינו ואנחנו עכשיו צריכים להחזיר הכל. הם שואלים אותנו איך זה יכול להיות ומה קורה במדינה הזו ועכשיו לכי תתני להם תשובות".
דרשו שנקים "אוהל מעוכבים"
ביטול פסטיבל אחד לא מביא את החורף, אבל היום עלה בהארץ סיפור ביטולו של מופע של זמר אריתראי שהובא מחו"ל, בטענה שיש חשש "שהוא יהפוך להפגנה" של מבקשי מקלט, וגם מפיקי הסאנביט, מספרים על סאגה מטרידה שעברו באפריל האחרון.
"הסאנביט היה אמור להיות בפארק הירדן בכינרת", מספר אורי גליקסברג, "שנה לפני כן המשטרה עשתה לנו את המוות, ממש. ואחרי שעירבנו עורכי דין וערערנו כמה פעמים, הגענו איתם לאיזו פשרה והפסטיבל התקיים.השנה חשבנו שדווקא בגלל כל העניין הזה אז יהיה לנו קל יותר, כי הם הבינו שאנחנו לא איזה נרקומנים שבאים לעשות בלגן אלא שיש פה קהל איכותי, מבוגר, משפחות ואנשים שבאים להינות מטבע ומוזיקה. אבל קרה בדיוק ההיפך.
"הדרישות שלהם היו אפילו עוד יותר מופרכות – זה התחיל מ"אוהל מעוכבים" שהם ביקשו שנארגן בשטח הפסטיבל, כדי שהם יוכלו לעכב ולעצור אנשים שמעשנים, במקום פשוט לקחת אותם לתחנת משטרה, והמשיך בדרישה לספק להם שני ריינג'רים על חשבון ההפקה – עם נהג! אמרתי שם למפקד, טוב שלא ביקשת שאני אספק גם מדים, אבל כשהתחלתי לרחרח סביב זה הבנתי שזו דרישה שקיימת, למרות שהיא הזויה.
"בגלל ששנה לפני כן נאבקנו כל כך, השנה זה פשוט הוציא לנו את הרוח מהמפרשים והחלטנו לוותר. היינו בהלם. גם כאן הביטול הוא שבועיים לפני, וכמובן שיש הפסדים – פרסומים יצאו, היינו חתומים עם אמנים מחו"ל, אנשים קנו כרטיסים"
ומה יהיה בשנה הבאה?
"אנחנו מאד רוצים לעשות, אבל נראה אם זה יעבוד. העניין הוא שכולם יודעים שאם המועצה תומכת בך ואיזה ראש מועצה מתקשר לאיזה מפקד משטרה אז יאשרו לך, אבל זה לא צריך להיות ככה. אמור להיות נוהל תקין ושיהיה ברור מה מותר ומה אסור בשטח האירוע. יש מהלך של איגוד המארגנים לעשות איזו הסדרה של הדבר הזה, שיהיה ברור מה הנהלים, מה צריך להיות בשטח, מה מותר למשטרה לדרוש, מה מוגזם. זה חבר'ה צעירים באיגוד, החבר'ה הוותיקים של האיגוד מאחלים לנו בהצלחה.."