עדכון, 15.8.16
ביום חמישי האחרון, כשעזבו בני משפחת סלמסה את מאהל המחאה לשבת וצום תשעה באב, התקבלה הזמנה לפגישה עם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט.
לפגישה משמעויות רבות והצעדים הבאים של המשפחה תלויים בה. "מנדלבליט הוא התקווה האחרונה שלנו, ואנחנו מקווים מאוד שהוא יהיה האדם הנכון שיעשה את הצדק. יש בנו תקווה ואנו רוצים להאמין שכך יהיה", אומרים בני המשפחה.
אנו נמשיך לעדכן.
"אני לא יכול להישאר עם הכאב. לא יודע מה ה"גדולים" חושבים עלינו, אבל אנחנו רוצים שכולם ילכו לאותו כיוון, לצדק", אומר טדלה סלמסה, אביו של יוסף, ופרנוס, אימו, ממשיכה: "כמו מה שיוסף אמר בהקלטות שחשפו1, הלב שלי כבר לא חי. אנחנו לא יכולים להשלים עם הסגירה של התיק ופשוט להמשיך הלאה. צריך לסגור את הדברים".
- לא תהיה לי הסכין: עוד ועוד חורים נפערים בחקירה של תיק סלמסה
- מותו המסתורי של יוסף סלמסה הפך את משפחתו בעל כורחה למנהיגת המהפכה האתיופית
- אתם הממסד, אני לא אשב כאן- ענבר בוגלה מסבירה למה קמה ויצאה מפאנל "נשים מצליחות"
ביום שני האחרון הקימה משפחת סלמסה מאהל מחאה תחת ביתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בפתח תקווה. הם נמצאים שם בכל יום מתשע בבוקר עד תשע בערב עם כיסאות פלסטיק, צידניות מלאות פירות וערכת קפה, מקבלים בברכה את כל מי שמגיע ומתעניין, לא מתפלאים לגלות שלמרות כל הפרסומים והכתבות בנושא – הציבור הרחב עדיין לא מכיר את פרשת סלמסה.
בין שיחות משפחתיות לחברים למאבק שבאים לחזק, עוברים רכבים של תושבי השכונה, מאטים ליד השלטים הגדולים שמקשטים את הרחוב. חלקם יוצאים לשאול שאלות, להציע הצעות ייעול למאבק ובעיקר לתמוה על הסיפור הבלתי נתפס.
בנצ'יאמלק, אחותו הגדולה של יוסף, מספרת שתחלופת האנשים בלתי פוסקת: "כולם באים לחבק ולתמוך. זה לא להאמין שעברו שנתיים מאז. מנדלבליט הוא התקווה האחרונה שלנו, לפתוח את התיק אחת ולתמיד".
בעודה מדברת מצטרפים למעגל שלושה חברים, אחד מהם מקים בשבועות האחרונים קבוצה עבור צעירים אתיופים, במטרה לתמוך וללמד את צעירי העדה איך להתנהל כשהם נתקלים במשטרה. "את יודעת מה זה שוטר מגיע לבית של הורים אתיופים?", הוא מסביר, "מצד אחד הבן שלהם שהם מכירים ולא יכולים לחשוב עליו מילה רעה, ומצד שני שוטר – נציג הממשלה, הממסד, המדינה, אומר להם שהוא עצור. צריך ללמוד איך להתנהל בתוך הדבר הזה, יש הרבה מאד עבודה".
תושב השכונה שירד עם הכלבה לטיול מצטרף למעגל. "מי זה יוסף סלמסה?", הוא שואל ולמשמע התשובה הוא נראה נדהם: "זה לא יכול להיות. את בטוחה שהוא לא עשה כלום? הרי עצרו אותו על משהו! אני לא מאמין. אולי הם חשבו שהוא מישהו אחר?", ומוסיף אחרי הרהור: "בעצם יש את הסיפור הזה של החייל, דמאס פיקדה, נכון? זה דומה. אם לא היו מצלמות הוא היה נעצר גם כן".
אחרי עוד מחשבה הוא אומר: "טוב תשמעי, אולי לשוטרים יש אגרסיות שצריך לדבר עליהן, אולי צריך גוף חיצוני שיבדוק את התנהלות המשטרה. מה אתם באמת מצפים ששוטרים יחקרו שוטרים? צריך להוציא את זה מהידיים שלהם. אולי זה באמת פרופיילינג, אני לא יודע, אנחנו באמת חיים במדינה שכולם שווים ויש שווים יותר. ובאמת לאתיופים בארץ יש כח התנגדות נמוך. מה, הם אחוז נורא קטן מהאוכלוסייה. אולי המשפחה צריכה לשנות את הכיוון של המאבק, להסתיר את העובדה שהוא אתיופי, לא יודע".
פרנוס סלמסה פותחת שקית עם לחם שהכינה ומציעה לכולם, החברים מתיישבים בצל. אשר, אחיו של יוסף, מספר שמדנלבליט עבר פה כמה פעמים עם הרכב, אבל לא יצא אליהם. "הוא חייך אלינו והמשיך. אולי הוא עוד צריך לחשוב".
"הדרישה המרכזית שלנו כרגע היא שמנדלבליט יפתח את תיק החקירה של מקרה המוות", אומר אשר סלמסה, "הוא התקווה האחרונה אבל גם אחריו אנחנו לא מתכוונים לוותר. נמשיך בדרכנו האנושית, שילוב של שכל ולב. אנחנו מאד רוצים להאמין שהוא יקח את זה בשתי ידיים ולא יחליק את העניין כמו שהמשטרה ומח"ש עשו. המטרה השניה שלנו היא לחשוף את הציבור עוד יותר למאבק שלנו ולמקרה של יוסי. אנחנו לא רוצים שהדברים יצאו מכלל שליטה. מנדלבליט אוחז באפשרות להחזיר את האמון ביננו לבין החברה, לבין הממסד – זה יכול להיות מפעל חיים בשבילו, ברמה הזו. ואנחנו מאד מקווים שהוא מבין את החשיבות של זה".
ומה יקרה אם לא?
"אנחנו מדברים פה על חיים. כבר עברנו מחאות וכיכר רבין והרבה כעס. אנחנו מאמינים בפיוס, אנחנו מאמינים שהצדק והמשפט ינצחו את הגזענות הקיימת. ואנחנו מבינים שאנחנו חשופים לשוטרים אלימים יום יום, שוטרים שלוקחים את החוק לידיים ומבצעים דברים שלא יבוצעו. אז אנחנו פתוחים לכל הצעה, ואם מנדלבליט לא יקח את זה בשתי ידיים – אני פשוט מקווה שלא ניאלץ להגיע לשם".
התושב עם הכלבה חוזר, לוקח אותי הצידה ואומר: "חשבתי על זה ועכשיו גם אני מפחד. הילד שלי חייל, שיער קצוץ, שחרחר… אולי אם הוא ישב פה בשכונה עם בירה גם אותו יעצרו?"