לפי התיאוריה הנפוצה, בין כל אדם אחד לכל אדם אחר בעולם אפשר להגיע באמצעות ששה או שבעה אנשים המקשרים ביניהם. בישראל הקטנה, נדרשים לא פעם הרבה פחות מהלכים כדי למצוא את הקשרים בין האנשים ולמעשה נדמה שבכל הקשור לצמרת המדינה לעתים לא נדרשים מהלכים כלל. מדובר בחבורה מצומצמת וקטנה של אנשים המחוברים ביניהם בקשרי משפחה, ידידות או עסקים והם נמצאים בכל מקום: בבית החולים ובמוזיאון, במוסד לאמנות ואדריכלות, בחברות הגז, בבנק ובעיתון וכמובן שהם במשרד הביטחון עם תקציבו העצום (כ-70 מיליארד שקל) ובממשלה. לא כל האנשים המופיעים ברשת הזו מושחתים, לא כולם קשורים לפרשיות פליליות, אבל אי אפשר שלא להתרשם מההצטלבויות החוזרות בדרכיהם של כל משתתפי הרשת. אם הם אינם חשודים בדבר, מדוע בכלל יש צורך להציג את המבנה הרשתי של החבורה הזאת? משום שפשוט לא ניתן להבין את המציאות הישראלית לעומק מבלי להכיר בזה שהכל אישי ושכולם מחוברים זה לזה.
האמת היא שהרשת הזו כה סבוכה שקשה לבחור מאיזה נקודה להתחיל ובאיזו לסיים. רק כדי לא לעשות סחרחורת בחרנו לפרק את הסבך הזה לשלושה חלקים, אבל האמת היא שזה רק עניין מתודי. אחרי שאמרנו זאת – נתחיל.
1.
דוד שמרון, שחשוד בפרשת הצוללות (3000) הוא עורך הדין של ראש הממשלה בנימין נתניהו. נתניהו עצמו אמנם לא נחקר בפרשת הצוללות אבל כן נחקר בפרשת טובות ההנאה (1000) שקיבל מאילי הון ובהם ג'יימס פאקר וארנון מילצ'ן. לפי החשד השניים האלה נתנו מתנות גם לראש המוסד יוסי כהן, שגיסתו זהבית כהן מכרה לפני שנים את חברת בזק לשאול אלוביץ', ידידו של ראש הממשלה, שניצב היום במוקד פרשת בזק בחשד לעבירות בניירות ערך. לאחרונה פרסם מבקר המדינה דו"ח לפיו נתניהו הסתיר את קשריו עם אלוביץ' ועם מילצ'ן ושבו טען כי שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת ומקורבו של ראש הממשלה, שנחקר בעצמו בפרשת בזק, נפל בשבי רגולטורי בידי בזק. עכשיו תראו איזה יופי נסגרת המחרוזת הקטנה הזו, כי אחד היועצים המשפטיים של בזק הוא לא אחר מאשר יצחק מולכו – היועץ המדיני של נתניהו וגם השותף של דוד שמרון במשרד שמרון מלכו. מולכו מכיר היטב את ראש המוסד יוסי כהן. רק לאחרונה השתתפו שניהם בפגישה עם נתניהו וראש ממשלת הודו ושבה סיכמו על הגברת שיתופי הפעולה במלחמה בטרור. מולכו גם היה בסוד העניינים עת החליט נתניהו על מינויו המפתיע של כהן, ששימש ראש המטה לבטחון לאומי (המל"ל), לראש המוסד. זה היה מינוי שהגיע בדיוק שבוע אחרי שהמל"ל סיפקה חוות דעת על נחיצות אישור מתווה הגז.
2.
יצחק תשובה, איל ההון והבעלים של מאגרי הגז תמר ולוויתן רצה מאוד שיאשרו לו לייצא גז מישראל. בוויכוח הזה עמד נתניהו לצידו של תשובה וגם הוא קרא לייצא גז מישראל. מי עוד תמכו בתשובה, כלומר בייצוא הגז? האלוף במיל' ולשעבר מנכ"ל משרד הביטחון עמוס ירון, שהוא גם אבא של רון ירון, עורך ידיעות אחרונות והאיש הקרוב לנוני מוזס, הבעלים של ידיעות אחרונות. רון ירון מסר עדות בפרשת מוזס-נתניהו (תיק 2000). גם שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת, שחשוד גם בפרשת בזק, מסר עדות בפרשה הזו. כמה חודשים אחרי שירון (האב) הביע תמיכה בייצוג הגז הוא מונה לדירקטור בחברה ציבורית. נחשו איזה? בדלק קידוחים של תשובה. גם אליעזר מרום (צ'ייני) מפקד חיל הים לשעבר נמנה על התומכים הנלהבים של המתווה. מפקד חיל הים לשעבר גם תמך במימון של המדינה לאבטחת אסדות הגז של יצחק תשובה. צ'ייני, שמונה על ידי נתניהו להיות יו"ר רשות שדות התעופה, חשוד עכשיו בפרשת הצוללות ביחד עם דוד שמרון ועם חשוד נוסף, אבריאל בר יוסף, לשעבר המשנה לראש המטה לביטחון לאומי. ונחשו מה? גם אבריאל בר יוסף שישב בוועדת צמח היה תומך נלהב ביצוא הגז וכיום הוא חשוד בפרשה נוספת של קבלת טובות הנאה מאיש עסקים גרמני שפעל בתחום הגז. אותו בר יוסף הוא אחד המקורבים ליובל שטייניץ, שהקים את ועדת צמח כשהיה שר האוצר ומינה לחבר בה גם את שאול מרידור שהיה אז סגן ראש אגף התקציבים ומאז הפך כבר למנכ"ל משרד האנרגיה של יובל שטייניץ. אחותו של יובל שטייניץ נשואה לאח של אודי ניסן – אותו מינה שטייניץ בעבר להיות ראש אגף התקציבים במשרד האוצר. ניסן עבר מאגף התקציבים ישירות לעבודה אצל יצחק תשובה. שם צבר מיליונים עד שעזב. אבל יש עוד משהו עם שטייניץ. רגע רגע, אל תלכו. גם אבריאל בר יוסף וגם איש העסקים מיקי גנור החשודים בפרשת הצוללות תרמו ב-2008 ו-2009 ליובל שטייניץ ששימש באותה תקופה כחבר בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
3.
יצחק מולכו, יועצו המדיני של נתניהו, הוא גם יו"ר הועד המנהל של מוזיאון ישראל, שהיועץ המשפטי שלו הוא צבי אגמון שהוא עורך הדין של כל המונופולים בישראל כולל חברות הגז והבנקים. צבי אגמון הוא אח של גיל אגמון שקיבל מבנק הפועלים אשראי גדול לרכישת יבואנית הרכב דלק רכב מידי יצחק תשובה. צבי אגמון בעצמו הוא בעל מניות בחברה. צבי אגמון ייצג את ציון קינן, לשעבר מנכ"ל בנק הפועלים, כאשר התנהלה נגדו חקירת משטרה בחשד כי נתן הלוואה לא תקינה של כ-14 מיליון שקלים לחברו הקרוב ויו"ר הבנק דאז, דני דנקנר, שמאז כבר נכנס לכלא פעמיים. החקירה נגד ציון קינן נסגרה. היום יש נגדו חקירה נוספת – הפעם בחשד לביצוע עבירות מין כשהיה בכיר בבנק. המשטרה מושכת את החקירה הזו כבר יותר משנה. מי שסגר לקינן את החקירה הראשונה במשטרה היה שי ניצן שהיה אז המשנה לפרקליט המדינה. היום שי ניצן הוא כבר פרקליט המדינה והוא מעכב בימים אלו את החקירות המנהלתיות בנציבות שירות המדינה נגד יוסי כהן, ראש המוסד שקיבל לכאורה מתנות ממילצ'ן ואלוביץ' ונגד צחי ברוורמן, מזכיר הממשלה, שהוא ואשתו שופטת השלום הם ידידי הזוג נתניהו שהוא בן דוד של דוד שמרון. שמרון חבר בוועד של בניני האומה ואשתו אודרי שמרון היא מנכ"לית ארגון נשות הדסה ישראל, שהיועץ המשפטי שלו הוא צבי אגמון. אותו אגמון הוא גם יו"ר חבר הנאמנים של בצלאל, לצד דן מרידור שמשמש כיו"ר הוועד המנהל של בצלאל. בחבר הנאמנים של בצלאל יושב גם אודי ניסן שכאשר עבד בחברת דלק, היה כפוף לרגולטור שאול מרידור, מנכ"ל משרד האנרגיה שהוא הבן של דן וליאורה מרידור. ליאורה הייתה בעצמה יו"ר חבר הנאמנים של בצלאל והיא גם אמא של מתן מרידור שעבד עד לפני כשנה בערך אצל צבי אגמון וטיפל בין היתר בחברות הגז – אותן חברות בדיוק שאח שלו הוא כבר שנים הרגולטור שלהן. עדיין בבצלאל: במוסד הזה מרצה גלעד קינן, שהוא הבן של ציון קינן, שנשוי לנכדה של יצחק תשובה, שהוא אחד הלווים הגדולים של בנק הפועלים, גם בתקופה בה שימש קינן כמנכ"ל הבנק. מי שעוד קיבל הלוואה מהפועלים בתנאים מועדפים ב-2014 היה לא אחר מאשר – יצחק מולכו.