״תרבות האונס מגיפה, לא נסתפק בנזיפה!״, קראו סטודנטיות וסטודנטים בהפגנת חירום שקיימו אתמול במחאה על קלות העונש שקיבל פרופ׳ דיוויד ניומן אחרי שהורשע בהטרדה מינית של סטודנטית שהייתה כפופה לו, הרשעה שנותרה על כנה גם אחרי ערעור שהגיש ונדחה לפני חודש וחצי כפי שפרסמנו כאן לראשונה. בנוסף, ניומן החליט לתבוע אזרחית את המתלוננת.
עוד באותו נושא:
- מוטרדת מינית יקרה, החלטנו לנזוף בפרופסור שהטריד אותך
- ההשכלה הגבוהה בישראל: מאות תלונות על הטרדות מיניות בשנה
- ובאוניברסיטה אחרת בארץ: עשרות תלונות נגד מרצה וכלום לא קרה
״ההתנהלות והטיפול של האוניברסיטה בפרשה הזאת גורמת לי להרגיש מאוד לא בטוחה כאן״, אמרה עדי, אחת המפגינות, ״איך אני אמורה להרגיש שיש לי למי לפנות אם יקרה לי כאן משהו כשמרצה שהטריד מינית רק ננזף? אני כאן כדי להצטרף לקריאה להחזיר את הביטחון לקמפוס, זה המסר שהאוניברסיטה צריכה לשדר, שהיא שומרת עלינו״.
למחאה הגיעו היום גם כ-30 אנשי סגל. ״ההחלטה לצאת בעצם נגד חבר סגל מורכבת, מצד שני ההתעקשות לתבוע אותה (את הנפגעת – ל"א) מרגיזה, גם הוא לפי גרסתו התנהג בצורה לא הולמת, אז אם התנהגת בצורה לא הולמת אתה גם בא ותובע?״
בלטו מאוד בהעדרם מההפגנה חברי מועצת הסטודנטים ואגודת הסטודנטים של אוניברסיטת בן גוריון, שאמנם ליוו את המתלוננת לאורך ההליך, אך דווקא היום החליטו להסתפק בשיגור תגובה מדודה וכללית לנושא הטרדה מינית וסירבו להתייחס לטענות הסטודנטים, לפיהן הראשונים להתייצב אמורים היו להיות מי שנבחרו על ידם ומי שביכולתם לשנות סעיפים בתקנון.
״תפקידה של הוועדה הוא לתמוך בסטודנטים דווקא במצבים כאלה, אגודת הסטודנטים קיימת לא רק בשביל ימי סטודנט וימי בריכה״, אמרה לירז יפה, סטודנטית ממארגנות ההפגנה, ״היא צריכה להגן על מי שבחר בה ועל ערכים חשובים, כמו טיפול ראוי בהטרדות מיניות״.
אחד המרצים טען: ״בית דין משמעתי של סגל מטרתו לשפוט בעניינים שהם ענייני אקדמיה גרידא, אבל מקרה של הטרדה מינית הוא בעיה פלילית, בעיה אנושית. צריך לשנות את התקנון, להקים בית דין משמעתי מיוחד לטיפול בהטרדות מיניות שמורכב לא על ידי חברי סגל עמיתים. שכולם יהיו אנשי ציבור חיצוניים או שיהיה נציג סגל, נציג סטודנטים ונציג ציבור״.
מאגודת הסטודנטים של אונ׳ בן גוריון נמסר: ״אנחנו מגנים בתוקף כל הטרדה או פגיעה מינית, בקמפוס או מחוצה לו. לכן מועסקת באגודה רכזת לשוויון המגדרי והטרדות מיניות האמונה על העלאת המודעות וליווי נושא ההטרדות המיניות בקמפוס. בנוגע למקרה זה, חשוב לנו לציין כי אנו תומכים בערעור שהגישה האוניברסיטה על העונש שניתן כפי שפורסם באמצעי התקשורת, שלצערנו נדחה על ידי בית הדין. אנו פועלים על מנת שהסטודנטים והסטודנטיות ירגישו בטוחים בקמפוס ודורשים שמקרי הטרדות מיניות יטופלו בחומרה הנדרשת. לשמחתנו פועלת הנהלת האוניברסיטה לשינוי ועדכון הנהלים הנוגעים לטיפול בהטרדות מיניות ואנו לוקחים ונמשיך לקחת חלק פעיל בתהליך״.
מאוני' בן-גוריון נמסר בתגובה: "מבלי להתייחס למקרה ספציפי, מהותו של כל דין משמעתי הוא בכך שעובד המפר את מערכת החובות החלה עליו- ייתן את הדין במסגרת הטלת אמצעי משמעת ועונשים, במסגרת בתי דין למשמעת המוקמים ע"י המעביד. לבתי הדין למשמעת שיקול דעת במסגרת הענישה, המוכתב מעקרון על של הלימה בין חומרת המעשה לעונש, כאשר במסגרת זו שוקל בית הדין שיקולים שונים הקשורים, בין השאר, בנסיבות כל מקרה. פרסום פסק דין יכול להתבצע באופנים שונים- לאו דווקא בהודעה בסנאט. האוניברסיטה פועלת עפ"י חובתה החוקית ומקיימת הדרכות ופעילות הסברה לחברי הסגל אשר האוניברסיטה רואה את ההשתתפות בהם כחובה."
לתגובה המלאה של פרופ' ניומן לטענות בדבר הטרדה
בתגובה להפגנה מסר ניומן: "ברור שיש כאן רדיפה לשמה וניסיון להשפיע על נוהל מסודר על ידי לחץ ציבורי. כשבית הדין עובד לפי מה שהם רוצים אז הכל בסדר, כשלא מקבלים מה שדורשים אז הכל לא בסדר ומנסים לשנות את התוצאה על ידי לחץ ציבורי. התנהגות שלהם קרובה יותר ללינץ' שאנחנו מכירים ממקומות אפלים אחרים ולא לעשיית צדק, וזה רחוק מאד מגילוי האמת – כשאוניברסיטה עומדת בשתיקתה".