"אנחנו עובדים כבר הרבה מאד זמן כמיטב יכולתנו להרים שידור ציבורי, לעלות לאוויר – שזה דבר מאד מורכב, עם אנשים טובים שעזבו את מקום העבודה שלהם ועד הרגע האחרון נעשים מהלכים שבעיקר מפריעים לנו לעבוד", אומר יובל אגסי, כתב בדסק התחקירים של "כאן", שנמצא בהפגנת עובדי תאגיד השידור הציבורי החדש בתל-אביב. ההפגנה נערכת על רקע הסכם הפשרה בין ראש הממשלה נתניהו לשר האוצר כחלון, לפיו חטיבת החדשות של התאגיד יחוסל, מנהליה יפוטרו, חלק מעובדיה ישתלבו בחטיבת החדשות של רשות השידור המקורית, ושידוריה לא יעלו לאוויר כמתוכנן.
עוד באותו נושא:
180 מעלות בשלוש שנים: משנאת הרשות לתיעוב התאגיד
כחלון נגד נתניהו? בדקנו, זה מעולם לא קרה
"שבועיים לפני שאנחנו מתחילים, ואמורים להיות בפוקוס מלא, אנחנו לא יודעים מה יקרה. מי יהיו המנהלים שלנו? עם אילו עורכי וידיאו אנחנו אמורים לעבוד, של הרשות או של התאגיד? אנשי רשות השידור בעצמם לא יודעים אם אנחנו אוייבים או פרטנרים. להרים ככה שידור ציבורי זה פשוט מגוחך", הוסיף אגסי.
"היום היה אמור להיות הראן הראשון של המהדורה של התאגיד", אומרת נועה בורנשטיין-חדד, עורכת משנה במהדורת החדשות של התאגיד. "כל היום התעסקנו בלהרים מהדורה, יש כתבות – כתבים באולפן ושידורים חיים. באמצע היום קיבלנו החלטה שעוצרים הכל, והולכים להפגין מחוץ למסיבת העיתונאים".
הפגנה נגד ההסדר של נתניהו וכחלון בעניין השידור הציבורי של התאגיד. ״העם דורש שידור ציבורי״ צועקים עובדי התאגיד המפגינים וחוסמים את כביש בגין. pic.twitter.com/QiUAuSRXkQ
— Chen Reuveni (@ChenReuveni) March 30, 2017
לפני כמה שבועות הסביר נתניהו את מלחמתו להצלת רשות השידור בכך ששמע "סיפורים קורעי לב" של עובדים שיאבדו את מקום עבודתם, אולם כעת אלה שנמצאים בסכנה להיות מחוסרי עבודה ערב הפסח, הם עובדי התאגיד החדשים, רבים מהם עזבו מקומות עבודה אחרים כדי להצטרף ל"כאן". "מישהי כאן אמרה 'הולכים להלוויה, לא להפגנה'", הוסיפה בורשטיין חדד.
לפי החלטת נתניהו-כחלון, התאגיד יעלה לשידור ב-15 במאי השנה, אולם ללא שידורי החדשות. "מועצת תאגיד השידור הישראלי, כאן, מתנגדת נחרצות להסכם בין שר האוצר לראש הממשלה", נמסר מדוברות "כאן". "מועצת התאגיד תגן על העיתונאים ואנשי החדשות המצוינים של תאגיד כאן, אשר עזבו מקומות עבודה והתייצבו לדגל על מנת להביא שידור ציבורי איכותי, פלורליסטי ועצמאי לאזרחי ישראל, כדי לשמור על זכויותיהם ועצמאותם. אנו קוראים לשומרי הסף, היועץ המשפטי לממשלה ומבקר המדינה, להגן על האינטרס הציבורי ועל זכויות העובדים".
עוד לפי צו השעה של ההסכם שהתקבל היום, מנהלי חטיבת החדשות ברשות השידור ימשיכו לכהן בתפקיד זה, ומנהל רשת ב' ישמש כעורך הראשי של החדשות. "הבשורות הטובות הן שעל פניו רוב עובדי החדשות ברשות השידור, שיודעים לעשות שידור חדשות ציבורי מצויין, ימשיכו לעשות את זה", אמר עורך בכיר בדסק החדשות של רשות השידור. "צוות הניהול, שהוכיח את עצמו בשנה האחרונה, ממשיך גם הוא. החדשות הפחות טובות – פגיעה בעיתונאים טובים ומוערכים שגוייסו לחטיבת החדשות בתאגיד, והפיטורים שלהם בטרם התחילו לשדר. מעבר לפגיעה האישית והתעסוקתית, זו בהחלט פגיעה בעיתונות הישראלית החופשית, והצרת צעדיה. אני חושב שצרך לעשות את כל המאמצים לשלב את מירב העיתונאים האלה בתאגיד החדש".
״מדובר בספין של נתניהו וכחלון, שמנסים למכור לציבור דיבורים על מערכת עיתונאית עצמאית בזמן שהם מכשירים את הקרקע להשתלטות פוליטית עליה", מסר יו״ר ארגון העיתונאים, יאיר טרצ׳יצקי. "נתניהו הבין שהוא לא יכול להדיח את ראשי התאגיד, שניתקו אותו מהשליטה במערכת העיתונאית, אז הוא מנתק את המערכת העיתונאית מהם. נתניהו ידאג למנות למערכת העיתונאית מועצה ומנכ"ל שידאגו לשרת אותו, והתאגיד יישאר עם הסמכות לרכוש דרמות ותוכניות לייט נייט מבחוץ״. עוד נמסר מהארגון כי ביום שבת יקיימו הפגנה, "כדי למחות נגד הניסיונות המושחתים של הממשלה להשתלט על העיתונות החופשית בישראל ועל השידור הציבורי בפרט, תוך זלזול במאות מילוני שקלים של כספי ציבור והתעללות מתמשכת ביותר מאלף עובדים בתאגיד וברשות השידור". בחודשים האחרונים נמתחה על הארגון ביקורת, על שלא תגייס באופן פעיל להגן על אף אחד מהצדדים, עובדי הרשות או עובדי התאגיד.