לאחר פיצול תע"ל צפוי גל של הודעות הצטרפות לרשימה. ככל הידוע עד כה, מתנהל משא ומתן עם אנשיהם של ראש עיריית נצרת עלי סלאם וראש עיריית סכנין לשעבר מאזן ג'נאים. אך בינתיים הודיעו מספר ראשי רשויות עצמאיים על תמיכתם בתע"ל. הצעד של טיבי מקשה דווקא על התנועה האיסלאמית, שהיתה בעבר שותפתה של תע"ל. האיסלאמית שהתמודדה מול חד"ש במספר מקומות ברשויות המקומיות תתקשה להסביר לתומכיה מדוע נשארה עם חד"ש והקומוניסטים ברשימה אחת. גם בל"ד, שרבים מתומכיה סולדים מחד"ש יצטרכו לשקול את צעדיהם במידה וגל ההצטרפות לתע"ל יגבר. בחיפה, למשל, נמחקה רשימת בל"ד לאחר שחד"ש סירבה להיענות לדרישותיה בהרכב מועצת העיר.
מי יעמוד בראש?
אך גם בלי תע"ל, בעיות הרכב הרשימה המשותפת רק החלו. התנועה האיסלאמית רואה בעצמה כוח מוביל גדול מכוחה של חד"ש. בבחירות האחרונות היא ויתרה על ראשות הרשימה המשותפת לחד"ש והאיסלאמית הפסידה את ראשות וועדת המעקב העליונה לח"כ לשעבר מוחמד ברכה, איש חד"ש. עתה דורשת האיסלאמית ראשות אחד משני הגופים לפחות. בחדרי חדרים דורש ד"ר מנסור עבאס את ראשות הרשימה המשותפת מאיימן עודה. עתה לאחר פרישת טיבי החילוני, התחזקה הדרישה של הזרם הדתי. בכירים בחד"ש מנסים לדחוק באיסלאמית להמתין עד לאחר הבחירות לכנסת ואז להסתפק בראשות וועדת המעקב העליונה על חשבון ברכה. ד"ר עבאס קורא מעל דפי הפיסבוק לראשי ארבעת המפלגות להגיע לפגישה סגורה כדי ללבן את הרכב הרשימה המשותפת.
אנשיו של אבו מאזן מעדיפים מפלגה יהודית ערבית
מאחורי הקלעים לא מסתירים גורמים שונים, וביניהם אנשיו של ח"כ דב חנין, ואף גורמים מרכזיים ברשות הפלסטינית את כמיהתם לרשימה יהודית ערבית שתציג אלטרנטיבה לביבי וממשלת המתנחלים. דב חנין כבר הקים את תנועת "עומדים ביחד" ובימים אלה התנועה עורכת רישום חברים. רבים בתוך חד"ש רואים בעומדים ביחד איום על חד"ש. הם גם הקשיבו טוב מאוד לדבריו של איימן עודה על הקמת המחנה הדמוקרטי. בשקט ממתינים גורמים שונים ובתוכם אנשי מרצ, אברהם בורג, דדי צוקר ואף המחנה היוני במפלגת העבודה להתפתחויות ברשימה המשותפת. חלקים בשמאל הציוני מחפשים דרך להרחיב את השורות ולהקים מפלגה יהודית ערבית שתסחוף 15-20 מנדטים. בבחירות האחרונות כזכור, התנגדו אנשי בל"ד אפילו לחתימת הסכם עודפי קולות עם מרצ. עתה בוחנים במרצ אפשרות להקים מחנה דמוקרטי עם מפלגות או פעילים ערבים מרכזיים. התסריט הפלסטיני המועדף הקמת מחנה דמוקרטי שיכלול את כל מרכיבי הרשימה המשותפת, מרצ ושמאל מפלגת העבודה. במידה והרשימה תתפרק הסיכוי להקמת רשימה יהודית ערבית יתחזק.
חברי הוועדה העליונה של ערביי ישראל
בלי חזון ובלי אסטרטגיה
המשבר הנוכחי של הרשימה הוא תוצאה ישירה של משבר החזון של החברה הערבית בכלל ובוודאי של הרשימה המשותפת שמנע ממנה לגבש אסטרטגיה ותוכנית עבודה שתביא לשינוי המציאות הפוליטית של החברה הערבית בפרט וישראל בכלל. משבר האופוזיציה לממשלת נתניהו לא יצר עד כה חזון משותף שיוצג בבחירות הקרובות. הרשימה המשותפת הבטיחה בבחירות הקודמות להשיג 15 מנדטים ולהביא לניצחון. מאז הבחירות האחרונות לא הצליחה הרשימה, ואיתה כל האופוזיציה להציג חזון משותף שיתמודד עם ביבי ושקד. אפילו לא הצליחו להסכים על הצעת חוק אלטרנטיבית לחוק הלאום, שכזכור זכה לתמיכת 62 חברי הקואליציה ולהתנגדות 55 חברי כנסת.
האחריות הלאומית של המפלגות המייצגות את הציבור הערבי מחייבת אותם להציג חזון שיביא לשינוי פוליטי ומדיני. מאז משבר חזון אוסלו ושלום ההפרדה שקידם השמאל הישראלי לא הוצג חזון חדש שעל בסיסו הולכים לבחירות. בבחירות הקודמות הממשלה התפרקה על רקע המאבק בין ישראל היום לידיעות אחרונות, ולקראת הבחירות הקרובות לא ברור מה יעסיק את הבוחר הישראלי. חוק הלאום, המאבק על הדמוקרטיה ויוקר המחיה יכלו להיות הזדמנות עבור הרשימה שעסוקה בעצמה .
מי יצביע?
האכזבה מהרשימה המשותפת, כולל פרשות הכיסאולוגיה, הביאה להתמרמרות שעלולה להוביל להחרמה של הבחירות הקרובות. המפלגות יצטרכו לשקם את תדמיתן. בבחירות לרשויות המקומיות התמודדו מפלגות חד"ש והאיסלאמית מול מועמדים עצמאיים בעשרות יישובים. רבים מתומכי העצמאיים שלא נתמכו על ידי מפלגות הרשימה המשותפת, יעדיפו להישאר בבית ולהימנע בבחירות לכנסת. יש לזכור שבבחירות האחרונות הצביעו רק כ 63% מהאזרחים ערבים, עתה יתכן שדווקא שתי רשימות שיתמודדו יגרמו לרבים לצאת ולהצביע.
יש לזכור ששתי תנועות פוליטיות "האיסלאמית הצפונית" ו"בני הכפר" קוראות להחרים את הבחירות לכנסת. המשבר ברשימה המשותפת והחרם האידיאולוגי יביא לחיזוק זרם החרם בחברה הערבית. העלאת אחוז ההצבעה שיזם ליברמן עוד יגרום לחיסולו ולחיזוק שתי הרשימות שיתמודדו בנפרד, לאחר שנאלצו להתאחד בעל כורחן.
הח"כים הערבים נגד ועדת המעקב
הגוף הזה שמהווה מטריה למפלגות ולרשויות המקומיות, הוחלש בכוונה על ידי הרשימה המשותפת וחברי הכנסת שלה. אחדים מחברי הכנסת כמעט ולא הגיעו לישיבות המוסד שהיה אמור להיות פרלמנט האזרחים הערבים. גוף זה מורכב ממפלגות ערביות שמיוצגות בכנסת, וגם ממפלגות המחרימות את הכנסת ומוועד ראשי הרשויות הערביות. בבחירות לראשות הוועדה נבחר ח"כ לשעבר מוחמד ברכה, במאבק צמוד מול שיך כאמל ריאן איש התנועה האיסלאמית הדרומית.
הוועדה החדשה תיבחר לאחר הבחירות לכנסת, ותמנה את ראש וועדת המעקב העליונה. הוועדה שכיום עומד בראשה איש חד"ש וח"כ לשעבר מוחמד ברכה הוחלשה בכוונה בידי חלק מחברי הכנסת והמפלגות שברשימה המשותפת. הםחלקם לא שילמו את דמי החבר, לא נתנו לולברכה גיבוי ואף לא תיאמו איתו אירועים ועמדות. השיא הגיע לאחר אישור חוק הלאום. במקום מחאה המונית לפני החוק, פנו חברי הרשימה לוועדת המעקב שתצא למאבק ציבורי, רק בדיעבד. ההפגנה שזו ארגנה ב 11.8.2018 בתל אביב הייתה מפגן מחאה חשוב, אך מאוחר מדי לביטול החוק.
בפועל ברכה פועל כמעט ללא כוח אדם ומשאבים שיאפשרו לו להוביל מהלכים לאומיים. הרשימה המשותפת והח"כים שלה מעסיקים יותר מחמישים עובדים, הם לא חשבו להקצות משאבים לגוף שאמור לייצג את כלל מרכיבי החברה הערבית. המשבר ברשימה המשותפת ייפתר כאשר יערכו בחירות פנימיות להרכב וועדת המעקב העליונה. ללא בחירות ישירות של מוסד לאומי ייצוגי ימשיכו המשברים להעסיק את מרכיבי הרשימה המשותפת. חוק הלאום, והישיבה המתמשכת באופוזיציה תאלץ את החברה הערבית למצוא את הדרך הדמוקרטית לשלוח את נציגיה לכנסת, אם לא הפעם אז בפעם הבאה.
הכותב הוא מנהל מרכז מוסאוא ופעיל חברתי.
[hamakom_banner_with_form]