דו"ח מבקר המדינה המתפרסם היום (שלישי) מאשר את טענותיהם של ארגונים שונים בישראל ולפיהן אחוז אישור הבקשות למקלט ולמעמד פליט הוא זעום. בדו"ח עב הכרס מתפרסמת שורה ארוכה של ליקויים באופן טיפול הרשויות במבקשי המקלט שהגיעו לארץ. המבקר מציין כי יותר מ-25,000 בקשות מקלט ממתינות לטיפול ברשות האוכלוסין וההגירה, מהן 3,377 בקשות של אזרחי סודן (לרבות פליטי רצח העם בדרפור), וכ-3,550 בקשות של מבקשי מקלט מאריתריאה שנמלטו מעבדות ועינויים.
- הנתונים האמיתיים על מבקשי המקלט – אינפוגרפיקה
- צחנת השתן, השמש היוקדת, חוסר הוודאות של אנשים שיכולים לעמוד בתור גם שבוע – התנאים במתקן רשות ההגירה בבני ברק
בין הליקויים מתייחס הדו"ח גם לפרק הזמן הממושך לטיפול בבקשות המקלט, כשמונה חודשים וחצי בממוצע. יותר מ-1,500 בקשות ממתינות זה חמש שנים למענה כלשהו, וישנן בקשות הממתינות למענה זה שמונה שנים. לצד אלה, ישנו עיכוב בטיפול בבקשות המקלט של מי שהגיעו ממדינות שלא ניתן להרחיק אותם אליהן. עד שנת 2013, קובע המבקר, לא טיפלה הרשות בבקשות אלה כלל. 6,880 בקשות מקלט של אזרחי אריתריאה וסודן נותרו פתוחות נכון למועד עריכת הביקורת.
מבקר המדינה מציין כי רק עשרה בני אדם מסודן ומאריתריאה קיבלו עד היום מעמד של פליט, מספר זעום ביחס לכמות הבקשות. עוד הוא מציין כי בקשות של אלפי מבקשי מקלט נדחו וכי רבים מהם נכלאו שלא כדין, זאת לצד הפעלת לחץ לעזוב את ישראל למדינות שלא יספקו הגנה לעוזבים.
הדו"ח מותח ביקורת גם על התנאים הפיזיים שבהם מוגשות בקשות המקלט במשרדי רשות האוכלוסין וההגירה. המבקר קובע כי הרשות אינה מאפשרת למבקשי המקלט להשתמש במערכת זימון התורים, דבר שגורם לעומס ולצפיפות רבים, ולהמתנה בתנאים פיזיים קשים וירודים.
המבקר קובע כי יש קשר הדוק בין התנאים הקשים בלשכות האוכלוסין וההגירה לבין סבלם של ישראלים הגרים בדרום תל אביב ובריכוזי זרים אחרים "אזרחי המדינה והזרים המתגוררים בה כרוכים אלו באלו, והזנחה של בני הקבוצה האחת בידי המדינה מרעה את תנאי החיים של בני הקבוצה האחרת ופוגעת בהם. אי יישום המלצות מבקר המדינה בתחום הטיפול בזרים (…) ואי סיפוק צורכיהם הבסיסיים, אינה פוגעת רק בחובה הבסיסית של המדינה לספק את צורכיהם הבסיסים של הזרים עצמם, אלא אף באזרחי המדינה, ובייחוד באזורים שבהם מתגוררים זרים רבים".
המבקר ממליץ, בין היתר, כי היועץ המשפטי לממשלה ייבחן לאלתר את המשך החלתו של הסדר אי-האכיפה (מניעת הגירוש וההגנה הקבוצתית למבקשי המקלט) שהוצג מלכתחילה כהסדר זמני. כל עוד הסדר זה ממשיך להתקיים, על רשות האוכלוסין לפעול לאלתר להסרת הקשיים והעמימות באופן יישומו.
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) הודיעה כי תכנס מחר את הוועדה לדיון דחוף בעקבות הממצאים הקשים של המבקר. בדיון צפויים להשתתף גם שר הפנים אריה דרעי ומנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה שלמה מור יוסף.
תגובות
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר: "הליקויים שהועלו בדו״ח נכונים לתקופה שלפני כשנה ומאז חלו שינויים משמעותיים. הרשות עוקבת ובוחנת באופן שוטף את בקשות המקלט המוגשות, במטרה לאתר עיכובים, צרכים הדורשים התייחסות וסוגיות נקודתיות במטרה לטפל ולשפר.
"בשנים האחרונות ננקטו צעדים לשיפור ולייעול העבודה בתחום מבקשי המקלט, לרבות הוספת ועדה הממליצה לשר בנושא מתן מעמד לפליטים (כעת פועלות שתי ועדות שברבעון הראשון של השנה הנוכחית הועברו אליה כ-500 תיקים לטיפול), החל גיבוש תכנית פעולה למתן מענה למבקשי המקלט יוצאי דרפור, נפתחה שלוחה נוספת של יחידת הטיפול בבקשות למקלט בבני ברק ובכך הוקטנו משמעותית העומס וזמני ההמתנה, פותחה מערכת ממוחשבת לניהול תורים, נקלטו 20 עובדים חדשים ובמהלך השנה האחרונה הופעל נוהל מקוצר לטיפול בבקשות למקלט מנתיני אוקריאנה וגיאורגיה ומספר הבקשות קטן משמעותית מאלפים רבים לעשרות.
"נבהיר כי היחידה לטיפול בבקשות למקלט (RSD) מטפלת באלפי בקשות בשנה, רבות מהן בשנים האחרונות הוגשו על יד תיירים מאוקראינה ומגיאורגיה שניצלו לרעה את המערכת והעמיסו על היחידה. מתחילת השנה נסגרו ביחידה כ-4,300 תיקים.
"ככלל, הנושא הרחב של מבקשי המקלט נמצא על שולחננו כל העת , במטרה לייעל את העבודה היכן שנדרש ולקדם הליכים חדשים אם עולה הצורך בכך".
עו"ד טל שטיינר, מנהלת המחלקה המשפטית של המוקד לפליטים ולמהגרים: "שורת המחדלים שתוארו בדו"ח המבקר לא נוצרו בטעות: הם נובעים ממדיניות עויינת למבקשי המקלט בישראל, שמטרתה להמאיס עליהם את חייהם במטרה שיעזבו את המדינה. מטעמים פוליטיים, לא ענייניים ולא מוסריים, חותרת המדינה לדחיקתם של מבקשי המקלט מחוץ לישראל באמצעים שונים: החל מדחייה בלתי הוגנת של בקשותיהם למקלט וכלה בניסיונות לגרשם בכפייה למדינות שלישיות".
מיכל פינצ'וק מנכ"לית ארגון א.ס.ף: "בעקבות דו"ח מבקר המדינה משנת 2014 גיבש משרד הרווחה מדינות חלופית והכריז במרץ 2017 כי בכפוף לקבלת תקציב ייתן שירותים וטיפול למספר אוכלוסיות פגיעות מקרב מבקשי המקלט. אך מאז ועד היום, על אף קבלת תקציב ייעודי ממשרד האוצר מסרב משרד הרווחה לתת מענה וטיפול לגברים ולנשים הנמצאים במצבים קשים ביותר. נשים ממשיכות לסבול מאלימות במשפחה, קשישים חולים זרוקים חסרי כל ונכים חיים ברחוב ללא כל טיפול. משרד הרווחה חייב לפעול לאלתר ולתת מענה למעט מבקשי המקלט הזקוקים לו נואשות".
[mc4wp_form id="1006521"]