תחקיר: איכראם חוג'יראת אינפוגרפיקה: רותם אדריאן
תגובות לנתונים:
ממשטרת ישראל נמסר:
במרבית המקרים שתוארו מדובר באירועים שהוכח לגביהם כי השוטרים פעלו כדין. שימוש בירי נזכיר, הינה סמכות המוקנית לכל שוטר במצב של סכנת חיים לו או לסובבים אותו, זאת ללא כל קשר לזהותו של הגורם המהווה סכנה. הוראות הפתיחה באש של המשטרה מוסדרות בחוק ובנהלי משטרת ישראל. למשטרת ישראל נהלים והנחיות מקצועיים, ברורים ומידתיים, בנושא הפעלת נשק חם, אשר אינם קשורים כל קשר למוצאו או דתו של העבריין, אלא אך ורק לנסיבות האירוע ומידת הסכנה העולה ממנו, הכל מנקודת מבטו של השוטר הפועל בשטח.
כפועל יוצא השוטרים מתודרכים ומאומנים לפעול בהתאם לנהלים והנחיות אלו בלבד.
זאת ועוד, כל אירוע ירי באשר הוא, נבדק במח״ש ולא במשטרת ישראל כלל. ככל שנמצא שירי בוצע שלא בסמכות, הנושא נבדק בבימ״ש המוסמך להכריע בעניין.
התייחסות המחלקה לחקירות שוטרים:
המקרים המוזכרים בכתבה, בהם נהרגו אזרחים במהלך עימותים עם שוטרים, נבדקו ביסודיות והחלטות בתיקים אלה התקבלו לאחר בחינה מעמיקה על סמך חומר הראיות ובמסגרת הכללים המשפטיים הנוהגים באופן שוויוני ומקצועי. בחלק מהמקרים הוחלט על העמדת השוטרים לדין פלילי, במקרים אחרים הגיעה מח״ש למסקנה כי לא נאספו די ראיות על מנת להעמיד את השוטרים לדין פלילי או כי הירי שבוצע, למרות התוצאה הקטלנית, אינו מגלה חשד סביר לביצוע עבירה פלילית ע״י שוטר, שפעל בסיטואציה מבצעית מורכבת. מקרים אחרים עדיין נמצאים בבחינת מח"ש לקראת קבלת החלטות בעניינם.
יש לזכור כי רף הראיות במשפט פלילי הוא גבוה מאוד; לא אחת, אנשי משטרה המעורבים באירוע קטלני, נמנעים מלמסור דיווח מדויק לגבי פרטי האירוע מחשש להסתבך או לסבך את חבריהם. מנגד, האזרח שנהרג באירוע, אינו יכול מטבע הדברים למסור את גרסתו. מאחר שבדרך כלל מדובר בירי תוך כדי פעילות מבצעית כזו או אחרת, האתגר החקירתי הוא מורכב ביותר ולא תמיד ניתן להגיע לחקר האמת ברף הפלילי המחמיר, הגם שלא אחת נותר חשד למעשה אסור שעשה שוטר.
עם זאת, מח״ש אינה גוף המוסמך להשעות או לפטר שוטר שסרח או שלא אמר אמת בחקירה, והיא אינה עוסקת בחינוך שוטרים או בהסקת מסקנות מקצועיות או פיקודיות כלפיהם. חידוד נהלי פתיחה באש, יצירת אתוס של מידתיות בהפעלת כוח וריסונו, יצירת הנחיות מבצעיות, הסקת מסקנות לגבי שוטרים שלא דיווחו אמת וכד' אינם בסמכותה של מח״ש אלא מצויים באחריות הגורמים המוסמכים במשטרת ישראל.
המישור הפלילי מטבעו, אינו מתיימר לתת מענה כולל להכוונת התנהגות שוטרים. משימה חיונית וחשובה זו תלויה בראש ובראשונה במסרים פיקודיים של מפקדי המשטרה, בין היתר, על יסוד שימוש שבוחר פיקוד המשטרה לעשות בתוצרי עבודת מח״ש. נקיטת צעדים פיקודיים נגד שוטרים שסרחו, משדרת מסר ערכי ברור שיש בו לכוון התנהגות ולקבע נורמות, בין אם הוגש כתב אישום ובין אם לאו.
מח"ש תוסיף לעמוד על המשמר ולעשות מלאכה מקצועית ומאוזנת בגזרת האכיפה הפלילית, תוך שמירה על מבט מאוזן ואחראי, בהתאם לאמות המידה המקצועיות, ולמלא במסירות את המשימה המורכבת של אכיפת החוק על שומרי החוק.
ההרוג ה-38, מהדי סעדי
יותר מ- 100 ימים עברו מאז שמהדי סעדי, צעיר בשנות ה-20 לחייו, נורה למוות על ידי שוטר במהלך מרדף רגלי ברחוב יפת שביפו. חברו, סולימאן אבו טאלב, נפצע בינוני מהירי שעשו השוטרים לעבר השניים.
מהתחקיר המשטרתי עלה כי שני הצעירים עברו ברחוב יפת ב-29 ביולי 2017 בשעות הלילה המאוחרות וניסו להימלט לאחר שהבחינו בשוטרים הנמצאים במקום. השוטרים הוזעקו למקום בעקבות דיווח שהתקבל על ירי לעבר אטליז שהיה כ- 40 דקות קודם לכן.
על פי גרסת המשטרה, שהתפרסמה שעות ספורות לאחר הירי, שני החברים נורו לאחר שנמלטו מזירת ירי לעבר אטליז סמוך. לטענת המשטרה הירי היה על רקע פלילי, נעשה מקטנוע והירי על השניים היה במהלך מרדף אחרי החשודים בירי לעבר החנות.
השניים, כך דווח בכלי התקשורת, פונו לבית החולים וולפסון בחולון. מאוחר יותר קבעו הרופאים בבית החולים את מותו של מהדי סעדי, תושב יפו. בחדשות 10 פורסמה באותו היום גרסתו של השוטר היורה, שלא עלתה בקנה אחד עם הודעת המשטרה אודות מרדף אחרי מי שירו על האטליז. השוטר היורה אמר בדיווח ששודר שם: "קיבלנו דיווח על אירוע ירי ברחוב יפת והכוחות שהגיעו למקום סגרו את הזירה והחלו בסריקות. לפתע הגיחו שלושה קטנועים כבדים מאחת הסמטאות והאיצו לכיוון השוטרים".
לדברי השוטר, "אחד החשודים עקף אותי וירד למסלול הנגדי. הוא איבד שליטה על הקטנוע ונפל. החל מרדף רגלי לכיוון סמטה צדדית. החשוד שקודם לכן נמלט ניסה שוב לעלות על הקטנוע ממנו נפל, אך כשראה אותי הוא נמלט חזרה לעבר חבריו שהמתינו לו".
בהמשך הוא תיאר כיצד ניסה לעצור את החשוד באמצעות טייזר, אך הצעיר הערבי הצליח להשתחרר לאחר שחבט בו עם קסדתו. "החשוד נפל וניסיתי לאזוק אותו, אך הוא קם, העיף אותי וחבט בי עם הקסדה למרכז המצח – ונמלט. בשלב זה, בלית ברירה, שלפתי אקדח, קראתי לעבר החשודים לעצור, ולבסוף יריתי מספר יריות לכיוון הגלגל האחורי של הקטנוע עליו עלה החשוד. לא הבחנתי בפגיעות – והשלושה נמלטו משם במהירות. רק כעשר דקות לאחר מכן דווח בקשר על פצועי ירי".
הפער בין דיווח זה לבין ההודעה המשטרתית גדול מאוד. מדברי השוטר היורה לא עולה כי מדובר היה במרדף אחרי חשודים בירי, אלא בקטנוע שאיבד שליטה ורוכביו ניסו להימלט מהמקום, כשלושת רבעי שעה אחרי הירי שנעשה לעבר האטליז.
באתר וואלה! דווח כי בזירת האירוע נמצאו כלי נשק שבהם ככל הנראה השתמשו שני הצעירים. במשטרה אמרו לוואלה! כי האירוע החל ונמשך כאירוע פלילי בצורה מובהקת, וכי השניים מוכרים להם מהתחום הפלילי. על פי החשד, כך אמרה המשטרה לאתר החדשות, השניים הגיעו לאטליז ברחוב יפת כשהם רוכבים על קטנוע וירו לעברה בעת שהייתה סגורה. שוטרים שהיו בסמוך הבחינו במתרחש, יצרו מגע עם היורים וניסו ולעצור אותם. אז התפתח מרדף שבמהלכו, לטענת השוטרים, כיוונו השניים נשק לעברם, ובתגובה ירו השוטרים לעבר השניים.
גרסה זו, כאמור, עומדת בסתירה לגרסת השוטר היורה כפי ששודרה בחדשות 10. גם עדי הראייה שנכחו במקום מכחישים מכל וכל את גרסת דוברות המשטרה ולפיה סעדי נורה כחלק ממרדף משטרתי "חם" אחרי מי שירו לעבר האטליז.
א', חברו של מהדי סעדי, מספר כי סעדי היה עם חברים בטיילת של יפו באותו לילה. סמוך לשעה 4:30 לפנות בוקר, יצא עם שני חברים נוספים נסעו לכיוון רחוב יפת בקטנועים. הוא אומר כי השלושה ראו את ניידת המשטרה וחששו שיעצרו אותם סתם לתשאול, ועל כן העדיפו לנסוע מהר ולברוח מהמקום.
סעדי, מספר א', חשש גם הוא מהשוטרים וכשניסה להתרחק מהם במהירות, הקטנוע שלו החליק ונפל. הוא קם מהר אך לא הצליח להניע את הקטנוע בחזרה. בשלב זה, לטענתו של א', התחיל סעדי לרוץ לעבר חבריו והצליח לברוח מהמקום. כמה דקות מאוחר יותר, רצה לחזור למקום כדי לקחת את הקטנוע שממנו נפל קודם לכן, וביקש מחבריו ללוות אותו. סולימאן אבו טאלב, שנפצע באירוע הירי, היה אחד מהם. א' אומר כי כשהגיעו למקום, השוטרים ראו את השניים וחשדו ככל הנראה שסעדי והחברו מעורבים בפלילים. אחד השוטרים רץ לעבר סעדי עם טייזר ביד, ניסה לחשמל אותו ולעצור אותו, אך הוא הצליח להשתחרר, והתחיל לרוץ אבו טאלב שחיכה לו על הקטנוע. השוטר רדף אחרי סעדי והחל לירות לכיוון השניים – ופגע בשניהם. למרות זאת, השניים הצליחו להימלט ונסעו בקטנוע מרחוב יפת ועד לרחוב מגן אברהם, שם התמוטטו. א' אומר כי את האמבולנס שפינה את השניים הזמין אחד החברים שנסע אחריהם.
אחרי שהניידת דרסה את הנער בן ה-16 ברהט, השוטרים שיצאו ממנה עצרו אותו
סימני השאלה בעקבות סרטון הירי מאום אל חיראן
"אני קורא למשטרה!" אמרתי לאנשים שהרביצו לעובד הערבי ברחוב. "אנחנו המשטרה" הם ענו
גם מ', עדת ראייה המתגוררת סמוך לזירה, מספרת סיפור שונה מאוד מגרסת דוברות המשטרה בעניין מותו של מהדי סעדי. "ב-4 לפנות בוקר הבת שלי העירה אותי לאחר ששמעה יריות בחוץ", מספרת מ'. "הבנו מאוחר שהירי היה לעבר האטליז. סמוך לשעה 4:40 שמעתי צעקות ברחוב, פתחתי את החלון וראיתי בחור על קטנוע עם קסדה על הראש, בחור נוסף גם עם קסדה, רץ לעבר הקטנוע, ושוטר שרודף אחרי הבחור וצועק, והייתה ניידת בצד של הרחוב".
האם היה לבחור שרץ חפץ כלשהו ביד?
מ': "כלום, לא היה לו משהו ביד, הוא רק רץ לעבר הקטנוע כנראה כדי לברוח מהזירה".
ראית את השוטר מכוון את האקדח לעבר הצעירים?
מ': "לא, ראיתי את השוטר כאשר ירה שתי יריות באוויר ולאחר מכן התחבאתי מאחורי החלון, כי פחדתי, ואז שמעתי כ- 5 או 6 יריות. קרוב לשעה 6:00 בבוקר שמענו שנמצאו שני צעירים פצועים, שהם פונו לבית חולים וולפסון ושנקבע מותו של אחד מהם".
גם מ' מדגישה את פער הזמן הגדול שבין הירי על האטליז לבין הירי בסעדי ובאבו טאלב שלטענת דוברות המשטרה נפגעו מכדורי השוטרים במהלך "מרדף אחרי חשודים בירי שהחל את האירוע".
עו"ד נועה לוי מ"הוועד נגד עינויים" מייצגת את המשפחה. למרות הזמן הרב שחלף מאז הירי, אומרת עו"ד לוי כי "מקרה של אדם צעיר שנורה למוות בגבו ברחוב בידי שוטר צריך להדיר שינה מעיני כל. לאור זאת, העובדה שהרשויות עוברות על כך לסדר היום, ודוברות המשטרה ואחריה התקשורת המחפשות תירוצים לירי מכעיסה אף יותר. למרות שאנו בוועד נגד עינויים ביחד עם המשפחה הבאנו עדי ראייה, אספנו מידע וראיות, כולל תיעוד מצולם, לידי החוקרים במח"ש בכדי לחקור את האירוע שבו מהדי נורה למוות על ידי המשטרה, כמעט 4 חודשים חלפו וטרם נתקבלה החלטה. אנחנו דורשים מפרקליט המדינה, שי ניצן, להעמיד לדין ללא שהות את האחראים למותו של תושב יפו מהדי סעדי"..
ראוי לציין כי דו"ח נתיחת הגופה מהמכון הפתולוגי טרם פורסם, אך על פי עדויות אנשים שרחצו את גופתו של סעדי טרם קבורתו, נספרו יותר מחמישה כדורים שפגעו בגופו. גם עניין זה סותר לכאורה את גרסת השוטר אשר אמר בראיון לחדשות 10 כי שלף אקדח, קרא לעבר החשודים לעצור ולבסוף ירה מספר יריות לכיוון הגלגל האחורי של הקטנוע עליו רכב סעדי.
מהמחלקה לחקירות שוטרים נמסר בתגובה: "התיק נבחן במח"ש לקראת קבלת החלטה בעניינו".
ואולי משפט אחד מתגובתה של מח"ש לנתונים שאנו מביאים כאן אודות כמות הערבים שנורו למוות בידי המשטרה בעשור וחצי האחרונים (שהובאה למעלה) מסכם את הכל: "לא אחת, אנשי משטרה המעורבים באירוע קטלני, נמנעים מלמסור דיווח מדויק לגבי פרטי האירוע מחשש להסתבך או לסבך את חבריהם. מנגד, האזרח שנהרג באירוע, אינו יכול מטבע הדברים למסור את גרסתו". באירוע הזה, כמו באירוע הדריסה על ידי שוטרים ברהט ובאירוע הירי באום אל חיראן יש עדי ראייה. השאלה היא האם מישהו מתעניין במה שיש להם לספר.