משטרת ישראל הטעתה את המשתתפים הפוטנציאליים בהפגנה שהתקיימה אתמול בכיכר רבין בתל אביב נגד המשך המבצע בעזה והפגנת הנגד. המשטרה קראה לציבור ברשתות החברתיות לא להגיע להפגנות, בנימוק בטחוני של סכנת הרקטות. בהמשך שינתה המשטרה את החלטתה, אך לא פרסמה זאת באותו היקף, ובכך גרמה להטעיית גולשים רבים שנתקלו רק באיסור המקורי.
המשטרה הודיעה על איסור ההפגנה בטוויטר ב-18:38 ובפייסבוק ב-18:49. "בעקבות הערכת מצב שבוצעה ע"י גורמי ביטחון ובהתאם להנחיית פיקוד העורף, הוחלט שלא לאפשר היום קיום אירועים בהשתתפות קהל רב בשטח הפתוח, לאור המצב הביטחוני", הודיעה המשטרה בפייסבוק. "אי לכך אנו קוראים לציבור לא להגיע לאירועי המחאה השונים שתוכננו לשעות הערב בכיכר רבין בתל אביב. ההחלטה התקבלה מתוך הבנה כי קיום ההפגנות עשוי לסכן את שלום המשתתפים". בטוויטר פורסמה הודעה דומה, קצרה יותר.
בתום הערכת מצב הוחלט לא לקיים אירועים בהשתתפות קהל רב בשטח פתוח. אנא הימנעו מלהגיע לאירועי המחאה שתוכננו לשעות הערב בכיכר רבין בת"א
— משטרת ישראל (@IL_police) July 26, 2014
זמן קצר אחר כך, ב-19:08, דיווח אחד ממארגני ההפגנה, אלון-לי גרין, שהמשטרה שינתה את עמדה ומאשרת את ההפגנה. גרין סיפר לי בהתכתבות צ'ט שאת ההודעה על האיסור מסרה לו המשטרה: "קיבלתי טלפון ממפקד המחוז בעשרה לשש. על ביטול האיסור הם הודיעו בשבע וכמה דקות אחרי משא ומתן ארוך אתם".
הודיעו לך ישירות?
"כן. והתמהמהו כמובן עם ההודעה על האישור הסופי לתקשורת".
המשטרה פרסמה עדכון בטוויטר רק ב-19:34, כחצי שעה אחרי השיחה עם גרין ו-26 דקות בלבד לפני מועד תחילת ההפגנה. בניגוד לניסוח על האיסור ("אנא הימנעו מלהגיע לאירועי המחאה"), הניסוח על ביטולו היה חלבי ולא ציין במפורש שאפשר להגיע לאירועים ("משטרת תל אביב ערוכה לאירועי המחאה הצפויים להיערך בכיכר רבין בעיר"). דובר המשטרה מסר כי "לא מתפקידנו להודיע על קיום הפגנה כזו או אחרת, תפקידה של משטרת ישראל הוא לדאוג לבטחון האזרחים ולכן הודעת ההמשך מתייחסת להיערכות הכוחות ותו לא".
— משטרת ישראל (@IL_police) July 26, 2014
הסטטוס על איסור ההפגנה נמחק מפייסבוק זמן קצר לאחר מכן. דובר המשטרה מסר: "ההודעה הוסרה מאחר והיא כבר אינה רלוונטית לאור המשכה של הפסקת האש והסרת האיסור על התכנסויות המוניות". הנימוק הזה לא קביל, לאור העובדה שבמשטרה לא נוהגים למחוק סטטוסים שאינם רלוונטיים (כמו זה מלפני שנתיים, על היעדרותו של אדם שאותר בינתיים). בנוסף, ההודעה המקבילה בטוויטר, שגם היא כבר אינה רלוונטית, לא נמחקה על ידי המשטרה. ייתכן שהסיבה האמיתית למחיקת הסטטוס בפייסבוק היא רצונה של המשטרה להעלים את הביקורת שהופיעה בתגובות. בטוויטר, בניגוד לפייסבוק, מחיקת הסטטוס המקורי לא מעלימה את סטטוסי התגובה.
שאלתי את המשטרה אם היא מנסה לחבל בהפגנה מסיבות פוליטיות. דובר המשטרה מסר: "לגבי הטענה שההפגנה בוטלה מסיבות פוליטיות, להזכירך, כי תוכננו להתקיים הפגנות גם מימין וגם משמאל, ולכן הטענה אינה במקום". זאת אף שהפגנות הימין הקטנות התארגנו בתגובה להפגנה העיקרית של השמאל.
שוטרים בהפגנה אמש
7,918 עוקבי הטוויטר של המשטרה זכו, כאמור, להתעדכן כי האיסור להפגין בוטל. המשטרה בחרה שלא לעדכן את 240,647 עוקביה בפייסבוק, לא כסטטוס חדש ולא בעריכת עדכון לסטטוס המקורי, שכאמור נמחק. דובר המשטרה התעלם משאלתי בנושא. המשטרה כן עדכנה בפייסבוק את ההחלטה לפזר את ההפגנה שעתיים אחרי פתיחתה, שוב בנימוק בטחוני.
בין המחיקה של ההודעה על האיסור להפגין לבין פרסום ההודעה על פיזור ההפגנה המשטרה פרסמה עדכון אחד נוסף על ההפגנה, שבו דיווחה על פינוי מפגינים שניסו לחסום את הכביש. המשטרה ניצלה את הסטטוס לטעון שהיא פועלת ללא משוא פנים: "משטרת ישראל היא גוף מקצועי ונייטרלי, הפועל באופן נקי משיקולים זרים או פוליטיים. מדיניותנו היא שיש לאפשר לאזרחי המדינה לממש את זכותם ולהביע את מחאתם, הן בשגרה והן בעת מלחמה. יחד עם זאת, חובת הציות לחוק והגנה על שלום הציבור ורכושו קודמים לחופש ההפגנה והמחאה".
הסטטוס נחתם במלים "לא נאפשר לארועי מחאה לגיטימיים להפוך לארועי הפרת חוק המוניים. משטרת ישראל תגלה אפס סובלנות כלפי מעשי אלימות והפרת חוק". לפי מספר דיווחים שהגיעו ממפגיני שמאל, בריונים עקבו אחריהם והיכו אותם אחרי פיזור ההפגנה. המשטרה לא עשתה כלום כדי למנוע את זה ולעצור את המכים.