איך מבחן אישיות שיצא לאור בגרסתו הראשונה לפני 80 שנה ופותח על מנת לזהות הפרעות פסיכיאטריות משמש גם היום ככלי מרכזי לאבחון? מה הקשר בין זיהוי מסוכנות בבתי המשפט, בשב"ס ובמשרד לביטחון פנים לבין ניבוי מסוגלות הורית והערכת מועמדים לעבודה? והאם המבחן שלא ניתן לערוך בו שינויים עובר אדפטציה לבקשת מעסיקים מסוימים, כולל הוספת שאלות שאינן חוקיות על מיניות?
חשיפת העדויות על שאלות בקשר לחיי המין במבחני הקבלה לעבודה מעלה את השאלה איך צצו השאלות האלה, באיזה מבחנים הן מופיעות ומה עומד מאחורי הכללתן במיונים לתפקידים מסוימים.
בדיקת "המקום הכי חם בגיהנום" מגלה כי המבחן המדובר נקרא MMPI והוא למעשה שאלון אישיות רב שלבי שפותח באוניברסיטת מינסוטה. הוא פותח בסוף שנות השלושים של המאה הקודמת ככלי סינון ששימש פסיכיאטרים בבואם לזהות אבחנות פסיכיאטריות, כלומר לאתר אנשים שסובלים מפתולוגיות. הוא תורגם ל- 144 שפות ברחבי העולם ונחשב כלי מהימן בזיהוי אנשים עם הפרעות אישיות.
המבחן אינו משויך רק לעולם התעסוקה. הוא הוכנס למערכות משפטיות בארץ והוטמע, בין היתר בשב"ס ומשמש עד היום ככלי מרכזי בהערכת עבריינות ובהערכת מסוכנות. בנוסף משמש המבחן את בתי המשפט לצורך הערכת מסוגלות הורית, ואת המשרד לביטחון פנים בנושא של בקשות מועמדים לאחזקת נשק פרטי.
המבחן נחשב אובייקטיבי, כזה שלבוחן אין השפעה על הנבחן. התוצאה הסופית היא זו שחשובה ואינה מבוססת על שאלות ספציפיות. מאחר ומדובר במבחן ממוחשב, תוצאותיו מתקבלות באופן מיידי.
מרבית הפסיכולוגים שפנינו אליהם בנושא מבחן האישיות סרבו להתראיין. גם אם דעתם אינה נוחה עם השימוש הסיטוני במבחן, העובדה שהפך לכלי אבחון נפוץ בישראל גורמת לרבים לחשוש להתבטא נגדו. התעשייה של מבחני האישיות מגלגלת מאות מיליונים וגם מפרנסת פסיכולוגים רבים שמועסקים בחברות המיון וההשמה.
רק יהודים רשאים לשאת נשק?
פרופ' משה אלמגור הוא בין הבודדים שלא חושש להביע ביקורת בשיחה עם "המקום הכי חם בגיהנום". הוא תרגם את מבחן האישיות לעברית ופיתח את תוכנת הניתוח ומכיר את יתרונותיו המובהקים, אך מותח ביקורת על חסרונותיו ועל אופן השימוש בו.
אלמגור הוא מרצה וחוקר לפסיכולוגיה ומנהל המעבדה להערכת אישיות באוניברסיטת חיפה. את הדוקטורט עשה באוניברסיטת מינסוטה שם פותח כאמור השאלון.
"המבחן מספק אינפורמציה בצמתים חשובים. אדם שטוען בבית המשפט שהוא לא כשיר לעמוד לדין הכלי שיאמת זאת זה המבחן הזה. אם אדם טוען שביצע עבירה כתוצאה מאי שפיות – אז השאלון יבחן את הנושא. גם בתביעות אזרחיות – זה אחד הכלים בהם ישתמשו.
"כשאת מעבירה מבחן – צריך להתייחס למגבלות שלו. שימוש לא נכון במבחן עלול להזיק. עיקר הטענות שלי הן בנושא של מסוגלות הורית – אחד התחומים הקשים שהפסיכולוגיה עוסקת בהם. אני מתנגד לבחינות האלה בהקשר של מסוגלות הורית. איך את קובעת את גורלו של אדם על ידי מכשירים שלא מתאימים? היית רוצה ללכת לרופא שאת לא יכולה לסמוך עליו?
"לגבי נשיאת נשק – מבחן MMPI הוא המבחן הכי טוב לניבוי מסוכנות מהמדדים הקיימים, אבל מצד שני הוא לא המבחן הכי טוב. מדוע? כי המבחנים האחרים פשוט פחות טובים ממנו. המבחן הזה מיועד לאוכלוסייה יהודית של דוברי עברית. מי עוד פונה לבקש רישיון נשק? לא רק יהודים דוברי עברית, אלא גם אתיופים, רוסים, ערבים ועוד. כשאת רוצה לנבא התנהגות מסוימת – את צריכה שתהיה אוכלוסייה שאת יכולה להשוות אליה. אין לי שום דרך לנבא מסוכנות בצורה מתאימה באמצעות המבחן הזה.
"אני אמנם המתרגם ומפתח תוכנת הניתוח, אבל יש המבחן לא מתאים לאנשים שאינם יהודים, עולים חדשים, ישראלים ממוצא ערבי, אתיופי, וקבוצות אחרות לגביהן לא נבדק המבחן. מאחר שכשאתה בונה מבחן, זה צריך להיעשות בהתאם לנורמות שמתאימות לאוכלוסייה מסוימת. נורמות משתנות מאוד במהלך השנים ולכן אם את לוקחת נורמות של ארה"ב, הן לא בהכרח יתאימו לכל אוכלוסייה. הגרסה השנייה של השאלון – MMPI2 מבוסס על נורמות אמריקאיות, שנבדקו ונמצאו מתאימות בישראל ובכלל.
"במכוני מיון, אם המטרה היא לסנן החוצה מועמדים, או להקטין את מספרם באמצעות המבחן אז יש היגיון בשימוש במבחן. כדי לקבל אנשים לעבודות ספציפיות – לא הייתי משתמש במבחן הזה. לכל תפקיד יש את הדרישות שלו והתנהגות מסוימת של אנשים תיחשב בסיטואציות מסוימות טובה ובאחרות לא. כיוון שהמבחן נותן רק תיאור של התנהגות, אז לא מרגיש לי נוח באשר להכניס אנשים למקצוע מסוים.
המבחן שיצא לאור לפני כ-80 שנה עבר, כאמור, שינויים משמעותיים. בגרסתו הראשונה הופיעו בו שאלות שנגעו בנושאי דת, העדפות מיניות ומגדר.
"עברו הרבה שנים מאז שהגרסה הראשונה יצאה, החברה האמריקאית השתנתה וגם הערכים. ראו את השאלון והבינו שיש המון שאלות לא מתאימות, יותר מבחינה תרבותית. הייתה לדוגמא שאלה על מנהג של 'לשמוט את המטפחת' שיש לה שני פירושים סותרים – להזמין לדו קרב או כניעה. שאלה כזאת לא מתאימה היום, גם שאלות הקשורות לאמונה בישו (בגרסה האמריקאית), העדפות מיניות ועוד".
חוק שוויון הזדמנויות בעבודה חוקק בישראל בשנת 1988 ואינו מאפשר התייחסות לנושאים פרטיים במהלך ראיונות עבודה על מנת למנוע אפליה. כמובן שאסור על פי החוק לשאול על חודרניות בענייני מין, העדפה מינית, או שאלות הקשורות בדת. העדויות שפרסמנו כאן הוכיחו ששאלות כאלה נשאלות בעיקר אצל מועמדים לתפקידים ביטחוניים.
"בגרסה הראשונה היו שאלות על מיניות", מאשר אלמגור. "חלק גדול מהן הוסר ולא קיים בגרסה העדכנית של המבחן. השאלה על הרפתקאות מיניות לא קיימת בשאלון, השאלון מאושר לשימוש על ידי ההוצאה האמריקאית ואיננו יכולים להכניס שאלות ללא אישור מפורש של ההוצאה. אם זה קורה, ושאלות כאלה מופיעות זה חמור מאוד בעיני. השאלון אמור להיות מוגן מאפשרות כזו.
מכוני המיון טענו שהשאלות על מיניות הוכנסו לבקשת מעסיקים מסוימים.
"לא מבין את החלק של המעסיק. מאיפה המעסיק יודע באילו פריטים משתמשים? הם לא מקבלים שום עותק מורשה של הבחינה. למעשה, אסור לפרסם את הפריטים אפילו בספרות המקצועית. אין לי ספק שמקצועות שונים דורשים כישורים שונים. רואה חשבון לא נדרש לאותם כישורים של טייס, אין וריאציה שונה למבחן. זו אותה תוכנה בדיוק".
[hamakom_banner_with_form]