נראה שכבר הספקנו לשכוח מכך שמערכת הבחירות הנוכחית נחתה עלינו בהפתעה. רגע אחרי הספין התורן (אז היה זה חוק הלאום), הופתענו מהכרזתו של ראש הממשלה שנקעה נפשו מתעלולי הקואליציה, והגיע שוב זמן בחירות. לא הבנו למה פחות משנתיים אחרי הבחירות הקודמות, כשכמעט כלום לא השתנה, נדרשות בחירות נוספות. אבל מהר מאוד נכנסנו ללופ המעייף שחוזר על עצמו בתדירות גבוהה בדור האחרון: הבטחות חסרות תוחלת שנגוזות עם סגירת הקלפיות; התכתשויות והכפשות בין אלו שרק שנייה קודם ישבו יחד בממשלה, ובעוד דקה ינהלו שוב מגעים כדי לשבת יחד בממשלה; הצהרות מרחיקות לכת על התהום האידיאולוגית הפעורה בין המועמדים לראשות הממשלה, שניהם גברים לבנים, עשירים, הטרוסקסואלים, עם הבדלים דקים בהשקפת עולמם.
***
בתוך כל ההבטחות והכפשות ומתחת לכל האירועים השוליים שזוכים לכותרות, יש מעט מאוד דרך, אידיאולוגיה, תוכניות או פתרונות. הקמפיינים של המפלגות מציעים הרבה "לא" ומעט "כן": כמעט ללא מצע ותוכניות, אך עם המון סיבות למה לא להצביע לאלו ולמה לפסול את אלו.
הבחירות התכופות הן סימפטום נוסף לוואקום המנהיגותי במדינת ישראל. טבעו של הוואקום הוא להתמלא, והפוליטיקאים ממלאים אותו בעיקר בדיבורים ומעט במעשים ובהתוויית דרך לטובת כלל הציבור. אם הפוליטיקאים מתקשים למלא את החלל, עלינו, הציבור, למלא אותו. למרות שקל יותר להתלונן, אנחנו מגלים שוב ושוב שאף מועמד לא יציל אותנו אם לא נציל את עצמנו.
***
מסמך 10 הנקודות, שפורסם בעמוד הפייסבוק של במזרח, מסמן נושאים קריטיים בדרך לחברה המבוססת על סולידריות ומספקת איכות חיים: חינוך, דיור, בריאות, תרבות, רווחה ועוד – תחומים שמשפיעים על היום-יום שלנו וחייבים להיות נגישים לכולנו.
המסמך מבקש להעלות על סדר היום נושאים חברתיים שדורשים טיפול, אם בעקבות הזנחה מתמשכת (רפואה ציבורית), אם בגלל עוולות היסטוריות (חלוקת קרקעות) ואם בגלל עיוורון מערכתי (נשים ומיעוטים). זו אינה קריאה להחלפה שטחית של השלטון בלבד, אלא קריאה להחלפה של סדר היום: מסדר יום כוחני, ששם דגש על מלחמה מתמדת מול אויבים מתחלפים – פלסטינים, ערביי ישראל, חרדים, ועדי עובדים, משתמטים – לסדר יום אזרחי, ששם במרכז את האזרח והאזרחית, את התושבת ואת התושב על שלל הזהויות שלהם – נכה, חרדית, דרוזי, פליטה, רוסי, ערבייה, קשיש, מזרחית, תושב פריפריה, אישה בזנות, הומו, תל-אביבית, סטודנט, אם חד-הורית.
בכתיבת המסמך ניסינו לשלב תחומים המשפיעים על חיי היום-יום של הפרט, כמו דיור, בריאות ועוני, ונושאים המשפיעים החברה הישראלית ומכרסמים בה מבפנים, כמו פערים חברתיים, תרבות, ייצוג ונראות. התמקדנו פנימה, לתוך החברה הישראלית, מתוך תפיסה שיש להתמודד עם נושאים חברתיים פנימיים לפני שניגשים להתמודד עם סוגיות חיצוניות, ובראש ובראשונה הסוגיה הפלסטינית. עם זאת, יש קשר הדוק בין ענייני פנים וענייני חוץ, וקידום סדר יום פנימי אזרחי הוא צעד חיוני בדרך להתמודדות אזרחית עם האתגרים החיצוניים.
סדר יום אזרחי ששם במרכז את הזהויות המורכבות של תושבי ותושבות המדינה, דורש בראש ובראשונה זווית ראייה הרגישה למגדר, זווית המודעת לחסמים העומדים בפני רוב האוכלוסייה – אלו שאינם שייכים להגמוניה השלטת, המורכבת מגברים לבנים, עשירים והטרוסקסואלים. רגישות למגדר בעיצוב מדיניות בחינוך, למשל, תאפשר להבחין בכך שבנים ובנות מוכוונים למקצועות שונים, לנתח את הסיבות לכך ואת ההשלכות העתידיות, ולנקוט בפעולות להרחבת אפשרויות הבחירה של כולם. מדיניות רגישה למגדר בחינוך תקטין משמעותית את אי-השוויון המגדרי בשוק העבודה בעתיד. מבט רגיש למגדר בעיצוב מדיניות בכלל התחומים – בחינוך, בבריאות, בדיור – יספק מענה לצרכים השונים של הורים לילדים חרדתיים בדרום, של ילדות בדואיות מחוננות שלא יכולות לצאת ללמוד מחוץ לכפר, של נערים אתיופים שמוגדרים "בסיכון" ולכן מכירים מקרוב מדי בתי מעצר, של הייטקיסטים שלא מצליחים לקנות דירה, של קשישים בעלי מוגבלות שלא יכולים לכלכל את עצמם.
הפרטים האלו הם הציבור שהולך להצביע, ושלמענו מתקיימות הבחירות האלו. לציבור הזה מגיע לקבל התייחסות מנבחריו. לאוסף הא/נשים האלו – אני, אתה, את – מגיע סדר יום שרואה אותם ושסובב סביבן.
***
ראשי המפלגות והמועמדים לכנסת, לפני שאתם משחררים הצהרה נוספת לגבי האיום האיראני או לגבי היחסים עם ארצות הברית, חשבו על הציבור שבשבילו אתם עובדים. לפני שאתם תוקפים מועמדים אחרים, זכרו שבקרוב תעבדו איתם למען כלל החברה. הכנו 10 נקודות שיעזרו לכם בזה. אמצו את המסמך, השתמשו בנקודות ממנו כבסיס למצע ולתוכניות. פעלו בנושאים המפורטים במסמך למען חיזוק החברה בישראל.
ואת, ואתה, ואתם ואתן – אנחנו הציבור. אנחנו בוחרים בנציגים, ולכן עלינו לסמן להם את הנושאים שחשובים לנו. עשר הנקודות הן סימון ראשוני של הכיוון לחברה סולידרית שמאפשרת איכות חיים. הן משפיעות על החיים של כולנו במישרין ובעקיפין. חתמו על המסמך, קחו חלק במאמץ לייצר סדר יום אזרחי, סדר יום שלנו ובשבילנו.
אור סרי היא מיוזמות מסמך 10 הנקודות של עמוד הפייסבוק במזרח, רכזת מדיניות מגדרית בעיריית תל-אביב-יפו ומנתחת מערכות מידע בחברת הייטק