שמואל ירושלמי גר בבאר שבע אצל הוריו, כותב שירה ומאמרים, גם ברוסית, ומפרסם באתרי חדשות ברוסיה. הוא נעצר ביום שלישי האחרון לאחר שפרסם קריאות לצאת למהלך חמוש נגד המשטר ונגד בעלי ההון.
"כעיקרון אני לא חסיד של חמאס אבל אני גם נגד המלחמה. כשהתחילה מלחמת עזה, 'מבצע צוק איתן', פרסמתי הרבה טקסטים בפייסבוק שקראו להילחם בשלטון ולהפנות נשק נגד הממשלה, שפוגעת בשכבות החלשות", הוא מספר. בין היתר פרסם בשבוע האחרון סטאטוס שקרא "לצאת מעזה ולהפנות את הנשק נגד שרי ממשלה ובמקום לפגוע בנשים וילדים בעזה לפגוע בטייקונים ופקידים שמשרתים אותם".
"ביום שלישי ישבתי ליד המחשב בבית וגלשתי באינטרנט. פתאום נשמעו דפיקות חזקות בדלת וכמה שניות לאחר מכן נכנסו ארבעה גברים חמושים, לא במדים, והציגו את עצמם כאנשי יחידת הבילוש של המשטרה. הם אמרו לי שאני מעוכב, לא פירטו על מה, ושאבוא לתחנה. כשהתעקשתי נאמר לי שנעצרתי על הסתה באינטרנט נגד הממשלה."
תחנת המשטרה, תחנת בילוש בבאר שבע, לא זרה לו. בשנת 2004 נחקר שם בידי השב"כ בעקבות שירים שכתב על טלי פחימה. פרטיו נרשמו והוא נלקח למשטרת באר שבע במכונית (לא זינזאנה). במהלך חקירתו הראה לו החוקר טקסטים שפרסם אודות פגיעה בטייקונים, ובסופה החליט הקצין לעצור אותו ל-24 שעות, בלא שהובא בפני שופט.
הוא נלקח כבול באזיקים לכלא באר שבע, כלא אוהלי קידר, שם מילא טופס, עבר בדיקות רפואיות, נפגש עם עובדת סוציאלית והוכנס לתא מעצר. "התנאים בתא מאד לא נוחים", הוא מספר, "אמנם ישנים על מזרונים אבל אין כריות, האסלה עשויה מברזל, סירחון בתא, חום נוראי, ג'וקים על הקירות. לא נעים להיות במקום הזה".
מוקדם בבוקר העירו אותו והוא הובל לבית המשפט לצורך הארכת מעצרו. סנגור ציבורי ייצג אותו ומחמת הספק הוא שוחרר למעצר בית של חמישה ימים, בהשגחת אביו. היום יצא ממעצר בית. "קראתי היום בעיתון הארץ שבמשטרה הולכים להשלים את החקירה ולהעביר את התיק לטיפול בית המשפט", הוא אומר. מהמשטרה הוא לא קיבל שום תגובה באופן אישי.
השופטת אמרה שהיא מתרשמת מהזהות שלו כי הוא לא מסוגל לבצע את הדברים שהוא כותב עליהם ולכן היא נעתרת לבקשת עורך דינו. בתחילה היא נטתה להשאיר אותו במעצר אבל לדבריו, הסנגור שקיבל מטעם הסנגוריה הציבורית "הגן עלי מאד יפה, אמר שאני פעיל חברתי שמנסה לקדם תכניות חברתיות ושהמעצר שלי הוא פגיעה בחופש הביטוי".
ירושלמי חי בלי טלפון נייד מתוך אידיאולוגיה, אך בית המשפט אישר למשטרה להחרים לו את המחשב במידה וכך יוחלט.
"אני מרגיש נרדף על ידי מדינת ישראל שלא מוכנה להסתכל לאמת בעיניים. אני לא מתכנן שום רצח, אלא מתכנן מהפכה להפלת המעמד השליט. אני מקווה שההמונים יתקוממו, ייקחו את השלטון ויכוננו שלטון של האזרחים. זה יכול להיות אלים ויכול להיות לא אלים, תלוי באזרחים ובתנאים בשטח. זה תלוי גם במעמד השליט, אם הוא יבחר להגיב באלימות לאזרחים לא תהיה ברירה".
אתה מאמין בדמוקרטיה?
"מאמין בדמוקרטיה, אבל דמוקרטיה אמיתית, לא כזו שבה הקפיטליסטים כופים עלינו הלך מחשבה. בדמוקרטיה כזאת מעמד הפועלים ייקבע את החוקים, ישלוט במדינה וישרת את הרוב – בכינון חברה שוויונית".
"לא ידעתי על זה קודם אבל בשבועות האחרונים אני מגלה שהמלחמה קשורה לנושא של גז, כי ליד עזה גילו מקורות גז. המלחמה היא למעשה על השליטה על הגז. הקפיטליסטים יוצאים למלחמה כדי להסיח את דעת ההמונים, להשתלט על הגז של עזה ולהגביר את הלחץ על האוכלוסייה בישראל, כדי שתהיה תמיכה של העם להשתלטות על עזה".
זו לא פעם ראשונה שמעכבים את ירושלמי לחקירה, עם מעצר או בלי מעצר. בעבר הוא הוזמן לחקירות עקב שירים שכתב, כולל אותו שיר על טלי פחימה ב-2004. באותו מקרה הוא נחקר במשך שעתיים על ידי השב"כ. "אין סיבה לחקור אותי, אני רק משורר. בסך הכל כותב את השירים שלי ולא מתכוון לפגוע באף אחד", הוא אמר אז.
הפעם, לעומת זאת, הוא נשמע יותר מעורב. "אני חי במדינה דמוקרטית ויש לי זכות להיות נגד השלטון ולקרוא להפלתו. אמרתי לקצין של המשטרה שעצר אותי שאני לא מכיר בחוקיות המעצר כי אני לא מכיר בלגיטימיות של המשטר הציוני, השוטר אמר לי 'אתה לא מכיר במשטר הציוני אבל הוא עוצר אותך ל24 שעות'. למרות שנעצרתי ונחקרתי והייתי בכלא לא אפחד מהמשטר, לא יצליחו להפחיד אותי. אולי אהיה זהיר יותר בהתבטאויות שאני מפרסם אבל אני מתכוון להמשיך להילחם נגד המשטר, מתוך כוונה להביא למימוש המהפכה של העובדים בכל שטח הארץ מהים ועד הנהר".
מהמשטרה נמסר בתגובה כי "מדובר בפרסומים המעלים חשד לביצוע עבירת איומים כלפי ראש הממשלה. מעצר החשוד בוצע לשם השלמת פעולות החקירה ומניעת שיבושה. משבוצעו הפעולות הנדרשות שוחרר החשוד בתנאי ערובה. עם סיום החקירה יועבר התיק לעיון והחלטת התביעה".