השעה 11 בלילה ובעזה מתכוננים לעוד לילה קשה. "הבעיה היא שאתה פשוט לא יודע למה לצפות", אומרת י' בשיחת טלפון, "בשבועיים האחרונים זה בלתי נסבל, כל אזור ברצועה מקבל בין שעה לארבע שעות חשמל ביום. אצלנו למשל, בימים האלה אין יותר משעתיים של חשמל. גם אי אפשר לדעת מתי יהיה לך חשמל ומתי הוא ייפסק. יש לך חשמל שעה ואז הפסקה של עשר שעות ואז עוד שעה. פתאום המצב הקודם, של שמונה שעות חשמל רצופות, נראה כמו גן עדן".
בסוף השבוע החולף המצב הבלתי נסבל נהפך למסוכן ממש. בזמן שבישראל חגגו את השלג שהביאה אתה הסופה, הקור הקיצוני מכה בתושבי רצועת עזה: "אצלנו עוד יחסית מוגן, אבל באזורים הדרומיים, של חאן יונס ורפיח, הקור, ההצפות והבתים ההרוסים מהפגזות הקיץ הפכו לשילוב קטלני", מסבירה י'.
4+ months following the so-called ceasefire, oxfam estimates that just 1% of Gaza needs for reconstruction got in. pic.twitter.com/gBWIlQkFvJ
— Belal Dabour – Gaza (@Belalmd12) January 8, 2015
רק שעה לפני השיחה דיווחה סוכנות העיתונות הפלסטינית "מען" שתינוקת שלישית מתה כתוצאה מהקור בסוף השבוע. סאלמה אל-מאסארי בת החודשיים מתה בשבת אחרי הצהריים, במקלט שאליו פונתה המשפחה מבית חנון שבצפון הרצועה.
לפניה, בבוקר שבת, מת עאדיל אל-לחם בן החודש בביתו בחאן יונס. ביום שישי מתה ראהף אבו עסי בת הארבעה חודשים, גם היא מחאן יונס. בבית ההרוס חלקית שהמשפחה נאלצה לחזור אליו, לא היו דלתות, חלונות או שירותים. את החלונות הפרוצים כיסו בני המשפחה ביריעות פלסטיק, כדי לנסות ולמנוע מהגשם לחדור, אבל הן לא עצרו את הקור מלחדור פנימה ואת הבית אי אפשר היה לחמם. ביום חמישי בלילה ראתה אמה שהיא מכחילה, ואז הפסיקה לנשום. היא מתה כמה שעות מאוחר יותר בבית החולים.
"כל התשתיות קרסו", מסבירה י', "מה שאומר שכל גשם חזק כזה מביא אתו הצפות שמנתקות אזורים גדולים ואין לאף אחד את האמצעים לסייע. שכונות שלמות מרוסקות מההפגזות ועכשיו הגשמים גורמים לבתים להתפורר. אלפי משפחות שוב עזבו את הבתים שלהן למקלטים מאולתרים כי לא יכלו להתמודד עם המצב".
מאז המלחמה בקיץ, ניסו ארגוני הסיוע לשקם ולשכן מחדש את מאות אלפי התושבים שברחו מבתיהם, אבל גם הם לא עומדים בעומס. עבודות פנוי ההריסות עדיין נמשכות, והתושבים נאלצים לחיות בבתים פרוצים המנותקים מתשתיות מים, ביוב וחשמל. ברבים מהם חסרים קירות שלמים, חלונות ודלתות.
Palestinians in Gaza Brace for Major Storm with Little Protection http://t.co/av4ddDNMwf via @theIMEU pic.twitter.com/puWYPkoEZj
— Joe Catron (@jncatron) January 10, 2015
גם מצבם של "בני המזל" שזכו לדיור זמני חדש, מידרדר במהירות. "הביאו לאזור מסוים מאות קרוואנים עבור תושבי המקום", מספר ר', עובד סיוע זר בעזה, "אבל הניחו את הקרוואנים ישר על האדמה, והרצפה שלהם כבר נרטבה בצורה כזאת שהיא מתעוותת לחלוטין ומתמלאת בעובש שמתפשט במהירות לכל הקרוואן".
הלילות הקרים האחרונים מאלצים את תושבי הרצועה למתוח עד הקצה את אמצעי החימום המאולתרים שלהם. "יש אנשים ששרפו את הרהיטים שנותרו להם בבית, אחרים שורפים פחם ונייר. מי שבאמת במצוקה, שורף גם פלסטיק. בעצם כל מה שאפשר למצוא", מספרת י'. "אתה יכול לדמיין לאיזה סיכונים נוספים נחשפים האנשים, במיוחד הילדים. שריפה של חומרים רעילים בתוך הבית. גם אם לא תיחנק מיד, מי יודע איזה השלכות יש לזה בטווח הרחוק".
המשפחות שחולצו מהבתים שלהן בעקבות הסופה בימים האחרונים מצטרפות לכ-20 אלף העקורים שעדיין גרים בבתי הספר של אונר"א. "הישראלים צריכים להיות מודעים להשלכות הקשות של המעשים שנעשו בשמם", אומרת י', "בשבילכם אולי הפגזתם ונגמר, אבל אנחנו נשארנו עם ההרס והסבל. שהישראלים ינסו לחשוב מה זה לחיות עם שעתיים חשמל ביום בתנאים האלו, ובסגר הזה. ואולי אני צריכה להפסיק להתפלא מזה שאף אחד אצלכם לא טורח לספר מה עובר עלינו, הקיץ האחרון הוכיח לנו כבר שאת הישראלים ממש לא מעניין מה קורה בעזה".