״ההגירה לקחו אתמול ארבעה חברים לסהרונים, הלכנו למנהל ושאלנו למה לקחו אותם ולא קיבלנו תשובה״, מספר הבטם טדסה, מבקש מקלט מאריתריאה ששוהה במתקן חולות. ״הם לא עשו שום דבר, לא בלאגן, לא מכות, שום דבר. הם פשוט היו בישיבה אצלנו, כי אנחנו רוצים להפריד בן אלה שבעד הממשלה ואלה שנגד הממשלה באריתריאה. יש פה אנשים שמעבירים תמונות שלנו, שמות שלנו, הכל, והם עושים לנו בעיות פה וגם בעיות עם המשפחה שמה. שאלנו את המנהל פה והוא אמר שלקחו אותם לאינטרוויו. סהרונים זה לא מקום לאינטרוויו, זה בית סוהר״.
צילומים: יואל הרצברג
אתמול לקראת ערב נקראו ארבעה שוהים אריתריאים במתקן חולות אל משרדי ההגירה במקום, שם הם אולצו לחתום על מסמכי מעבר לכלא סהרונים, שנמצא כמה מאות מטרים משם. בתגובה, חסמו כמה מאות מחבריהם את היציאה הראשית, אבל הרכב עם ארבעת העצורים יצא משער צדדי. הארבעה, סמואל מאאל, דוויט יוסף, טספאיי טעאמה ומיכאל מולו נלקחו לסהרונים ונכלאו מיד.
בתגובה למאסרם יצאו מאות שוהים ונאספו באזור תחנות האוטובוס שמחוץ למתקן וסירבו לחזור לחדריהם. הם העבירו את הלילה במקום, קיימו שם דיונים והפגינו למען שחרור חבריהם. שהייה מחוץ לחדרים אחרי השעה 22:00 היא עבירה על תקנות השהייה ולכל המוחים היה ברור שמחאתם עלולה לגבות מחיר אישי מכל אחד מהם.
מרגלים עבור המשטר
כבר חודשים ארוכים שהשוהים מאריתריאה מבקשים להפריד ביניהם לבין מיעוט קטן של תומכי המשטר הטוטליטרי באריתריאה. על פי הערכתם, יש כ-300 תומכי משטר בחולות, מתוך כשלושת אלפים שוהים. תומכי המשטר נמצאים בארץ כמבקשי מקלט, אלא שלא נשקפת להם סכנה בארצם. חלקם משמש, כך טוענים רבים, כמרגלים מטעם המשטר מחוץ למדינה, וחלקם הגיע לישראל למטרת מציאת עבודה. לטענתם של חלק ממבקשי המקלט עימם דיברתי, המדיניות של שיכון תומכי המשטר יחד איתם היא מדיניות מכוונת שנועדה לפצל את סולידאריות של השוהים, לפקח עליהם מבפנים ולהמאיס עליהם את השהייה עד שיסכימו לעזוב את הארץ לרואנדה או אוגנדה.
לדברי סיגל רוזן מהמוקד לפליטים ומהגרים, המצב הקשה הזה הלך והחמיר בעקבות ההפגנה שהיתה מול משרדי האיחוד האירופי ביוני השנה. להפגנה הגיעו מאות מבקשי מקלט, חלק מהם באוטובוסים מחולות, עליהם שילמו כסף רב שאין להם. היא אינה מופתעת מההתנהלות מול הארבעה שנכלאו.
״אנחנו ישנים באותם חדרים, והם עובדים כמרגלים עבור המשטר באריתריאה וגם משתפים פעולה עם הנהלת חולות״, אומר טקלה טוולדה, מבקש מקלט. ״זה יוצר מתחים ומריבות, אז החלטנו לבקש מרשות ההגירה להפריד בינינו. הם מתגרים בנו, אומרים לנו שאם אנחנו מתנגדים למשטר אנחנו אויבים ובוגדים. אריתריאה היא דיקטטורה איומה, שאפילו מועצת הבטחון של האו״ם הכריזה עליה ככזאת. אנחנו מבקשי שלום ודמוקרטיה ופועלים להחלפת המשטר בדרכים דמוקרטיות.
"אף אחד לא מכריח אותם להסכים איתנו, אבל הם מתנכלים לנו. הם פועלים מאינטרסים אישיים, חלקם נמצאים בישראל רק מסיבות כלכליות, חלקם מקבלים כסף עבור ריגול אחרינו. הם מחסום ומכשול בפנינו ואין סיבה שנגור ביחד. הם מהווים איום על שלומנו ושלום משפחותינו באריתריאה. זה גם לא הגיוני שיהיו כאן תומכי משטר. אם לא נשקפת סכנה לחייהם באריתריאה, הם לא צריכים להיות במעמד של מבקשי מקלט או יחד איתם".
לדברי טוולדה, נשקלה גם שביתת רעב: ״בשבוע שעבר היתה לנו פגישת שוהים באגף, שלאחריה החליטו חלק מהמשתתפים לא לאכול. כשבא המנהל לשאול מה קורה, הם אמרו לו שהם לא יאכלו עד שיפרידו בין תומכי המשטר לבינינו. הוא ביקש כמה ימים לתקן את המצב, אבל חזר אלינו אתמול ואמר שהוא לא יכול לעשות דבר בינתיים וביקש ארכה. מיד לאחר מכן אנשי ההגירה התקשרו לאנשים והורו להם לבוא למשרד, משם הועברו ישירות לסהרונים בלי שיגידו להם למה. מה שאנחנו לא מבינים זה מי נתן לאנשי ההגירה את מספרי הטלפון של האנשים האלה? מי מרגל אחריהם? אנחנו חוששים שמסמנים אנשים כמארגנים ומתנכלים להם, שזה יכול להמשיך לעוד ועוד מאיתנו. הארבעה שנלקחו לסהרונים פשוט תרגמו למנהל את מה שאמרו האנשים (לגבי שביתת הרעב , י"ה) ואז האשימו אותם שהם המרידו את כולם. הם לא השמיעו את קולם כאנשים פרטיים בפני ההנהלה, הם פשוט הסבירו את מה שנאמר בפגישה״.
משרד הפנים: זו בדיה
הגעתי לחולות מעט אחרי הזריחה. כ-400 מבקשי מקלט ישבו יחד ברחבת האוטובוסים בכניסה למתקן והקשיבו לדבריהם של כמה מחבריהם. ההחלטה, כך הסבירו לי, היא להשאר בחוץ עד שיחזירו את הכלואים לחולות. מספר נציגים נכנסו למתקן על מנת להפגש עם מנהל המתקן. לאחר כשעה הם יצאו ואספו את כולם כדי לספר להם מה הניבה הפגישה.
מנהל המתקן אישר את העובדה שהארבעה נמצאים בכלא סהרונים. הוא טען שהארבעה לא נכלאו על ידי אנשי השב״ס, אלא על ידי אנשי ההגירה. מכיוון שביום ששי סגורים המשרדים, אין עם מי לדבר עד יום ראשון. הוא ביקש מהשוהים לחזור פנימה לפני שיעברו 48 שעות מחוץ למתקן, עבירה שעונשה היא כליאה בסהרונים, לשלוח נציגות למשרדי ההגירה ביום ראשון בבוקר וחכות עם פעולות המחאה עד אז.
נציגי השוהים הסבירו לקהל המוחים שאם לא ישוחררו הכלואים, הם יהיו זכאים לבקש רשיון הפגנה ולקבלו ביום ראשון. בעקבות העדכונים התקיים במקום דיון שבסיומו הוחלט לפזר את המחאה עד לפגישה.
״אני לא יודע מה יהיה״, אמר אפוורקי, אחד מנציגי השוהים. ״המנהל ביקש מאיתנו לכבד את הבקשה שלו ואני מקווה שביום ראשון נקבל פרטים יותר מדוייקים ושנוכל לשחרר את החברים מסהרונים. זה לא משנה את המאבק שלנו להפרדת מגורים מתומכי המשטר הטוטליטרי״.
בדרך חזרה מגיעה תשובה מדוברת משרד הפנים: הארבעה כלואים למשך חמישה ימים. הם צפויים להשתחרר ביום שני.
״המחאה שלנו כאן היא מחאת הזדהות עם אלה שנשלחו לסהרונים ואנחנו יודעים שכל מי שלקח בה חלק עשוי להשלח לאותו מקום״, אומר טקלה. ״זה קורבן שאנחנו מוכנים לשלם עבור אחינו״.
תגובת משרד הפנים: ״הארבעה נשלחו לסהרונים עקב הפרה חוזרת ונשנית של כללי מרכז השהייה. התיאוריה בדבר מתנגדי המשטר או כל דבר דומה היא בדיה ואין לה כל קשר למציאות. בחולות ישנם כללים ברורים המועברים לכל השוהים שם ויש לפעול לפיהם״.
4/9/2016: הבוקר נפגשו נציגי מחאת מבקשי המקלט עם אנשי רשות ההגירה, השב״ס והמשטרה. בפגישה נאמר להם שארבעת הכלואים בסהרונים נמצאים שם בעקבות עבירות שעברו. לשאלה מה היו העבירות נענו הנציגים שמכיוון שאין להם קרבה משפחתית, אין להם זכות לבקש פרטים כאלה. כמו כן, הם לא קיבלו תשובה לגבי מועד שחרורם.