המשרד להגנת הסביבה שלח השבוע הודעה על תנאים חדשים ומחמירים לרישיון העסק של חוות המכלים של תש"ן באלרואי שבקריית טבעון. מסמך הדרישות נשלח גם לחברת תש"ן וגם למחלקת רישוי עסקים במועצה המקומית קריית טבעון אשר בשטחה נמצאים מכלי הדלק.
הרקע להחמרת הדרישות: תוצאות בדיקות הניטור שנערכו בחוות אלרואי בחודשים אוקטובר – דצמבר, תוצאות שלפי המשרד להגנת הסביבה מדאיגות ומעידות על הימצאות חומרים מסרטנים. כזכור, רק בינואר פרסמו מועצת טבעון ותש"ן לגבי אותם מכלי דלק: "תנשמו לרווחה, הסתיים ניטור האוויר בחוות המכלים באלרואי והכל תקין", וגם "תוצאות מצוינות נתקבלו בסיום ניטור האוויר בחוות המכלים באלרואי".
במסמך ששלח השבוע שלמה כץ, מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה, למנכ"ל תש"ן רפי טטרקה נכתב: "ניתוח של תוצאות המדידות, כפי שהועברו אלינו, מצביע על ריכוזים גבוהים של בנזן". במסמך מסביר מנהל מחוז המשרד להגנת הסביבה, כי לאור תוצאות אלו, ולאור החשש מעליית הריכוזים של הבנזן ו"כן לאור תחלואת היתר במפרץ חיפה, כולל קריית טבעון, והיותו של הבנזן חומר מסרטן ודאי", הם מחויבים בתנאים נוספים למתן רישיון העסק של החווה באלרואי.
בין הדרישות החדשות שהציב המשרד להגנת הסביבה: ביצוע דיגום סביבתי של בנזן אחת לשבועיים לפחות, במשך שנה שלמה. דיגום שיתבצע על פי תכנית שתאושר על ידי המשרד להגנת הסביבה ותוגש למשרד תוך חודש ממועד המסמך. כלומר, עד סוף מרס. דרישה נוספת היא קיום הערכת פליטות ממכלים תוך שלושה חודשים ממועד קבלת התנאים.
"ההחמרה בתנאי פעילות המתקן הינה הכרח לשמירה על בריאות התושבים, לאחר שבעת האחרונה התקבלו תוצאות ניטור של תחנת הניטור הניידת של איגוד ערים להגנת הסביבה מפרץ חיפה, שנערך במשך חודשיים, והראו כי בסמיכות לחוות המכלים נמדדים ערכים מדאיגים של מזהמים מסרטנים", אומר שלמה כץ, מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה. "אנו נמשיך לעקוב אחר פעילות המתקן, ואם נמצא כי הפעילות המתקיימת בו מביאה לערכים שיש בהם חריגה מהערכים המותרים, ובכך מסכנת באופן ממשי את בריאות התושבים – לא נהסס לנקוט נגדו בהליכים מחמירים עוד יותר".
כיצד מסבירים במועצת טבעון את הפער בין הנתונים שהובילו את המשרד להגנת הסביבה להחמיר את הדרישות לבין ההצהרות על "תוצאות ניטור מצוינות"? "אנחנו נסמכים על ממצאי איגוד ערים לאיכות הסביבה ומשרד הבריאות, ועומדים מאחורי הדברים שנאמרו", נמסר בתגובה. במועצה אישרו כי העבירו את מכתב הדרישות לגורמים הרלבנטיים.
בתוך כל זה, התקיימה השבוע הפגנה של תושבי קריית טבעון וחברי האופוזיציה במועצה, לאחר שבישיבת מליאה שלא מן המניין בנושא הזיהום מחוות הדלק טען ראש המועצה כי אין סכנה וכי תוצאות הניטור מעידות שהכל נקי ותקין. עוד טען ראש המועצה דוד אריאלי כי אין תחלואת יתר בטבעון, ולפיכך לא יפעל לפינוי מכלי הדלק כל עוד לא יימצא למועצה פתרון כלכלי חלופי ל-15 מיליון השקלים של הארנונה שמשלמת תש"ן.
בהפגנה שהתקיימה ביום שני האחרון בצומת טבעון השתתפו כ-150 מתושבי היישוב ופעילים סביבתיים, שקראו לראש המועצה לפעול מול משרדי הממשלה בדרישה לפינוי מכלי הדלק. "לחיים שלנו אין מחיר", קראו המפגינים.
מתש"ן נמסר בתגובה: "חוות המכלים בקריית טבעון מהווה צומת מרכזית וחשובה עבור משק הדלק הישראלי ומשכך לא ניתן לסגרה בלא שתהא חלופה זמינה תחתיה. כל חוות המכלים של תש"ן, בהן החווה בקריית טבעון, פועלות בהתאם לחוק ועומדות בכל התקנים הסביבתיים. נתוני ניטור האוויר שבוצעו ופורסמו על ידי איגוד ערים לאיכות הסביבה חיפה בחודש האחרון מוכיחים זאת. תש"ן משקיעה בשוטף, אמצעים ומשאבים רבים, בתחזוקת מתקניה בנושאי סביבה ובטיחות.
"תש"ן מעוניינת בקידום תכנית קרקעות הצפון שמטרתה העתקת חוות מכלים ישנות למתחם המרוחק יותר מריכוזי אוכלוסייה. תש"ן קיבלה את מכתבו של מר שלמה כץ, ובוחנת בימים אלה את הנדרש בו ואת ההתייחסות הנדרשת".