גילוי נאות: אני תושבת טבעון, משפחתי גרה בטבעון, משפחתי המורחבת בחיפה. את האוויר המזוהם אני נושמת כל יום. אני מכירה משפחות רבות שאיבדו אנשים למחלת הסרטן והלב. גם משפחתי שלי היא משפחה כזו. ועכשיו נמשיך.
מאז פרסום הכתבה של חיים ריבלין בחדשות 2 על הקשר שבין זיהום סביבתי ותחלואה באזור חיפה, השיח הציבורי כאן גועש. ריבלין חשף תוצאות ראשונות של מחקר הקובע כי בשלושה מוקדים סביב לתעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה (קריית חיים וקריית ביאליק, רכס הכרמל ודרום מזרח טבעון) התגלו שיעורים גבוהים מהרגיל של תחלואה בסרטן ריאות ובסרטן לימפומה, וכי תינוקות שנולדו לתושבי אותם "מוקדים" היו בעל משקל לידה והיקף גולגולת נמוכים מהרגיל.
בעקבות הפרסום, קבוצות התושבים באזור פעילות במיוחד. דיונים מתנהלים בקבוצות סגורות, סמסים ותכתובת מייל. כולם רוצים לדעת מה עושים ולמה מתכוונים כשאומרים "דרום מזרח טבעון". שאלתי את ד"ר עופר דרסלר מנכ"ל איגוד ערים להגנת הסביבה-מפרץ חיפה, האם במונח דרום מזרח טבעון מתכוונים לשכונות אלרואי וקריית חרושת, התשובה שלו היא: "כן".
בשכונת אלרואי ממוקמת חוות מכלי הדלק של תש"ן. המועצה המקומית טבעון מקבלת מדי שנה כ-15 מיליון שקלים מחוות המכלים – סכום המהווה חלק משמעותי מהכנסות המועצה (ברשות המקומית טבעון אין אזורי תעשייה ושטחי מסחר רבים). הדיון על יתרונותיה של החווה המזהמת מול נזקיה מוכר וידוע לכל תושב כאן. ראש המועצה דוד אריאלי שב וחוזר על הדברים בישיבות המועצה ובראיונות הספורים שהוא מעניק לתקשורת המקומית: למועצה יש אינטרס לשמר את חוות המכלים. המסר ברור: בלי ההכנסות מהחווה, טבעון תהיה בבעיה כלכלית קשה מאוד.
חוות מיכלי הדלק של תש"ן
תושבים יקרים, הכל מצוין
לפני שבועיים התפרסמה במקומונים באזור ידיעה שבישרה לתושבים: אפשר לנשום לרווחה – תוצאות מצוינות התקבלו בסיום הניטור בחוות המכלים. הכל תקין. בידיעה מפורטות תוצאות הניטור שנערך במשך חודשיים. גם בתש"ן אהבו את הידיעה ואף ציטטו ממנה באתר החברה. כאמור, לפי המדדים שנבדקו, הכל תקין. הכל מצוין.
ידיעה שהתפרסמה במקומון "כוכב יזרעאל"
אלא שעכשיו יש תוצאות מחקר שמצביעות על כך שלא הכל מצוין. בפעם הראשונה קובע מחקר כי גם שכונות ספציפיות בטבעון נכנסו באופן רשמי לרשימת נפגעי מפרץ חיפה.
ראש העיר חיפה, שבשטחה פועלים המזהמים הגדולים, מיהר להגיב. בין השאר שאל יהב למה ראשי רשויות אחרות שהוזכרו במחקר – שותקים. ראש עיריית קריית ביאליק טען בתגובה כי יהב עצמו אינו משתף את הרשויות האחרות וכי הוא דואג למשאבים רק עבור חיפה. לכך הגיב יהב בהצהרה שכל ראשי הרשויות הינם חברים שווים באיגוד ערים לאיכות הסביבה והביע שמחתו על החלטתם של ראשי רשויות נוספים להצטרף למאבק שעיריית חיפה מנהלת מזה שנים. "נשמח לראותם עומדים לצדנו ותורמים את חלקם הן במסדרונות הממשלה והן בוועדות המקצועיות", הוסיף.
ידיעה מטעם המועצה שפורסמה במקומון "מרכז העניינים"
וראש מועצת טבעון? דממה. גורמים ברשות שולחים לי מסמך ממשרד הבריאות המעיד כי בטבעון אין תחלואה עודפת ולכן – לטענתם – הנתונים החדשים אינם ברורים. חלקם רומזים שבתל אביב הזיהום גבוה יותר, חלקם טוענים ש"מוזר שהמחקר הודלף דווקא לחיים ריבלין ולא לכתבים אחרים".
ומה עם תגובה רשמית? אולי פעולה כלשהי? ביום שני העביר ראש המועצה מייל לכל חברי המליאה, ובו תכתובת שלו עם ד"ר דרסלר (כזכור, מנכ"ל איגוד ערים). לפי המייל הזה הנתונים שהודלפו הם חלקיים מאוד, המחקר יארך 5 שנים, פרסום הדו"ח הראשון יהיה במרץ וראש המועצה ממליץ להתייחס לדברים רק לאחר פרסום הנתונים הרשמיים.
שרה גרינצוויג חברת מליאה מטעם סיעת האופוזיציה "כולנו טבעון" ביקשה להודיע לציבור מה הרשות מתכוונת לעשות בעניין. "את מוזמנת להגיש שאילתה", השיב לה אריאלי. הציבור יכול להמשיך לחכות.
למה לא יוצאים לרחובות?
מאז הפרסום בערוץ 2 (ערב יום ראשון) אני מנסה לקבל תגובה מראש מועצת טבעון. שלחתי סמסים (שלושה), טלפונים ומיילים. המייל הראשון שנשלח ללשכת ראש העיר הועבר לדוברת, שהעבירה אותו היום בבוקר (שלישי) לנציגת פניות הציבור, שהגיבה בסופו של דבר בשם המועצה: "פנייתך בנושא הכתבה בערוץ 2 הועברה אלי למענה. אבקש לעדכנך כי הואיל ומדובר בממצאים שאינם סופיים, יהיה קשה להתייחס לחלקי מידע. לפיכך, אנו מקבלים את המלצת איגוד ערים להגנת הסביבה – מפרץ חיפה, להמתין לפרסום הדו"ח הראשוני שיגיע במהלך חודש מרץ 2016."
כן, אלה אותם דברים שהופצו במייל לכל חברי המליאה. גם כשאני משוחחת עם ד"ר דרסלר הוא חוזר על מסרים דומים: אי אפשר להתייחס לפרסום, צריך לחכות למרץ ולבחון את המחקר.
צילום ההמחיש את מידת הקרבה של בתי השכונה לחווה
אלה טענות שנשמעו הרבה בימים האחרונים: הנתונים לא מדויקים, החוקר לא מספיק מקצועי, הדברים לא ברורים, התקשורת מייצרת היסטריה, ולמה זה הודלף דווקא לכתב הזה? בקבוצות שונות ברשת יש תושבים שמוצאים נחמה בטיעון ש"הנדל"ן כאן יקר ולכן זה לא הגיוני שיש כזה זיהום". אחרים חוזרים על המנטרה הנשמעת מהרשויות: "מי אמר שבת"א הזיהום לא יותר גדול?" אבל רוב התושבים מבקשים לדעת, מבקשים לייצר פעולות כדי לנשום לרווחה ולא לחלות במחלות.
למה הם לא יוצאים לרחובות? אני שואלת תושבת ותיקה שמסרבת להזדהות. היא לא רוצה להיות זו שיוצאת בגלוי נגד הרשות וחוסר הפעולה שלה, וגם לא נגד התושבים. מקום קטן, כולם מכירים את כולם.
"הרבה אנשים מתפרנסים מהמפעלים", היא אומרת. "בטבעון הנדל"ן יקר יחסית לאזור, אף אחד לא רוצה שערך הבית שלו יירד. אף אחד לא רוצה לגלות פתאום אחרי שנים של מגורים במקום שנחשב לאיכותי שהמחיר אחר לגמרי. אז מעדיפים לא לדעת". האם את מאמינה לתוצאות הניטור , אני שואלת, והיא עונה ב"לא" מוחלט.
מי מאמין לדו"ח הניטור
גם אלון נבות, יו"ר האופוזיציה בטבעון ומי שהיה ראש המועצה לפני אריאלי, לא מאמין. "בהסתמך על מקרים בעבר שאני בקיא בהם, איני מייחס אמינות רבה לפעילות המועצה ופרסומיה בכלל, ולהתייחסותה לנושאי איכות הסביבה בפרט. בדיקות איכות אוויר מכילות משתנים רבים, שכל אחד מהם יכול להטות את תוצאות הבדיקה. לפיכך אין כל ודאות שהתוצאות הללו מחזקות או מחלישות את הפרדיגמה הקובעת שתוצרי דלק ותעשייה פטרוכימית מזיקים לבריאות הציבור, במיוחד של ציבור שמצוי בקרבה מיידית למתקני דלק ותעשייה במשך 365 יום בשנה". אגב, סמוך לחוות המכלים אין תחנת ניטור. תחנת הניטור היחידה שקיימת בטבעון ממוקמת במרכז היישוב ובודקת דברים אחרים.
כביש ומדרכה של שכונת אלרואי הנמצאים בסמוך לחווה
שמוליק שמחון, חבר אופוזיציה מטעם סיעת "אני טבעוני", לא מאמין גם הוא לתוצאות הניטור המגיעות מטעם איגוד הערים. לפני כ-4.5 שנים, הוא מספר, השתתף בפגישה בכנסת עם השר להגנת הסביבה, שבה נכחו גם ראש המועצה הנוכחי וחברת המועצה נאווה סבר. בתום הפגישה ביקש שמחון שהמשרד להגנת הסביבה יערוך בחוות המכלים בדיקה בלתי תלויה. "אמרתי שאנחנו לא סומכים על הבדיקות של איגוד הערים", הוא משחזר. המשרד להגנת הסביבה אכן ערך בדיקה ב-3 נקודות, בהן בבית הנמצא סמוך לחווה. "התגלתה שם חריגה", אומר שמחון, "המספרים היו הרבה מעל התקן".
רכבים של תושבי השכונה חונים בסמוך לחווה
איך אתם מסבירים את הפער בתוצאות הניטור? כיצד בכוונתכם לטפל בעניין? על השאלות הללו לא קיבלתי תשובות מראש המועצה, למרות שניסיתי שוב ושוב.
אביהו האן, יו"ר מפלגת הירוקים בחיפה, ממליץ לא להתרשם מתוצאות הניטור, ובמיוחד לא מתוצאות ניטור של חוות המכלים. בתש"ן, הוא טוען, מורידים מדדים ומתעלמים מפרמטרים חשובים. גם במהלך עריכת המחקר שנחשף על ידי ריבלין נדחתה בקשתו של חוקר שביקש ליטול דגימות קרקע מהמקום.
"אומרים שהנתונים של המחקר לא מדויקים", "אומר האן, "מדברים על גופו של אדם ולא לגופו של עניין. אסור שזאת תהיה הגישה, הדבר היחיד שחשוב הוא איך להוציא את המזהמים מהסביבה. פתאום השרים ליצמן וגבאי מתגייסים לעניין, איפה הייתם עד עכשיו? הירוקים של חיפה דרשו כבר מזמן להכריז על חיפה כאזור מוכה זיהום. הדבר החמור ביותר בממצאי התחלואה והזיהום הוא הפגיעה בעוברים. המשמעות היא שהזיהום נמצא כאן ועכשיו. אנחנו נדרוש כבר בישיבת מועצת העיר הקרובה שהנתונים יגיעו לכולם ולא רק ליונה יהב. למה שלא כולם יקבלו מצגות מפורטות?"
מעיריית חיפה נמסר בתגובה כי שמעו על הנתונים הקשים לראשונה מכלי התקשרת.
חיים ריבלין מסר: "הפרסום שלנו בחדשות 2 והפרסומים הקודמים בנושא מבוססים ואחראים. האינטרס היחיד שלנו הוא לחשוף את האמת. חבל שגורמים שתפקידם לדאוג לציבור לא שותפים לאינטרס הזה"
מעיריית קרית ביאליק נמסר: "איש לא טרח ליידע את ראש העיר כמו את ראשי הערים האחרים. עיריית חיפה פועלת מבלי לשתף את הרשויות המקומיות באזור, ראש עיריית חיפה דואג להקצאת תקציבים רק לעיר חיפה ומתעלם מהערים השכנות ולא מזמין אותן להיות שותפות בדיונים. דוקורסקי הוסיף: "אני מקווה שהמשרד להגנת הסביבה יקצה משאבים גם לקריות ולא רק לחיפה, שתחום שיפוטה הוא מייצר הזיהום ממנו סובלים תושבי המפרץ. חרף הנתונים שהוצגו, יש לציין בגאווה שתוחלת החיים בקרית ביאליק היא מהגבוהות בארץ".