אמש התקיימו כמה הפגנות ברחבי הארץ תחת אמירה ברורה: העם אינו מסכים למתווה הגז הנוכחי, ואין לו שום כוונה לשבת בחוסר מעש מול המתרחש. בסך הכל אלפים יצאו לרחובות. בהפגנה בבאר שבע השתתפו 400 בני אדם, רובם תושבי העיר, קצתם משדרות, ערד, דימונה, ירוחם ועוטף עזה.
אריה דרעי התפטר השבוע מתפקידו כשר הכלכלה והעביר את סמכויותיו לראש הממשלה, בנימין נתניהו. דרעי מונה לשר הפריפריה וקיבל 300 מיליון שקל למשרדו החדש. כעת יכול נתניהו לחתום במקומו על סעיף 52, המאפשר לו לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים ולאשר את המתווה – סעיף שאמור להיות מופעל בעת חירום בלבד.
מתווה הגז הנוכחי רע לישראל והציבור מתחיל להבין את גודל הנזק. המתווה מיטיב עם הטייקונים ולא עם אזרחי המדינה, מפני שאינו מפרק את המונופול של נובל אנרג'י ויצחק תשובה. הוא מאפשר להם למכור את יחידות הגז לישראל במחירים מונופוליסטיים של כ-5 דולר ליחידה, תוך עליית יוקר המחיה. אותו גז מיוצא לארצות הברית בחצי מחיר. לא רק המונופול והמחיר המופקע – כל תנאי המתווה הנוכחי מסכנים את ביטחונה האנרגטי של מדינת ישראל לא פחות משהם מאיימים על עתידה הכלכלי.
בקיץ האחרון פעילי באר שבע בשיתוף מטה המאבק הארצי ארגנו אין-סוף הפגנות, כדי לעורר את תודעת הציבור. הם ערכו חוגי בית לחברי כנסת כדי להרחיב את הידע שלהם על המתווה לפני שיצביעו בכנסת. להפגנה הראשונה, ב-1.7, הגיעו כ-20 פעילים. מאז המספר רק עולה.
להפגנה השנייה הגיעו אזרחים שאינם שייכים לשום ארגון, אך דוגלים בפירוק המונופול. אזרחים שמאמינים כי ביחד יש לנו כוח להניע שינוי בהצבעות של כנסת ישראל.
שיתופי הפעולה עם מטה המאבק, שמובילים יוסי דורפמן ואור-לי ברלב, שיח ברשתות החברתיות ומחוצה להן, הירתמות אזרחים מן השורה, נתוני אמת שסיפקה התקשורת החופשית, כעסם של הסטודנטים בבאר שבע שעתידם נגזל מהם ורצונם לשינוי אמיתי – כל אלה יחד הובילו כ-400 בני אדם למחות אמש בבאר שבע.
הם קראו "לא למדינה של טייקונים", "תשובה, תשובה תן כבר גז" "זה הגז של כולנו, זה הכסף שלנו", "נלחמים על הארץ, לוקחים לעניים – נותנים לעשירים – איזו מדינה של מושחתים", אדוני השוטר, גם אתה שווה יותר", "תשובה חזיר, את הגז תחזיר", "גם ימין וגם שמאל מפרקים את המונופול", "ביבי, ביבי תתעורר, הציבור שווה יותר" וגם – "אריה דרעי פושע".
בין המפגינים היו סטודנטים פעילים בתא אופק, תנועת דרור, נוער ופעילי מרצ, פעילי נגב, מגמה ירוקה, טבעונים, ועוד חברי ארגונים שלא הזדהו – מתוך הבנה שהמתווה אינו מאבק של ימין או שמאל אלא של כל אזרחי המדינה נגד השוד הגדול ביותר בתולדות ישראל. לפעילים הצטרפו הורים וילדים בשיעור הטוב ביותר לאזרחות פעילה. ניכר בהפגנה שימין ושמאל רוצים לפרק את המונופול יחד.
ההפגנה התקיימה כמתוכנן, בהתאם לאישורי המשטרה: משמרת מחאה מול מרכז המורים בשדרות רגר, ללא מצעד או חסימת כבישים. חלק ממארגני ההפגנה הזכירו את מותו של יצחק נבון, שרו את "התקווה" והניפו דגלי ישראל. בשעת הסיום המיועדת ירדו לכביש וחסמו אותו לחצי שעה. כוחות הביטחון שיתפו פעולה, אך צילמו את כל המתרחש – "נוהל הפגנות" כהגדרתם.
מפגין שכרך סביב צווארו מגש חד פעמי מנייר אלומיניום, המחיש את חלקה של סדרת הטלוויזיה "מגש הכסף" בהוצאת אנשים לרחובות. זו סדרה מאת דורון צברי ואמיר בן דוד, שנוגעת בכל תחומי הכלכלה המשפיעים על חיינו – סדרת מופת שמציבה מראה לציבור הישראלי ומעלה את השאלה, מה עושים עכשיו כדי לשנות את המציאות?
צילום: יהודה אלוש
לאחר כחצי שעה, המשטרה ביקשה מהמפגינים לפנות את הכביש. רוב המפגינים החלו לעזוב. ארבעה סירבו ונעצרו. בעקבות הצעקות חזרו המפגינים לכביש, למחות נגד המעצרים. לדעת המפגינים, המעצרים היו מיותרים ושימשו להרתעה יותר מאשר לסדר.
השומר בתחנת המשטרה לא אפשר לנו להיכנס אליה (כן, שומר ולא שוטר – אם אפשר בשכר נמוך ובלי תנאים סוציאליים, למה להעמיד שם שוטר?) יעלה רענן, פעילה שחיבקה את אחד העצורים עם פעילים נוספים, בניסיון למנוע את המעצר, מעידה כי השוטרים הפעילו אלימות כדי לנתק אותה, עיקמו לה את הצוואר והיא נפלה ארצה. היא בחרה שלא להגיש תלונה, כי איננה מאמינה שזה יעזור.
בהתייעצות עם עורך דין ברק כהן, מייסד המחאה "באים לבנקאים", הבנו שרק לעורך דין מותר ליצור מגע עם הנעצרים לפני חקירה. בהעדר עורך דין נאלצנו לעזוב ונראה כי העצורים בילו את הלילה בתחנת המשטרה.
למרות הטעם המר שהשאירו המעצרים, ליל אמש הותיר תחושה כי תושבי הנגב מתעוררים ומתאחדים תחת הדרישה לצדק חברתי. במוצאי שבת עתידה להתקיים בבאר שבע הפגנה נוספת נגד המתווה.