הטיפ שאותו משאירים הלקוחות יחושב כחלק משכר עובדי המסעדה, יירשם בתלוש המשכורת וישולמו בעבורו כל ההטבות הסוציאליות שמגיעות לעובדים, לרבות פנסיה וביטוח לאומי – כך קבע הבוקר בית הדין הארצי לעבודה בפסק דינו האחרון של נשיא בית הדין, השופט יגאל פליטמן, שפורש היום. עוד נקבע כי הזכויות הסוציאליות לא ישולמו מדמי הטיפ, שיועברו במלואם לעובדים, אלא מכספו של המעסיק כמו במשכורת ה"רגילה".
הכנסה של כמיליארד עד שני מיליארד שקלים אובדת למדינה מדי שנה בכספי טיפים לפי חישובי רשות המסים, בשל השיטה של השלמת שכרם של המלצרים מכספים לא מדווחים אלה, אולם לא הנתון הזה הוא שהוביל את בית הדין הארצי להחלטתו. בפסק הדין שאותו כינה "פשר התשר" הסביר נשיא בית הדין הארצי פליטמן כי עד היום צריך היה מלצר שפוטר או נפגע בתאונת עבודה להוכיח למוסד לביטוח לאומי מה היה שכרו האמיתי כדי לזכות לקצבת אבטלה או קצבת נכות, שכן תלוש המשכורת לא שיקף את הכנסתו ולרוב הופיע בו שכר נמוך משמעותית מהשכר שהרוויח בפועל. הביטוח הלאומי הערים קשיים על עובדי המסעדות, שכן מדובר בכספים שלא שולמו בעבורם דמי הביטוח ומעולם לא הופיעו ברישומי המוסד.
לפי ההלכה החדשה יצטרכו המעסיקים להוסיף את הטיפים לתלוש המשכורת ולרשום אותם בספרי המסעדה. בית הדין הארצי לעבודה קבע כי גם אם הלקוחות לא ישאירו טיפ ובמסעדה מקובל שהמעסיק משלים את השכר לעובדים מכיסו במצב כזה, אסור יהיה למעסיק לנכות דבר משכרם של המלצרים או של עובדים אחרים, והדבר לא יפטור את המעסיק מהחובה לשלם את כל ההטבות הסוציאליות גם בעבור השלמת השכר.
"וואלה? ככה קבעו? לא מאמינה שזה יקרה" אומרת ש', מלצרית בבית קפה ירושלמי הנמצא מרחק כמה דקות הליכה מאולם בית הדין לעבודה, כשהיא שומעת על החלטת בית הדין. "אנחנו חיים מהטיפים – אז מה, מעכשיו ביטוח לאומי יכיר לנו בזה לדמי אבטלה? לא, לא, אני לא מאמינה. זה טוב מדי". פסק הדין התקבל בניגוד לעמדת איגוד המסעדות, אולם בעל בית קפה שכן לזה של ש' אומר כי עמדת האיגוד לא משקפת את עמדתו. "מי שעובד מסודר ולא דופק את העובדים שלו, לא ייפגע. אני משלם יותר משכר מינימום, והטיפים הם מעל השכר. אם אין טיפים, אני משלים להם ממני. אז בסדר, נצטרך לשלם עוד כמה שקלים על פנסיה. זה לא מה שישבור אותנו".
"בית הדין הארצי לעבודה מתערב במקום שבו הכנסת לא חוקקה חוק, מה שהפך את ענף המסעדות לענף פרוץ ולכניסה של קודים בעייתיים מאוד שנהוגים רק בענף זה", אומר אורי מתוקי מהסתדרות הנוער העובד והלומד שעמדתה התקבלה על ידי בית הדין. "היום מלצר לא יודע כמה יקבל בסוף החודש, עובד שעות רבות ללא תשלום ולא מופרשים לו התנאים המגיעים לכל עובד על פי חוק. במצב הקיים, שבו הפך הטיפ לחלק מהשכר, הגיע הזמן להסדיר זאת כך שיוכלו העובדים לקבל את תנאיהם".
נשיא בית הדין פליטמן קבע כי ההלכה החדשה בדבר העסקת עובדי המסעדות תיכנס לתוקפה ב-1 בינואר כדי לאפשר למסעדות הזדמנות להתארגן לנוהל החדש. בהסתדרות מקווים שהפניית תשומת הלב לבעיות ההעסקה בתחום המסעדנות תביא להתאגדות של בתי קפה ומסעדות כמו ההתאגדות בקפה נואר. בית הדין לעבודה בתל אביב אמור למסור בשבועות הקרובים את הכרעתו בתביעת ההסתדרות לפגיעה בהתארגנות בבית הקפה, לאחר שבית הדין הארצי קיבל את עמדת ארגון העובדים ולפיה ההנהלה פגעה בזכותם של העובדים להתאגד.
[mc4wp_form id="1006521"]