השר לביטחון פנים גלעד ארדן אישר שלשום תקנות שמאפשרות מעתה לכל מי שעשה טירונות ואימון מתקדם בחיל הרגלים (רובאי 07) להיות זכאי לרישיון אקדח. במשרד לביטחון פנים העריכו כי כחצי מיליון ישראלים הפכו עתה זכאים לרישיון אקדח, אולם העריכו עוד כי רק חמישה עד עשרה אחוזים מהם יממשו את זכאותם.
מבדיקה שערך המקום הכי חם עולה כי נוהל הרישיונות החדש מכיל פרצה מהותית שתאפשר למי שעברו הכשרת רובאי 07 וסבלו או סובלים מהפרעות נפשיות להוציא רישיון לאקדח, ולמשרד לביטחון הפנים, האחראי על הרישיונות, אין כל דרך לדעת על מחלתם.
בחודשים האחרונים הסמיך המשרד לביטחון פנים ארבעים וארבעה מכונים ברחבי הארץ לאבחן את כשירותם של מאבטחים לשאת נשק, זאת על רקע רצח נשים בידי בני זוגן המאבטחים בשנים עברו. בראשית העשור נקבע כי מאבטחים לא יוכלו עוד לקחת את נשק האבטחה לבתיהם, דבר שהביא להפסקת מעשי הרצח, אולם השר ארדן החליט לבטל את נוהל הפקדת הנשק במקומות העבודה. החלטתו של ארדן הביאה לביקורת ציבורית נוקבת, ועל כן הוחלט כי מאבטחים יעברו אבחון פסיכולוגי במכונים מורשים כתנאי לקבלת הנשק.
בזמן שאצל המאבטחים הוחלט לא להסתפק בפיקוח והמלצת הממונים עליהם במקום העבודה כמבחן לכשירותם לשאת נשק, מי שעשו הסמכת רובאי 07, אנשים פרטיים שאינם מצויים תחת פיקוח קבוע של גורם כלשהו, פטורים לחלוטין מכל סוג של אבחון פסיכולוגי.
הבדיקה הרפואית היחידה שמוסמכי רובאי 07 עוברים היא מילוי עצמי של טופס שעליו הם מחתימים את רופא המשפחה, ובו הם מצהירים (בין שלל מחלות אחרות) כי מעולם לא היו באשפוז פסיכיאטרי וכי אינם נוטלים תרופות פסיכיאטריות.
"לרופא משפחה של קופת החולים אין שום דרך לדעת על עבר פסיכיאטרי של מטופל", אומרת ל', פסיכיאטרית בכירה באחד מבתי החולים, "אלא אם רופא מקופת החולים הפנה את המטופל לפסיכיאטר, הרופא לא רואה שום נתון כזה כי משרד הבריאות לא מזין אותו למערכת, בשל צנעת הפרט.
"יותר מזה – כל האשפוזים שהיו עד כניסת הרפורמה בבריאות הנפש (אמצע 2015 – חה"ז), כולל אלה שהיו בגלל הפניה מקופת החולים, לא הוזנו מעולם במחשבי הקופות. גם אחרי הרפורמה, אם מטופל מאשפז את עצמו במחלקה פסיכיאטרית ולא מספר על כך באופן וולונטרי לרופא המשפחה, רופא המשפחה לא יידע זאת לעולם".
אז אני יכול לכתוב שאין לי בעיות גם אם יצאתי מאשפוז אתמול בבוקר, והרופא עדיין יחתום לי?
ל': "תראה מה כתוב בטופס. הרופא צריך לסמן איקס על אחד משלושה – או שהוא מטפל בך שלוש שנים, או שאתה עולה חדש והוא מטפל בך מאז שעלית, או שהוא הסתכל בתיק הרפואי שלך שלוש שנים אחורה. זהו זה. הוא תלוי לגמרי בדיווח של החולה, כי כמו שאמרתי: אשפוז פסיכיאטרי אינו מוזן למחשבי קופות החולים, אז מה זה עוזר שהוא הסתכל בתיק? הוא חותם וזהו".
אין לי איך לקבל את הנתונים
"אין לי דרכים לבחון מצב פסיכיאטרי של מבקש רישיון למעט מה שאני מקבל ממשרד הבריאות והריאיון הפרונטלי שעושה פקיד הרישוי עם המבקש", מאשר הרצל קבלו, מנהל אגף כלי ירייה במשרד לביטחון פנים והאיש האחראי על מערך רישוי כלי הנשק בישראל, "הפקידים הם לא פסיכולוגים אבל הכשרנו אותם לזהות מצבים חריגים. הם לא מוסמכים לאבחן, אבל 'מרימים דגלים' כשהם מזהים משהו יוצא דופן".
אבל יש להם ידע רפואי לזהות אם לאדם שאותו הם מראיינים יש בעיות נפשיות?
קבלו: "אין להם כל סמכות רפואית ולכן על כל סממן הם 'מרימים דגל' ומדברים עם האדם ומנסים לברר. אנחנו מנסים להיות מוזנים מכמה שיותר סנסורים כמו המשטרה, משרד הרווחה וגופים אחרים, כדי לבדוק מי האדם שמבקש את הרישיון.
"יכול להיות בהחלט שיש עדיין פערים כמו זה שאתם מצביעים עליו, אבל הדברים כרגע מאוד דינמיים. יכול להיות שצריך לעשות השלמות מול משרד הבריאות, אבל אם המשרד לא נותן לי את הנתונים מיוזמתו, אין לי איך לקבל אותם. יכולים להיות עוד דברים כאלה (פערי מידע על מבקשי רישיונות הנשק – חה"ז), אבל כשכבר יש לנו את המידע, כשהוא אצלנו, אנחנו בהחלט מתייחסים אליו".
אז הפער בנהלים שלכם לגבי המתמודדים עם בעיות נפשיות בהחלט קיים
"בסופו של דבר הנוהל שתיארת (אישור רופא המשפחה – חה"ז) הוא הכלי שלי לבחון את כשירותו הרפואית של אדם", אומר קבלו, מנהל אגף רישוי כלי ירייה. "אני יכול להתמודד רק מול הנתונים של משרד הבריאות שיש בידי וההצהרה הרפואית", הוא מדגיש, "אבל אנחנו עושים פה מאמץ מאוד גדול לוודא שנשק יגיע רק למי שמתאים לשאת אותו. אין לי שום יכולת לתת תעודות ביטוח".
חשוב לציין כי רוב מקרי הרצח בישראל, כמו בעולם כולו, אינם נעשים בידי מתמודדי נפש. כחמש מאות אלף ישראלים הפכו השבוע זכאים לרישיון אקדח. הנתונים מכל העולם מראים כי חלקם, ללא כל היסטוריה רפואית בתחום בריאות הנפש, ישתמשו באקדחים שיקבלו ברישיון כדי לפגוע באחרים.
מהמשרד לביטחון הפנים נמסר בתגובה: "כל מבקש רישיון לכלי ירייה נדרש לעבור בדיקות משטרת ישראל (מודיעין) ומשרד הבריאות (כשירות פיזית ונפשית) טרם קבלת הרישיון מאגף כלי ירייה במשרד לביטחון הפנים. כל מידע רפואי בנוגע לפונה, לרבות מידע באשר לכשירותו הנפשית קיים במשרד הבריאות, בין אם מדובר באשפוז או בהודעת מטפל. המידע מוזן לתיק הפונה במערכת ומגיע לאגף כלי ירייה לטיפול באופן מיידי. המידע המגיע ממשרד הבריאות כ'המלצה לביטול רישיון' לפקידי האגף אשר מבטלים את הרישיון ומודיעים למחזיק כלי הנשק להפקיד את נשקו מידית במשטרה על סמך הערת משרד הבריאות. לצד זה, המבקש נדרש לחתום על הצהרת הבריאות לצד חתימתו של רופא המשפחה שמכיר את ההיסטוריה הרפואית של המבקש.
"בנוסף, ככלים תומכים המבקש עובר ראיון אצל פקיד רישוי שאינו פסיכולוג, אך מהווה עין בוחנת נוספת וכן, נדרש המבקש להגיע למטווח בעוד מדריך הירי רואה וחונך אותו באימון טרום קבלת הרישיון. בעזרת כלים אלו האגף לרישוי כלי ירייה עוקב ובוחן את המבקשים ולא נותן רישיון למי שהתברר כבעל עבר נפשי מפוקפק. הוראות אלו חלות כמובן, גם על מבקשי הרישיון לאחר ההרחבה, בדיוק כפי שחלו עד היום".
[mc4wp_form id="1006521"]