ללא ההגנה מפני הגשם או השמש, בלי שירותים, בלי מקומות ישיבה. כך מחכים מדי יום קרוב לאלף מבקשי מקלט שמגיעים למתקן רשות האוכלוסין וההגירה בבני ברק. הם מגיעים לשם לפנות בוקר ורק בני מזל מעטים זוכים לפגישה המיוחלת עם אנשי משרד הפנים שמתקיימת במבנה הראשי, שהוא למעשה מחסן עשוי פח שהוסב לקבלת קהל.
אלא שכעת נחתה על הבאים למקום צרה נוספת: מתברר שאלו שכבר הספיקו להיכנס למתקן לא מודעים לעובדה שהמים במקום אינם ראויים לשתייה, וכי מי ששותה מהם עומד בפני סכנה מוחשית וברורה לבריאותו.
בתחילת החודש, בעקבות תלונות חוזרות ונשנות של עובדי המתקן על טעם לוואי של מי השתייה במתקן הגיעו נציגי משרד הבריאות לערוך ביקורת. הממצאים לא השאירו מקום לספק: "צנרת המים במבנה הראשי היא ישנה ויתכן שגם לא תקנית, דבר הגורם לקורוזיה היוצרת חלודה שמתבטאת במראה וטעם המים כפי שהתלונות מעידות. קיימים גם חיבורי מי שתיה לצנרת כיבוי אש שאינה מיועדת למי שתיה", נכתב בדוח שיצא לאחר הביקור.
מהבדיקה עלה כי קו המים הראשי למתחם לא מופרד מקו המים לכיבוי אש. העדר הניתוק גורם לזיהום בצנרת המים המיועדים לשתייה. עוד עולה כי בצינור המים בחצר נמדדה עכירות חורגת וכי הצינורות בכלל המתקן ישנים ולא מתאימים לחיבור לקווי המים החדשים. עוד הצביעו הבודקים על שורה של ליקויים בתשתיות הניקוז והביוב במקום; על מפגעים של מכרסמים במתחם; ועל כך שתאי השירותים והמטבחונים במבנה הינם במצב פיזי ותחזוקתי לקוי.
השורה התחתונה הייתה: יש לבצע שיפוץ יסודי במבנה ועד לתיקון הליקויים, על העובדים והשוהים במקום לשתות ממתקני מים חלופיים.
בישיבה שנערכה במקום עם נציגי העובדים עולה כי ההנהלה הודיעה כי יחולקו בקבוקי מים. "רק לעובדים או גם למבקרים, את זה לא אמרו לנו", קובלים העובדים. "הציבור לא ראוי למים טובים לשתייה?"
לאור הממצאים הללו נשלח מכתב אל סגן מפקח העבודה במשרד העבודה והרווחה ובו בקשה כי יגיע נציג מטעמו לבדיקות הבטיחות במקום וכי תכונס וועדת בטיחות לדון בדרך הראויה לפתור את הליקויים. אלא שפקח שנשלח למתקן אתמול (ראשון) נתקל בשערים נעולים ולא הורשה להיכנס פנימה. "לא מדובר במתקן סודי, הרי עוברים בו בערך אלף איש ביום", אומרים העובדים. "מדובר במקום שבו המדינה פועלת כמעסיק, ולכן על פי חוק יש לתת לפקח לעשות את עבודתו".
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "בעקבות ביקור של משרד הבריאות לפני כשבוע, התקבל ממצא שהמים במתקן בבני ברק אינם ראויים לשתייה. בהתאם למה שעלה בדוח, פעלה הרשות לרכישת בקבוקי מים ובמקביל להחלפת צינור המים במקום, כך שהמים כיום בהחלט ראויים לשתייה. אתמול הוזמן פקח של משרד העבודה והרווחה על ידי העובדים, ללא תיאום עם מנהל המתקן ולאחר שנערכה שיחה עם הפקח, סוכם שיגיע בנוכחות מנהל המתקן".
[mc4wp_form id="1006521"]